Praktische eetstoornis herstel tips

 

Herstellen van een eetstoornis is rete moeilijk. Ik denk dat het ook nog maar al te vaak wordt onderschat. Het is zo'n ingewikkelde strijd die je moet leveren, iedere dag opnieuw. Vandaag kan het wel goed gaan, maar dat zegt niets over morgen. Morgen kan je motivatie wel helemaal verloren zijn en ben je misschien weer terug bij af. De eetstoornis gedachtes belazeren jouw gezonde verstand en je laat je de ene dag meer belazeren dan de andere dag. Om te herstellen van een eetstoornis is het belangrijk om uit te zoeken welke problematiek erachter zit. Doe je dit niet, dan ben je enkel bezig met symptoom bestrijding en kan je je afvragen in hoeverre je het probleem werkelijk oplost: niet.

Tegelijkertijd is het belangrijk om de symptomen te bestrijden zodat de werkelijke problemen meer naar de oppervlakte komen. Pas als ze zich een beetje aan het oppervlak bevinden, kan je ze goed zien én kan je er aandacht aan besteden door erover te praten en ze werkelijk te voelen. Zolang de eetstoornis symptomen nog een té grote rol spelen zal werkelijk voelen sowieso lastig zijn en is ontdekken wat de werkelijke achterliggende problemen zijn en hierover praten soms nog te ingewikkeld. Tot die tijd is het dus belangrijk om heel actief aan die symptomen te werken, aan het eetgestoorde gedrag. Dit kan door te praten en je gevoelens te delen én met behulp van wat praktische tips. In deze blog deel ik 10 praktische tips die mij hebben geholpen. Misschien past niet iedere tip bij jou, dat is uiteraard persoonlijk. Laat daarom ook gerust de tips achter die jou hebben geholpen. Wie weet heeft iemand anders er weer iets aan....

eetstoornis herstel praktische tips

♥ Een motiverend krijtbord
Al een tijdje hadden wij een krijtbord in huis hangen waar zo af en toe een quote of een herinnering op stond. Echt nuttig gebruikten we het ding niet, totdat ik me realiseerde dat het bést wel eens kon helpen om hierop een soort alternatieve eetlijst te schrijven. Zo word je iedere dag herinnert aan wat je met jezelf hebt afgesproken én is de ander met wie je samen woont ook op de hoogte. Kortom: koop een vrolijk krijtbord voor jezelf. Maak het ding motiverend naar jouw eigen stijl. Zo kan je er bijvoorbeeld zoals hierboven een kaart bijzetten die je inspirteert. Deze krachtige oma die aan het hoelahoepen is vond ik persoonlijk geweldig. Zo wil ik wel oud worden! Onderzoek wat jou helpt: een gedetailleerde eetlijst of juist een wat algemenere eetlijst en schrijf het op. Maak er eventueel een foto van voor in je telefoon voor de momenten waarop je niet thuis bent, als reminder...

♥ Foto's Whatsapp
Iets aanders simpels, maar heel praktisch dat kan helpen bij je herstel is afspreken met iemand om foto's te sturen van bepaalde afspraken die je nakomt. Heb je moeite met drie boterhammen lunchen of vind je het lastig om iets positiefs voor jezelf te doen? Heb je moeite met geen eetbui voedsel halen als je in de supermarkt bent? Spreek af met iemand waar je een foto van stuurt die dag én liefst rond welke tijd, zodat je ook echt weet dat je dit moet doen en de ander alert is. Denk bijvoorbeeld aan een foto van je lunch met drie boterhammen of een foto van je boodschappen op de band bij de kassa. Schrijf er kort bij hoe het voelt en laat een eventueel compliment van de ander, die de foto ontvangt, binnenkomen... Spreek ook af wat je stuurt als je het moeilijk hebt én hoe de ander je op zo'n moment kan helpen en motiveren om tóch het juiste te doen.

