Mislukte anorect

 

Van jongs af aan leg ik de lat al behoorlijk hoog voor mezelf. Ik ben behoorlijk prestatiegericht en ging op school bijvoorbeeld altijd voor het hoogst haalbare cijfer. Ook toen ik wat af wilde gaan vallen, nam ik me voor dit goed aan te pakken, zoals ik dat met alles deed. In het begin lukte het me altijd wel een paar dagen om wat minder te snoepen, maar na een tijdje hield ik dit niet meer vol. Ik stelde mezelf hierdoor altijd teleur en iedere zondag stelde ik doelen voor de nieuwe week. Toch bleef ik in deze cirkel waarbij ik het uiteindelijk niet meer volhield. Door de jaren heen ontwikkelde ik een ernstige eetstoornis waar ik nog jarenlang last van zou houden.


Bron

Toen ik eenmaal in zag dat eten steeds meer mijn leven ging beheersen, ging ik informatie opzoeken over eetstoornissen. Ik wist natuurlijk wel wat anorexia of boulimia was, maar hoe het precies in elkaar zat, wist ik niet. Ik herkende me al snel in de symptomen die pasten bij boulimia. Als ik keek naar de symptomen van anorexia, dan herkende ik me daar niet in en dat vond ik jammer. In de maatschappij hoorde je altijd veel meer over anorexia en dat leek me dan ook een veel ergere eetstoornis. Ook zou je, als je die eetstoornis had, echt wel heel dun zijn en dat was wat ik wilde bereiken. Ik checkte dan ook regelmatig mijn BMI om te kijken of deze misschien iets lager was geworden zodat ik in de buurt van ondergewicht zou komen.

Toen ik na een hele tijd in therapie ging voor mijn eetstoornis kreeg ik ‘'officieel'' de diagnose boulimia nervosa. Hoewel het ergens fijn was om te weten dat ik dus echt problemen had met eten en me niet aanstelde, voelde dit ook als het ultieme falen. Ik was begonnen met rommelen met eten omdat ik af wilde vallen en voor mijn gevoel had ik het tegenovergestelde bereikt: ik was de controle over het eten volledig kwijt.

In de wachtkamer van mijn psycholoog zag ik regelmatig hele dunne meisjes naar buiten komen. Ik kon ontzettend jaloers en bijna boos worden als ik hen zag. Ik vond het vreselijk dat zij ook bij mijn psycholoog in therapie waren en was bang dat zij veel serieuzer genomen zouden worden. Ik zat daar voor mijn gevoel enkel omdat ik het zelf had verpest. Ik had behoorlijke problemen met eten en was depressief waardoor ik het leven op veel momenten niet meer mag zitten. Wat ik wilde was afvallen zoals de dunne meisjes dat konden. Controle hebben over wat ik zou eten, hoeveel ik zou eten, wanneer ik zou eten en vooral controle over mijn gewicht. Pas als ik ondergewicht zou bereiken, zou ik trots op mezelf kunnen zijn en mijn doel bereikt hebben.

Door de jaren heen is mijn gewicht behoorlijk geschommeld. Het is geregeld een stuk lager geweest dan het nu is. Toch was ik ook toen niet gelukkig, ondanks dat ik dacht dat het mij op dat moment gelukkig zou maken. Mijn hele leven legde ik de lat al zo hoog, dat ik dat zelfs bij mijn eetstoornis deed. Ik wilde goed zijn in een eetstoornis en in mijn ogen was anorexia en dun zijn goed. Dat het mij niet lukte om anorexia te krijgen zorgde ervoor dat ik me nog slechter over mezelf voelde dan ik sowieso al deed. Ik voelde me mislukt in het leven en zelfs in het hebben van een eetstoornis faalde ik.


Bron

Ik zag mezelf als een mislukte anorect, iemand die therapeuten misschien wel uit zouden lachen omdat ik zoveel at en vervolgens weer uitspuugde, iemand die bang was niet serieus genomen te worden omdat ik zelf ook wel wist dat niet kunnen stoppen met eten bizar klinkt, maar je niet anders kunt. Iemand die eigenlijk gewoon heel graag ergens goed in wilde zijn en die zo wanhopig was, dat ik die controle en prestatiedrang zocht in het eten. Dat het daar niet lukte, was de bevestiging van wat ik altijd al had geweten: er was iets fundamenteel mis met mij.

