Zelf Pumpkin Spice Latte maken

Je komt het overal op Social Media tegen: de Pumpkin Spice Latte. Een tijdelijke koffievariant die je kunt kopen bij koffiezaken, zoals de Starbucks. De Pumpkin Spice Latte is inmiddels hét drankje voor de herfst en winter. Veel mensen zijn er lyrisch over, maar de prijs? Tja, daar word je wel wat minder enthousiast van. Gelukkig kun je het drankje ook gewoon zelf maken en misschien is die zelfs nog wel lekkerder.

Pumpkin spice everything! En terecht. Want deze smaak doet het goed in elk zoete gerecht. Althans, dat vind ik. Die van de Starbucks is heerlijk, maar toch kan het niet tippen aan een zelfgemaakte PSL. Culy deelde het volgende recept. Ik halveerde de portie naar 1 persoon, probeerde hem uit en keurde hem meer dan goed. Het enige verschil is dat ik sojamelk gebruik, waar Culy volle melk gebruikt. Die keuze is aan jou.

Wat heb je nodig?

  • 250 ml sojamelk
  • 1 pompoen of 150 gram pompoen
  • 1 el suiker
  • 1 el vanille extract/aroma
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/4 tl gemalen gember
  • Snufje gemalen kruidnagel
  • Snufje gemalen nootmuskaat
  • Een kopje espresso

Hoe maak je het?

Snijd de pompen in blokjes – tenzij je ze al als blokjes hebt gekocht – en rooster ze een half uurtje in de oven op 200 graden. Als de pompoen gaar is, maak je hier puree van met een staafmixer of in de blender. Ik deed hier ook wat water bij, want anders lukte het niet om er een gladde puree van te maken. Deze puree haal je door een zeef, zodat je een fijne, dunnere puree overhoudt, zonder klontjes. De rest van de puree kan je eventueel voor het volgende gerecht met pompoen gebruiken. Dat is in ieder geval wat ik heb gedaan. Zelf gebruikte ik wel een hele pompoen, maar in principe heb je maar 150 gram nodig. In dat geval zal je wat minder overhouden.

Zet de melk in een pannetje op het middelhoog vuur en meng hier de kruiden, het suiker en twee eetlepels pompoenpuree in. Zorg ervoor dat het net niet aan de kook raakt. Als het goed warm is, roer je ook de eetlepel vanille extract erdoor. Vervolgens giet je dit mengsel weer in de blender om het goed te blenden. Hierdoor wordt de melk luchtig. Giet voorzichtig de koffie erbij en klaar is kees. Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Zelf maak ik hem af met een toefje (vegan) slagroom. Enjoy!

Hoe vind jij de Pumpkin Spice latte?

Fotografie voorpagina: Nataliya Vaitkevich CC


 Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

5 reacties op “Zelf Pumpkin Spice Latte maken”

  1. klinkt lekker, zou dit ook lukken met thee? 🙂

  2. Klinkt goed, in die van Starbucks zit niet eens echte pompoen trouwens hahahaah!

  3. Geen pompoen fan, maar wordt hier wel nieuwsgierig naar=)

    Hebben mensen een goed recept voor ”Latte Macchiato” Starbucks koffie? Die is ook geweldig goed, alleen lukt het me niet om die na te maken.. Of is dit een idee voor een recept op de proud-site?;) ..

  4. @framboosxx: een latte macchiato is niet zo heel moeilijk om te maken, omdat deze slechts opgestoomde melk en espresso bevat. Mocht je de bekende caramel macchiato willen dan heb je naast melk en espresso, ook nog vanille siroop en caramel saus nodig. Wat je doet is het volgende: schenk ongeveer 15ml vanille siroop (te koop bij starbucks of in een andere koffiespeciaalzaak) in een hoog glas of in een hoge beker (glas is wel het mooiste omdat je dan op het einde alle lagen ziet). Schuim ongeveer 200ml melk op met een melkopschuimer of in een pannetje op het vuur (voor tips hoe je melk op kunt schuimen in een pannetje kan je het beste kijken op Youtube). Zodra je melk is opgeschuimd giet je dit in je glas/beker waar de vanille siroop al in zit. Zet nu een kopje espresso. Wacht 10 – 15 seconden en doe daarna pas de espresso bij de melk (rustig erin schenken geeft het mooiste resultaat). Om het geheel mooi af te maken, doe je wat caramelsaus over de bovenkant. Klaar is je caramel macchiato!

  5. Bedankt Barista, ga ik proberen! Moet alleen nog even de vanille siroop kopen =)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *