Op dieet met een eetstoornis

 

Op dieet als je een eetstoornis hebt. Is dat wel verstandig om te doen? Om deze vraag te beantwoorden is het wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende eetstoornissen. Als je namelijk ondergewicht hebt door anorexia kan ik eigenlijk al meteen als antwoord geven dat lijnen dan zeker niet verstandig is. Maar wat als je wel een gezond gewicht hebt of als je overgewicht hebt, wat kan je dan doen?

op dieet eetstoornis

Je hebt een gezond gewicht, maar wel een eetstoornis, kan je dan op dieet gaan?

Je moet dan eerst voor jezelf de vraag beantwoorden, waarom wil je afvallen? Je hebt namelijk al een gezond gewicht. Is het dan wel verstandig om veel met je eten bezig te zijn als je een eetstoornis hebt. Is dat het wel waard? Want door te gaan diëten ga je nog meer focus leggen op je eten en je gewicht, terwijl dit juist al voor veel spanning en angsten kan zorgen als je een eetstoornis hebt.

Verder is het goed om te bedenken dat als je een gezond gewicht hebt je lichaam het niet echt nodig vindt om af te vallen, dus dat het daardoor vaak ook moeilijker zal gaan. Maar een gezond gewicht valt in een ruime range dus als je nu ergens aan de bovenkant zit met je gewicht is het al weer een ander verhaal dan als je aan de ondergrens zit met je gewicht. Juist als je ook aan de ondergrens zit is het gevaar dat als je gaat afvallen je weer over de grens heen gaat en je weer in de gevarenzone van ondergewicht terecht kan komen. Maar ook als je in de bovengrens zit is het gevaar dat je weer snel fout bezig gaat met eten en in een cirkel terecht komt van compenseren, ongezond vasten, eetbuien etc.

gezond gewicht eetstoornis

Stel ook realistische doelen
Als je weer terug wilt naar het gewicht van toen je een stuk jonger was dan is de kans dat dit niet gaat lukken groot. Probeer jezelf dus te beschermen tegen onrealistische doelen die niet haalbaar zijn. Als je een bepaald gewicht had toen je jong was dan was je waarschijnlijk nog in de groei en had je lichaam nog niet een bij jou passend gezond gewicht bereikt.

Misschien moet je ook niet gaan diëten, maar juist zorgen voor een gezond en regelmatig eetpatroon met de juiste belangrijke voedingsstoffen. Juist regelmaat en voldoende eten zorgt ervoor dat je stofwisseling goed blijft werken. En zo zorg je op een gezonde en natuurlijke manier voor een balans in je gewicht.

Je hebt een overgewicht en een eetstoornis, kan je dan op dieet gaan?

Als je last hebt van overgewicht maar ook nog een eetstoornis hebt is het verstandig om samen met een dietist naar je voeding te kijken. Overgewicht is niet gezond voor je lichaam, maar je wilt wel op een gezonde manier wat gewicht kwijtraken. Niet of veel te weinig gaan eten is iets wat je zeker niet moet doen.

Wat ook nog kan zijn is dat je misschien zelfs te weinig eet. Door te weinig eten kan je stofwisseling op een lager pitje gaan staan, de zogenoemde spaarstand. Je verbranding is dan ook niet optimaal. Door regelmatig te gaan eten met gezonde hoeveelheden gecombineerd met voldoende beweging kan je op een gezonde manier wat gewicht kwijtraken.

