Anorexia is besmettelijk

 

Bijna 3000 Europeaanse vrouwen tussen de 15 en 34 jaar deden mee aan een onderzoek naar anorexia. De belangrijkste conclusies? Het lichaam en gewicht van leeftijdsgenoten én beroemdheden heeft grote invloed op de beslissing van jonge vrouwen om af te gaan vallen. Volgens de onderzoekers is anorexia een ' sociaal besmettelijke ziekte' die vaker voorkomt in landen waar vrouwen dunner zijn dan gemiddeld. En jonge vrouwen zijn bereid gezondheid in te ruilen voor het schoonheidsideaal.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de London School of Economic and Political Science en is daarmee het eerste grootschalige economische onderzoek naar anorexia nervosa. De 2,871 deelnemers, uit 17 Europeaanse landen, werden gevraagd naar hun leeftijd, gewicht, lengte, eetgewoontes, burgerlijke staat, opleidingsniveau, werkveld, politieke voorkeuren en lichaamsbeeld. De onderzoekers leggen de nadruk op twee uitkomsten: vrouwen gaan afvallen als leeftijdsgenoten dun zijn en vrouwen gaan afvallen omdat modellen en beroemdheden dun zijn.

De invloed van de media
Anorexia is een besmettelijke ziekte, die kan worden tegengegaan door de grote hoeveelheid afbeeldingen van magere modellen en celebs te reduceren, aldus de onderzoekers. Door advertenties aan te passen, zullen vrouwen minder druk voelen om dun te zijn. De overheid moet hier een belangrijke rol in spelen volgens de wetenschappers: overheden hebben de macht en middelen om een epidemie van eetstoornissen tegen te gaan. Door het schoonheidsideaal te beïnvloeden - bijvoorbeeld door restricties aan de mode en reclame industrie te stellen-  kan de kloof tussen gezondheid en 'het ideale gewicht' worden verkleind.

health is beauty

Volgens de onderzoekers moeten overheden actief sociale campagnes opzetten om vrouwen ervan te overtuigen dat mager zijn niet gezond én niet mooi is. Ook de mode industrie zelf heeft hier een belangrijke rol in. Tijdens de NY Fashion Week laait de discussie altijd weer op, over te magere modellen op de catwalk.

De invloed van leeftijdsgenoten
Doordat leeftijdsgenoten dun zijn, voelen jonge vrouwen een druk om ook dun te zijn. Dit heet 'peer pressure' en is volgens de onderzoekers een belangrijke oorzaak waarom vrouwen gaan lijnen en diëten. Het lichaamsbeeld van vrouwen tussen de 15 en 34 jaar wordt sterk beïnvloed door de lijven van andere vrouwen. In landen waar vrouwen dunner zijn dan gemiddeld, zoals in Oostenrijk en Italie, komt anorexia het vaakst voor. Engelse vrouwen hebben gemiddeld het hoogste BMI van de landen die meededen. En Anorexia leek daar dus ook minder voor te komen.

Dat is een interessante uitkomst. Maar is het ook wáár? De onderzoekers hebben deze conclusies getrokken naar aanleiding van het BMI van de vrouwen. Maar er zijn ook veel vrouwen met anorexia, die wél een gezond BMI hebben. Hun gewicht is gezond, maar de gedachtenpatronen, het eetgedrag en het gevoel zijn anorect. Anorexia draait niet alleen maar om het gewicht: het ondergewicht is een symptoom van de stoornis. Aangezien het onderzoek dit niet heeft meegenomen in hun onderzoek, is het maar de vraag of de conclusies kloppen.

Daarbij is de conclusie over de invloed van de mode en reclame industrie ook een beetje afgezaagd. Natuurlijk heeft het schoonheidsideaal een negatieve invloed op het zelfbeeld van jonge vrouwen en kan dit bijdragen aan het ontwikkelen van eetstoornis. Maar het is nooit de enige oorzaak. Een eetstoornis is een complexe ziekte met diverse oorzaken en beïnvloedende factoren.

peer pressure

Is anorexia besmettelijk?

Bron: www.guardian.co.uk,  https://blisstree.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

