Bacterie oorzaak anorexia nervosa

 

Recente onderzoeken wijzen uit dat de eetstoornis Anorexa Nervosa mogelijk veroorzaakt zou worden door een bacteriële infectie in plaats van psychologische, sociale en omgevingsfactoren. Experts geloven dat deze ernstige eetstoornis voortkomt uit een probleem in het immuunsysteem waardoor ook gezonde delen van het lichaam worden aangetast, waaronder de hersenen. Als gevolg hiervan kunnen personen die lijden aan de eetstoornis extreme negatieve emoties ervaren zoals walging en angst.

De theorie is onderzocht door de Lancaster University en is bovendien de eerste die anorexia linkt aan een lichamelijk probleem. Onderzoekers daar zeggen bovendien dat het Chronisch Vermoeidheidsyndroom (CVS) en Prikkelbaar Darm Sydroom (PDS) overeenkomsten lijken te hebben. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om in ieder geval anorexia nervosa niet meer als psychische stoornis te zien. Eén van de onderzoekers, dr. Quenton Wessels, legt namelijk uit dat de ziekte begint nadat het lichaam een bepaalde bacterie in het lichaam signaleert en hiertegen gaat vechten.


Bron

Vervolgens gaat het immuunsysteem, eigenlijk per ongeluk, ook tegen gezonde delen van het lichaam vechten. Als dit in de hersenen gebeurt, dan kunnen extreme emoties zich gaan uiten, bijvoorbeeld walging of angst. Deze emoties worden in de hersenen van jonge vrouwen gelinkt aan culturele ideeën van hoe ze zouden moeten zijn en hoe ze niet zouden moeten zijn. Dit gaat dan vooral over het uiterlijk. De stap naar walging voor het lichaam en angst om dik te worden is snel gemaakt, zegt dr. Wessels. Volgens hem komt dit door de mode-industrie.

Wessels: ''We denken dat de oorzaak van dit alles een specifieke bacterie is. Het is bijna alsof deze bacterie je stemming kan bepalen.'' De onderzoekers erkennen bovendien dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor auto-immuunziektes en dat zij een grotere kans hebben op het krijgen van ziektes als anorexia, CVS en PDS. In Groot-Brittannië lijden ongeveer 750.000 mensen aan een eetstoornis waarvan tien procent aan anorexia nervosa. Daarnaast kampen ongeveer zeven miljoen mensen met een Prikkelbaar Darm Syndroom en naar schatting 250.000 mensen hebben een Chronisch Vermoeidheidsyndroom.

Als hetgeen wat in bovenstaande beweerd wordt, waar blijkt te zijn, dan zou op basis hiervan de behandeling voor eetstoornissen aangepast kunnen worden. De onderzoekers denken bij extreme gevallen van anorexia nervosa bijvoorbeeld aan bloedtransfusies. Jane Smith van Anorexia and Bulimia Care, een organisatie rondom eetstoornissen in Groot-Brittannië, geeft aan dat deze bevindingen interessant zijn om mee te nemen, maar dat deze de mogelijkheid dat anorexia een complexe psycho-sociale aandoening is, niet van tafel moeten vegen.

Wat vind jij van dit bijzondere onderzoek?

