Angst voor intake of behandeling

 

angstIk weet nog goed hoe rot ik me voelde toen ik de telefoon op pakte en belde naar een centrum voor eetstoornissen. Toen ik ophing kwam de gedachte eigenlijk meteen al: Wat stel ik me toch aan. Die meneer aan de telefoon vond het vast onzin dat ik belde. Ik heb helemaal geen hulp nodig. Zo erg is het nu ook weer niet.

Na veel wikken en wegen, wel en niet, besloot ik hulp te willen. Eindelijk had ik gebeld, maar toen ik het intakeformulier een week later op de mat vond, wist ik het zo zeker niet meer. Was het wel erg genoeg gesteld met mij? Had ik niet gewoon een nep-eetstoornis en moest ik mijn mond houden? Het invullen van het formulier stelde ik dan ook weken uit...

Ook toen ik eenmaal de diagnose ‘eetstoornis' kreeg, vond ik dat gek. De dagen voor de terugkoppeling van mijn intake en voor het gesprek waarin mijn eetstoornis wel of niet bevestigd zou worden waren zenuwslopend. Sommige momenten dacht ik zeker te weten dat ze zouden zeggen dat ik een eetstoornis had. Andere momenten was ik juist doodbang voor de zin: ‘'Je hebt geen eetstoornis, want het valt wel mee.''

Tegen de tijd dat ik in behandeling zou gaan had ik zelfs momenten waarop ik dacht dat ik geen eetstoornis meer had. Ineens ging het een paar dagen goed. Er was niets meer aan de hand. Zie je wel, ik stel me gigantisch aan, dacht ik toen. De dag voor mijn eerste therapiesessie, scheet ik in mijn broek. Nu zou ik door de mand vallen. Nu zouden ze ontdekken dat ik me gewoon alleen maar loop aan te stellen.

Misschien herken jij dit soort angsten wel. Vreselijk, als ik er aan terug denk. Ik heb er heel wat nachten van wakker gelegen. En toch heb ik de hulp vaak doorgezet. Ik ben er toch maar voor gegaan. Zelfs toen ik enorm twijfelde of het wel nodig was. Ik denk nu later dat dit iets is dat bij een eetstoornis hoort. Het is een fase van ontkenning, maar ook angst om afgewezen te worden of niet serieus genomen te worden. Begrijpelijke angst, want het is jouw geheim dat je daar op tafel legt.

Vertrouw er op dat zolang jij er last van hebt en zolang jij je er rot over voelt, je er hulp bij mag vragen en je je alles behalve aanstelt. Ik was ook bang, omdat ik niet het hele rijtje van de symptomen had, dat ik de diagnose niet zou krijgen. Eigenlijk gek, dat je bang bent om een diagnose van een ziekte niet te krijgen, maar toch werkt het zo.

Op een gegeven moment had ik me er zo op ingesteld dat ik een eetstoornis zou hebben, of dat ik via die weg in ieder geval hulp zou kunnen krijgen, dat ik die diagnose ook eigenlijk gewoon wilde hebben. Ik deed zelfs een beetje ‘mijn best' er voor. Heel stom misschien, maar ik wilde gewoon dat mensen mijn problemen serieus namen.

angst

Toen ik eenmaal hulp zocht had ik nog geen bizar laag BMI en was ik ook nog ongesteld. Tot mijn verbazing namen ze me weldegelijk serieus en kreeg ik behandeling. Zelf vond ik het alleen nog wel raar. Zouden ze er nou in trappen dat ik zeg dat ik een eetstoornis heb, of vinden ze het echt?

Later herkende ik mij steeds meer in de symptomen en praatte ik ook met andere meiden met een eetstoornis. Ik durfde in te zien dat ik dus echt wel een eetstoornis had. En een dikke vette ook. Zelfs ook al had ik zo lang gedacht dat ik me aanstelde en was ik zo lang zo bang geweest.

Die diagnose is eigenlijk helemaal niet belangrijk. Lees dit maar eens. Het gaat er vooral om waar jij last van hebt. Of je nu wel of niet in dat hokje past. Het gaat om jou en jouw leven. Ben je ongelukkig met jezelf, dat mag je daar hulp voor vragen. Wat voor problemen je ook hebt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