Om dan toch nog ergens goed in te zijn, heb ik geregeld geprobeerd om de ‘'beste'' te worden in het hebben van boulimia. In mijn hoofd deed ik een wedstrijdje tegen de rest van de wereld en wilde ik degene zijn met de ergste symptomen van boulimia. Ik probeerde zo vaak mogelijk over te geven na eetbuien en slikte op een bepaald punt ontzettend veel laxeermiddelen. Zo kon ik in ieder geval aan mijn psycholoog vertellen hoe vaak per dag ik wel niet braakte. Zij schrok dan behoorlijk van het aantal wat voor mij een teken was dat mijn eetstoornis ernstig was, ook al wat het dan niet anorexia.

Als ik hier nu, een aantal jaar later, van een afstandje naar kijk, vind ik het vooral heel zielig voor het meisje dat ik toen was. Ik probeerde op wanhopige manieren gezien te worden omdat het heel slecht met me ging. Ik had alleen op dat moment nog geen enkel idee hoe ik dit aan moest geven met woorden. Het lukte me enkel door te zeggen hoeveel ik die week had overgegeven en welke lichamelijke klachten ik allemaal had. Ik hoopte daardoor dat mijn psycholoog mij, ondanks mijn normale gewicht, serieus zou nemen. Wat ik pas veel later zag, is dat zij mij al die tijd al serieus nam en zich vooral veel zorgen heeft gemaakt in de tijd dat ik zo destructief bezig was.

Ik was geen mislukte anorect en ook niet geslaagd in boulimia, ik was vooral heel verdrietig, had daar hulp bij nodig en zette mijn leven daarvoor op het spel. Ik maakte het kapot in de hoop gezien te worden, het gevolg was enkel dat ik steeds verder in de problemen kwam. Ontzettend zonde, want ik werd al die tijd al serieus genomen, ondanks dat ik me misschien mislukt voelde. Bovendien zag ik pas veel later in hoe gek het eigenlijk is om te denken in termen als ''goed zijn'' in een eetstoornis.

Een eetstoornis een ernstige psychische stoornis waar je onmogelijk goed of slecht in kan zijn. Niemand zal je ooit complimenteren voor hoe goed je bent in afvallen (op ongezonde wijze) en slecht voor jezelf zorgen, net als dat jij iemand met een bipolaire stoornis nooit zal complimenteren voor het goed zijn in het hebben van een manie. Als je jezelf en je problemen serieus neemt, dan stop je daarmee en ga je aan de slag om aan je echte problemen te werken en te herstellen van je eetstoornis. Dát is namelijk iets waar je wél heel trots op kunt zijn.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Liscovery - Donderdag 7 juli 2016 13:33
Mooi geschreven Sandra, ik herken veel uit jouw verhaal. Hoewel ik nooit heb geprobeerd om mijn eetstoornis erger te maken voelde ik mij met mijn eetstoornis als 'minder ernstig' dan iemand met anorexia.

Ook door mijn omgeving werd dit gevoel versterkt. Ik weet nog dat ik eindelijk de stap durfde te maken door het aan een vriendin te vertellen, haar reactie was: "Ik ken ook iemand die dat heeft, maar dan nog veel erger"

Nu weet ik dat de mate van 'ernst' niet zit in het hebben van ernstig ondergewicht, aantal eetbuien, braken of laxeren. Maar in de mate waarin jouw focus op lichaam en gewicht jouw leven beheerst.

Toen ik nog midden in mijn eetstoornis zat wenste ik ook dat ik geen boulimia maar anorexia had. Dan zou ik in ieder geval nog iets 'goeds' doen, namelijk sneller afvallen. Deze gedachten maakt je alleen maar ongelukkiger omdat je (weer) faalt in jouw ogen.

