Beleid en Management Gezondheidszorg

 

Wanneer je in je examenjaar zit, is dit een spannende en zeer drukke periode. Naast dat je keihard moet leren om al je schoolexamens en natuurlijk je centraal examens te halen, moet je ook nog eens een grote beslissing nemen. Je moet namelijk je vervolgstudie kiezen. Ik heb hier zelf echt ontzettend lang over nagedacht en ben vanaf vwo 4 al open dagen gaan bezoeken. Wilde ik naar het HBO of naar de universiteit en wilde ik een sociale studie, een bedrijfskundige studie of toch een medische studie. Het was in mijn ogen echt een zeer moeilijke opgave, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor de studie Beleid & Management Gezondheidszorg (BMG) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

BMG is een bacheloropleiding die drie jaar duurt en die (op dit moment) Nederlandstalig is. Afgelopen jaar heb ik mijn diploma behaald en ben nu begonnen aan de master Health Care Management, wat exact aansluit op mijn bachelor BMG. Ik heb mijn studie altijd met plezier gedaan en omdat BMG niet heel bekend is, wil ik graag mijn ervaringen hierover met jullie delen.

MEISJE STUDIE
Bron foto

Eerste jaar
Het eerste jaar en zeker de eerste weken zijn natuurlijk voor elke student spannend en moet je echt even aan al die nieuwe ervaringen wennen. In plaats van dat je met de fiets naar school fietste, moet je nu waarschijnlijk met het OV of ga je op kamers en in plaats van dat je een hele dag op school zit, volg je nu een college en een werkgroep per dag. Daarnaast wordt er veel zelfstandigheid van je verwacht en wanneer je bijvoorbeeld de werkgroep niet hebt voorbereid, is dat je eigen verantwoordelijk. Het tentamen moet je toch na elke zes weken maken en je hebt slechts één herkansing. Gelukkig wen je hier snel aan en binnen een paar weken voelde ik mezelf ook zeker op mijn plek.

BMG is relatief gezien een kleine studie. In het eerste jaar zat ik met ongeveer honderd studenten. Dit is best weinig wanneer ik bijvoorbeeld naar de studie bedrijfseconomie of rechten kijk. Ik vind zelf dat een kleine studie wel voordelen heeft. Je leert je medestudenten snel kennen en er ontstaat snel een klik tussen de groep. Daarnaast had ik in mijn eerste jaar een mentor die je overal een beetje wegwijs maakt en je sturing geeft bij je schrijfopdrachten en presentaties. Ik vond het, zeker het eerste jaar, fijn om iemand te hebben waarop je kon terugvallen en volgens mij heb je niet bij elke universitaire studie een mentor in het eerste jaar.

Toen ik de eerste week aan deze studie begon, waren mijn eerste gedachten ‘hier stop ik mee'. Het was ontzettend veel literatuur en ook nog eens allemaal in het Engels en in een razend tempo. Dit was ik vanuit de middelbare school niet helemaal gewend, dus dat viel in het begin een beetje tegen. Ook hieraan moet je wennen en uiteindelijk had ik gewoon mijn eerste tentamen gehaald. Je krijgt namelijk aan het eind van elk blok (om de zes weken) een tentamen over dat vak. Wanneer je dit tentamen niet haalt, heb je nog één herkansing te goed aan het einde van het studiejaar. De vakken die je het eerste jaar krijgt zijn: Economie van de Gezondheidszorg, Bestuurs- en organisatiewetenschappen, Gezondheidsrecht, Sociaal-medische wetenschappen en Methoden en technieken van onderzoeken.

Daarnaast loop je het eerste jaar een ‘snuffelstage' van twee weken om kennis te maken met het werkveld van de gezondheidszorg en de praktijk. Bij deze snuffelstage heb ikzelf twee in een zorgcentrum voor ouderen gelopen. Dit was een leuke ervaring en heb ik puur meegedraaid op de werkvloer om te kijken wat ik later, wellicht als manager, zou kunnen veranderen. Daarnaast mocht je kiezen om zelf een stage uit te zoeken en had ik dus een plekje gevonden op vijf minuten fietsen van mijn huis, haha.

