Paniekaanvallen: dit moet je weten

 

Misschien ben je lekker buiten aan het wandelen, zit je ergens te eten of lig je thuis op de bank een serie op Netflix te kijken en ineens voel je dat het goed mis is. Je voelt je hart tekeer gaan, je begint te zweten en te trillen en je hebt het gevoel dat je elk moment dood kunt gaan. Dit is hoe een paniekaanval voelt. Veel mensen hebben regelmatig last van paniekaanvallen wat ontzettend naar en angstaanjagend kan zijn. De volgende punten moet je in ieder geval weten over paniekaanvallen.


Bron

1. Iedereen kan een paniekaanval krijgen
Paniekaanvallen overkomen niet alleen labiele mensen of mensen met een achtergrond van psychische problematiek. Iedereen kan op enig moment in zijn of haar leven een paniekaanval krijgen op de meest onverwachte momenten. Het kan gebeuren met een duidelijk oorzaak, bijvoorbeeld als je erg gestresst of angstig bent, maar vaak genoeg lijkt er niets aan de hand te zijn en kun je toch in paniek raken.

2. De symptomen van een paniekaanval zijn echt en slopend
Bij een paniekaanval passen verschillende symptomen die voor iedereen anders kunnen zijn. Symptomen kunnen onder andere hartkloppingen, zweten, trillen, duizelingen, pijn op de borst of angst om dood te gaan zijn. De meeste mensen met een paniekaanval hebben minimaal vier of meer symptomen. De symptomen kunnen een paar seconden tot een half uur aanhouden, maar gemiddeld duren ze ongeveer tien minuten.

3. Je mag naar de dokter met een paniekaanval
Veel symptomen van paniekaanvallen kunnen lijken op ernstige lichamelijke klachten en dit kan behoorlijk angstaanjagend zijn. Op het moment zelf kun je dan ook behoorlijk bang zijn dat je een hartaanval krijgt in plaats van een paniekaanval en dat maakt dat het helemaal niet gek is om even contact op te nemen met een dokter om lichamelijke problemen uit te sluiten.

4. Paniekaanvallen komen nooit uit het niets
Mensen die veel last hebben van paniekaanvallen kunnen soms het gevoel krijgen dat een paniekaanval uit het niets ontstaat, maar dat is eigenlijk nooit het geval. Er is altijd iets dat een paniekaanval triggert, soms kan dit zelfs een gedachte zijn die even door je hoofd schoot. Ook kun je een paniekaanval krijgen die te maken heeft met iets dat al maanden geleden gebeurd is maar waar je nu pas weer bewust aan terug denkt. Ook als het lijkt alsof een paniekaanval uit het niets komt, is het goed om toch stil te staan bij wat er allemaal aan vooraf is gegaan en hier met anderen over te praten.

5. Paniekaanvallen kunnen ook komen als je volledig ontspannen bent
Veel mensen die last hebben van angsten zijn erg gericht op de signalen van hun lichaam en proberen zoveel mogelijk te ontspannen. Juist door je hier zo op te focussen kun je echter paniekaanvallen veroorzaken. Als je bijvoorbeeld continu op je hartslag let en je vervolgens merkt dat je hart een keer een slag overslaat, kun je volledig in de stress schieten, terwijl mensen die hier nooit op letten dit helemaal niet merken.


Bron

6. Niet iedereen met paniekaanvallen is bang om dood te gaan
Veel mensen begrijpen niet dat paniekaanvallen ook eng kunnen als iemand al weet dat diegene een paniekaanval krijgt. De gedachte dat het ''maar een paniekaanval'' is, werkt op dat moment niet. De angst dat iemand tijdens een paniekaanval compleet de controle verliest, zichzelf voor schut zet waar anderen bij zijn of ergens vast komt te zitten is vaak ontzettend groot. Voor iemand die op dat moment in paniek is, is het dus alles behalve ''gewoon een paniekaanval'' die hij of zij even uit moet zitten. Er komt veel meer bij kijken dan dat.

7. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen als je paniekaanvallen hebt
Iemand vertellen rustig door te ademen tijdens een paniekaanval is niet altijd even helpend want juist letten op ademhaling kan ervoor zorgen dat iemand verkeerd gaat ademen wat alles kan verergeren. Wat wel kan helpen is te focussen op de buikademhaling waarbij je je voorstelt dat je een ballon in je buik hebt. Ook kan het helpen om langer uit te ademen dan in te ademen.

8. Accepteren dat je een paniekaanvallen hebt en het uitzitten is de beste remedie
Dat het ''maar een paniekaanval'' is, werkt dus niet maar wat wel kan werken is je in ieder geval realiseren dat je een paniekaanval hebt en de symptomen hiervan hardop benoemen. Door ze te beschrijven, erken je de symptomen en kun je ze vervolgens laten gaan. Dit is meer helpend dan een gedachte als: ''mijn hart moet echt stoppen met zo hard kloppen anders krijg ik een hartaanval!''


Bron

9. Tijdens een paniekaanval reageert je lichaam op een bedreiging
Een paniekaanval ontstaat door een bepaalde trigger, bijvoorbeeld een gedachte. Je hersenen pikken dit signaal op en zien dit als een bedreiging, ook als je je er niet eens bewust van bent. Je hersenen geven dit door aan je lichaam en je lichaam gaat zich vervolgens klaarmaken voor het gevaar. Er komt allemaal adrenaline vrij en er komt een fight-or-flight reactie tot stand. Deze reactie is normaal, als je immers echt in gevaar zou zijn dan zou je nu klaar zijn om te vechten of te vluchten, maar in werkelijkheid is er niets aan de hand. Je schrikt daarom zo erg van je lijf dat je in paniek raakt van deze reactie en niet weet wat er gebeurt. Op dat moment heb je een paniekaanval.


