Wat zijn E-nummers
Hmmm, een lekker glaasje frisdrank met E952, E950, E331 en E211. Of een boterham met boter waar E471 en E200 in zit. Of een tomaat met E160d. "Wat?!? Stoppen ze tomaten nu ook al vol met die gekke E-nummers?!" hoor ik je denken. Je denkt misschien dat het gebruik van die E-nummers uit de hand gelopen is en bovendien hartstikke ongezond is, maar dat valt allemaal wel mee.
Een tijdje terug ging ik met een vriendin naar een voorlichtingsdag van de studie levensmiddelen-technologie. Zij wilde dat misschien gaan studeren. De hoogleraar die de voorlichting deed vroeg aan wat mensen uit het publiek of zij op het etiket keken van de voedingsmiddelen die ze kochten, en waar ze dan op letten. Na wat mensen die calorieën, vetten of koolhydraten noemden werd opeens die vraag aan mij gesteld. "E-nummers..." stamelde ik. De hoogleraar begon wat te lachen en vroeg aan de rest van het publiek wat zij van die E-nummers vonden. De meeste mensen vonden het maar troep.
Soms worden er stoffen toegevoegd aan voedingsmiddelen, dit worden additieven genoemd. Volgens het voedingscentrum worden ze aan je eten toegevoegd om de kwaliteit er van te verbeteren. Er zijn verschillende soorten additieven, waaronder kleurstoffen, glansmiddelen, zuurteregelaars, smaakversterkers, antiklontermiddelen, emulgatoren, ga zo maar verder. De Europese Unie vindt het belangrijk dat er geen rotzooi aan ons eten wordt toegevoegd en daarom worden de additieven gecontroleerd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit. Vindt deze dat het additief niet veilig is, dan mag het in Europa niet aan het eten worden toegevoegd. Als het additief wel veilig is krijgt het een E-nummer. Dit E-nummer betekent dus dat het additief gecontroleerd en veilig is. Alleen maar goed dus! Ook wordt er dan vastgesteld hoeveel je van dit E-nummer binnen mag krijgen. De hoeveelheid E-nummer dat uiteindelijk in het voedingsmiddel terecht komt is veel lager dan deze vastgestelde norm, en is dus niet schadelijk voor je.
Gerelateerde blogposts
Reacties
En ik begrijp, niet alle E-nummers zijn schadelijk. Lycopeen/E160D wat in het artikel genoemd wordt, is daar een voorbeeld van. Maar het is wel zaak om te letten op wat je eet. Bepaalde E-nummers zijn niet goed en zijn gemakkelijk te vermijden...
(is mijn bescheiden mening, sorry als ik tegen jullie inga)
Ik mijd ze liever.
over wat slecht is voor de mens. volgens mij is in deze tijd alles slecht,
krijg je overal kanker van en bijna alles is ongezond.
yeah right, ik krijg enorm veel e-nummers binnen volgens mij en ik
leef nog hoor ;)
Maar ik ga écht niet op elke verpakking kijken wat erin zit, dan zou het een obsessie worden en daar heb ik geen zin in.
Ik ben niet van mening dat E-nummers gezond of goed zijn, maar ik wil er geen probleem van maken om ze gewoon te nemen want genieten is ook belangrijk.
Mooi voorbeeld van de tomaat!
En: Loesje is geniaal :)
De meeste e-nummers zijn inderdaad gewoon kleurstoffen, anit-oxidanten, verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen etc en niet persee slecht. Maar er zijn ook minder goede e-nummers. E210 wordt bijv. in verband gebracht met slapeloosheid en darmstoornissen, en E621 stimuleert je smaakpapilllen waardoor het een verslavende werking heeft (het zit ook vooral in chips e.d.).
Ik denk dat het juist beter zou zijn als er wat meer transparantie was over wat al die cryptische e-nummers nou echt betekenen en mensen gewoon direct weten wat er in hun eten zit.
Volgens mij kun je van alles vinden van e-nummers, maar snap ik op zich wel waarom een artikel als dit op Proud staat. De scheidslijn tussen gezond en te gezond, tussen eetstoornis en werkelijke overtuiging is soms moeilijk wanneer je een eetstoornis hebt.
Zelf ben ik absoluut geen fan van e-nummers, maar denk ik ook dat als we allemaal altijd alle e-nummers gaan vermijden ('erin doorslaan'), we nooit van onze eetstoornissen afkomen.
'Zolang ik er niet dood aan ga, kan het me niet schelen'
Echt, verbazingwekkend. Zonde dat sommige mensen blijkbaar zo weinig om hun lichaam geven...
Ik vind het vooral een *stom* ingredient: waarom hebben A-merk chips van Lays of AH-Excellent "soep in zak" smaakversterkers nodig? Stop er gewoon meer echte smaak in!