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-123- - Maandag 25 april 2016 16:10
Onzin
nynesxx - Maandag 25 april 2016 16:15
Ik ben het eens met Jane Smith. Maar dan zou in veel gevallen boulimiadus dezelfde oorzaak hebben en waarom word anorexia dan wel genoemd en boulimia niet
Ik - Maandag 25 april 2016 16:15
Ik vind het een doodeng idee.
Sandje - Maandag 25 april 2016 16:21
Zou zomaar kunnen kloppen.Heb namelijk zelf een auto imuunziekte en pds. En kind ook al jaren aan een eetstoornis. (Anorexia). Voor mij klinkt dit logisch
Sandje - Maandag 25 april 2016 16:22
Zou zomaar kunnen kloppen.Heb namelijk zelf een auto imuunziekte en pds. En lijd ook al jaren aan een eetstoornis. (Anorexia). Voor mij klinkt dit logisch
Eline - Maandag 25 april 2016 16:22
Dikke bullshit.
Jupz - Maandag 25 april 2016 16:23
Geloof er echt niets van.
Nikki98x - Maandag 25 april 2016 16:31
Klinkt wel erg raar! Ik kan dit echt niet serieus nemen! Als het 1 april was geweest vandaag, was dat mijn reactie geweest.
damagedbutterfly - Maandag 25 april 2016 16:31
wat willen ze hiermee bereiken?? er bestaat geen medicijn hiervoor en als dat zo is is dat niet eens de goede manier, als je er tegen ingaat dan word je ook sterker als persoon ik snap niet waarom ze dingen gewoon niet kunnen laten zoals het is. We zijn al ziek genoeg en krijgen deze shit erbij!!
Eefje - Maandag 25 april 2016 16:34
Dat zou betekenen dat je nooit kan genezen want je hersenen zijn feitelijk aangetast. Omdat er wel mensen zijn die genezen zijn lijkt me dat dus vrij stug. Ik geloof er helemaal niks van.
Fiona - Maandag 25 april 2016 16:47
Dit moet verder onderzocht worden. Ik zie voorlopig alleen nog maar een theorie en geen studies, die je dan ook nog eens moet repliceren. Tot dit gebeurd is, kan je niet zeggen dat het onzin is, maar kan je ook niet verkondigen dat het een feit is, dus. Ik vind het goed dat sommige experts buiten de lijntjes kleuren en nieuwe paden proberen te onderzoeken!
L - Maandag 25 april 2016 16:49
Interessant idee; kan het geen combinatie van beide zijn? Dat deze bacterie in combinatie met bepaalde karaktereigenschappen of leefomstandigheden een eetstoornis kan veroorzaken? Ik heb zelf anorexia gehad, en heb tegenwoordig last van PDS. Wat betreft het genezen, ik weet niet of ik genezen ben, in de zin dat ik alles kan eten en ook over het algemeen goed eet (ook chocola etc.), maar de negatieve gedachten over mijn lichaam (en persoonlijkheid) zijn er bij mij nog steeds vaak, en dat terwijl ik nu toch al 6 jaar geen ondergewicht/slecht eetpatroon meer heb. Ik weet nu alleen dat ik er niet meer naar moet luisteren. Zoals mijn laatste psycholoog tegen mij zei: jij bent de chauffeur, en hoewel sommige passagiers soms nog steeds de weg willen aangeven is het aan jou de keus waar je heengaat. :)
() - Maandag 25 april 2016 16:59
Mmm. Ik weet niet in hoeverre ik dit zou kunnen en willen geloven.
Roxsanne - Maandag 25 april 2016 17:05
Een intressant idee. Ik heb an en pds...
Laura - Maandag 25 april 2016 17:08
Ergens zou het misschien kunnen klopen..
Kijk bijvoorbeeld maar naar patiënten die een chronische eetstoornis hebben en dus nooit meer beter zullen worden.
Het lijkt mij dat niemand voor zijn leven getekend wilt zijn met een ziekte..
Het zou dan ergens misschien logisch zijn dat dat chronische hem dan zit in die bacterie die gewoon niet te bestrijden is ofzo..

Aan de andere kant vind ik het wel een beetje ver gezocht..
mirjam - Maandag 25 april 2016 17:09
en wat is dan de verklaring voor de aanverwanten? Boulimia enz? Daar staat ook anorexia voor
Birdy - Maandag 25 april 2016 17:15
Lijkt me stug... Hoe kunnen er mensen dan baat hebben bij therapie? Therapieen als CGT zijn bewezen effectief. En hoe zit het dan met mensen die omslaan van anorexia naar boulimia?

Klinkt een beetje als een Middeleeuwse manier van denken :p Past voor mij in het rijtje aderlaten, verstoorde zwarte/gele gal en die onzin...
Nelle - Maandag 25 april 2016 17:34
ik geloof dit echt niet
Lola - Maandag 25 april 2016 17:34
ik denk dat het wel zou kunnen kloppen.
Jacqueline - Maandag 25 april 2016 18:07
Laten we allemaal blij wezen dat er onderzoeken worden gedaan maar een deel klopt zeker wel maar inderdaad zou niet het psygische zomaar weg vlakken van mij mag het verder uitgezocht worden want ik wil er vanaf ik slaap meer dan dat ik leef veel te moe voor dus ook om te eten ja ook te moe voor en ls je hele dagen ligt te slapen omdat je te moe bent om aan een eetstructuur te denken dan zounik het wel graag anders zien ik vindt ze goed opweg zijn ❤ loving it
RosieV - Maandag 25 april 2016 18:21
Dan zou je dat toch in je bloed moeten zien of al eerder zijn ontdekt want anorexia bestaat al jaren
Sabine - Maandag 25 april 2016 18:23
Ik geloof hier niet heel veel van.
eyesore - Maandag 25 april 2016 18:31
Ik heb denk ik het onderzoek gelezen waar het om gaat. Er is aangetoond dat er een verhoogde concentratie van een eiwit door de bacterie geproduceerd in het bloed van personen met een eetstoornis aanwezig is. Dit eiwit is aanwezig in het bloed van iedereen alleen bij eetstoornis patienten was de concentratie iets hoger dan bij gezonde mensen. Ze hebben ook onderscheid gemaakt tussen patienten met boulimia, anorexia en BED maar daar kwam niet uit dat een bepaalde groep wel een verhoging had en de andere groep niet. Het eiwit waar het om gaat is een eiwit dat erg lijkt op een eiwit dat de eetlust onderdrukt dus het klinkt logisch dat dit een bijdrage kan leveren aan het ontwikkelen van een eetstoornis maar het is inderdaad onwaarschijnlijk dat het 'De Oorzaak' is.. Ook moet je je realiseren dat dit maar een onderzoek is en dat er veel meer onderzoek nodig is voor je er echt iets over kunt zeggen..
Miekio - Maandag 25 april 2016 20:12
Ja hoor, net zoals veel psycho somatische aandoeningen zoals cvs heel hard blijven roepen dat het lichamelijk is en dat er een bacterie of virus is de oorzaak van al je klachten
Alsof iets niet ook gewoon psychisch kan zijn, ze dan bang zijn dat het dan minder erg lijkt, die taboe blijft er dan op.

