Automutilatie op Youtube nieuwe trend

 

Een nieuwe Canadees onderzoek waarschuwt voor een nieuwe trend op youtube: filmpjes waarin (veelal) jongeren zichzelf snijden (of foto's ervan in een filmpje) of andere manieren van zelfverwonding laten zien. De filmpjes trekken miljoenen hits en kunnen gaan dienen als how-to filmpjes. Ze worden ook wel vergeleken met de pro-ana en thinspiration filmpjes.

Veel video's laten bloedige live beelden zien of foto's van mensen die zichzelf in hun armen of benen snijden met allerlei materialen. Veel video's en mensen romantiseren de zelfverwonding. Er zijn slechts enkele video's die het gedrag ontmoedigen. De video's worden begeleid door indrukwekkende muziek. Dit alles kan, volgens de onderzoekers, vooral jongeren die net zijn begonnen met zelfbeschadiging triggeren.

De Canadese psycholoog Stephen Lewis, co-auteur van de studie, zegt dat hij (in 2009) meer dan 5.000 video's op YouTube vond met zelfverwonding. Het onderzoek richtte zich op 100 video's. Hun analyse werd maandag online gepubliceerd in Pediatrics.

De 100 video's werden meer dan 2 miljoen keer bekeken en genereerden veel online reacties. Ouders en de geestelijke gezondheidszorginstanties moeten zich bewust zijn van deze YouTube video's en dat de video's het probleem in stand kunnen houden of kunnen verergeren, aldus Lewis, een assistent professor aan de Universiteit van Guelph in Ontario.

Zelfverwonding komt het meest voor bij jongeren. Tussen 14 procent en 24 procent van de tieners en jong volwassenen hebben die zich ooit bezig gehouden met zelfverwonding. Snijden is een van de meest voorkomende methoden.

Psycholoog Tracy Knight, universitair hoofddocent aan de Western Illinois University in Macomb, Illinois, wordt geïnterviewd in een documentaire-achtige YouTube-video over snijden. De video is meer dan 14.000 keer bekeken en genereerde meer dan 80 reacties. De video opent met een scène waarin een jonge vrouw zichzelf met een scherp voorwerp in haar been steekt.

Knight zegt dat dergelijke video's onbedoeld kunnen leiden tot zelfverwonding. Daarentegen haalt het het onderwerp ook "uit de kast".

"Het maakt het open voor maatschappelijke discussie op een manier die niet mogelijk was toen het nog geheim was".

Lewis zegt dat therapeuten die mensen die zichzelf verwonden in behandeling hebben, aan hen moeten vragen of ze naar dergelijke video's kijken en hun in dat geval voorlichten over de mogelijke triggerende werking ervan. Ook ouders dienen zich ervan bewust te zijn dat hun kinderen dergelijke video's kunnen bekijken.

Bron: huffingtonpost.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Winterkilling - Zaterdag 15 september 2012 13:05
Ziek
Anomieme E - Zaterdag 6 april 2013 08:34
OMG?
walid - Woensdag 5 juni 2013 19:07
niks
wtf?!? - Dinsdag 29 oktober 2013 14:21
ziek echt ziek