Ik ben Flexitarier

 

2017 is uitgeroepen tot het jaar van de flexitariër. Als flexitariër kies je er bewust voor om één of meer dagen in de week geen vlees of vis te eten. De overweging hierachter is dat het gezond, diervriendelijk en milieubewust is om wat vaker te kiezen voor vegetarisch. Bovendien zou elke dag vlees eten ‘niet meer van deze tijd’ zijn. Een goede ontwikkeling naar mijn mening, maar als je te maken hebt met een eetstoornis, kan het wel of niet eten van vlees een beladen onderwerp zijn.

Als je kampt met een eetstoornis en overweegt om vaker vegetarisch te gaan eten, is het belangrijk om jezelf af te vragen waar dit verlangen vandaan komt. Wat is de motivatie achter je keuze voor minder vlees? Wanneer begon je met het eten van minder vlees? En, is de wens om vegetarisch te eten misschien een restrictie die opgelegd is door je eetstoornis?

Zelf classificeer ik momenteel als ‘flexitariër’. Ik probeer namelijk om meerdere dagen per week geen vlees te eten, en ik overweeg om over een tijdje zelfs helemaal te stoppen met het eten van vlees en vis. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan een beter milieu en vind het minderen in het eten van vlees een toegankelijke manier om dit te doen. Tijdens mijn eetstoornis probeerde ik ook om minder vlees te eten, maar toen deed ik dit om de verkeerde redenen. Ik was namelijk bang dat ik door het eten van vlees in gewicht zou aankomen.

Als ik voor mezelf kookte liet ik daarom vaak het vlees weg. Echter, deed ik ook geen moeite om te zoeken naar goede, volwaardige vleesvervangers. Hierdoor waren mijn maaltijden vaak te arm en kreeg ik alweer snel honger na het eten. Dit heeft een negatief effect gehad op de eetbuien waar ik toen mee te maken had, met alle nare gevolgen van dien. Hiernaast vond ik vlees erg duur en had ik onbewust besloten dat ik het niet waard was om lekker te mogen eten. Dat terwijl ik eigenlijk echt kan genieten van een mals stukje biefstuk of bijvoorbeeld gerookte zalm. Door mijzelf restricties op te leggen deed ik mijzelf te kort en het gevoel ‘iets te kort te komen’ werkte bij mij eetbuien in de hand.

bron foto

Uiteraard mag iedereen voor zichzelf de keuze maken om wel of geen vlees te eten en het kiezen voor het een of het ander is niet beter of slechter. Het is vooral belangrijk om de keuze bewust te maken en bij jezelf kritisch na te gaan welke achterliggende gedachten een rol spelen in je besluit. Bedenk je hiernaast hoe je keuze je gaat helpen als je herstellende bent van een eetstoornis. Het eten van vlees en vis kan namelijk ook bijdragen aan lichamelijk herstel. Veel soorten vlees en vis bevatten gezonde vetten en voedingsstoffen die je zullen helpen om lichamelijk terug in balans te komen. Een diëtist kan je hierover adviseren, zodat je weloverwogen kunt kiezen wat het beste is voor jouw herstel.

Ik moet eigenlijk bekennen dat ik er tot voor kort niet eens bewust van was dat ik flexitariër ben. Dat bewijst eigenlijk al dat het een modewoord is geworden. Net als zoveel anderen mensen ben ik de laatste tijd minder vlees gaan eten en blijkbaar is er nu een naam voor ons bedacht. Het is daarom goed om je te realiseren dat de termen ‘flexitariër’, ‘vegetariër’, ‘pescotariër’, pollotariër , en wat allemaal nog meer, ook maar gewoon labels zijn. Bedenk wat het beste is voor jouw mentale en fysieke gezondheid en bekijk dit van moment tot moment.

