Voor altijd aan de pillen

 

Drie soorten per dag. Geen M&M's, Skittles of andere lekkere snoepjes maar pillen. Ik slik drie verschillende soort medicijnen per dag om mijn leven te kunnen leiden zoals ik het nu leid. Het is moeilijk om dat te zeggen. Het klinkt als behoorlijk veel en ongezond. Ik schaam me ervoor, hoewel ik helemaal niet anti-medicatie ben en totaal niet vreemd op kijk als mensen medicatie slikken voor bijvoorbeeld hun stemming, slaapproblemen of andere zaken die te maken hebben met de psychische gezondheid.

Toch voelt het voor mezelf anders. Het gaat al een tijd best goed met me en ik zou er best mee kunnen leven als ik daarvoor iedere dag nog een pilletje moest slikken. Eén pilletje is echter wel iets anders dan drie soorten medicijnen. Medicatie tegen een depressie of andere psychische problematiek wordt vaak vergeleken met insuline voor mensen met diabetes. Het is nodig. Misschien is het wel noodzakelijk omdat je anders dood gaat, letterlijk.


Bron

Toch wil ik niet herkend worden bij de apotheek. Ik wil niet dat de apothekersassistente mijn achternaam al weet, mij gedag zegt bij de supermarkt of mijn medicatie al pakt als ik aan de beurt ben, omdat ze weet waar ik voor kom. Ik wil al helemaal niet een gratis lippenbalsem krijgen van een onbekend merk, omdat ik er zo vaak kom en ze die kwijt moeten.

In het verleden heb ik geregeld geprobeerd mijn medicatie af te bouwen. Dat ging dan een tijdje goed maar daarna merkte ik al snel dat er dingen veranderden. Ik sliep slechter en mijn stemming veranderde. Je kunt je natuurlijk afvragen of dit het gevolg was van een verandering in de medicatie of dat het een soort placebo-effect was, maar feit is nu eenmaal dat die verandering er was en dat ik me minder goed voelde. Zodra de medicatie weer omhoog ging, verbeterde ook mijn stemming en sliep ik beter.

Geregeld zijn er dingen waar ik me zorgen over maak. Is het wel haalbaar, medicatie slikken tot ik een oud vrouwtje ben? Wie weet hoe de zorg verandert, straks moet ik het allemaal zelf gaan betalen en is het niet meer op te brengen? Of misschien verdwijnen bepaalde medicijnen of komt er ineens een keer op het nieuws dat blijkt dat langdurig gebruik van medicijn X kan leiden tot een hele ernstige ziekte en laat ik dan toevallig medicijn X al heel lang slikken? Het zijn allemaal doemscenario's waarvan ik helemaal niet weet of ze uit zullen komen maar waar ik wel zo nu en dan over nadenk.

Aan de andere kant probeer ik niet te veel stil te staan bij al deze zaken en het niet groter te maken dan het is. Uiteindelijk zijn het immers 'maar' een paar pilletjes en wat zijn een paar pilletjes in een heel leven. Mijn leven is meer dan dat en ik ben meer dan die pillen. Ze bieden me voor nu een steuntje in de rug en ik kan mede daardoor een fijn leven leiden. Als ik me zorgen maak, dan zeg ik dat tegen mezelf en weet ik heel goed dat daar niets op tegen is. Hoe het over een paar jaar is, weet ik niet maar dat zie ik waarschijnlijk dan wel weer.


Bron

Op het forum en de chat van Proud2Bme zie ik vaak vragen over het gebruik van medicatie. Veel mensen twijfelen over het starten met bijvoorbeeld antidepressiva of slaapmedicatie als dit wordt voorgesteld door een behandelaar. Ik snap die twijfel wel en ik wil het ook niet per se aanmoedigen. Dit soort medicijnen kunnen veel bijwerkingen hebben en het is daarom goed om dit met een arts te bespreken en de voor- en nadelen te bespreken. Wel vind ik dat je er ook niet te terughoudend in hoef te zijn.

Als medicatie een hulpmiddel kan zijn om net even de scherpste randjes van je sombere stemming af te halen of ervoor kan zorgen dat je 's nachts beter doorslaapt waardoor je overdag meer energie hebt en je je daardoor een stuk beter voelt, dan is het alleen maar fijn dat die mogelijkheid er is en dan moet je daar naar mijn mening gebruik van maken. Als het niet per se nodig is, doe het dan niet, maar als het kan, waarom niet. Als het niet bevalt kun je er immers altijd weer mee stoppen.