MEISJE STUDIE
Bron foto

Aanbod vakken
Zoals ik hierboven heb geschreven, krijg je het eerste jaar allerlei basisvakken om je kennis te verbreden met het hele terrein van de gezondheidszorg. BMG wordt altijd als een multidisciplinaire studie verwoord, wat betekent dat BMG zich op veel verschillende perspectieven richt. Dit vond ikzelf aan deze studie erg fijn, omdat je op deze manier leert welk gebied het beste bij je past en natuurlijk als je een vak helemaal niet interessant vindt, heb je gelukkig na een aantal weken weer een totaal ander thema.

Het tweede jaar bestaat uit integrale vakken, waarbij verschillende thema's bij elkaar worden gebracht. Zo had ik bij het vak Kwaliteit en Doelmatigheid zowel economie als recht en sociaal-medische invalshoeken. Ook werk je tijdens het tweede jaar behoorlijk veel met groepsopdrachten. In het begin schrok ik hier best van, omdat ik graag altijd alleen alles doe zodat ik zeker weet dat alles op tijd is en naar mijn idee en manier is gemaakt. Toch was dit groepswerk erg leerzaam en wanneer je eenmaal een goed groepje hebt gevormd, werkt dit gewoon perfect. Op de universiteit zijn best veel studenten gemotiveerd en dit merk je zeker tijdens het samenwerken.

In je derde en laatste jaar van de bachelor BMG mag je een minor (keuzevak) kiezen. Dit sprak mij erg aan, omdat je niet verplicht bent een keuzevak van je eigen studie te volgen, maar het mag bijvoorbeeld ook van een andere faculteit zijn. De minor die ik destijds heb gevolgd, was de minor ‘Hoogtepunten uit de Psychologie' van de faculteit Sociale Wetenschappen. Omdat ik ook nog getwijfeld heb om psychologie te gaan studeren, was dit een erg leuke en interessante uitdaging. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan voor je minor. Een vriendin van mij had hiervoor gekozen en is naar Finland gegaan. Finland staat bekend om zijn uitstekende gezondheidszorg en goed onderwijs, maar is ook een prachtig land. Tijdens het verblijf van mijn vriendin heeft zij een aantal vakken op de Finse universiteit gevolgd die aansluiten op deze studie, maar heeft zij ook het Noorderlicht gezien, is gaan sleeën met ‘snowdogs', heeft veel internationale contacten gekregen en nog veel meer. Het was voor haar een ontzettend grote en mooie ervaring. Tot slot volg je in het derde jaar nog een paar vakken en moet je stage lopen en natuurlijk een scriptie schrijven....

Stage & afstuderen
In het derde jaar duurt de stage wel iets langer dan de stage in het eerste jaar en bedraagt een periode van drie maanden. Deze stage mag je zelf zoeken of je kan kiezen om via de studie een stageplek te bemachtigen. Samen met een vriendin heb ik toen zelf een stage uitgezocht en heb ik stage gelopen in een algemeen ziekenhuis in Rotterdam. Hierbij had ik de functie beleidsmedewerker en moest ik een onderzoek verrichten hoe medewerkers handelen in overeenstemming met bepaalde richtlijnen. Het was een interessant onderzoek en daarnaast was het erg leuk om met de praktijk kennis te maken. Tijdens deze stage heb ik samen met die vriendin het hele ziekenhuis uitgepluisd en hebben we ook een aantal keer vergaderingen bij mogen wonen en mochten we ook meekijken met een verpleegkundige of met een afdelingshoofd. Niet elke universitaire opleiding biedt een mogelijkheid tot stage, maar ik vind dat dit echt toegevoegde waarde heeft. Bovendien heb je naast deze stage geen andere vakken die je moet volgen, dus na je werk ben je lekker vrij!

Een ander en belangrijkste onderdeel van de bachelor is natuurlijk het schrijven van je scriptie. Hiermee start je al direct bij het begin van je derde jaar en het is ook heel verstandig om dit echt te doen. Samen met je begeleider, die je zelf mag benaderen, stel je een onderzoeksvoorstel op en maak je regelmatig een afspraak om de vorderingen te bespreken. Wat ik erg prettig vond bij de scriptie was dat jezelf het onderwerp mocht bepalen. Je was helemaal vrij om een thema te bedenken wat bij jou past zolang het maar met de gezondheidszorg te maken had. In mijn geval heb ik dus onderzoek gedaan rondom het thema anorexia nervosa bij jongeren en hun herstelfase. Dit onderwerp had ik gekozen, omdat ik zelf ook anorexia heb gehad en dat ik hoop dat ik door deze studie/scriptie een steentje bij kan dragen aan wetenschappelijk onderzoek op dit gebied. Ik heb het schrijven van mijn scriptie dan ook niet als ellende ervaren, maar juist iets ‘moois' en interessants. En gelukkig vonden mijn begeleider en meelezer het ook interessant en goed genoeg en mocht ik mezelf in juni officieel Bachelor of Science noemen.