Als je overgewicht hebt maar je hebt ook nog last van eetbuien dan is je 1ste doel om van die eetbuien af te komen. Probeer voor jezelf te achterhalen waar die eetbuien door ontstaan. Is het door honger of door emotionele problemen? Misschien is hulp zoeken dan een 1ste stap voordat je kan gaan afvallen.

overgewicht en een eetstoornis

Het doel om van de eetbuien af te komen en een regelmatig eetpatroon krijgen is dan waar je mee moet beginnen. Echt 6 eetmomenten aanhouden is dan het belangrijkste. Daarbij is het dan belangrijk om voldoende te eten, dus niet 1 cracker als ontbijt of 1 appel maar een goed ontbijt en ook een lunch en avondeten die voldoende groot zijn zodat ze echt voldoende energie leveren. Daarbij passen ook tussendoortjes. Die zijn niet alleen belangrijk voor de energie maar ook voor het constant houden van je bloedsuiker spiegel. En ook beweging speelt naast voeding een belangrijke rol.Als je je eetbuien onder controle hebt zie je vaak dat je gewicht van ‘nature' al weer gaat normaliseren.

Over het algemeen gezegd kan je het beste begeleiding zoeken van een diëtiste, mogelijk ook gecombineerd met psychologische hulp, waarbij je zowel aan je eetstoornis kan werken als aan je gewicht.