AmFe - Zondag 4 augustus 2013 13:23
Dit is bij alle stoornissen zo, niet alleen bij eetstoornissen. De twijfel of je wel erg genoeg bent voor hulp en of je er wel echt last van hebt en je toch niet gewoon aanstelt. Zie het bij alle cliënten die zich bij ons aanmelden. Is ook een belangrijke fase in de therapie, je bewust gaan worden van je problemen en ze zelf ook zo gaan zien.
Goed dat er wat over geschreven wordt!
Vahva - Zondag 4 augustus 2013 13:30
Slik, .. Nouska, deze blog schrijf je net in de periode dat ik mijn intake ga krijgen.. Die gedachtengang die jij beschrijft, gaat hier precies zo.. Ik zal naar mijn intake gaan, en die woorden in je laatste alinea in mijn hoofd proberen te houden.. Dankjewel!
Nienke - Zondag 4 augustus 2013 15:18
Heel herkenbaar. Ik ben inmiddels twee jaar in behandeling voor anorexia, en iedereen die nieuw in de groep komt, worstelt de eerste paar weken met ditzelfde punt.
Mijn advies: Het feit dat je overweegt om in behandeling te gaan, geeft volgens mij wel aan dat je wel degelijk een probleem hebt. Niemand gaat immers voor zijn of haar plezier in behandeling? Dus bij twijfel, gewoon doen. En stel dat (ik heb het nog niet meegemaakt, maar je weet maar nooit...) je daar toch niet op je plek bent, dan kun je altijd weer stoppen. Dat is niet falen, maar concluderen dat je misschien toch beter een andere weg kunt bewandelen. Maar dan heb je jezelf in ieder geval serieus genomen! Er lopen nog zoveel meiden (en ook jongens) rond met een eetstoornis, die geen hulp daarvoor krijgen of willen, en dat is echt doodzonde.
En ja, het is spannend, eng en heel ongemakkelijk als je voor het eerst een afdeling eetstoornissen binnenwandelt, maar je moet goed bedenken dat iedereen daar dat ook heeft meegemaakt. En ik heb het als een ware verademing ervaren toen ik eindelijk mensen ontmoette die met dezelfde problemen en angsten worstelden.
Go for it!!
JItske - Zondag 4 augustus 2013 16:22
Bedankt Nouska!!! Ik heb volgende week woensdag een intake gesprek en ik ervaar precies deze angsten! Ik had net zelfstandig een stuk fruit gepakt en plotseling had ik het idee dat ik "genezen" ben. En fijn te horen dat je bmi niet uitmaakt. Ik heb wel veel ondergewicht maar ben op de een of andere manier bang dat ze me niet serieus nemen omdat er natuurlijk altijd mensen zijn die nog minder wegen. Dus bedankt voor deze blog. Stelt me even gerust!
Saskia - Zondag 4 augustus 2013 17:01
Heel herkenbaar dit. Vooral ook dat stukje waarin je zegt dat het vlak voor je afspraak ineens een stuk beter gaat, waardoor je nog meer gaat twijfelen aan of je wel behandeling nodig hebt.

Ik heb vorige week mijn diagnose en behandelplan te horen gekregen, maar de paar dagen waren de eetbuien ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. Bizar eigenlijk.
lisanne - Zondag 4 augustus 2013 17:58
Heel herkenbaar dit! Ik zit ook net in de periode van intake en de keuze van behandeling. Het is zo eng allemaal. Echt een mooie blog dit ik zal het zeker in mijn hoofd stampen!
Nina - Zondag 4 augustus 2013 18:17
Ik heb een tijdje gelden mijn intake gehad. En in septet begin ik met de behandeling,
En dit alle gevoelens en gedachtes die jij omschrijft ervaar ik nu.

Het is verschrikkelijk! Maar als ik dit soort stukken lees besef ik dat ik mij inderdaad niet aanstel en dat ik niet gek ben. En het is niet zo dat ik ineens geen eetstoornis heb, ook al heb ik dagen dat ik dat wel denk.
rowena - Zondag 4 augustus 2013 18:29
Ik herken dit heel erg. Morgen eerste dag van de behandeling. En ik heb echt het gevoel dat ik helemaal geen eetstoornis heb. Het gaat gewoon goed.
Maarja ik heb niet voor niets deeltijd 3 daagse gekregen. Dus er moet toch wel iets mis zijn.
michelle - Zondag 4 augustus 2013 19:05
Ik heb ook de horen gekregen dat ik de 4 daagse behandeling in moet. In eerste instantie wilden ze me opnemen. Ik geloofde mn oren niet. Maar schijnbaar is het ernatig genoeg. Ik ben ook bang voor de behandeling maar aan de andere kant ben ik zo ontzettend blij en heb ik er zelfs zin in. Het is zo raar.. zo dubbel allemaal..fijn dat er dus meer mensen zijn die dit herkennen..
Romy - Zondag 4 augustus 2013 19:36
Zo ik herken dit ook absoluut... Vooral bij mijn eerste opname. Het ging ineens een stuk beter voor de opname. Het lukte me zelfstandig een "x"eetlijst te eten en ik was "niet eens" verder af gevallen na het nemen van mijn intake gewicht. Ik was toen wel serieus bang of ze me wel op de opname wilden hebben. Ik leek het zelf redelijk te kunnen. Had er in ieder geval een begin aan gemaakt. Nu weet ik gelukkig dat dat de eerste stappen waren waarna nog vele zouden volgen. Die had ik zeker niet kunnen maken zonder hulp van de therapieën.
Sterkte allemaal! En onthou je bent er voor je eigen doelen en wat mij hielp is dat je een zogenaamd behandeladvies krijgt. Tenzij er een bijzondere reden is, ben je niet verplicht dit op te volgen. Stel dat je graag deeltijd wilt, maar er word opname geadviseerd was het bij mij zo dat je met een motivatie brief en gesprek het op jouw "gewenste" manier mocht proberen. Het was voor mij weg helpend.
cindy - Zondag 4 augustus 2013 21:34
Ik weet nog goed dat ik tijdens de intake v mijn eerste opname dacht:" o nee, wat kom ik hier doen, iedereen zal denken waarom komt die nu hier, die is toch niet ziek" terwijl ik amper op mijn 2 stokjes van beentjes kon staan :-) Maar inderdaad gedurende de behandeling valt die gedachte helemaal weg!
marsha-xx - Zondag 4 augustus 2013 23:11
Heel heel erg herkenbaar. Vooral "sommige momenten dacht ik zeker te weten dat ze zouden zeggen dat ik een eetstoornis had. Andere momenten was ik juist doodbang voor de zin: 'je hebt geen eetstoornis, want het valt welmee'. " Het klinkt gek, maar ik was dan ook opgelucht toen ik een officiële diagnose kreeg. Ookal was ik het er niet mee eens, want ik vond (vind) mezelf niet ziek.
Stiekem vind ik het nog steeds een raar idee en ik vind het nog ontzettend lastig om het hardop uit te spreken. Maar stapje voor stapje komen we er wel :)
Prue - Maandag 5 augustus 2013 10:24
De diagnose lijkt me wel degelijk belangrijk, want zonder kom je niet in behandeling?