Starten met medicatie betekent immers niet dat je er voor altijd aan vast zit. Hoewel ik nu medicatie slik dat mij helpt en ik dit waarschijnlijke lange tijd zal blijven slikken, heb ik ook medicijnen geslikt die mij tijdelijk hebben geholpen toen ik in crisis zat. Die middelen gaven me rust en hielpen me om door moeilijke momenten te komen. Dat vond ik toen lastig, maar het was tijdelijk en daar ben ik toen het beter ging gewoon weer mee gestopt.

In sommige gevallen blijkt dat je de medicatie wel langer nodig. Het kan je bijvoorbeeld helpen je stemming stabiel te houden, het zorgt ervoor dat je minder angstig bent of je valt makkelijker in slaap. Als dat het geval is, dan is het ook niet erg. Zoals ik al schreef maak ik me soms wel zorgen over de toekomst, maar aan de andere kant stellen die paar pilletjes niet zoveel voor. Ik heb veel bereikt in mijn leven en ben van ver gekomen. Het enige wat ik nu nog nodig heb, zijn een paar pilletje. Als dat het enige is na jaren van ellende, dan mag je volgens mij heel trots zijn op jezelf. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fire - Zondag 20 augustus 2017 13:33
Ik heb zoveel respect voor jou Sandra. Je problemen en verleden zijn niet zomaar weg, maar ik vind het bewonderenswaardig hoe je een manier gevonden hebt om toch een fijn leven te leiden, zoals je het zelf zegt, zonder te doen alsof je nooit meer ergens last van hebt. En als medicatie daarbij helpt, dan is dat niets om je voor te schamen. Je komt heel sterk op mij over, daar haal ik altijd inspiratie uit.

Dankjewel voor deze blog!
Miekio - Zondag 20 augustus 2017 13:50
Herkenbaar! Gelukkig vind ik het een stuk minder moeilijk tegenwoordig. Ik gebruik namelijk ook medicijnen voor dingen als schildklier en ik heb ook een hormoon tekort (bijnier) dat ik dus moet slikken.
En eigenlijk zie ik dat maar gewoon als hetzelfde; ik heb van iets tekort of teveel, die medicijnen vullen dat aan. Het ene heeft dan vooral psychisch gevolg, het andere lichamelijk. Maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer.
Dat maakt het voor mij een stuk minder "schaamtevol".
Amy - Zondag 20 augustus 2017 14:04
Persoonlijk vraag ik me af waar die schaamte vandaan komt en wie dan bepaalt of het gek zou moeten zijn of niet. Na mate ik ouder word merk ik steeds meer dat iedereen in mijn omgeving wel iets heeft. De meest stabiele mensen die ik ken hebben therapie gehad. Moeten zij zich daarvoor schamen? Zo vraag ik me dat ook af over medicatie. Er is een probleem, iemand vecht om het op te lossen, en of dat nou middels therapie is of medicatie.. Als het werkt dan werkt het toch? Schamen zou je moeten doen voor opzettelijk foute dingen met gezond verstand doen. Niet voor het vechten voor een beter leven.
Sterregoesforit - Zondag 20 augustus 2017 14:11
Heel sterk! Veel bewondering voor je! Dat je dit deelt en ook met hoe je ernaar kijkt. Je hebt helemaal gelijk :) Liefs
Fayee - Zondag 20 augustus 2017 14:14
Heel herkenbaar, ik vraag het mij ook regelmatig af hoelang ik met de meds
moet door blijven gaan... of ik het nodig zou hebben tot ik oud ben..
Komt er ook nog bij kijken dat ik door mn medicaties regelmatig m'n bloed
moet controleren vanwege het risico dat het op je glucose en cholesterol
gaat zitten.. Dat beangstigd mij best wel, want de laatste keer dat ik het
moest controleren zat ik aan de hoge kant.. Gelijk alle alarm bellen die
gaan rinkelen.. dat ik te vet en te slecht eet... ik vind dat heel moeilijk,
maar weet dus dat het een bijwerking is en ik er moet letten..
Maar ik merk wel dat ik door de medicatie die ik slik wel veel rustiger ben
in mn hoofd en niet zo gauw in paniek raak als voorheen.
Naast de bijwerking van het cholesterol heb ik ook meer last van eetdrang.
dat is wel minder en daar moet ik nog een middenweg in vinden en kijken
hoelang ik het nog trek, anders maar andere meds als dat mogelijk is.
Mandy - Zondag 20 augustus 2017 14:24
Ik zelf zit op 7 verschillende soorten nesicijnen per dag. Niet alleen voor het psychische, maar ik heb ook de ziekte van Crohn en fibromyalgie naast mijn psychische stoornissen. Voor mijn medicijnen van de Crohn en fibro heb ik me nooit geschaamd. De antidepressiva, antipsychotica en benzo's wel. En dat is eigenlijk erg jammer. Ik ben de laatste tijd opener geworden over mijn klachten en zeg ook eerlijk dat ik medicatie ervoor heb. Ik werd tot nu toe nog niet raar aangekeken. Er zullen altijd mensen zijn die er negatieve dingen over zouden zeggen.. maar mijn lichamelijke ziektes en psychische ziejtes zijn even erg en vervelend.
Anonieme A - Zondag 20 augustus 2017 15:25
Knap dat je hier zo open over bent nu.

