10x ontbijtjes met havermout

 

Havermout is iets wat steeds populairder wordt bij de Nederlanders. De standaard havermoutpap is misschien niet heel geliefd bij iedereen, maar er is nog veel meer wat je kunt maken met havermout. Denk bijvoorbeeld maar eens aan lekkere koekjes, cake of een taartbodem. Als ik havermout gewoon los eet, vind ik er weinig aan. Het is dan droog en heeft weinig smaak. Toch is het zo dat het heel lekker en voedzaam kan zijn als ontbijt. In deze blog deel ik een aantal tips en receptjes voor lekkere ontbijtjes met dit inmiddels enorm populaire product.

Ik maak zelf regelmatig koekjes met havermout. Super lekker en ook heel voedzaam. Havermoutpap is niet zo mijn ding, maar ergens in verwerkt vind ik het vaak wel heel lekker. Havermout is niet alleen iets wat je voor talloze recepten kunt verwerken, maar het is ook nog eens ontzettend gezond. Wil je eens variëren met je ontbijt maar ben je wel een havermoutfan? Probeer dan eens de volgende ontbijt ideeën.

havermout

1 ♥ Havermout met abrikozen en kokos uit de oven
Een vriendin van mij ontbijt elke ochtend met havermout uit de oven. Ze doet hier dan wat kokosolie, honing en water bij. Ze mengt het met verschillende soorten noten, abrikozen en kokos snippers. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd maar zij is er helemaal weg van dus misschien moet ik het toch maar eens proberen. Een lekker warm ontbijtje is natuurlijk ook wel heel lekker met het koude weer. Je kunt dit ook gebruiken als topping op yoghurt. Je hebt dan een heerlijke combinatie van warm en koud.

2 ♥ Havermout met amandelmelk, banaan en kaneel
Je kunt ook een heerlijk havermout ontbijtje maken met amandelmelk (ongeveer 250 ml als je 50 gram havermout gebruikt). Doe wat amandelmelk in een pannetje en doe hier de havermout bij. Roer goed! Doe het uiteindelijk in een kommetje en leg er wat plakjes banaan op. Doe er wat kaneel overheen en klaar is je overheerlijke ontbijtje.

3 ♥ Overnight havermout pap
Als je 's morgens haast hebt, kan het helpen om 's avonds al je ontbijt klaar te maken. Meng wat havermout met melk, rasp een appel en doe wat stukjes gesneden dadel erdoorheen. Leg het in de koelkast en je hebt 's morgens als je wakker wordt een lekker ontbijtje. Doe er bijvoorbeeld nog wat stukjes appel overheen en wat rozijnen en klaar!

4 ♥ Havermout ontbijt koekjes 
Koekjes als ontbijt? Jazeker! Je kunt heel makkelijk gezonde ontbijt koekjes maken die ook nog eens heel voedzaam zijn. Als je dit een keer 's avonds of in het weekend doet, heb je voor de ochtenden erna een heerlijk ontbijtje. Ook makkelijk voor als je 's morgens haast hebt en het liefste onderweg eet. Voor ongeveer 8 koekjes moet je twee bananen prakken. Doe dit in een kom samen met 120 gram havermout, 2 el cacaopoeder, 1 el rozijnen en wat kokosrasp. Je kunt er naar smaak eventueel ook nog wat vanille bij doen. Meng dit goed op elkaar en maak er platte ronde koekjes van. Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven van 180 graden. De koekjes blijven overigens zacht dus niet denken dat je iets verkeerd hebt gedaan.

havermout koekje

5 ♥ Chunky Monkey havermout
Verwarm de havermout met melk in een pannetje. Voeg er op gegeven moment een lepel pindakaas aan toe en roer het goed door. Doe het in een kommetje en garneer het met schuifjes banaan, walnoten en geraspte chocolade.

6 ♥ Een fris aardbeien ontbijtje
Maak je havermout zoals je gewend bent en voeg een klein beetje citroensap toe. Garneer het met verse aardbeien en wat verse munt.

7 ♥ Havermout bananen muffins
Wil je echt iets heel anders en iets lekkers wat je als ontbijt to go kunt meenemen? Maak dan de havermout muffins. Je hebt hiervoor 125 gram havermout nodig, 125 ml melk, 2 eieren, 2 bananen, 2 tl bakpoeder, 2 tl kaneel, eventueel wat honing of vanille suiker en wat walnoten. Doe alle ingrediënten behalve de noten bij elkaar en mix het goed tot een egaal mengsel. Schep er daarna de noten doorheen maar bewaar er wel een paar om te garneren. Verdeel het mengsel over 8-10 muffinvormpjes. Bak ze vervolgens in ongeveer 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 190 graden.