MEISJE STUDIE
Bron foto

Verenigingen
Als laatste mogen de studenten- en studieverenigingen ook niet ontbreken in deze blog. BMG heeft, net als iedere studie volgens mij, een studievereniging waardoor veel verschillende activiteiten worden georganiseerd. Zo is er elk jaar een wintersportreis, een studiereis, een Health Business Week, een Eerstejaars weekend voor de nieuwe studenten, leerzame uitjes, bijvoorbeeld naar de rechtbank of een ziekenhuis, en nog veel meer. Ook zijn er verschillende studentenverenigingen waar je lid van kan worden en kan je ook een goedkoop abonnement afsluiten voor te sporten. Dus genoeg activiteiten die je naast de werkgroepen en colleges nog kan gaan doen!

Ik hoop dat ik jullie na het lezen van dit blog enthousiast heb gemaakt over de studie BMG en wie weet ben je volgende jaar ook student van deze opleiding! Heb je nog vragen, dan mag je deze natuurlijk altijd onderaan dit blog stellen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fear and freedom - Vrijdag 4 december 2015 19:44
Klikt wel heel interessant ! Leuk dit soort blogs
May - Vrijdag 4 december 2015 23:33
Dit vind ik echt een mooi en nuttig artikel! Helaas kan ik sowieso niet de medische kant op. Kunnen er misschien meer van dit soort artikelen verschijnen en dan over verschillende studies? Ik zit nu namelijk in mijn eindexamenjaar en vind het altijd wel fijn om iemands keuze te zien ipv alleen informatie die je op sites van universiteiten vindt.
Ilham - Zaterdag 5 december 2015 11:14
Een leuk en nuttig artikel! Deze studie staat op dit moment bovenaan mijn lijstje. Mag ik vragen wat je na de studie hebt gedaan, waar ben je uiteindelijk gaan werken en welke functie heb/had je? Alvast bedankt.
Afgestudeerde BMG - Zaterdag 5 december 2015 11:40
Ik heb ook deze studie gedaan en met veel plezier afgerond!
@May: in deze studie gaat het niet over medische dingen, maar juist de bestuurs- en organisatiekant van de gezondheidszorg. Je hebt dus ook geen specifieke vakken nodig om de studie te kunnen doen! Ik had zelf het profiel Cultuur & Maatschappij op de middelbare school en daarmee was BMG goed te doen.
@Ilham: ik ben niet de schrijfster van dit artikel, maar kan je wel mijn eigen ervaring vertellen. Ik heb na de bachelor BMG de master Health Economics, Policy and Law gedaan en daarvan de specialisatie Health Economics. Nog voor ik was afgestudeerd, werd ik al aangenomen bij het bedrijf waar ik nu werk. Dit is een onderzoeks- en adviesbureau waar ik werk als consultant. Dit houdt in dat ik voornamelijk onderzoek doe voor opdrachtgevers als het Ministerie van VWS en op basis daarvan rapporten schrijf. Onderzoeken gaan over de verbetering van de risicoverevening, maar ook bijvoorbeeld over de vergoeding van geneesmiddelen of de overgang van bepaalde zorg naar gemeenten.
Tessa - Zaterdag 5 december 2015 17:50
Wat grappig, ik ben momenteel een eerstejaars BMG en heb het er helemaal naar m'n zin. Had niet verwacht hier een artikel over mijn opleiding tegen te komen. Leuk om jou ervaringen van de opleiding te lezen, verheug me nu al op de minor ij het derde jaar ;).
K - Donderdag 14 januari 2016 18:41
Is deze studie te doen als je niet zo heel goed bent in economie? In hoeverre is het "economisch" en hoe ver ga je de diepte in bij de economische vakken van deze opleiding? Kan je de minor in een ander land dan Finland doen?