Tips voor op kamers wonen

 

Wanneer je op kamers gaat wonen komt er ontzettend veel op je af. Allereerst moet je natuurlijk een geschikte kamer vinden. En kamer die voldoet aan jouw eisen, het wordt immers wel jouw plekje. Als je dan eenmaal een mooie kamer hebt gevonden, komen er zo veel dingen bij kijken. Je moet ineens voor jezelf gaan zorgen en hebt ontzettend veel vrijheid. Maar wat kom je allemaal tegen wanneer je op kamers woont?

op kamers wonen
bron foto

Je kamer
Wanneer je een kamer hebt gehuurd moet er vaak nog veel gebeuren om het echt tot jouw eigen stekkie te maken. Verven, behangen, meubels en leuke frutseltjes. Alles mag, alles kan. Maak mooie collages en hang die op, maak een gekke tekening met verf op je muur of schrijf heel je deur vol met leuke, motiverende quotes. Maak je kamer jouw kamer en PIMP je kamer!

Tip: Zorg ervoor dat je een kamer huurt waarvan je zeker weet dat je een goed huurcontract hebt en de basisdingen aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een raam dat open kan, een verwarming die het doet en een deur die goed sluit.

Huisgenootjes
Als je op kamers gaat krijg je vaak te maken met huisgenootjes. Hele gezellige mensen vaak, soms wat minder natuurlijk. Eigenlijk sta je in een hele rare verhouding met je huisgenootjes. Tenzij je met vriendinnen op kamers gaat, ken je deze mensen helemaal niet maar toch deel je alles met ze. Je komt erachter wat voor rare gewoontes ze hebben, maar ook welke gewoontes zij van jou heel raar vinden. Dingen waarvan je dacht: ‘Dat doet iedereen toch?’ blijken soms toch iets minder normaal te zijn dan je dacht. Ook wanneer jullie ’s avonds samen eten, kom je soms vreemde maaltijden tegen. Maar ja, je moet het maar opeten natuurlijk! Het leuke is: jij kan weer iets heel aparts koken wanneer jij aan de beurt bent. Iets wat zij misschien helemaal niet lekker vinden, maar waar jij dan dubbel zo hard van geniet.

Tips:

1. Wanneer je een gezamenlijke woonkamer en/of keuken hebt: pimp die lekker op met elkaar. Zie het als verbroederingsactie.

2. Zorg ervoor dat je met elkaar in contact blijft. Doe leuke dingen met elkaar, zoals het vieren van sinterklaas en kerst. (Versier hiervoor dan wel even heel de woonkamer.)

3. Is er een tv in de gezamenlijke woonkamer? Kijk dan regelmatig eens met elkaar een leuke film of gezellig tv programma. Overleg met elkaar, zodat anderen niet voortdurend naar programma's moeten kijken die ze niet leuk vinden.

huiskamer
bron foto

Boodschappen & Koken
Ja, wanneer je op kamers gaat moet je er toch echt aan geloven. Je moet voor jezelf zorgen, wat betekent dat je ook moet koken. Wanneer je al heel je leven hebt mogen genieten van de heerlijke kookkunsten van je moeder, is dit toch wel een flinke stap. Het begint al met het inslaan van de juiste boodschappen. Wat gooide mams nu altijd door de macaroni? Hoeveel moet je nemen voor vier personen?

Vaak is het boodschappen doen op zich al een hele opgave. Zeker wanneer je iets bent vergeten en geen tijd meer hebt om het te halen, omdat je aan de studie moet. Wanneer je dan eindelijk alle ingrediënten hebt gevonden begint het koken. Maar hoog moet het vuur? Hoe lang kook je rijst eigenlijk? Afgieten is ook nog vrij lastig wanneer je geen pannenlappen hebt. Agh ja, al doende leert men. Echt waar, je zal er steeds handiger in worden!

Tips:

1. Onlangs was er een blog die ging over allerlei blogs over koken. Kijk daar eens naar en laat je inspireren.

2. Doe vooraf boodschappen zodat je niet als je moe bent na een dag college, nog boodschappen moet doen.

3. Vries in! Kook voor meerdere personen zodat je maaltijden in kan vriezen voor later.

4. Haal een paar kant-en-klaar maaltijden in huis voor de dagen waarop je geen zin hebt om te koken.

5. Lees voor meer tips 'Boodschappen doen met een eetstoornis'.

6. Download op je smartphone leuke kook apps.

kamer
bron foto

Dagelijkse bezigheden
Wanneer je op kamers gaat moet je vaak je abonnement op de sportschool thuis opzeggen. Evenals je lidmaatschap van de muziekvereniging, Jeugdclubs en alle andere mogelijke verenigingen. Daarnaast zal je je vrienden stukken minder gaan zien. Tijd voor nieuwe invulling van je vrije tijd!