♥ Beloning & Straf
De titel van dit kopje klinkt misschien niet zo positief, door het woord straf. Niet voor iedereen is dit helpend, maar misschien voor jou wel. Bedenk voor jezelf beloningen en 'straffen' voor als je een bepaalde uitdaging aangaat, angst overwint. Dit kan heel klein zijn: een half uurtje YouTube video's kijken als je je hele lunch hebt opgegeten. Een middagje naar de stad als je geen eetbui hebt gehad. Je kunt ook dingen bedenken die je niet mag van jezelf als het niet lukt. Dit kan dan als stok achter de deur werken. Wil je bijvoorbeeld heel graag dat ene shirtje bestellen, spreek dan met jezelf af dat dit niet mag als je die ene afspraak niet nakomt. Maak de straffen niet te groot of hard, want je hebt het al zwaar genoeg en je straft jezelf ergens ook al heel veel door de eetstoornis. Onderzoek dus goed wat voor jou werkt en of het niet averechts werkt.

eetstoornis herstel praktische tips

♥ Middenwegen
Wil je een bepaalde uitdaging aangaan, maar schiet het maar niet op? Bedenk dan een middenweg. Natuurlijk zou het super zijn als je weer eens een pizza eet, maar als het al maanden duurt en je blijft het maar uitstellen, waarom dan niet eerst beginnen met een halve pizza of gewoon 1 pizza punt (en bijvoorbeeld een salade). Streng voor jezelf zijn kan juist bij het herstellen van een eetstoornis tegen je gaan werken. Je wilt het dan zó graag perfect doen, dat het té moeilijk en zwaar wordt, waardoor het sowieso mislukt of je het maar helemaal niet doet.

♥ Voorbeeld of schrikbeeld
Een ander praktisch iets wat kan helpen bij het herstel is het zoeken van een voorbeeld of juist schrikbeeld. Wat voor jou beter werkt. Misschien is er wel een bijzonder persoon waar je graag op zou willen lijken qua kracht en gezondheid. Misschien heb je wel een celebrity waar je inspiratie uit kunt halen. Helpt dit voor jou helemaal niet? Dan helpt een 'schrikbeeld' misschien wel? Stél dat je niet geneest van je eetstoornis, waar sta je dan over 5 jaar...? Op wie lijk je dan en wil je zo zijn? Dat klinkt niet zo aardig, maar als het jou helpt bij je herstel is dat natuurlijk prima om als motivatie te gebruiken. Spreek met jezelf dingen af hierover: kijk iedere dag even naar een foto van die persoon of kijk een stukje video van de persoon die je kan motiveren. Onderhoud de stroom aan motivatie, want voor je het weet is hij weer verdwenen.

♥ Samen eten met afspraken
Alleen eten is misschien veilig, want er is niemand die op je let, maar op de lange termijn kan samen eten je wel echt helpen. Sowieso is het fijn om ooit weer gewoon gezellig met anderen te kunnen eten natuurlijk. Door samen te eten is de kans groter dat je ook daadwerkelijk beter eet. Er zijn immers twee extra ogen die naar dat bord kijken. Voor je eetstoornis heel irritant, maar voor jou als mens heel waardevol. Spreek met degene vooraf eventueel af wat je ongeveer wilt eten en wat jou kan helpen als je je hier niet echt aan lijkt te houden. Wat mag de ander wel/niet zeggen? Misschien helpt de aanwezigheid van de ander alleen al voldoende en hoeft er vooraf niets afgesproken te worden. Doe wat goed voor jou is.   

eetstoornis herstel praktische tips

♥ Weer die weegschaal
Ja, het wordt misschien een wat afgezaagde tip, maar ik kan over de verslavendheid en niet helpendheid van de weegschaal inmiddels zo hard meepraten, dat ik hem niet wil weglaten hier. Die weegschaal werkt gewoon niet. Ja, voor jouw eetstoornis wel. Jouw eetstoornis maakt je 200% wijs dat het écht écht écht helpend is om even te wegen. Want dan.... weet je of het meevalt en kan je beter gaan eten. Eén van de onzin redenen die je eetstoornis je zal wijsmaken. Nope. Het helpt écht niet. Spreek met iemand af hoe vaak je maximaal weegt. Probeer dit écht te beperken tot maximaal eens per week en zorg dat het ding de rest van de tijd niet makkelijk te vinden of gebruiken is. Laat iemand hem verstoppen, weeg alleen ergens anders of geef iemand de batterijen in de tussentijd.