Maar ik begrijp wel dat je jezelf in de eerste plaats serieus hebt te nemen.
Nienke - Maandag 5 augustus 2013 15:48
@ Prue: Bij mij is de diagnose gesteld ná mijn intakegesprek. De huisarts wist niet precies wat het was (boulimia, anorexia, NAO, eetprobleem?) Tijdens mijn eerste behandelplanbespreking in de groep, kreeg ik officieel de diagnose anorexia.
Robijntje - Maandag 5 augustus 2013 21:54
Ik heb dit wéér..heb inmiddels al zo een 11 jaar anorexia, de opnames die ik heb gehad zijn niet meer op 2 handen te tellen, inclusief ziekenhuis met sonde en nu ben ik tot 1,5 week geleden weer opgenomen geweest en daar ben ik wéér weggegaan omdat ik wegens mijn verdere persoonlijkheidsproblemen en angsten geen opname (meer) aankan en nu doe ik het best leuk, al zeg ik het zelf. I mean, ik eet nog steeds een menu, 6x per dag en ik braak niet meer enzo..kzou bijna denken dat ''het nulijkt'' alsof de eetstoornis weg is..en dat,dát vind ik heel moeilijk en eng, want het is wie ik ben en ik ''mag'' het niet zelf volhouden ofzo terwijl dat ook weer wél is wat ik wil.. pff dubbel allemaal, ik raak ervan in de war.. Ik geloof nu zelfs dat ik er op mijn bmi wat gezien de feitenheel laag is,wél gezond uit zie. Dusmijn ziekteinzicht word met de dag beroerder.. echt stom.. Ik geloof nu ook dat iknietmeer hoef aante komen.. Bah, sorryhoor,het maaktgewoon veel in me los en speelt de laatste dagen ook weerveel meer..
En nu was het plan weer in behandeling te gaan,maar dan poliklinisch endenk ik opnieuw ''ze gaan niet geloven dat ik anorexia heb''

:(
Lila - Zondag 11 augustus 2013 17:16
precies dit... Ik worstel al een jaar met deze 'aanstel angst' gevoelens, en ookal ben ik al een half jaar volop in therapie.. het 'stel ik me niet gewoon aan' gevoel blijft... Ik hoop dat het ooit over gaat want het heeft een niet zo goede invloed op mijn behandeling...
lynn - Woensdag 28 augustus 2013 11:07
ik was ooit een anorexia patient maar hield het niet vol in een centrum voor eetstoornissen heb zelf mijn probleem opgelost dankzij mijn wil heb ik nu een gezond
gewicht
Lize - Dinsdag 22 oktober 2013 19:24
Heb ondertussen al enkele keren gehoord dat ik beter eens op intake zou gaan in een gespecialiseerde instelling voor eetproblematiek.
Mijn angst en onwetendheid hieromtrent is gewoon tE groot.

Daarbij heb ik een enorme drang om eerst nOG meer af te vallen. Nog lager in gewicht te gaan... DAT is wat ik wil.
Dat wil ik me niet laten afnemen :-(
Diedjuh - Zaterdag 18 januari 2014 22:37
Ik heb me begin december aangemeld voor de Ursula kliniek en deze blog omschrijft echt zo goed mijn gedachtegang, zo herkenbaar! Ik ben blij dat dit dus niet heel raar is en meerdere mensen deze gedachten hebben. Ik probeer te denken, dat ik het waard ben om hulp te vragen!