Bloedsuikers: hoe het werkt

 

Wat moet je doen als je bloedsuiker te hoog is of juist te laag? Kan je dit herkennen? En is het te voorkomen? Op al deze vragen zal ik proberen antwoord te geven in deze blog over bloedsuikers. Allereerst kan het handig zijn om te weten wat bloedsuikers zijn en waar je op moet letten. Veel mensen hebben er weleens wat over gehoord, maar weten eigenlijk niet precies wat het betekent terwijl het wel handig kan zijn hier meer over te weten. 

Wat is een bloedsuikerspiegel?
Als er gesproken wordt over je bloedsuikerspiegel, hebben we het over de hoeveelheid glucose in je bloed. Er is altijd een bepaalde hoeveelheid aan glucose in je bloed aanwezig. Dit is gemiddeld tussen de 4.0 en 8.0 mmol/l bij gezonde mensen. Deze waarde wordt gereguleerd door het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat een teveel aan glucose in het bloed wordt opgenomen door de lichaamscellen. Zo blijft je bloedsuikerwaarde stabiel.

meisje
Bron

Hoge bloedsuikers
Als je een te hoge bloedsuikerwaarde hebt betekent dit dat je teveel glucose in je bloedbaan hebt. Bij een bloedglucosewaarde boven de 10 mm/l spreek je van een hyper (hyperglycemie). Symptomen van een hyper zijn veel plassen, veel dorst hebben, vermoeidheid, je niet lekker voelen, misselijkheid en/of overgeven.

Lage bloedsuikers
Als je bloedsuiker lager is dan de 4 mml spreken we al van een lage bloedsuiker. Symptomen die je dan kan waarnemen zijn concentratieproblemen, zweten, trillerig, duizeligheid zijn maar ook wisseling in je humeur. Daarbij ervaar je dan ook vaak een hongergevoel. Dit heeft een hypo. Wat kun je doen bij een hypo? Je zou een belegde boterham kunnen eten of iets van fruit. Als je een hele lage bloedsuikerwaarde hebt, kun je beter iets van limonadesiroop nemen of dextro energy snoepjes. 

Als je diabetes hebt dan kan je last hebben van zowel hoge bloedsuikers en lage bloedsuikers. Ik heb al eerder een blog geschreven over diabetes en een eetstoornis. Deze blog kun je hier vinden. 

Voeding
Voeding heeft een belangrijke rol in het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel. Door regelmatig te eten en een eetpatroon te hebben van 6 eetmomenten, voorkom je dat je pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen er juist voor zorgen dat je een piek in je bloedsuikerspiegel krijgt. Denk aan de zogenoemde snelle suikers. Omdat snelle suikers korte keten koolhydraten zijn, kunnen deze snel door het lichaam worden verwerkt. Dit in tegenstelling tot langzame koolhydraten die eerst in kleinere koolhydraten moeten worden verwerkt. Dit zorgt dus voor een minder snelle stijging van je bloedsuikerspiegel.

Als je veel snelle suikers eet kan je bloedglucosewaarde in korte tijd snel stijgen. Je lichaam wil zo snel mogelijk weer naar een stabiele bloedglucosewaarde en om die reden wordt insuline afgegeven om het teveel aan glucose weer uit je bloedbaan te halen. Een snelle stijging gevolgd door een snelle daling van je bloedglucose kan voor meer trek zorgen terwijl je net gegeten hebt. Merk je dat je hier vaak last van hebt dan zou je wat meer langzame koolhydraten in je voeding kunnen gaan opnemen.