♥ Reminders in je mobiel
Reminders! Je kunt vast een shitload aan dingen kleine bedenken die je zouden kunnen motiveren, maar hoe zorg je ervoor dat je die niet vergeet of dat ze maar enkele dagen werken? Juist ja, reminders. Zet in je telefoon een melding met daarbij een wekkertje. Schrijf hierin wat je niet mag vergeten, wat je écht even moet doen... alles wat jou dagelijks kan herinneren aan die motivatie om te vechten. Zet de wekker niet té vaak, want dan kan het zijn dat hij niet meer werkt en dat je hem wegdrukt zonder er over na te denken. Is eens per twee dagen of eens per week nuttiger bij jou, kies dan daarvoor.

reminder

Natuurlijk zijn er nog veel meer praktische tips die kunnen helpen bij het herstellen van een eetstoornis. Lees voor meer praktische tips tegen een eetstoornis deze blog of bekijk eens deze 10 tips voor herstel van een eetstoornis. Deel tenslotte ook zeker even jouw gouden tip.

Wat helpt jou praktisch gezien nou echt enorm?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Daan - Donderdag 7 juni 2018 13:12
Ik heb een afstreep kalender voor de dagen die goed zijn gegaan. Veel vinkjes bij elkaar is motiverend om te zien en wil ik ook niet 'verpesten' met een slechte dag.
Leuk bestek en servies helpt mij ook, al kan ik daar òòk een beetje in doorslaan.
Ik heb ook een klein kaartje in mijn portemonnee met redenen om geen eetbui te hebben. Het zit er al jaren in, en helpt echt niet altijd, maar soms is het net genoeg.
momo - Donderdag 7 juni 2018 15:01
goede tips! vooral de middenweg vond ik erg fijn
hier kwam mijn vader mee aan zetten, hij zei "als je een stuk groente zo lekker vindt, is dat prima om te eten, maar je kunt ook ipv een hele komkommer een halve nemen, of 3 kwart en voor het andere stukje neem je iets met calorieen in de plaats" en toen scheelde het heel erg, omdat mijn veilige eten OOK nog mocht, maar ook iets spannends er bij, zo kon ik steeds nieuwe stappen maken
marleen - Donderdag 7 juni 2018 15:12
Mijn gouden tips (moeilijk maar de moeite waard):
- weegschaal volledig weg. Ook niet een keer per week of zo. Als het echt nodig is doet de dokter het wel (en dan blind)
- elke dag iets eten waarvan ik niet weet hoeveel kcal erin zit. Zo heeft tellen de rest van de dag geen zin meer
- afspreken met mijn hulpverleners om enkel nog in groep te mogen sporten. Dat houdt me tegen om er in door te slaan
- altijd een heleboel verschillende dingen in huis hebben
- maaltijdcheques ook echt voorbehouden voor maaltijden (en vakantiegeld voor vakanties :-)
- eetstructuur vast houden
- op reis houden mijn vrienden ook mee in het oog dat ik er niet onderuit kan komen en dan eet ik elke dag wel bij een ander gezinnetje mee
Saarki - Vrijdag 8 juni 2018 11:39
Hoi Marleen,

Die tip om elke dag 1 product te eten waarvan je geen idee hebt hoeveel calorieën er inzitten en je voornemen om maaltijdcheques te reserveren voor voeding en vakantiegeld voor vakanties, waw, die vind ik echt wel heel knap (de andere ook hoor, maar die sprongen er extra uit voor mij!).

KNAP!
PM - Donderdag 7 juni 2018 15:20
Fijne blog!

