Anorexia en geboortedatum

 

Heeft je geboortedatum iets te maken met de kans dat je een eetstoornis ontwikkelt? Het lijkt ver gezocht maar toch toonde een publicatie in het British Journal of Psychiatry onlangs aan dat er wel een verband bestaat. Blijkbaar hebben kinderen geboren in de lente, maart tot juni, een verhoogde kans hierop. 

Dit onderzoek werd gedaan onder 1300 anorexia patiënten in Engeland. Een opmerkelijk groot deel van deze groep bleek geboren in de maanden maart, april en mei. Waarentegen de maanden september en oktober ondervertegenwoordigd waren. 

Zaken als temperatuur, uren zonlicht (en vitamine D gehalte), voedingspatroon van de moeder en eventuele infecties dragen bij als het gaat om het later ontwikkelen van een eetstoornis. De exacte verbanden zijn niet bekend, maar de conclusie is op zijn minst bijzonder. Toch komt het niet helemaal onverwacht want eerder onderzoek toonde al aan dat ook stoornissen als depressie en schizofrenie vaker voorkomen bij kinderen geboren in de lente. 

Het gaat te ver om te zeggen welke factoren bepalend zijn in de ontwikkeling van deze eetstoornis. Daar is anorexia een te complexe aandoening voor. Kinderen hierop screenen is daarom ook (nog) geen optie. 

Dit laatste is dan ook waarom het bij mij toch wel een tikkie "toevallig" overkomt. We weten immers allemaal dat meerdere factoren meespelen in het eventueel later ontstaan van een eetstoornis. En met dat de natuur steeds vaker in de war is, hebben misschien "herfst of winter kinderen" wel net zo veel kans hierop...?

 

 

Wat denk jij....

zou er een verband zijn? 

foto's weheartit.com
Bron: dailymail.co.uk

 

Reacties

curedeva - Donderdag 28 april 2011 15:57
Ik denk dat het dan eerder aan een winterdepressie van de moeder ligt ofzo, dat je eerder depressief bent doordat je die gevoelens uit de baarmoeder meekreeg, en dat je dan een eetstoornis gaat ontwikkelen.
Maar vooralsnog vind ik dat ze beter onderzoek kunnen doen naar de oplossingen ipv de oorzaken. Voorkomen gaat nou eenmaal niet altijd, praktisch gezien denk ik niet dat mensen dit lezen en beslissen dat ze kinderen zó willen timen, dat ze in de winter geboren zijn :p (ik ben trouwens van december :p kleine enquête houden onder proud2bme? xD)
leonie - Donderdag 28 april 2011 16:06
Ik denk niet dat je hierop echt dingen kunt baseren ofzo. Het is allemaal wel héél toevallig. Maar 't is natuurlijk wel zo dat je in de lente meer gaat denken om je figuur omdat 'de zomer eraan komt'. Maar of dat nou meteen een eetstoornis ontwikkelt?

Haha ik weet het eigenlijk niet ;p
En ik ben het met curedeva eens,
ze kunnen beter kijken naar de oplossingen dan dit soort mogelijke oorzaken te gaan onderzoeken.
Roos - Donderdag 28 april 2011 16:10
Tsja, waar ze al niet naar onderzoeken... Ik ben overigens in November geboren, dus tja...
myrthe - Donderdag 28 april 2011 16:11
ik denk niet dat er echt een groot verband tussen zit, maar ik ben wel in mei geboren (en heb anorexia)...
Layla - Donderdag 28 april 2011 16:15
Ik ben ook in april geboren en heb anorexia. Bij mij in de kliniek zijn ook veel meisjes jarig rond deze maanden, dus toevallig is het wel.
Sabb. - Donderdag 28 april 2011 16:16
Wauw, dat vind ik inderdaad wel erg vergezocht..

Ik denk hetzelfde als Myrthe, ik ben ook in mei geboren en heb ook anorexia.. Mja...