Lees ook: Gezond afvallen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

merel - Woensdag 10 april 2013 13:25
Bedankt voor dit artikel! Hier was ik nu precies mee bezig. Mijn bmi is nog net gezond, maar zit aan de bovengrens. Ik wil enkele kilo's afvallen maar heb last van eetbuien (boulimia). Wanneer ik normaal en gezond eet, heb ik minder last van eetbuien (minder vaak en minder groot). Maar dan blijft mijn gewicht stabiel. Wanneer ik lijn, val ik af maar dan krijg ik weer eetbuien, waardoor ik weer aankom.. Rotte vicieuze cirkel!
Vera - Woensdag 10 april 2013 14:32
Ik ben er op moment ook weer te veel mee bezig. Mijn gewicht is supergezond, niet aan de bovengrens en ook niet aan de ondergrens. Toch merk ik dat ik mijn ideale gewicht steeds weer met een paar kilo naar onder wil schuiven, dat is waar ik de mist in ga.
l - Woensdag 10 april 2013 15:15
Op het moment dat ik aan het genezen was van anorexia realiseerde ik me dat ik nooit meer op dieet kan gaan zonder getriggerd te worden om door te gaan met afvallen, dus ik ga nooit meer op dieet.
Marij_Marij - Woensdag 10 april 2013 15:42
Perfecte timing!
Ik zat het net mee in mijn hoofd. Het liefste zou ik weer gaan diëten, maar zonder professionele hulp weet ik niet of dat goed gaat. En ik ben weer bang om hulp te zoeken. Dilemma, maar dit artikel heeft me wel een beetje geholpen!
Eef - Woensdag 10 april 2013 15:45
zit richting de bovengrens en wil echt graag wat kilo's kwijt. probleem is dat als ik normaal eet ik juist eetbuien krijg, waardoor ik weer te weinig ga eten waardoor ik daarna weer gezond wil gaan afvallen en dat resulteert dan weer in eetbuien en zo verder.... die verdomde eetbuien ook :(
s - Woensdag 10 april 2013 16:26
ik vind het fijn dat er de laatste tijd veel nieuwe blogs van de dietist op proud worden gepost. Keep posting
Kaylee - Woensdag 10 april 2013 16:51
dit herken ik ook heel erg. Vooral een paar weken/maanden geleden, wilde ik heel graag 'een beetje' afvallen omdat ook mijn gewicht aan de bovengrens van het BMI zit. Nu ik er achteraf naar kijk, zie ik dat ik er heel verstandig aan heb gedaan om niet aan die wens te voldoen. Ik sport veel, ben bijna nooit ziek en eet gezond. Sporten en goed eten zorgt voor spieren en spieren zorgen voor gewicht. En uiteraard heb ik ook wel een beetje vet, maar dat hoort. :)
A. - Woensdag 10 april 2013 19:19
zucht, ik hoop dat ik ooit leef zonder dieten/lijnen en al die zooi.
Hanna - Woensdag 10 april 2013 20:16
Oke dit komt wel ECHT op het goede moment!
Niet normaal.
Erg bedankt, iets om over na te denken.
Jacqueline - Woensdag 10 april 2013 21:19
Ik ben van obesitas naar ondergewicht gegaan en heb uiteindelijk de stap weer kunnen zetten naar een gezond gewicht. Mijn BMI wisselt van ** tot **. Bij een BMI van ** ben ik bang om in mijn oude gedrag te vervallen met alle consequenties van dien en bij een BMI van ** kan ik mijn gewicht niet accepteren en wil dan ook weer afvallen. Ik ben blij dat het mij nu niet lukt om op ondergewicht te komen, omdat er dan weer een periode van "eetbuien" aanbreekt. Hoe dan ook, ondanks dat ik een gezond gewicht kan behouden blijft het innerlijk gevecht aan de orde van de dag.
**geen bmi noemen aub**
lon - Vrijdag 26 april 2013 20:26
ik ben een beetje stevig maar ik wil graag iets gezonder gaan eten en minder snoepen maar het lukt steeds niet. hulp?
MelissaKimberley - Dinsdag 28 mei 2013 13:33
Thanks!
Ikdoedurfkan - Woensdag 25 september 2013 12:19
Als diëten zouden werken, dan leefden we in een wereld vol dunne mensen. Het tegendeel is helaas waar. Hoe meer er wordt gelijnd, hoe meer mensen dik worden. Stoppen met lijnen klinkt eng. Van lijnen, diëten, van het volgen van eetplannen word je dik.
Ja, het Cambridge dieet, Sonja Bakker, het koolhydraatvrij dieet en al die andere diëten (waarvan we zó graag roepen: 'Ja maar het is geen dieet, het is een leefwijze......') helpen. Voor even. En daarna val je geheid weer terug. Of nog erger, beland je zoals ik in een allesverwoestende eetverslaving. Op het moment dat je besluit een koekje niet te nemen omdat je wilt afvallen, zul je jezelf tegen gaan werken. En voor je het weet heb je het hele pak opgegeten.
Ik heb geleerd dat het geheim schuilt in normaal eten en jezelf niks ontzeggen. Want als je iets per se niet mag van jezelf, wil je het juíst. Dus het is belangrijk gewoon die stroopwafel te eten als je er zin in hebt, of dat frietje met mayo. En dan heb je daarna echt niet nog behoefte aan drie zakken chips, simpelweg omdat je behoefte al is bevredigd. "
Natuurlijk hoor en zie je om je heen mensen die beweren dat het voor hen wel degelijk werkt. Als je dan verder vraagt naar hun leven, dan blijkt dat ze 2, 3 keer of vaker per week intensief sporten en zichzelf restricties hebben opgelegd door dingen niet óf wel te eten. Het is hun leefwijze geworden. Prima natuurlijk.
Ik vraag me dan altijd meteen af hoe gelukkig, vrij en 'levend' ze zijn en weet dat ik, als ex-eetverslaafde, daar ver bij vandaan moet blijven.
Nu weet ik dat ik niet bewust hoef te kiezen, of bewust hoef te leven qua voeding. Ik maak geen keuzes in het bewust eten. Maar ik kies natuurlijk wél mijn eten.....veel, lekker en vrij.
Louise - Vrijdag 6 december 2013 15:49
Normaal eten wordt voor mij nooit normaal. Het is wel gebeurd dat ik een jaar lang normaal, gezond en voldoende at en daarvan ook op een normaal bmi terecht kwam, maar dat is geen enkele dag van dat jaar gemakkelijk gegaan. De vreetbuidrang was er elke dag. Op zeker moment wordt die, zonder dat ik daarvoor enige aanleiding kan vinden, onbeheersbaar en volgt er weer een lange periode van boulimia. Inzicht en weten wat goed voor me is helpen niet. Psychologische hulp helpt hoogstens tijdelijk. Voor mij blijft het een volkomen oncontroleerbaar geheel. Ik ben blij met elke dag dat het wel lukt mijn eetstoornis te beheersen en bezit mijn ziel in lijdzaamheid op de dagen dat het niet lukt.
J - Woensdag 13 november 2019 19:17
Toen ik op mijn 14e door mijn huisarts naar de diëtiste doorgestuurd werd om een paar kilo af te vallen is de ellende begonnen, op mijn 17e was ik x* kilo en ontzettend ziek. Daarna volgde een periode van boulimia, soms stond mijn gewicht even stil en daarna weer anorexia en zo gaat het tot nu ik 54 jaar ben. De boulimia periode s maken mij erg depressief terwijl ik in de anorexia periode s overdreven druk en actief ben, maar ik me het lekkerste en mooist voel, maar door mijn omgeving veel gewaarschuwd word en ze mij niet mooi vinden. Ik word soms gek van mezelf omdat het voor mijn volwassen kinderen en partner die dan erg ongerust zijn over mij ook heel erg vindt en als ik dan weer dikker word pas ik weer niet in mijn mooie kleding, zoals ik dat noem. Ik ben bang dat ik nooit anders zal worden. Al heel vaak in theraphie geweest, naar praatgroepen, psychologen en psychiaters . Hopeloos!!!!