8 ♥ Zoete havermoutpap met rode vruchten
Phoicai eet graag een zoete variant van havermoutpap! Ze deelde met mij haar ontbijt geheim en kiest voor gecondenseerde melk in plaats van gewone melk. Dit is een stuk zoeter en wat romiger van smaak. Dit eet zij het liefste met rode vruchten. Je kunt je natuurlijk aanpassen aan het seizoen en wat er op dat moment verkrijgbaar is zoals aardbeien, frambozen, granaatappel, etc. maar je kunt ook voor diepvries fruit gaan.

havermout yoghurt
Bron

american pancakes
Bron

9 ♥ Havermout pannenkoeken
Wanneer je 's morgens wat meer tijd hebt om een lekker ontbijtje te maken, kun je havermout pannenkoeken bakken. Leuk en lekker voor bijvoorbeeld een zondag ochtend. Voor ongeveer 5 pannenkoeken heb je de volgende ingrediënten nodig: 35 gram havermout meel (dit maak je door havermoutvlokken in de keukenmachine te malen), een banaan, een ei, een tl bakpoeder, scheutje amandelmelk of havermelk, een el honing, een tl kaneel en kokosolie of roomboter. Vermaal de havermout tot meel en doe er vervolgens de banaan bij. Mix dit door elkaar en voeg dan het ei, bakpoeder, honing, kaneel en een snufje zout toe. Meng dit door elkaar en doe er vervolgens wat amandelmelk doorheen om het iets vloeibaarder te maken. Het blijft overigens wel wat dikker dan normaal pannenkoekenbeslag. Bak vervolgens de pannenkoekjes (ze zijn kleiner en dikker dan normale pannenkoeken) in een beetje kokosolie of roomboter. Je kunt ze lekker met fruit eten of met poedersuiker.

10 ♥ Ontbijtsmoothie met havermout en mango
Je kunt van havermout ook een heerlijk drinkbaar ontbijtje maken. Makkelijk mee te nemen en erg voedzaam. Je hebt hiervoor een halve mango, een banaan, 3 el havermout vlokken en 250 ml amandelmelk nodig. Snijd de banaan en mango in stukjes en doe ze samen met de andere ingrediënten in de blender.

Hoe eet jij graag je havermout
en welke van de bovenstaande ontbijtjes lijkt jou het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nynesxx - Dinsdag 19 januari 2016 19:13
250 liter melk? Haha. Lijkt me wel heel lekker hoor! Allemaal
carmen - Dinsdag 19 januari 2016 19:22
Wat ziet er allemaal lekker uit, denk dat ik mischien van de week havermout koekjes ga maken. Maak zelf ook vaak havermout cake, heerlijk.
Team Proud2Bme - Dinsdag 19 januari 2016 19:53
@nynesxx
Oeps haha, we hebben het aangepast, thanks :)
Anne-Maria - Dinsdag 19 januari 2016 21:22
Oh, leuk! Ik eet regelmatig havermout, en had in gedachten om er eens mee te variëren. Bedankt voor deze fijne ideetjes!
Robin - Dinsdag 19 januari 2016 21:44
Met bruine suiker en boter! Havermoutkoekjes vind ik ook erg lekker.
Het valt me op dat er tegenwoordig zoveel met banaan gemaakt wordt. Ik vind zo een banaan eten best lekker maar ergens door vind ik maar een vies idee :(
esmeemeulman - Dinsdag 19 januari 2016 22:49
Klinkt heerlijk allemaal! Leuk blogje :-)
miss.atelophobia - Dinsdag 19 januari 2016 22:50
Havermoutliefde! Nu alweer zin in mn ontbijt morgenochtend
ginie - Dinsdag 19 januari 2016 23:05
Ik gebruik havermout voor door de smooties. Doe dan 250/300ml yoghurt met diepvriesfruit naar keuze ruim 100gr en dan 4 eetlepels havermout en een beetje zoetstof erg lekker ne handig om mee te nemen in de auto!
Petra - Woensdag 20 januari 2016 10:12
Ik eet graag havermout met griekse yoghurt, suiker en lijnzaad. Avond van tevoren klaarmaken. Net als nummer drie, maar dan net iets anders
havertje - Woensdag 20 januari 2016 10:29
Ik eet hem gewoon heel simpel. Melk, havermout, en een schepje appelstroop. Even in de magnetron, doorroeren en klaar. Ik eet het overigens als tussendoortje. Ik hou veel te veel van brood om pap als ontbijt te eten :p.
Laura - Woensdag 20 januari 2016 10:35
Die met pindakaas lijkt me lekker!

