Diabetes en een eetstoornis

 

diabetesEen eetstoornis hebben is al lastig genoeg maar wat als je ook nog diabetes hebt. Wat heeft dit voor effect op je gezondheid en hoe kan je hier het beste mee omgaan? Er bestaan 2 typen diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Je kan type 1 diabetes hebben, dat heb je vaak al van jongsaf aan. Dat betekent dat je lichaam geen insuline maakt en je insuline moet inspuiten.

Bij Type 2 diabetes maakt je lichaam wel insuline maar dit is of te weinig of je lichaamcellen zijn niet zo gevoelig voor die insuline. Hiervoor krijg je vaak medicijnen voorgeschreven. Soms is ook spuiten van insuline noodzakelijk.

Ik ken een meisje van mijn werk die diabetes heeft en we hebben samen een eetlijst opgesteld met daarbij precies hoeveel koolhydraten ergens in zitten. Insuline is een hormoon die helpt je teveel aan koolhydraten in je bloed op te slaan in je lichaam. Als dit niet werkt dan heb je teveel suikers in je bloedbaan en dat is niet gezond voor je lichaam. Dus bij diabetes moeten we letten op de hoeveelheid suikers ofwel koolhydraten. Stel je eet een boterham met kaas, dan levert die boterham wat koolhydraten maar de plak kaas bijna niet. Dus je moet goed opletten hoeveel koolhydraten je binnen krijgt omdat je dan precies kan uitrekenen hoeveel insuline je moet spuiten.

Bij diabetes en een eetstoornis is het dus dubbel belangrijk om wel regelmatig te gaan eten want je wilt wel je bloedsuikers mooi stabiel houden. Dus regelmaat en voldoende bouwstoffen met je voeding binnen krijgen is van levensbelang. Maar hoe weet je dat of je bloedsuikers weer goed zijn? Door middel van een prikpen kan je je bloedsuiker waarde meten in je bloed. Met een klein prikje en een druppeltje bloed kan je met behulp van een stripje zien wat je bloedwaarde is. Aan de hand hiervan kan je insuline bij spuiten of weet je dat je nog iets moet eten.

Kan je ook te lage bloedsuikers hebben met diabetes? Ja dat kan! Als je te lang niet hebt gegeten dan daalt je bloedsuiker en dan kan je een zogenoemde hypo krijgen. Dan is je bloedsuiker zo laag dat je lichaam zich niet goed voelt. Dit merk je vaak doordat je dan duizelig wordt of slaperig of je gaat zweten. Ook als je teveel insuline spuit, dus er wordt teveel suiker uit je bloedbaan gehaald dan kan je een hypo krijgen. Wat je dan kan doen is een beetje limonadesiroop nemen of een dextro energy, die worden snel opgenomen in je bloedbaan.

diabetesEn nu nu heb je zowel een eetstoornis als diabetes, waar moet je op letten? Als je zowel een eetstoornis hebt als diabetes moet je je aan een bepaalde levensstijl en eetpatroon houden en daarom ben je veel met eten bezig.

Door de diabetes word je dus gedwongen om meerdere malen per dag bewust met je eten bezig te zijn. Dit kan erg lastig zijn wanneer je in therapie juist bezig bent met het loslaten van je obsessie met eten en niet-eten.

Tegenwoordig is er door de verschillende soorten insuline wel meer mogelijk met je eten en kan je meer controle hebben op je eetpatroon doordat je makkelijker insuline kunt bijspuiten.

Je kan je voorstellen dat als je last hebt van eetbuien, dat dit je bloedsuikerwaarde ook kan verstoren.

Ook door het niet spuiten van insuline raakt je bloedsuikerwaarde uit balans en kan dit gevaarlijke hoge bloedsuikerwaardes geven. Belangrijk is om je bloedsuikerwaarde regelmatig te controleren en je bloedsuikerwaardes stabiel te houden om complicaties op langere termijn te voorkomen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxdancingx - Zondag 21 april 2013 19:09
omg. Ik zag dit en begon gelijk te lezen. Heb soms echt het idee dat ik de enigste ben met een eetstoornis en diabetes.. ( ja er zijn wel mensen die dan niet insuline gaan spuiten om af te vallen maar dat doe ik dus niet, en daardoor ben ik anders ofzo :( )
Nikki - Zondag 21 april 2013 21:27
Ik dacht ook meteen aan jou toen ik dit langs zag komen!
liza - Zondag 21 april 2013 21:34
@Nikki, ik ook!
ik hoop dat je er iets aan hebt dancing!
meisje14 - Maandag 22 april 2013 07:11
Ik ook. Je bent sterk dancing!
Roosje - Maandag 22 april 2013 11:37
Ook ik heb diabetes icm een eetstoornis (boulimia). Deze combinatie is erg lastig. Vaak wordt er gezegd, als je in het proces van herstel zit dat je het eten wat meer los moet laten en er niet te veel meer bij na moet denken. Dit is door de diabetes erg lastig omdat je bezig moet blijven met je eten en de koolhydraten etc.
Mijn insuline was lange tijd mijn compenseer methode bij mijn eetbuien. Dit resulteerde is regelmatig zeer hoge bloedsuikers. Een gevaarlijke combinatie dus!
Ben dan voordat ik werd opgenomen in een eetkliniek zeer veelvuldig opgenomen geweest in het ziekenhuis.
Vind het fijn dat er langzaam meer aandacht wordt besteed aan deze combinatie. Hoop dat er eindelijk ook een keer een officiele benaming voor komt (diaboulimia).