Voor mij sluit het eigenlijk wel aan bij m'n eigen idee dat ik bijvoorbeeld wel ad zou willen gebruiken om pms te verminderen, maar dat ik het niet oke en zelfs eng vind om het voor stemming etc. Te gebruiken..
@Anoniem A - Maandag 21 augustus 2017 09:43
Aan de ene kant begrijp ik wat je zegt.
Aan de andere kant; PMS heeft toch ook alles met stemming te maken? ;)
Wie houd je voor de gek?

En wat maakt het uit? Als het je helpt dan helpt het je.
Dat is toch alleen maar mooi meegenomen?

Ook betekent het niet dat wanneer je er nu mee start dat je het de rest van je leven zou moeten gebruiken. :)
Daphne - Zondag 20 augustus 2017 15:42
Ikzelf kom van 16 pillen per dag en zit nu op 10, de zwaarste zijn ondertussen niet meer nodig. Ik schaam me er niet meer voor. Mensen met diabetes, hoge bloeddruk, kanker en zoveel andere fysieke ziektes moeten ook medicatie nemen, waarom zou je je dan moeten schamen voor medicatie voor een psychische ziekte?
En 2 van die 10 zijn voor lage bloeddruk, iets fysiek, dus zijn die dan minder schaamtevol? Ik moet ze toch nemen dankzij mijn eetstoornis.

Ik weet dat ik die pilletjes nodig heb om mijn leven niet nog moeilijker te maken, het is zo al amper draagzaam. Ik hou van mijn pilletjes. Ik zou niet weten wat ik zonder ze moest.
AnaMan - Zondag 20 augustus 2017 16:30
Ik had dit blog exact op dezelfde manier kunnen schrijven, Sandra! :)
Alleen ben ik kennelijk *ietsjes* minder bezorgd over de toekomst van de medicatie dan jij. In elk geval zijn er al heel wat jaartjes mét medicatie voorbij gegaan, en zullen het er nog wel een aantal meer worden.

Ik hoop dat ik over een paar jaar dankzij veel -loodzware- EMDR minder veel hoef te nemen, maar voorlopig slik ik het graag. Zónder gaat gewoon niet, en dat is niets om je voor te schamen!!!
Maria - Zondag 20 augustus 2017 17:29
In het verleden wel allerlei medicatie geslikt toen ik opgenomen was. toen ik buiten de poort stond had ik uiteindelijk één medicijn, dat ik later heb afgebouwd en gestopt. Later met hulp van een natuurgenezer mijn voedingspatroon aangepast en wat supplementen gaan gebruiken. Heeft een enorm verschil gemaakt. Ben tegenwoordig nogal anti-medicijn. Bij een burn out vond een maatschappelijk werkster het nodig dat ik aan de pillen en naar de psychiater moest maar toen gingen mijn haren nogal overeind staan. Dat wilde ik nooit meer. Tegenwoordig nog een (natuurlijk) middel erbij voor de serotonineaanmaak. Voel me tegenwoordig beter en slaap beter dan toentertijd met medicatie. Voel me nog weleens lamlendig, dat ik nergens toe kom, maar dat gaat dan wel weer over.
Erin - Donderdag 23 november 2017 18:27
Waarom anti? Het kan toch best voor een ander wel werken, dat is toch alleen maar fijn?
Lost girl - Zondag 20 augustus 2017 19:20
Waarom zou je je schamen voor medicatie? Je schaamt je toch ook niet om een doosje paracetamol te kopen? Wat is daar anders aan dan één of een heleboel pilletjes die je bij de apotheek krijgt? Ik slik 22 pillen per dag. Probeer wat af te bouwen. In ieder geval komende periode met 19 snoepjes te proberen haha. Ik ben er aan gewend en slik veel medicatie al vanaf mijn 13e. Soms een ander merk, maar standaard tegen depressies, psychoses, slapeloosheid, stemmingswisselingen, epilepsie en maagklachten. Plus nog wat voedingssupplementen, maar die tel ik eigenlijk nooit mee.
Net zo als dat je je niet hoeft te schamen voor een zalfje tegen eczeem of een pilletje tegen hoofdpijn, hoef je je ook niet te schamen voor die pilletjes voor je koppie. Wees blij dat ze je zo goed kennen bij de apotheek. Kunnen ze je altijd meehelpen wanneer je bepaalde combinaties van pillen krijgt die misschien niet met elkaar stroken. Ik maak altijd even een gezellig praatje met ze. Dus don't worry, be happy.
Floor* - Zondag 20 augustus 2017 21:24
Er zijn zo veel mensen die medicijnen slikken, en het maakt zo'n apothekersassistente echt niet uit wat jij slikt, zooo veel mensen die antidepressiva slikken, waarom zou je je er voor schamen?
Er zijn zoveel gênante dingen waar mensen medicijnen voor slikken, en afgezien van de apotheker en de dokter hoeft niemand dat te weten: dus je legt jezelf alleen maar onnodig druk op door te zeggen dat het stom is, of iets waar je je voor moet schamen.