Ik schrijf elke dag een reflectie op van wat ik die dag heb gedaan, gevoeld enz.; soort dagboek en mail dat elke week naar mn therapeute. Daar hebben we het dan over in therapie. Héél helpend voor mij!
LeRose - Donderdag 7 juni 2018 15:40
Haha die pizza
Sterregoesforit - Donderdag 7 juni 2018 17:21
Superfijn dat je je hersteltips deelt Scarlet! Heb ik zelf ook veel aan :) En superleuke mooie foto's erbij! En ook met humor, die oma, haha! Hou ik ook van! En als voorbeeld denk ik dat ik jou maar neem ;-) Je doet het supergoed! (en ook als het even minder gaat, dat maakt niet uit, dus voel geen extra druk haha, dat hoort erbij, ik vind je sowieso echt een voorbeeld en krachtig persoon!!). Liefs!! XX
Clara - Donderdag 7 juni 2018 21:41
Bedankt voor dit blog! Ik heb eigenlijk het volgende probleem: wat moet je doen als je ouders je continu willen wegen? Ik ben gewichtshersteld en eerlijk gezegd interesseert mij mijn gewicht helemaal niet zo. Ook tijdens mijn eetstoornis woog ik mezelf nooit, maar sinds dat ik hersteld ben willen mijn ouders me om de dag wegen om er zeker van te zijn dat ik niet aankom of afval. Een halve kilo schommeling zien zij bijvoorbeeld ook als aankomen/afvallen. Eerlijk gezegd vind ik dit heel irritant en hoef ik mijn gewicht helemaal niet te weten. Weet iemand hoe ik hiermee om kan gaan?

Liefs, X
Clara - Donderdag 7 juni 2018 21:41
Bedankt voor dit blog! Ik heb eigenlijk het volgende probleem: wat moet je doen als je ouders je continu willen wegen? Ik ben gewichtshersteld en eerlijk gezegd interesseert mij mijn gewicht helemaal niet zo. Ook tijdens mijn eetstoornis woog ik mezelf nooit, maar sinds dat ik hersteld ben willen mijn ouders me om de dag wegen om er zeker van te zijn dat ik niet aankom of afval. Een halve kilo schommeling zien zij bijvoorbeeld ook als aankomen/afvallen. Eerlijk gezegd vind ik dit heel irritant en hoef ik mijn gewicht helemaal niet te weten. Weet iemand hoe ik hiermee om kan gaan?

Liefs, X
Clara - Donderdag 7 juni 2018 21:42
Bedankt voor dit blog! Ik heb eigenlijk het volgende probleem: wat moet je doen als je ouders je continu willen wegen? Ik ben gewichtshersteld en eerlijk gezegd interesseert mij mijn gewicht helemaal niet zo. Ook tijdens mijn eetstoornis woog ik mezelf nooit, maar sinds dat ik hersteld ben willen mijn ouders me om de dag wegen om er zeker van te zijn dat ik niet aankom of afval. Een halve kilo schommeling zien zij bijvoorbeeld ook als aankomen/afvallen. Eerlijk gezegd vind ik dit heel irritant en hoef ik mijn gewicht helemaal niet te weten. Weet iemand hoe ik hiermee om kan gaan?

Liefs, X
Pepper - Vrijdag 8 juni 2018 08:38
Dag Clara,
Ik kan me voorstellen dat dit niet helpt en dat je er misschien zelfs onzeker of net door getriggerd wordt. Heb je dit al eens aangekaart bij je ouders?
x
Saarki - Vrijdag 8 juni 2018 11:37
Lieve Clara,

Wat onprettig voor je! Dat maakt het er voor jou vast ook niet makkelijker op om je eetstoornis (volledig) los te laten, want op die manier wordt ze er altijd en elke dag weer eventjes bijgetrokken.

Ik ga volledig akkoord dat een beste eerste stap zou zijn om dit gewoon open en eerlijk te bespreken met je ouders. Ze moeten weten hoe jij je hierbij voelt, wat dit bij jou teweegbrengt.
Desnoods, indien zij het niet zien zitten om meteen van de ene op de andere dag volledig te stoppen met wegen, kan er eerst een compromis gesloten worden bijvoorbeeld dat er nog maar 1x per week (of per 2 weken) gewogen wordt?

Ik begrijp de angst van je ouders die voortkomt uit hun bezorgdheid, maar als ze je echt willen laten herstellen en de eetstoornis willen opbergen, zullen ze die controle moeten loslaten en jou het vertrouwen geven.

Veel succes!
Saarki - Donderdag 7 juni 2018 22:50
Bedankt Scarlet!!! ♥

De foto met de opblaas-pizzapunt is trouwens echt de max!
LOVE - Zondag 10 juni 2018 01:02
Dit krijtbord zou me irriteren af
strawberry - Zondag 10 juni 2018 10:57
bij mij helpt beloningen wel om de stap toch te zetten. Bij mij is de straf dan gewoon geen beloning haha