Tips:

1. Sluit je aan bij een Studentenvereniging! Daar leer je ontzettend veel mensen kennen en ben je vaak minstens één avond in de week weg. Daarnaast heb je feesten, gala’s, kringavonden en natuurlijk de allesbeslissende ontgroening! Lees ook: Studentenvereniging, lid of geen lid?

2. Vaak hangen op hogescholen en universiteiten ook wel flyers van sportscholen en sportclubs. Heb jij altijd al willen paardrijden als jongen maar durfde je dat nooit omdat je bang was voor de reactie van vrienden? Grijp je kans! (natuurlijk wel binnen gezonde grenzen;)) Alles kan, want je zit immers op kamers en hebt geen last meer van wat je ouders of vrienden er van vinden. Houd wel altijd rekening met je grenzen: de sportschool en een eetstoornis.

3. In een echte studentenstad zijn er natuurlijk de nodige feesten. Houd hiervoor de social media in de gaten. Je ziet vanzelf wel wat voorbij komen wat je aanspreekt.

4. Maak een planning. Dat klinkt misschien wat saai, maar het is wel heel goed voor je daginvulling en structuur.

5. Ga mee op introductiekamp zodat je al wat meer mensen van je studie kent.

bereiken
bron foto

…en een eetstoornis
Dat is een lastig punt. Wanneer je op kamers gaat krijg je dan wel vrijheid, maar misschien kan je die vrijheid nog helemaal niet aan. Op kamers gaan betekend voor jezelf zorgen, en dat is net wat een eetstoornis vaak tegenhoudt. Huisgenootjes en gezamenlijke avondmaaltijden worden ineens lastig, om nog maar te zwijgen over het boodschappen doen.

Tips:

1. Licht je huisgenootjes in! Vraag hen om je te helpen en motiveren om gezond en goed te eten. Misschien vind je eetstoornis dit niet grappig, maar wanneer die steun jouw helpt om te eten: zeker doen!

2. Ga samen met een studiegenootje boodschappen doen. Dat kan ontzettend helpen om niet vast te blijven zitten in jouw eigen veilige voedsel wereldje of het kcal tellen.

3. Ga feestjes en andere sociale evenementen niet uit de weg! Dit zou enorm zonde zijn. Vraag aan iemand die je vertrouwd om eens gezellig een drankje te doen. Want zeg nou zelf: wil jij dat de geweldigste tijd uit je leven verknalt wordt door die stomme eetstoornis? Ow, en vergeet vooral ook niet te studeren natuurlijk!

4. Lees hier meer over het hebben van een eetstoornis in het studentenhuis.

5. Ben je er door je problemen nog niet aan toe om helemaal op jezelf te gaan wonen? Lees dan eens wat meer over beschermd en begeleid wonen.

Heb jij nog tips om het studentenleven nog leuker te maken? Let us know!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

dear - Woensdag 20 augustus 2014 19:06
Nuttige blog! Goed geschreven (Y)
mierrr - Woensdag 20 augustus 2014 20:47
Ga vooral bij een sport- of cultuurvereniging! Je doet een leuke bezigheid en krijgt er vaak een heleboel vrienden en activiteiten bij. Ik studeer in het oosten van het land en zit niet bij een studentenvereniging. Ik had er geen behoefte aan, ik houd niet van uitgaan. Vrienden tekort doordat ik niet bij een studentenvereniging zit kom ik echter niet. Bij mijn sportvereniging, huis, introductie en studie heb ik voldoende mensen leren kennen en moet nu al vaak dingen afzeggen!
Geniet van je studententijd, je kan nu zoveel leuke dingen doen!
Star* - Woensdag 20 augustus 2014 21:40
Goede blog!
Jeanine - Woensdag 20 augustus 2014 23:13
Wauw, lang geleden dat ik deze blog schreef. Was ik al weer vergeten. Haha..leukleuk.