Ik vind het maar een apart idee. Ik denk dat het toeval is.
amy - Donderdag 28 april 2011 16:28
ik ben in januari geboren maar ik vind dit echt apart, net alsof je een psychische ziekte kan ontwikkelen doordat je toevallig in de lente geboren bent maja...
Vlinder. - Donderdag 28 april 2011 16:29
Ik denk niet dat je geboortemaand van invloed is. Ik ben in december geboren en heb anorexia..
-angel - Donderdag 28 april 2011 16:33
ik zou het wel raar vinden als het echt aan maanden verbonden zou zitten, lijkt me heel onlogisch
ben alleen wel in maart geboren,
achja wie weet ;P
- Donderdag 28 april 2011 16:35
Volgens mij heeft het er niet echt veel mee te maken.
Ik ben trouwens in oktober geboren en heb ook een eetstoornis...
M . Star ~' - Donderdag 28 april 2011 17:06
Ik geloof niet echt dat je geboortedatum er mee heeft te maken...
Ik ben in Januari geboren, en heb Anorexia dus ik weet niet, ik denk zelf van niet
Simone - Donderdag 28 april 2011 17:07
ik denk niet dat zoieys meespeelt omdat ik denk dat anorexia vooral wordt gevormd door je opvoeding en karaktereigenschappen zelf ben ik trouwens van oktober.
Scarlet - Donderdag 28 april 2011 17:09
er is met dit onderzoek wel degelijk een soort van verband aangetoond, dat wil niet zeggen dat er een oorzaak - gevolg is. Blijkbaar zijn er meer meiden met anorexia geboren in de lentemaanden. Als je niet in een lentemaand geboren bent, is dit niet direct een bewijs dat het "dus niet zo is"

xx
Laura - Donderdag 28 april 2011 17:31
Een aantal van jullie zeggen dat jullie denken dat geboorteseizoen geen invloed heeft, maar waar baseren jullie dat op? Op het feit dat jullie toevallig niet in de maanden maart t/m mei geboren zijn?

Het zou helemaal niet zo gek zijn als er inderdaad een verband bestaat, want ook bij ziektes als schizofrenie en depressie lijkt er in bepaalde maanden sprake te zijn van een verhoogd risico.

En bedenk dat het resultaat van dit onderzoek NIET uitsluit dat anorexiapatienten ook in andere maanden geboren kunnen worden. Dit onderzoek laat alleen maar zien dat er wellicht een verband is tussen geboorteseizoen en het ontwikkelen van een eetstoornis.
Bianca - Donderdag 28 april 2011 17:32
ik vind het wel vreemd als dat waar zou zijn. Ik ben wel in maart geboren en heb anorexia gehad...
yasminn - Donderdag 28 april 2011 17:38
ik ben in april geboren en heb anorexia gehad. Ook heb ik een depressie. Geen idee of het waar is.
Ninaa- - Donderdag 28 april 2011 17:52
Ben ook in Maart geboren,
maar volgens mij worden soiezo gemiddeld gezien de meeste kinderen in de lente geboren..
En als dat zo is is de kans dus al groter dat iemand geboren is in deze maanden.. :)
Eline - Donderdag 28 april 2011 18:01
Dit artikel in de British Journal of Psychiatry is wel enkel van toepassing op Groot-Brittanië. Reden daarvoor is dat kinderen geboren na 1 juli een klas lager zitten op school dan die geboren voor 1 juli. Het feit dat deze lentekinderen op school dus bijna een jaar jonger zijn dat sommige van hun klasgenoten maakt dat ze minder goed mee kunnen in klas, en vatbaarder worden voor psychische problemen. Voila, mysterie opgehelderd...
Stefana - Donderdag 28 april 2011 18:26
Ik ben ook in mei jarig!
Maar het zou toch een beetje vreemd zijn?
Misschien hebben 'toevallig' net wat meer meiden een eetstoornis in de lente maanden maar het zou toch raar zijn als er gelijk een verband is.. Een beetje vergezocht!