Het eten van vezels zorgt ook voor een minder snelle stijging van je bloedglucosewaarde na een maaltijd. Let ook op het gebruik van alcohol. Alcohol beïnvloed namelijk ook de bloedglucosespiegel. Heb je het idee dat je veelvuldig last hebt van hypoglycemie of hyperglycemie, neem dan contact op met je huisarts om te laten onderzoeken of er sprake is van diabetes of andere problematiek.

eten
Bron

Eetstoornis en bloedsuikers
Ook zonder diabetes kan je last hebben van wisselende bloedsuikers. Met name een onregelmatige eetpatroon of het overslaan van maaltijden kan voor wisselende bloedsuikerspiegels zorgen. Bij een te lage voedsel inname zie je dat er vaker hypoglycemie kan voorkomen. Stress kan voor een hormoon disbalans zorgen wat tevens invloed kan hebben op de bloedsuikerspiegel.

Feiten en fabel:

1. Glucose is de enige vorm van koolhydraten waar een bloedsuikerspiegel door wordt bepaald
Feit. In de bloedbaan wordt alleen deze vorm van koolhydraten vervoerd

2. Als je wisselende bloedsuikers hebt, heb je last van suikerziekte (diabetes)
Fabel. Door het eten variëren de bloedsuikerwaardes. Deze natuurlijke schommelingen worden echter opgevangen door hormonen zoals insuline

3. Als je bloedsuikerspiegel laag is krijg je honger
Feit. Als je bloedsuikerspiegel daalt doordat je lichaamscellen de glucose verbruiken ervaar je een hongergevoel. Dit systeem is onderdeel van het honger-en verzadigingssysteem van je lichaam

4. Beweging heeft ook invloed op je bloedsuikerspiegel
Feit. Beweging zorgt niet alleen voor verbruik van glucose, het zorgt ook dat je lichaam efficient kan werken wat een positief effect heeft op het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel

5. Hypoklachten kan je alleen hebben als je diabetes hebt
Fabel. Ook mensen zonder diabetes kunnen hypoklachten hebben. De ene persoon is er gevoeliger voor dan een andere persoon

6. Insuline is het enige hormoon wat je bloedsuikerspiegel beïnvloedt
Fabel: Er zijn meerdere hormonen die invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, zoals glucagon. Glucagon zorgt voor het vrijmaken van glycogeen waardoor er meer glucose in je bloedbaan komt. Dit hormoon komt vrij als je bloedglucosewaarde te laag dreigt te worden

