7500 Italianen overlijden aan eetstoornis

 

Italie eetstoornis anorexia boulimiaElk jaar overlijden er duizenden Italianen aan een eetstoornis. Dat blijkt uit een onderzoek van het Italiaanse ministerie van gezondheid. Eetstoornissen zijn in Italië, net als in Nederland, van alle psychische ziektes de belangrijkste doodsoorzaak. "Jaarlijks sterven er tussen de 7000 en 8000 mensen per jaar aan een eetstoornis" aldus Laura Dalla Ragione, psychiater en vertegenwoordiger van de Italiaanse minister van Volksgezondheid.

Zij zei dat in Italië op dit moment ongeveer drie miljoen mensen lijden aan een eetstoornis. De mensen die er last van hebben zijn mensen uit alle rangen en standen en leeftijden, zelfs met inbegrip van vele kleine kinderen in de leeftijd tussen de acht en 10 jaar.

"Bovendien lijden volgens de studie ongeveer een half miljoen Italianen aan het zogenaamde (geen erkende stoornis/ ziekte) drunkorexia. In 10 jaar tijd is het aantal Italianen die aan een eetstoornis lijdt toegenomen met 300 procent", aldus Dalla Ragione.

Steeds meer van hen zijn mannen, op dit moment 10 procent van het totale aantal mensen met eetstoornissen, en 20 procent van het aantal mensen tussen 13 en 17 jaar.

Dit alarmerende fenomeen wordt met name getriggerd door culturele factoren: de maatschappij is doordrengt met magere modellen, terwijl op hetzelfde moment grote hoeveelheden junkfood met veel vet en ongezonde toevoegingen worden aangeboden.

"De huidige gezondheidscampagnes zijn welkom, maar niet genoeg om de toenemende epidemie tegen te gaan in het land", aldus Dalla Ragione.

Tot slot - omdat we nogal opkijken van de enorme aantallen in dit artikel - hebben we met deze cijfers een berekening gemaakt voor Nederland. Volgens deze cijfers zouden in Nederland (als er in NL evenveel mensen aan een eetstoornis zouden lijden als in Italië) 800.000 mensen lijden aan een eetstoornis en per jaar 2000 mensen overlijden aan een eetstoornis. (dat is 5,5 mensen per dag...)

Bron: internasional.kompas.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lotus - Donderdag 26 april 2012 19:00
Dit wordt echt te veel, 7000 tot 8000 per dag! ):
Melkie - Donderdag 26 april 2012 19:07
Per dag??
Per jaar hoor!
heather - Donderdag 26 april 2012 21:22
Ik vind dit bericht niet zo geloofwaardig. Volgens een schatting van het RIVM overlijden er in Nederland (16 miljoen inwoners) per jaar 15 a 30 mensen aan een eetstoornis, direct door de ziekte of door suïcide.
Italië heeft 60,5 miljoen inwoners, dus zouden er in Italië ongeveer 60 á 120 mensen per jaar aan een eetstoornis overlijden, als je ervanuit gaat dat de situatie hetzelfde is als in Nederland.
Maar zelfs als het in Italië tien keer zo erg zou zijn als in Nederland, kom je op 600 à 1200 en geen 7000.

Ik denk dat de discussie over eetstoornissen er baat bij zou hebben als er niet steeds gestrooid werd met cijfers zonder onderbouwing. Het gaat er bovendien niet om of je dood gaat aan een eetstoornis, want een leven mét eetstoornis is ook geen leven!
Proud Team - Donderdag 26 april 2012 21:46
Dat vonden wij ook Heather, vandaar onze berekening aan het einde van het artikel.
*** - Donderdag 26 april 2012 21:49
Wat maakt het ook uit hoeveel mensen er juist een eetstoornis hebben. Elke persoon is er 1 te veel. Misschien is het wel handig om die cijfers te kennen zodat je er op kan inspelen. Maar ik mag hopen dat ze dan ook van plan zijn om er effectief alles aan te doen om dat cijfer naar beneden te halen.
S. - Donderdag 26 april 2012 21:51
Ik vind het ook een schrikbarend getal, maar echter acht ik de kans wel aanwezig. Eetstoornissen nemen toe, ook al zeggen mensen van niet. Zoals al in dit artikel is uitgelegd: het schoonheidsideaal is slank, maar er wordt wel veel 'ongezond' eten aangeboden...men zich er dus meer van eten bewust en daardoor is de kans groter dat iemand die gevoelig is voor het ontwikkelen van een eetstoornis, een eetstoornis ontwikkeld.
123 - Donderdag 26 april 2012 22:09
En dat terwijl italiaanse gerechten zo lekker zijn!
Monkey - Donderdag 26 april 2012 22:47
Wát?! dat is echt ziek veel.
eef - Vrijdag 27 april 2012 17:01
ik denk dat het om personen per jaar over de hele wereld gezien gaat, en niet alleen om Italianen?