x
deirdre - Donderdag 28 april 2011 18:31
erg vergezocht, al hoewel ik wel in mei ben geboren
X - Donderdag 28 april 2011 18:32
Ik in februari, dus nee klopt niet haha
@eline - Donderdag 28 april 2011 19:00
leuke verklaring Eline, maar als het zo simpel zou liggen zou dat wel de conclusie van het onderzoek zijn ;)
Lotte - Donderdag 28 april 2011 19:15
Ik ben in April geboren. En mijn eetstoornis begon ook echt in april en ik heb twee keer een terugval gehad en twee keer in april/mei. Dus dat is best opvallend. Hopelijk lukt het me dit jaar om geen terugval te krijgen.
Mybest - Donderdag 28 april 2011 19:24
ik ben in april geboren.. achja wie weet..
JustMeXx - Donderdag 28 april 2011 19:29
Ik ben in mei geboren en toevallig zoals lotte zegt ben ik vatbaarder voor een terugval in april dus misschien is er wel iets van waar?...
Stelena - Donderdag 28 april 2011 19:30
Geen idee of er een verband kan zijn, maar dan ben ik wel in de verkeerde maand geboren haha: april ;p
Wendy - Donderdag 28 april 2011 20:32
Ik geloof wel in n verband. De (geestelijke) toestand van de moeder tijdens de zwangerschap is wel degelijk van invloed op het ongeboren kind. Dus waarom zou het niet kunnen?
Ik ben overigens van september, maar uitzonderingen bevestigen de regel zullen we maar zeggen..
Roosje - Donderdag 28 april 2011 20:57
Ik ben van oktober dus voor mij gaat de regel niet op.
Het is wel vergezocht maar opzich is het wel interessant als er echt een verband is, maar dan ben ik wel benieuwd verder naar wat voor een verband precies.
Noortje - Donderdag 28 april 2011 21:20
Beetje vergezocht vind ik het wel.. en jammer dat er weer alleen over anorexia gesproken wordt. Zou dit dan voor de andere eetstoornissen niet gelden?
Ik ben overigens in april geboren, en heb NAO.
... - Donderdag 28 april 2011 21:31
Ik denk niet dat het totale onzin is. andere onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangewezen dat veel mensen met echte topfuncties of andere grote prestaties in de zomer geboren zijn.
Wat Eline zegt zou best een deel van de oorzaak kunnen zijn. Doet me een beetje denken aan een ander onderzoek dat zegt dat veel mensen die hogeropgekomen zijn, een naam hebben aan het begin van het alfabet, omdat deze personen in de klas vaak net iets vaker de beurt krijgen.
Kleine factoren kunnen soms meer invloed hebben dan je denkt.
Maar het gaat natuurlijk wel ver om te zeggen dat als iemand in de lente geboren is, diegene dus waarschijnlijk wel een psychische stoornis zal ontwikkelen.
Vrijdag - Donderdag 28 april 2011 21:56
Als ik het artikel goed lees, stellen de onderzoekers niet dat dit een oorzaak(!) is, maar dat er een verband gesignaleerd is. Dat betekent dat kinderen met een eetstoornis in dit onderzoek blijkbaar vaker in e lente geboren waren dan in september of oktober, hoewel in die tijd ook kinderen geboren zijn. Relatief(!) gezien zijn geboortes onder deze steekproef dus ondervertegenwoordigd. Wanneer zulks soort onderzoek vaker gedaan wordt, kan er wellicht meer ontdekt worden over dit verband.

Misschien komt dit doordat ik door mijn studie dagelijks onderzoeksartikelen lees, maar selectief lezen zorgt ervoor dat je de essentie uit de tekst niet goed genoeg haalt. Nergens wordt dus gesproken over een oorzaak, enkel een opvallende verschijning waar wellicht meer onderzoek naar gedaan kan worden. Kritisch Lezen is belangrijk bij dit soort berichten (net als de berichtgeving dat is!).