Iris - Maandag 25 april 2016 20:58
Grote onzin en weggegooid geld. Ze hadden al dat geld beter in betere behandelingen kunnen steken.
Marjon - Maandag 25 april 2016 21:03
Ik geloof dit niet. Ik vind ik de eerste zin van de eerste alinea en de laatste zin van de eerste alinea al tegenstrijdig. In de eerste zin staat er dat de bacteriële infectie Anorexia veroorzaakt, terwijl uit de andere zin juist blijkt dat diegene al een eetstoornis heeft en door de bacteriële infectie negatieve emoties ervaart...
Esther - Maandag 25 april 2016 21:19
Ik vind het niet zo'n gek idee. Hebben jullie ook een titel en auteur van het onderzoek? Ik kan het namelijk niet op internet vinden en wil wel verder lezen.

Bij een aantal andere ziekten wordt ook gedacht aan de hierboven genoemde zogenaamde 'molecular mimicry', antilichamen tegen bacteriën of virussen die zich ook tegen het eigen lichaam richten, als oorzaak van de ziekte. Bij het syndroom van Guillain Barré zijn daar bijv. aanwijzingen voor en is men al vrij ver in het onderzoek. Dat mechanisme lijkt wel op het mechanisme dat in deze blog wordt aangedragen, bij Guillain Barré zijn er antilichamen tegen zenuwcellen die vaak na infectie (vooral met de bacterie Campylobacter Jejuni) zijn ontstaan en die een neuropathie veroorzaken. Wel interessant dus!

Hoe het zou kunnen komen dat een aantal patiënten met eetstoornissen geneest lijkt me trouwens niet onmogelijk, hersenen blijven je hele leven veranderen en nieuwe verbindingen maken en zenuwcellen kunnen (deels) terug groeien. Door de antilichamen raak je de bacterie bovendien weer kwijt waardoor het ook zou kunnen dat de antilichamen in hoeveelheid afnemen. Guillain-Barré syndroom gaat in de meeste gevallen ook weer over.