Zelf maak ik vaak een koud havermout receptje, want warm vind ik zo vies, brrr!
Deze kun je dus de avond van tevoren klaarmaken, of je moet het met al gare havermoutvlokken doen die niet gekookt hoeven te worden:

-ongeveer 250 ml amandelmelk (of sojamelk of gewone melk. Ik vind amandelmelk het lekkerst).
-ongeveer 50 gr havermout
- handje ongezouten, ongebrande amandelen
- beetje honing erdoor

Is echt heel lekker. Een beetje zoet, maar niet te. (En als je het wel heel zoet wilt, gewoon meer honing!) En het is niet zo "papperig" omdat je toch wat te kauwen hebt door de amandelen en het vult heel goed.
lunetha - Woensdag 20 januari 2016 10:54
Ik ben gek op havermout! Ik eet het minimaal 3 keer per week in de ochtend. Mijn favoriete recepten zijn :
- Havervlokken met kokos-choco rijst melk met banaan, courgette, wortel, moerbeien of rozijnen met een eetlepel pindakaas.
- Havervlokken met amandelmelk, zoete aardappel en rauwe cacao!
- Of overnight oats met appel, wortel,rozijnen en walnoten, honing en kaneel.
An - Woensdag 20 januari 2016 11:18
Wat een leuke tips!! Die van phoicai doe k ook wel eens en soms ook de "normale" variant. Gewone melk opwarmen in een pannetje, havermout toevoegen, en dan honing om het zoeter te maken (suiker kan ook maar daar houd k niet zo van) en dan met een flinke mok thee, dan heb je een aardige bodem zitten en hoe je de komedie paar uur niets te eten! :)
:) - Woensdag 20 januari 2016 12:50
leuke ideeën! ik eet elke ochtend havermoutpap.
Esrarengiz - Woensdag 20 januari 2016 19:50
Klinkt raar, maar ik kwam er via mijn zus achter dat je muesli gewoon kan koken want dat is (vaak) ook haver. Ik kook het vaak met sojamelk en doe er een eetlepel notenpasta, beetje honing en beetje kaneel doorheen en klaar is mijn ontbijt. Je moet het alleen wel langer koken dan gewone havermout.
Ik eet het vooral omdat het vult en voor mijn darmen, want met brood raak ik gewoonweg verstopt.
Hanna - Woensdag 20 januari 2016 20:15
Oh ik ben heel erg geïnteresseerd in het Havermout paprecept met gecondenseerde melk. Is dat hetzelfde als met gewone melk? Leek me n beet je erg machtig (lekker ;))
Katie - Donderdag 21 januari 2016 16:22
Heeft iemand tips voor de recepten waar banaan wordt gebruikt (bijv. de pannenkoekjes) Ik hou echt NIET van banaan, maar het lijkt mij in de recepten noodzakelijk als bindmiddel ofzo? Iemand tips waarmee je het kan vervangen?
miss.atelophobia - Donderdag 21 januari 2016 19:34
@katie
Ei of avocafo proberen
Marleen - Vrijdag 22 januari 2016 19:34
Ik eet regelmatig havermout 's ochtends. Soms als overnight oats, soms warm. Ook als ik het warm eet, laat ik de havermout 's nachts al weken in de (amandel)melk. 's Ochtends nog even aan de kook brengen en klaar!.
Jansje - Dinsdag 9 februari 2016 20:54
Sinds een paar dagen mijn favo recept:

3 eetlepels havermout
1 ei
1 appel in stukjes
wat rozijntjes
1 eetlepel Griekse yoghurt
kaneel/koekkruiden
1/2 theelepel bakpoeder

In een mok mixen en dan 2 minuten op hoogste stand in de magnetron en smikkelen! Je kan er evt nog poedersuiker op doen, maar ik vind het door de appel en rozijntjes zoet genoeg.
Jansje - Dinsdag 9 februari 2016 20:55
@ Katie
Je kunt banaan vervangen door ander fruit, bv appel, mango, peer, perzik of nectarine.
mau - Zondag 16 oktober 2016 15:31
ik eet ook graag havermout maar weet niet juist hoeveel ik mag pakken ? ik doe er altijd youghurt en fruit bij maar hoeveel gram havermout mag ik dan pakken ?