P.S.: Ik denk dat het onderzoeken naar oplossingen lastiger is wanneer je onvoldoende weet van de oorzaken. Een eetstoornis is een zeer complexe stoornis, maar als men geen globaal overzicht heeft van hoe het ontstaat, wat kenmerken ervan zijn en wat patienten doorgaans vertellen en meemaken, is het lastiger hiervoor een oplossing te vinden. Ik heb overigens verschillende onderzoeksartikelen gevonden over eventuele oplossingen, maar, zoals reeds gezegd is, door de vele oorzaken kan niet eenduidig 1 werkende oplossing aangewezen worden. Daarbij moet je dit soort bericht niet afschepen door zelf met een verklaring te komen: wetenschappelijk onderzoek moet aan heel veel eisen voldoen, en daar kunnen wij als wetenschapsleken niet zomaar tussendoor walsen.
noritte - Donderdag 28 april 2011 22:04
Nou,ik ben wel in mei geboren en heb een eetstoornis gehad.Maar ik ken zoveel mensen die ook in de lente geboren zijn....
En minder kenissen die in het najaar jarig zijn.Misschien zijn er gewoon meer mensen geboren in de lente??
Marjolein - Donderdag 28 april 2011 22:04
Ik ben in november geboren :)
loveturnen - Donderdag 28 april 2011 22:53
Bij mij klopt het wel.. ik heb anorexia en ben in maart geboren.. maarja mensen die in andere maanden zijn geboren kunnen het net zo goed hebben!
dana - Donderdag 28 april 2011 23:11
Ook hier valt het op dat er veel in die maanden geboren heel appart misschien is het wel waar... Ik heb NAO en kom uit Oktober hmm ik twijfel ahah
Lisaa - Vrijdag 29 april 2011 09:00
Ik ben ik mei geboren ,
En ik denk ook niet echt dat het er mee te maken heeft.
Lies - Vrijdag 29 april 2011 12:34
Ik denk dat 75% van de mensen die ik ken in de lente geboren zijn.
Logisch dat er onder die groep dan ook meer eetstoornissen bevinden aangezien dit, naar wat ik van iedereen hoor ook de grootste groep mensen is die in die tijd van het jaar geboren worden ...
Nicole - Vrijdag 29 april 2011 17:39
Ik zou zeggen, opnemen in het DSMV! Hahah
Laura - Vrijdag 29 april 2011 20:09
Ben het helemaal eens met Vrijdag!

En de opmerking "er zijn sowieso meer mensen die in het voorjaar jarig zijn" is op z'n zachts natuurlijk niet erg wetenschappelijk... Als dit echt zo zou zijn, dan was hier heus wel rekening mee gehouden in het onderzoek.
judith - Vrijdag 29 april 2011 21:09
ik ben zelf in november geboren, maar het merendeel (iedereen, op twee na ofzo) van de kliniekgroep, is in de lente geboren..
Lot1995 - Zaterdag 30 april 2011 10:37
Dan ben ik toch een beetje een uitzondering.
Ik ben in de herfst geboren, in Oktober.
Ik vraag me af of dit wel reeel is.....

Of kan dit ook per land verschillen?
Hannetje - Woensdag 4 mei 2011 13:15
Ik ben in April geboren, en heb boulima, vroeger anorexia
Anke - Maandag 11 juli 2011 15:35
Is volgens mij grote onzin, ik ben geboren in september.
anoniem* - Woensdag 30 oktober 2013 23:02
zal eerder komen door vitamine d tekort, depressieve klchten in de winter van de moeder dan denk ik? en die geeft die tekorten/stress dan ook weer door aan het kind?


... ben jarig in maart en heb diverse psychische problemen, oa. anorexia