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Mar - Dinsdag 29 november 2016 12:03
Toch denk ik dat een hypo voor iemand met diabetes heel anders is dan voor gezonde mensen. Je bloedsuiker mag dan misschien dalen tot een waarde van 3,5 mmol/L maar dat is niks in vergelijking met hypo's in de 1 of 2. Ik vind niet dat dat vergelijkbaar is.
AnaMan - Dinsdag 29 november 2016 14:17
@Mar: Er staat slechts dat mensen *klachten* kunnen hebben door laag bloedsuiker zonder diabetes te hebben. Die zijn eerder beschreven: "concentratieproblemen, zweten, trillerig, duizeligheid zijn maar ook wisseling in je humeur. ". En ik kan je verzekeren dat ik met mijn anorexia die klachten -zonder diabetes- vele, vele malen heb gehad. Kwestie van bijvoorbeeld lang genoeg vasten, snelle suikers overeten en/of vasten op bepaalde momenten of op bepaalde manieren.
Lost girl - Dinsdag 29 november 2016 14:40
Ik heb hypo's door mijn gastric bypass ook wel dumpings genoemd. Zweten, trillen, duizelig en een enorme trek in fruit. Erna kan ik echt zo in slaap vallen. Lastig als je op je werk zit of ergens iets eet en je net te snel iets drinkt nadat je gegeten hebt. Kan dan als ik weer stabiel sta eigenlijk wel naar huis gaan, want je hebt niks meer aan me. Toch heb ik het ook wel ingezet als destructief gedrag om even van de wereld te zijn en me ziek te voelen. Maar dat is dan weer onderdeel van mijn eetstoornis en de behoefte om even niet meer te hoeven nadenken als alles teveel wordt.
@mar - Dinsdag 29 november 2016 23:23
dat is niet helemaal zo
Ikzelf heb soms hypo's tot onder de 1.5 mmol/L, en ik heb géén diabetes. Nu heb ik eetbuien en braak ik, dus raakt mijn lichaam natuurlijk in de war, maar dat kan dus wel degelijk even laag zakken
Ben het wel met je eens dat zó'n lage waarde heel anders voelt dan een van in de 3 mmol/L ; ik raak meestal zo verward dat ik niet meer normaal na kan denken en ik eigenlijk geen idee heb wat ik doe of wat er aan de hand is..
Mar - Donderdag 1 december 2016 14:39
Hoi! Dat snap ik, dat dat heel rot voelt.
Hoe meet je deze waardes als je geen diabetes hebt? Op eigen houtje een bloedsuikermeter aangeschaft? Hypo's kunnen wel voorkomen, maar dan is er toch iets niet helemaal goed ... Normaal gesprokej houdt je lichaam dit gewoon met homeostase in stand en maakt het allerlei hormonen aan (glucagon, adrenaline, cortisol) om de bloedsuiker weer omhoog te brengen en stopt de aanmaak van insuline. 1,5 klinkt trouwens ook wel heel laag. Dat heb ik met diabetes nog nooit gehad.
pieput - Dinsdag 21 maart 2023 00:24
Ze zeggen dat je honger en verzadigingsmechanisme verstoord kan raken als je gewend bent geraakt aan een klein beetje eten of te weinig eten . Dan hebben ze het over het neurobiologisch systeem en dat je symphatisch zenuwstelsel tot rust moet komen Ze zeggen dat je 4 a 5 dextro energy moet nemen of een beker limonade met een boterham met kaas of wat suikerklontjes. Ik dacht dat je je dan licht in het hoofd moet voelen en dat je dat wel ziet aankomen of voelt. Ik had een kennis en daarvan zei men dat diegene het zelf niet aanvoelde dat de bloedsuikerspiegel te laag werd want dn was er wel iemand in de omgeving die het wist en als die dan zwartgallig praat had of humeurig reageerde zei men je bloedsuikerspiegel zijn wel te laag zijn Laatst ook werd er iemand met diabetes gevonden in de bosjes en heeft toen 112 gebeld en er kwam een ziekenwagen en diegene z"n bloedsuikerwaarden waren in de war en toen zei de specialist dat ie door het oog van de naald was gekropen en er net op tijd bij was.
pieput - Dinsdag 21 maart 2023 00:31
Tegenwoordig hebben ze het ook over armoede en hoorde laatst dat er een 11 jarige jongen was flauwgevallen in de klas omdat de ouders geen geld genoeg hadden om boodschappen te doen en het hele weekend niets had gegeten. Ze hebben toen voor dat gezin boodschappen gedaan en je hoort wel vaker dat ze kinderen zonder ontbijt naar school sturen omdat men geen geld genoeg heeft om eten te kopen en om boodschappen te doen. Slechte weerstand door goedkope energiedrankjes en eenzijdige voeding. Ook bij de wijkverpleging stellen ze een korte ondervraging in om er achter te komen of ze wel genoeg en gevarieerd eten en dan komen ze er soms achter dat er financiele problemen zijn waardoor ze geen eten genoeg kunnen kopen en maar een kant en klare maaltijd per week kunnen eten. Sommige ouderen komen verzwakt en onderkoeld op de EHBO post en je hoort ook wel eens dat sommigen de medicijnen niet kunnen betalen en moeten kiezen tussen boodschappen doen of medicijnen kunnen betalen en dan wordt het meestal de boodschappen. Ik weet ook niet wat de huisarts zal zeggen als dit probleem zich voordoet. Ze schrijven die medicijnen ook niet voor niets voor en weten die huisartsen dan wel dat ze dit wel of niet kunnen betalen? Wat zou men dan doen. .