someone64 - Zondag 4 maart 2012 13:40
Ik vind niet dat anorexia besmettelijk is..De focus op eten kan wel vergroot worden door iemand met anorexia. Maar achter anorexia zitten meestal ook andere oorzaken
Lamp - Zondag 4 maart 2012 14:11
De drempel om het te krijgen ligt lager zoals Someone al zegt. Maar het schoonheidsideaal komt voort uit wat je het meest ziet. Als dat onnatuurlijk dun is, vind je dat mooi.
Ik merk wel een trend op in de media dat het vrouwenfiguur weer rondingen aan begint te nemen! Iemand anders ook opgevallen? :)
Scared - Zondag 4 maart 2012 14:12
Handig als je dan boulimia hebt en je voelt je een mislukt anorect: vragen of de anorect even op je wilt niezen of zo. xD
Koffie - Zondag 4 maart 2012 15:06
@ Lamp,
ja het is mij ook al een paar keer opgevallen.
Dat vind ik altijd heel fijn om zien ^^ ik hoop dat het steeds vaker voorkomt in de media
Lamp - Zondag 4 maart 2012 15:40
@ Scared: lol
@ Koffie: inderdaad! Ik keek gisteravond een videoclip met daarin twee vrouwen: eentje met rondingen en de ander die nogal dun was. En ik vond -voor het eerst- degene met rondingen écht mooier! Ik wilde dat ik haar was! dat is echt een mijlpaal van de media :)
annooniem - Zondag 4 maart 2012 15:42
Ik geloof er wel in dat een eetstoornis 'besmettelijk' is. Bij mij op school zijn er ongeveer 10 meisjes die al (meerdere keren) op zijn genomen in een kliniek. Het is vreselijk. De volgende zou zomaar je beste vriendin kunnen worden! Het is inderdaad net alsof het besmettelijk is. Ik zou er ook zo graag wat aan willen doen om die meisjes te helpen bijvoorbeeld, maar hoe?
Faye - Zondag 4 maart 2012 16:13
Mneh weet niet, ligt er maar net aan hoe gevoelig je er voor bent?? ..
Goodnight - Zondag 4 maart 2012 16:19
Ik was er anders heel gevoelig voor. Als ik een familielid van mij steeds weer zag, kon ik het weer een tijd lang volhouden, om te worden zoals zij. (Zij is nu ook bezig haar leven weer op te bouwen)
Maar zoals Faye hierboven ook zegt, het ligt er maar net aan.
xx - Zondag 4 maart 2012 16:59
Het kan wel. Ik heb een vriendin met anorexia en zij heeft mij wel beļnvloed. Maar er zit natuurlijk meer achter, en het begon bij mij met automutileren, en sloeg bijna een jaar geleden om in een eetstoornis. Maar de omgeving en media kan wel degelijk een invloed hebben als je zelf niet lekker in je vel zit en onzeker bent etc.
M. - Zondag 4 maart 2012 17:25
Dat een vriendin van mij een eetprobleem heeft heeft wel degelijk invloed op mij gehad. Zij was dun en in korte tijd veel afgevallen, dat wil ik ook, maar dat lukt me niet dus voel ik me mislukt. Als ik het er met haar over zou hebben zou ik er zo in mee gaan..
Prue - Zondag 4 maart 2012 18:12
Zou invloed kunnen hebben, maar zelf had ik geen voorbeeld nodig om anorectisch te worden.
S. - Zondag 4 maart 2012 18:35
Afvallen is besmettelijk. Dun willen zijn is besmettelijk. Maar dun zijn is niet per defenitie anorexia hebben. Je hoeft er niet in door te slaan.
Iris - Zondag 4 maart 2012 21:00
Vind het niet 'besmettelijk' eerder triggerend voor een persoon die iemand met een eetstoornis kent.
m - Zondag 4 maart 2012 22:50
je moet slank zijn, anders krijg je later geen man of laten ze je links liggen en word je niet succesvol...tig films die er over gaan,
ik zal het maar even lekker nuchter brengen...zoveel mensen met een eetprobleem, ik zie het als maatschappelijk probleem, een probleem van ons allen en niet alleen van die individuen tegen wie we steeds zeggen dat ze het vooral zelf moeten doen en oplossen.


alle problemen in de maatschappij komen voort uit de maatschappij vind ik,zijn een stukje van de maatschappij,
als de maatschappij fijn genoeg is,...komt het niet tot zulke uitspattingen, denk ik.
- - Maandag 5 maart 2012 10:30
Het is niet besmettelijk hoor

Bij mij begon het afvallen NIET omdat ik zogenaamd dun wilde zijn. Dat kwam pas later..
jan timmerman - Dinsdag 29 mei 2012 15:45
Omg wie heeft dit dan geschreven?? komt het vaakst voor fail het is het meest! :)
Proud - Dinsdag 29 mei 2012 16:01
@ Jan de Timmerman

https://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/vaak-vaker-vaakst
Sharon - Vrijdag 20 september 2013 22:42
Ik vind een eetstoornis zeker niet besmettelijk. Mensen met een eetstoornis hebben een soort vluchtroute om zo door het leven te kunnen gaan. Toen ik anorexia kreeg, ging het eigenlijk zo geleidelijk, dat ik niet weet hoe anorexia bij mij begon. Ik voelde me niet dik, ik was ziek, en door niet te eten of af te vallen, gaf me een kick en zo kon ik al mijn verdriet kwijt en alle stress en pijn.

Veel mensen zeggen dat het door de media komt. Ik denk dat een klein percentage hierdoor een eetstoornis heeft gekregen. Maar eigenlijk denk ik dat dat percentage nihil is. Een eetstoornis is toch een psychiatrische aandoening/ziekte? Dus ik neem aan dat niemand een eetstoornis ontwikkeld door te kijken naar (te) dunne modellen. Het kan een link zijn om zo af te vallen, maar een eetstoornis omdat je het gevoel heb dat je net zo dun moet zijn als een model. Dat lijkt me niet.
Sharon - Vrijdag 20 september 2013 22:49
@ mijn vorige berichtje van Sharon op 20-9-2013 om 22:42

Ik wil nog even dit toevoegen. De laatste tijd valt het me erg op, dat steeds meer mensen somberder worden en de maatschappij steeds meer eist. Niet in de zin van dun en mooi zijn. Maar je verwachtingen op school, werk, sociale contacten, enzovoort. Ik denk dat het aantal eetstoornispatiƫnten toeneemt door:
- meer informatie over eetstoornissen
- dat ze er sneller achter komen dat iemand een eetstoornis heeft ontwikkeld
- maatschappelijke druk
- en in het algemeen hebben mensen met een eetstoornis faalangst en streven naar perfectie (perfectionistisch). Hierdoor word de druk nog groter.

Tegenwoordig verwacht iedereen steeds meer van je. We leven nu in een crisis, en alles zit tegen. Ik denk dat hierdoor steeds meer mensen vluchten in de wereld van de eetstoornis. Omdat op dat moment ''een vriend'' lijkt, dat je overal door heen sleept. Dit komt (meestal) niet door de media, maar de extra stress en druk, die de maatschappij op je legt
???? - Maandag 12 december 2016 16:53
uit welk onderzoek is dit gebleken iemand een goede bron vermelding?