Het is niet dat iemand zegt dat het gezond is dat het ook daadwerkelijk gezond is. Die iemand mag dan van de Europese voedselveiligheid zijn ik probeer toch zoveel mogelijk E-nummer vrij te eten.
Er zijn bitter weinig studies op lange termijn gedaan die voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn.
Vandaag zegt men het is veilig....morgen is er weer een ander verhaal.
ja want kleur en glansstoffen voegen écht wat toe aan de houdbaarheid van je eten, niet dus."
Aan de houdbaarheid niet, maar kleur en glans zijn extreem belangrijk. Geef mensen een 5 sterren gerecht en ze smullen, maar zet het halverwege onder een blauwe lamp (alleen de kleur verandert dus, en dat WETEN de eters) en mensen vinden het opeens een heel stuk viezer smaken en verliezen hun eetlust!
Ook hoe hard, zacht, knapperig, romig en nog veel meer zaken anders dan de échte smaak bepalen voor het allergrootste deel of iets vies of lekker gevonden zal worden!
Toch blijf ik sommige additieven behoorlijk onnodig vinden. De voorbeelden die je noemt in je blog zijn allerlei natuurlijk verkregen additieven die bijvoorbeeld de houdbaarheid of de kleur van een product bepalen, maar ik vind smaakversterkers persoonlijk altijd een beetje onzin.
ga toch gewoon genieten en je niet zo druk maken om wat je allemaal wel/niet eet
Ik heb een studie moleculaire levenswetenschappen gevolgd en weet dus wat stoffen met een lichaam kunnen doen, en in veel van de synthetische E-nummers zitten zware metalen verwerkt wat nu niet gezond te noemen is voor je lichaam. Natuurlijk zijn de hoeveelheden van die metalen die in onze voeding voorkomen maar klein, maar het vervelende is dat zware metalen stapelstoffen zijn welke het lichaam dus niet (makkelijk) verlaten. E621 of mono-natriumglutamaat is een verhaal apart, ten eerste er zijn mensen (vooral de mensen die gevoelig zijn voor tarwe) die heel heftig op deze stof reageren. Daarnaast is de stof glutamaat (de werkzame stof van dit E-nummer) een neurotransmitter (een stof je die er voor zorgt dat zenuwsignalen overgedragen kunnen worden) welke van nature voor komt in ons lichaam en ook wordt gebruikt in onze hersenen. Wanneer mensen deze stof in overmaat binnen krijgen betekent dit dus dat er te veel signaal overdracht kan plaatsvinden in de hersenen en zenuwen met alle gevolgen van dien. Het is niet erg om een beetje van deze stof binnen te krijgen en je hoeft echt niet per se alle middelen met E621 te mijden maar zorg dat je er niet te veel van binnen krijgt.
Het enige advies dat ik mensen wil geven is dat ze moeten luisteren naar wat hun lichaam zegt na het eten van bepaalde producten met E-nummers erin, heb je er geen last van kun je het best eten maar doe het met mate. Pas vooral op met de smaakversterkers (vooral E621) en zoetstoffen (E951, aspartaam).
Je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt, wees er zuinig op!
'gecontroleerd en dus veilig'...gekeurd door projecten die gesubsidieerd worden door de voedingsmiddelenindustrie, de mensen die willen dat het goedgekeurd wordt. Vele tegenstrijdige onderzoeken zijn ondertafels weggemoffeld. De voedingsmiddelenindustrie heeft veel meer macht dan wij vaak denken! Er wordt heel wat afgelobbyist ;)
Dit is de juiste beredenering! Veel E-nummers zijn vroeger in NL verboden geweest en in vele andere landen vandaag de dag nog. Door eindeloos gelobby van de industrie heeft de overheid uiteindelijk gekozen voor de bedrijven i.p.v. het volk.
Mensen die verder beredeneren dat ze e nummers binnen krijgen en nog steeds leven, als argument op de negatieve effecten zijn in mijn ogen te dom om te poepen. Indien je elke dag een hoop middelen consumeert, wil dit niet zeggen dat je direct omvalt. Maar de klachten spelen vaker over langere termijn, naast een algemeen gevoel dat je je niet gezond voelt. Het is allemaal industrie/belangen, voeding is alleen nog maar handel. En zoals met alle vormen van handel dient er zoveel mogelijk mee verdiend te worden. Door goedkope toevoegingen etc etc.
De overheid stimuleert het gebruik van deze middelen door een onrealistisch keurmerk ''bewuste keuze'' uit te geven. Terwijl dit alleen verbonden is aan de voedingswaarde. Niet aan alle slechte toevoegingen.