*aangepast wegen huisregels
Elke - Zaterdag 5 september 2020 21:19
Interessant artikel. Zelf heb ik ook last van eetbuien en een suikerverslaving die ik maar niet onder controle krijg. Ik word gevolgd door een psycholoog voor andere problemen (burn out) en "profiteer" ervan om ook met hem dieper te graven naar de mogelijke oorzaken van mijn eetbuien. Tot nu toe heb ik ze nog niet gevonden of in ieder geval niet opgelost. Mogelijk hou ik er niet van om te slank of te sexy te zijn omdat ik dan teveel de aandacht van mannen op straat zou aantrekken en ik dit storend vind. Ik heb raad gevraagd aan een diëtiste maar slaag er vanwegen mijn eetbuien niet in om haar voedingsplan toe te passen.
Annette Olyhoek - Zondag 15 november 2020 19:43
Hoi waar vind ik een dietiste die werkt met ex boulimiaanorexia mensen
Ilse - Woensdag 16 december 2020 11:52
Heel fijn artikel! Ikzelf heb last van eetbuistoornis, en ik heb overgewicht. Ik zit al een hele tijd met de vragen over of ik wel kan afvallen en hoe ik dat dan in hemelsnaam moet aanpakken zonder weer over te gaan op eetbuien. (Ik heb wel al psychologische hulp gehad, en minder eetbuien dan eerst.)
Bedankt voor de tips!
Olaf - Dinsdag 16 januari 2024 10:07
Ik heb morbide obesitas en ben sinds 6 november in de deeltijdbehandeling voor mijn eetverslaving.
In juli moest ik al starten met de 6 eetmomenten, anders mocht ik niet in die groep komen, en dat was net op het moment dat ik naar Griekenland op vakantie ging met het gezin. Ook nog eens in Kos City, met 244 verschillende restaurantjes naast het hotel.
Maar...ik hield me alvast aan de 6 eetmomenten. Was extra lastig want mijn vrouw kreeg een dag voor vertrek te horen dat ze Diabetes Type 2 had, en die mocht géén koolhydraten meer. En ja, dat maakte het qua eten een gekke vakantie. Ik at alles, mijn vijfjarige ook. Na afloop moest ik me na 3 weken zon en eten wegen bij de therapeute, en ik was bijna 7 ons afgevallen. Dat gaf me moed. Nu al maanden bezig met 6 eetmomenten, en eigenlijk eet ik alles, maar dan wel volgens de variatielijst bij de tussendoortjes, en ontbijt/lunch/avondeten wat maximaal mag. Gevolg: tussen 16 juli 2023 en nu (januari 2024) ben ik 7 kilo afgevallen. Nog zonder sporten. Heel benieuwd wat er gaat gebeuren als ik max.2x per week ga sporten.