Ik ben jullie erg dankbaar voor de blogs, artikelen en filmpjes op dit platform. Hier heb ik tot op de dag van vandaag nog erg veel steun aan.
mo - Donderdag 7 juli 2016 13:36
Zo ontzettend herkenbaar. Pijnlijk ook, ik ben er tijdens mijn behandeling voor boulimia HELAAS wel in "geslaagd" anorexia te krijgen.( Hoop niet dat voorstaande verkeerd begrepen wordt)
Het is beide verschrikkelijk en iets waar ik nooit meer naar terug wil.
Mooie blog, dankjewel
mamvan3 - Donderdag 7 juli 2016 14:21
heel herkenbaar.Ik merk dat ik vaak jaloers ben geweest op meisjes die wel ondergewicht hebben gehaald. Betrap mezelf er nog steeds heel vaak op dat ik eigenlijk het wedstrijdje meeste kilo's in zo kort mogelijke tijd afvallen wil winnen. Ik realiseer met meestal gelijk dat het de eetstoornis is en kan er redelijk tegenin gaan maar toch merk ik dat ik ontzag heb voor de meiden met AN die wel de controle kunnen houden, vol kunnen houden enz.
Maar dit is vooral de kant in mij die nog ziek is. Want ik weet maar al te goed dat het niet fijn is en zeker niet gezond.
Nadeel is wel dat ik me stukken beter heb gevoeld toen ik vele kilo's lichter was. De verleiding om terug te gaan naar dat (ook gezonde) gewicht is dus heel groot. ik moet het alleen verstandig doen en niet als een wedstrijdje zo snel mogelijk.
MJlove - Donderdag 7 juli 2016 14:35
Mooie blog Sandra, en helaas ook herkenbaar, ondanks dat ik anorexia heb. Ik geloof de diagnose zelf nog niet, want anderen hebben het toch 'veel erger' en ik eet nog redelijk normaal. Dat is ook wat iedereen tegen mij zegt, maar je eet toch best oke? Dat is redelijk waar, ik kán gewoon niet súperweinig eten, daardoor voel ik me dus juist ook een 'mislukte anorect'. Mijn moeder moest lachen toen ik vertelde dat ik mezelf een beetje een nep anorect vind. Ze bedoelde dat niet verkeerd, maar dat geeft toch aan dat ze het niet begrijpt.
Het blijft een lastig iets om mee om te gaan, omdat het me het gevoel geeft dat ik me aanstel en faal in het hebben van een eetstoornis.
En ja, ik weet dat het belachelijk klinkt.. Ik hoop het hier over te kunnen hebben als mijn therapie begint aan het eind van de zomer.
Melissa Otterman - Donderdag 7 juli 2016 14:45
Heel herkenbaar allemaal. Ik zit ook in een cirkeltje van niet eten - niet volhouden - eetbuien - compenseren (lijnen) - weer niet eten (wat dus weer eetbuien uitlokt). Fijne blog Sandra!
Anoniem - Donderdag 7 juli 2016 15:43
Heeel herkenbaar, dat stukje van Must. Not. Eat. komt toch uit het boek wintergirls?
Sandra - Proud2Bme - Donderdag 7 juli 2016 16:38
@Anoniem

Klopt ja :)
Anoniem - Donderdag 7 juli 2016 20:11
Ik herken dit ergens ook wel.
Er woedt op het moment echt een oorlog in mijn hoofd tussen een deel dat weet dat het 'willen' van een eetstoornis een oerstom idee is, dat je je leven er mee naar de klote helpt maar het andere deel wil dun zijn, wordt boos als ik 'teveel' eet.
Nadine - Donderdag 7 juli 2016 23:11
Sandra, ik zou zo graag een keer met je willen praten☺️
hummingbirdie. - Vrijdag 8 juli 2016 07:48
Mooie blog. Herkenbaar ook voor mij.
Birdy - Vrijdag 8 juli 2016 19:04
Goeie, open blog! In de kliniek had de meerderheid van de meiden dit, denk ik. Ik had dan wel het stickertje anorexia maar er waren altijd meiden die veel dunner waren dan ik en ik herken de manier van denken wel. En ook het alles uit de kast halen om 'serieus' genomen te worden. Jammer dat ik niet zag, net als jij, dat ik allang serieus genomen werd en dat de aandacht en hulp zich veel te lang heeft gericht op de oppervlakkige eetstoornissymptomen en niet op wat eronder lag...
Lieke - Vrijdag 8 juli 2016 22:18
wat eerlijk, krachtig
Anne-Maria - Zondag 10 juli 2016 18:07
Aaaahw, Sandra, wat knap dat je je steeds zo kwetsbaar opstelt. Dankjewel voor het delen.
Jij mag op jouw beurt trots zijn voor jezelf!
Erin - Donderdag 14 juli 2016 12:48
Ik heb eerlijk gezegd ook altijd het gevoel/idee dat anorexia erger is. Het is geen wedstrijd, dat weet ik wel, maar bij het centrum waar ik in behandeling ben, worden mensen met boulimia sowieso niet opgenomen, wat dat idee versterkt.