Wat vind jij van Flexitariër zijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniempje - Donderdag 21 december 2017 20:03
ik vind het zo erg voor de diertjes dat ik daardoor bewust zo min mogelijk vlees of vis eet.
w - Donderdag 21 december 2017 20:08
Leuke blog!
Ik ben zelf ook flexitarier. Wat een leuke foto met die schattige kip?
Ik ben dol op kippen, niet om op te eten maar om mee te knuffelen.
*** - Donderdag 21 december 2017 20:45
Ik ben zelf vegetariër. Maar ik vind het top als mensen proberen een paar dagen per week geen vlees te eten. Ik snap dat niet iedereen het even gemakkelijk vindt om vlees volledig weg te laten maar dit is een mooie manier om toch al een steentje bij te dragen.
Miku - Donderdag 21 december 2017 20:59
Ik ben al jaren vegetariër, maar herken wat je zegt over niet goed uitzoeken hoe je vlees moet vervangen (want alleen een burgertje in de plaats eten was iig voor mij niet genoeg). Toen ik me ging verdiepen in wat ik meer zou moeten eten, ben ik langzaam aan in het veganistische gerold. Ik bleek ook lactose intolerant te zijn dus dat speelde ook mee. Ik was altijd bang als ik de veganistische kant op zou gaan, dat mijn eetstoornis zou aanwakkeren, maar gek genoeg gebeurde dat juist niet. Ik ben denk ik iets tussen vegetariër en veganist in (ik eet wel eens iets waar ei in zit, maar geen melkproducten). Ik weet nu beter wat ik nodig heb, heb geen eetbuien meer en het fijnste: ik heb geen buikpijn meer en ben niet meer bang voor eten.
Ook is veganistisch eten blijkbaar in dus krijg je daar steeds meer keuze in. Een goede ontwikkeling ook vind ik. Want hoewel ik begon voor mezelf met deze manier van eten, geeft het me nu ook een mentale boost om te weten hoe het bijdraagt aan een beter milieu en minder dierenleed.
Lara - Vrijdag 22 december 2017 09:51
Ik ben veganist en veel van mijn veganistische vrienden kijken ze neer op vegetariers, en ze lachen flexitariers gewoon uit. Ik vind dat zo erg! Ik bewonder iedereen voor hun bewust keuze, en 'minder' is toch altijd nog veel beter dan er helemaal niet bij stil staan?
Mooie blog:)
Anna - Vrijdag 22 december 2017 17:51
Lara, ik denk niet dat veganisten andere vega's uitlachen (juist niet!!! dat zou betekeken dat ze deze hele holocaust als grapje zien...). Het is meer onbegrip, omdat het immoreel is om andere wezens met gevoel instrumenteel te gebruiken, al helemaal als het niet nodig is! Het lijkt alsof vegetariers het daarmee eens zijn, maar alsnog snappen ze het niet helemaal want voor melkproducten, eieren, leer en wol lijden en sterven er ook onnodig dieren. Onnodig, want het eten van dierlijke producten is compleet onnodig! Ik snap dat het voor mensen met een eetstoornis verwarrend is om te bedenken wat deel nou de eetstoornis is en wat deel hun gezonde verstand dat het ermee eens is dat de dierenslavernij/holocaust moet stoppen. Maar wat wij deze voelende wezens onnodig (!!!!!) aandoen is echt moreel verwerpelijk, dus ik snap best dat je als veganist het frustrerend vind dat mensen dit massale leed niet zien of zelfs bewust negeren. Voor sommige vegans is het ook een soort trauma, opeens zie je al dat extra leed in de wereld. Je wilt dat stoppen, want het is zóóó onnodig en zo erg, maar de rest van de wereld gaat er vrolijk mee door en lacht je daarnaast ook vaak uit of ze worden boos omdat je de feiten op tafel legt. Dus ik denk dat niet alleen veganisten hun soms wellicht extreme boosheid moeten aanpakken, maar dat ook de carnisten (inclusief vegetariers, want dat zijn eigenlijk ook nog carnisten) die hun onverschilligheid moeten aanpakken.
S. - Vrijdag 22 december 2017 12:31
Ik denk dat het heel goed zou zijn als iedereen ten minste een dag per week geen vlees of vis eet.
Breadfish - Vrijdag 22 december 2017 13:48
Ik eet echt niet elke dag vlees maar om me nou een flexitariër te noemen? Vind ik ook een beetje overdreven eigenlijk. Elke dag vleeseten is niet voor iedereen normaal of gewenst of misschien hebben ze gewoon geen zin, ben je dan flexitariër? Ik ben gewoon een vleeseter.
Misschien een beetje een rare vergelijking (en ik heb op dit moment alleen maar negatieve voorbeelden, ik bedoel niet dat ik vlees eten gelijk stel met drinken of roken), maar als je elke dag een fles whiskey drinkt behalve één dag in de week ben je ook gewoon alcoholist. Elke dag een pakje sigaretten maar niet op zondag, ben je ook een roker. Als je 5 dagen in de week werkt, werk je fulltime - waarom zou je dan een flexitariër zijn als je 5 dagen in de week vlees eet?
Anna - Vrijdag 22 december 2017 17:52
Best een goede analogie eigenlijk!!!
Merel - Maandag 25 december 2017 07:02
Eens met dit! Bovendien blijkt dat een paar dagen per week geen vlees of vis eten eigenlijk niks bijdraagt aan dierenleed en ook niet aan het milieu. De enige manier om daadwerkelijk het dierenleed te stoppen is overstappen op een plantaardige levensstijl. Helaas zijn de meeste mensen hier te egoïstisch voor.
D - Maandag 25 december 2017 20:48
Compleet veganistisch zijn is ook bijna onmogelijk. Wat denk je van koemest en andere meststoffen als beendermeel en bloedmeel die gebruikt worden voor een vruchtbare grond. Die koemest wat bij,wordt tot noch toe, veelal door de bioindustrie 'geproduceerd'. Iig. is het een goede zaak dat we richting zo min mogelijk vlees en vis gaan en de dieren die leven een zo vrij mogelijk leven te gunnen, het best passen bij hun 'aard', voor we ze evt. doden, dus alles in die riching kan ik zeer waarderen.