Wees blij dat er tegenwoordig dingen zijn die je kunnen helpen, schenk er verder niet te veel aandacht aan, alleen maar zonde van je tijd (:
Warrior - Zondag 20 augustus 2017 22:43
Ikzelf slik 10 verschillende soorten medicijnen op een dag en van sommigen ook meerdere op een dag. Ik heb er zelf geen problemen mee en heb ook eerlijk gezegd lak aan de mening van anderen. Het enige lastige vind ik dat ik bijv. wel moet opletten met minn slaapmedicatie dat ik niet te laat ga slapen en daarna wel voldoende uur kan slapen. Anders word het wel een drama. Verder word ik wel eens overspoeld door dat wanhopige gevoel van kom ik er dan nog meer van af en heeft het geen blijvende negatieve gevolgen hebben voor mijn lichaam ofzo.. ik weet dan niet zo goed wat ik daarmee moet..
Warrior - Zondag 20 augustus 2017 22:45
Ikzelf slik 10 verschillende soorten medicijnen op een dag en van sommigen ook meerdere op een dag. Ik heb er zelf geen problemen mee en heb ook eerlijk gezegd lak aan de mening van anderen. Het enige lastige vind ik dat ik bijv. wel moet opletten met minn slaapmedicatie dat ik niet te laat ga slapen en daarna wel voldoende uur kan slapen. Anders word het wel een drama. Verder word ik wel eens overspoeld door dat wanhopige gevoel van kom ik er dan noooit meer van af en heeft het geen blijvende negatieve gevolgen hebben voor mijn lichaam ofzo.. ik weet dan niet zo goed wat ik daarmee moet..
Snoezel - Maandag 21 augustus 2017 00:52
Ik heb nooit medicatie gehad en kan me dus ook niet goed voorstellen hoe je het ervaart. Toch heb ik veel respect voor je.
marleen - Maandag 21 augustus 2017 08:26
Als je jezelf er zo voor schaamt denk ik dat het meer te maken heeft met het nog niet aanvaarden van je ziekte (beperking).
Ik ken niemand die het gevoel heeft dat er iets mis is met hem/haar omdat hij/zij bijvoorbeeld antibiotica moet nemen, of medicatie tegen een hartkwaal of zo. Ik denk dat je jezelf het onnodig moeilijk maakt als je hier zo'n big deal van maakt. We hebben nu eenmaal een lichaam, en als dat sommige stofjes niet vanzelf aanmaakt (of niet genoeg), dan hebben we het geluk dat er medisch-farmaceutische oplossingen voor bestaan. So what als je 'er nooit meer vanaf komt'? Maakt dat jou een minder mens? Nee toch?
Anne - Woensdag 23 augustus 2017 14:23
Ik probeer ook van mijn medicijnen af te komen. Ik neem nu al veel minder. Ik schaam mij er niet voor, maar ik wil vooral niet dat iemand anders macht over mij heeft (HA die het uit moet schrijven, de farmaceutische industrie, het pilletje zelf - want ik ben letterlijk verslaafd). Ik veroordeel het niet, maar ik baal dat ik mij ooit heb over laten halen om er toch aan te beginnen.
Sebastiaan - Woensdag 30 augustus 2017 21:34
Fijn dat hier over gesproken wordt! Ikzelf slik twee drupjes cipramil per dag, maar ik wil het echt graag afbouwen. Alleen, ik slik al minder dan mijn psycholoog weet, maar ik voel me veel beter en 'vrijer' hierbij..
Erin - Vrijdag 1 september 2017 19:58
Ik slik al jaren 4 keer per dag allerlei pillen, wat maakt dat nou uit... Ik begrijp de problemen rondom medicatie nooit zo goed.