10. Een paniekstoornis is de meest behandelbare psychische stoornis
Er zijn mensen die last hebben van een paniekstoornis. Dit is iets anders dan af en toe paniekaanvallen hebben. Bij een paniekstoornis komen de paniekaanvallen met regelmaat terug en heeft degene die aan de stoornis lijdt meestal ook veel zorgen hierover tussen de aanvallen door. De paniekstoornis heeft daardoor een behoorlijk negatieve invloed op het dagelijks leven. Deze stoornis is echter ook goed te behandelen. Er zijn verschillende therapieën mogelijk waaronder psycho-educatie, mindfulness of medicatie. Ook kun je zelf dingen doen als je een paniekaanval hebt.

Heb jij weleens een paniekaanval gehad?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Zondag 9 oktober 2016 13:25
ik heb gisteren toevallig gelezen dat ook beroemdheden paniekaanvallen hebben! ik heb er helaas ook last van! het is echt vervelend, ik kan hem soms al aan voelen dan voel ik me erg gevoelig voor dingen terwijl er nog ook nog niks aan de hand is!
Anne-Maria - Zondag 9 oktober 2016 15:23
Ik vind het zo frustrerend dat zo'n aanval zomaar vanuit het niets kan komen. Vaak is er bij mij wel een aanleiding, maar van de week kreeg ik ineens o.a. erge pijn op mijn borst; bleek paniekaanval te zijn.
Lara. - Zondag 9 oktober 2016 17:23
Ik mis alleen de aanvulling dat niet iedereen met paniekaanvallen gefocust is op de lichamelijke signalen. Ik heb zelf regelmatig heftige paniekaanvallen en ben nooit bang om dood te gaan, simpelweg omdat ik weet dat het hierdoor niet kan/een paniekaanval is. Juist het geestelijke gedeelte van 'niet helder kunnen denken' maakt dat paniekaanvallen zo heftig zijn bij mij en ik de controle volledig kwijt ben. Dat ik volledig overstuur ben, sneller ga ademen/hyperventileren en mijn hart sneller gaat kloppen is niet waar die aanvallen om draaien.
Esther - Woensdag 26 december 2018 22:49
Wat ontzettend herkenbaar. Ik heb ook juist last van het geestelijke deel. Natuurlijk voel ik de lichamelijke klachten, maar die zijn te handelen en zakken snel weg. Met mijn brein ben ik vervolgens nog uren in gevecht.
M. - Zondag 9 oktober 2016 18:07
Ik voel constant paniek. Paniek met betrekking tot eten, angst om eetbuien te hebben, het gevaar van eetbuien dat constant op de loer ligt. Ben zo bang.
Pietje paniek - Maandag 10 oktober 2016 04:05
Ik heb zelf ook helaas regelmatig last van paniekaanvallen wat tegenwoordig wel een dagelijks ding aan het worden is, verder een goed artikel! Herken er een hoop in het is toch fijn om zoiets te lezen als een soort 'bevestiging'. Momenteel worden er ook dingen op school geregeld zodat als ik een aanval op school krijg mijn leraren ervan weten en ik gewoon de les eventjes uit mag. Wat wel balen is, is dat het de laatste tijd dus ook zodanig erg is geworden dat deze regelingen op school moesten plaatsvinden want ik kreeg ze nu ook echt tijdens de les waardoor ik nu een tijdje ook veel angst heb gehad om naar de les te gaan. Gelukkig is dat alweer wat minder maar het was behoorlijk irritant en eng :/
Floortje - Vrijdag 14 oktober 2016 14:31
ik val vaak flauw door stress is dat ook een paniekaanval?
Noa - Maandag 2 oktober 2017 19:36
Ik heb vorig schooljaar heel regelmatig paniekaanvallen gehad, heel beangstigend was dat. Ik merk dat ik weer veel stres ervaar en dat ik soms nog weleens in de paniek modus begin te zitten om het zo maar te zeggen. Vaak weet ik mezelf er wel uit te redden, toch blijft het echt heel erg eng. Ondanks dat ik weet dat het maar een paniek aanval is en het echt wel goed komt.
Henk - Dinsdag 9 juli 2019 12:27
Ook ik heb er last van. Overlijden van van me moeder. Toen is het begonnen. Ergste vind ik rot gevoel hoofd. Word er gek van. Ik gebruik geen medicijnen. Omdat het probleem niet oplost.
Desiree - Zondag 1 maart 2020 12:03
Hoi Henk. Hoe omschrijf jij dat rot gevoel in je hoofd?
Ijl, duizelig?
Ik kamp er ook mee nl.

Groetjes, Desiree
Desiree - Zondag 1 maart 2020 12:03
En is het bij jou nu weg?
Desiree - Zondag 1 maart 2020 12:05
Het zijn geen aanvallen. Is er de hele dag.
Ik hoop dat je reageert.

Mvg,
Desiree
Tessa - Vrijdag 1 mei 2020 22:16
Dus je kan niet dood door paniek aanval?
Anoniem - Donderdag 18 juni 2020 20:49
Wat een ellende allemaal heb er zelf ook al anderhalf jaar last van 24/7 last van onrust ben uitgeput. Bloed onderzoeken allemaal goed slik 1.5 Mg lorazepam. Ga sinds kort naar mediant helpt ook nog niet. Word er knettergek van šŸ˜”
Ria - Zaterdag 9 januari 2021 11:44
Hoe er vaart iemand met stoppen met lorazepam