Meer onderzoek lijkt me zeker nodig maar ik zou dit ook zeker niet van tafel vegen ;) Het lijkt soms ook een beetje alsof sommige mensen die hier reageren vinden dat 'psychische' problemen ook 100% psychisch moeten zijn en er geen enkel lichamelijk aspect aan te pas komt. Dat lijkt me zonde, bij de "lichamelijke" ziekten wil niemand dat het psychische en sociale deel over het hoofd wordt gezien. Bij "psychische" ziekten moet je, vind ik, dan ook naar het lichamelijke deel kijken. Biedt denk ik de meeste kans op verbetering of genezing.
Miku - Maandag 25 april 2016 22:26
Of het een bacterie is... geen idee, maar hoe langer ik een eetstoornis heb en alle soorten therapie heb geprobeerd, blijft het een gevecht om gezond te blijven doen en denken. Bij sommige dingen die ik eet, reageer ik heel heftig zoals chocola. Ik word mega hyper en voel me nog altijd dik na het eten er van. Maar bij een stuk taart of een paar stukjes kaas bijvoorbeeld, heb ik nergens last van... ik heb me wel eens afgevraagd of je juist niet zou moeten uitsluiten dat misschien een deel ook lichamelijk zou kunnen zijn. Ik dacht dan alleen meer aan een bepaalde mate van overgevoeligheid voor diverse dingen, waaronder dus bepaald voedsel. Ik ben ook overgevoelig voor bepaald licht en geluid en heb van jongs af aan gevoelige buik/darmen. Dat is dus een vraag waar ik al een tijd mee rond loop. Vind het dus wel goed dat er verder gekeken wordt maar om te zeggen dat een bacterie anorexia veroorzaakt lijkt mij te kort door de bocht. Hooguit dat het een onderdeel is van een groter geheel.
nona - Maandag 25 april 2016 23:33
lijkt me niet, waarom komen mensen er dan wel overheen met de juiste therapie. Ik vind het onzin
itsme_chanelx - Dinsdag 26 april 2016 01:02
Ik weet het niet hoor ik heb zelf anorexia en geloof r niks van
chantal - Dinsdag 26 april 2016 09:44
Ik geloof dit wel! , Ik heb nu na mijn anorexia colitis ulcerosa en ik denk dat het wel met elkaar te maken heeft allemaal.
LHB - Dinsdag 26 april 2016 11:36
er zou meer bewijs hiervoor moeten zijn
AnaMan - Dinsdag 26 april 2016 11:42
Ik geloof er niets van. Typisch zo'n onderzoek dat één keer in de media komt en dan nog een tijdje blijft rond gonzen als gerucht... en waar je dan nooit meer wat van hoort omdat ze het gewoon niet kunnen bewijzen.
ano - Dinsdag 26 april 2016 12:36
interessant. Ik heb namelijk veel gelezen over prikkelbaredarmsyndroom heb het zelf ook. En deze schijnt vaak te worden veroorzaakt door Candida in de darmen, dit zijn precies dezelfde symptomen als het darmsyndroom maar word nog te weinig erkent!! Via de huisarts kun je een verwijzing vragen voor een test voor candida in je darmen.
8 - Dinsdag 26 april 2016 13:44
Of ze zijn er gewoon achter gekomen....
Omdat mensen met een eetstoornis zoveel rotzooien met eten, daardoor PDS kunnen (schaden aan de darmen krijgen, prikkelbare darmen) en CVS.. klinkt veel logischer
Dat hadden wij ook wel kunnen weten, daarvoor hadden we geen onderzoek hoeven doen...
9 - Dinsdag 26 april 2016 20:32
tja dat kan ook.. dat mensen met AN, door ondergewicht en slechte eetgewoonten, een bepaalde andere bloedwaarde hebben..
Mandy - Dinsdag 26 april 2016 21:59
@g....idd veel logischer. Echt weer zo'n onzin onderzoek.
Anne - Donderdag 28 april 2016 03:16
Ik vind dit helemaal niet zo vreemd.Ik heb ook pds,veel onverklaarbare allergieën en een eetstoornis
Ik dacht al vaak dat een eetstoornis wel op een autoimmuunziekte lijkt.Je keert je tegen jezelf bijna alsof het onwillekeurig is.
Ben benieuwd of wij hier nog meer over zullen horen in de toekomst en ik ben ook blij dat men onderzoeken doet.
Akitah - Dinsdag 3 mei 2016 11:31
Ik vind het niet eens zo'n gek idee. Toen ik nog in behandeling was werd op een gegeven moment de diagnose 'anorexia' weer teruggedraaid. Ik was wel erg dun, maar ik had daadwerkelijk GEEN idee waarom ik wilde afvallen, het gebeurde gewoon, hoe raar dat ook klinkt. Buiten mijn wil om, dus.

Verder heb ik vele onverklaarbare allergieën en intoleranties, pds, etc. Als dit allemaal een soort auto-immuunziekte blijkt te zijn, veroorzaakt door zo'n bacterie, zou er een hoop verklaard kunnen worden!

@Anne ... Ik heb vrijwel exact hetzelfde! Ik hoop ook dat hier meer onderzoek naar wordt gedaan!
Tijgertje - Donderdag 5 mei 2016 21:41
De eetstoornis veroorzaakt de bacterie,niet andersom!Een bacterie waardoor je denkt dat je te dik bent?Lijkt mij zeer stug!
- - Dinsdag 10 mei 2016 09:49
Ik geloof het best, maar ik geloof ook dat het niet altijd zo is.
Ik zelf was depressief, waardoor ik minder ging eten. Dit had een numbing effect op mij, wat toen die tijd nogal verslavend werkte.
En hey, als je het gevoel hebt nooit goed genoeg te zijn, en dan iets 'speciaals' te hebben (want ja, te dun zijn is natuurlijk iets om trots op te zijn -not- ) dan houd je dat cirkeltje compleet
-C - Woensdag 18 mei 2016 17:43
Tbh, het kan opzich zo zijn, maar het klinkt raar plus het gedeelte van dat een ES door de mode industrie komt klomt ook niet helemaal. meeste willen gewoon controle over iets hebben in hun leven. zoals ik, ik heb ADHD en daardoor kan ik niet goed concentreren etc. en daar heb je geen grip op dus zoek je iets anders. het kwam bij mij ook deels omdat ik mezelf niet genoeg vond omdat ik natuurlijk niet goed oplet en daardoor word er steeds gezegd van, "let nou eens op" of soms word ik er dan uitgestuurd. en dat is wel een deel van ik wil dun zijn. maar dat komt dus niet door de mode industrie etc.
Natasja - Woensdag 24 oktober 2018 15:44
Ik geloof hier zeker wel in maak het namelijk van dichtbij mee !