Stoppen met hormonale anticonceptie: Ontpillen

 

Voor sommige vrouwen werkt de pil ideaal, voor anderen is hormonale anti-conceptie juist niet zo fijn. Waaronder ikzelf. Ik heb me nooit echt lekker gevoeld bij het gebruik van hormonale anti-conceptie. Toch gebruikte ik het jarenlang. Ik had namelijk erg last van PMS-klachten en ik had veel minder buikpijn als ik de pil slikte. Maar er waren ook nadelen en daarom stopte ik twee jaar geleden. Ik vertel je in deze blog waarom ik dat deed, hoe dat verliep en waar je op moet letten als je gaat 'ontpillen'.

stoppen met hormonale anti-conceptie

Eigenlijk zijn we er zo aan gewend geraakt dat je aan de pil gaat als je veel klachten hebt tijdens je menstruatie en/of bescherming nodig hebt tegen zwangerschap, omdat je nog geen kindje wilt. Je gaat naar de huisarts of belt hem/haar op en ontvangt de komende jaren een strip met pillen of je hebt vanaf die dag de Nuvaring in je koelkast liggen. Met deze toediening van hormonen kun je zwangerschap voorkomen, je menstruatie beter regelen of zelfs plannen en menstruatieklachten verminderen of uitschakelen. Maar schakel je dan niet nog meer functies uit? 

Er zijn natuurlijk ook andere manieren om je vruchtbaarheid tijdelijk uit te schakelen. Je kunt een spiraaltje nemen, de prikpil of een staafje in je arm laten zetten dat hormonen afgeeft. Hormonale anti-conceptie is de normaalste zaak van de wereld. In ieder geval, zo heb ik dat ervaren. Totdat ik me ging verdiepen in natuurlijke geneesmiddelen, natuurlijke cosmetica en natuurlijke anti-conceptie. Ik begon me af te vragen of het gebruik van hormonale anti-conceptie wel paste in mijn levensstijl en of het ook anders kon. 

♦ Waarom stopte ik met hormonale anti-conceptie?
Toen ik las over de mogelijkheden om natuurlijke anti-conceptie te gebruiken (behalve condooms), leek het mij eigenlijk wel een goed idee om te stoppen met de Nuvaring die ik op dat moment gebruikte. Geen onnatuurlijke middelen meer in mijn lichaam, dat leek mij een goed voornemen. Behalve als ik ziek zou zijn of pijnstilling nodig heb natuurlijk. Het paste bij de andere voornemens die ik had op het gebied van gezondheid en daarom overwoog ik om ermee te stoppen.

Dat was niet de enige reden. Ik heb me nooit echt goed gevoeld bij het gebruik van de pil en Nuvaring. De hormonen gaven bijwerkingen zoals hoofdpijn, puistjes en uiteindelijk zelfs maandelijkse, heftige migraine. Zo erg dat ik me regelmatig moest ziek melden bij mijn werkgever, wat erg verstorend werkte. Eerder was ik wel eens drie maanden gestopt en voelde ik me veel meer 'mezelf'. Ik weet niet goed hoe ik dat moet omschrijven, maar ik heb meerdere vrouwen horen zeggen dat ze dit herkennen wanneer ze stopte. Alsof je wat meer contact hebt met je gevoel, met jezelf. Je bent minder afgevlakt en komt dichter bij wie je echt bent. 

pill
Bron

Een andere reden is dat ik in een relatie zit. We gaan zelfs trouwen, zoals je misschien wel weet. We willen voorlopig nog geen kinderen, maar de stabiele relatie is voor mij wel een situatie geweest waarin ik gemakkelijker kon overstappen op natuurlijke anti-conceptie. Ik kon stoppen met de Nuvaring en we zouden samen gewoon kijken hoe het zou lopen en wat we zouden gaan gebruiken als anti-conceptie.

Wil jij ook ontpillen, dan is het natuurlijk wel belangrijk om te bedenken welke andere anti-conceptie methode je gaat gebruiken. Zomaar stoppen en niet zorgvuldig omgaan met condooms of afspraken is niet verstandig. Denk er dus goed over na en bedenk een alternatief als anti-conceptie, eventueel samen met je huidige partner. 

♦ Wat doet het ontpillen met je?
In de bijsluiter of op internet vind je dat je gewoon kunt stoppen als je geen pil meer wilt slikken. Toch brengt dit wel wat teweeg in je lichaam. Wanneer je stopt met hormonale anti-conceptie kan je lichaam best wel even ontregelt zijn. Sommige vrouwen voelen dat, anderen hebben weinig tot geen last en stoppen heel gemakkelijk, zonder iets te merken. Dit verschilt per vrouw. Toch kan het fijn zijn om hier bewust mee om te gaan, zodat je je lichaam leert kennen en weet waar bepaalde verschijnselen eigenlijk vandaan komen. 

De hormonen die in de pil, je spiraaltje, Nuvaring, prikpil of staafje zaten komen er niet meer bij, maar zitten soms nog wel enige tijd in je lichaam. Dit kan ervoor zorgen dat je niet meteen ongesteld wordt. Sommige vrouwen zijn direct weer vruchtbaar, bij anderen duurt dit enige tijd. Zorg dus dat je een andere vorm van anti-conceptie gebruikt, zoals condooms, in deze periode. Of je nu wel of niet ongesteld wordt, dit zegt niet perse iets over je vruchtbaarheid. Ben je na 3-6 maanden nog steeds niet ongesteld, overleg dan even met je huisarts.

Naast dat je menstruatie weer op gang moet komen, wat bij mij direct gebeurde de eerste maand, kun je ook last krijgen van anderen lichamelijke kwaaltjes. Mijn puistjes werden bijvoorbeeld een periode wat erger. Dat vond ik best wel moeilijk, maar na een half jaar werd mijn huid juist rustiger. Veel vrouwen krijgen minder puistjes door de pil. Maar sinds ik ben gestopt, is mijn huid juist rustiger geworden. Maar natuurlijk heb ook ik eens per maand wat extra onzuiverheden, als de rode vlag uithangt. Ik zou je aanraden om je huid niet extreem schoon te gaan maken, als je merkt dat je meer puistjes krijgt. Dat is soms lastig, omdat je het niet mooi vindt misschien, maar meestal wordt dit na een aantal maanden rustiger. Geef het wat tijd.

Buikpijn is een van de redenen dat ik aan de pil ben gegaan toen ik nog erg jong was. Ik had extreme kramp op de eerste dag van mijn menstruatie, zo erg dat ik lag te huilen op bed, soms moest overgeven en ik niet naar school kon. Dit was erg heftig en had veel invloed op me. Ik was dus ook bang dat deze pijn weer zou komen als ik zou stoppen met de Nuvaring die ik toen inmiddels gebruikte. En inderdaad, twee keer kreeg ik die extreme krampen. De andere maanden had ik ook flink last de eerste dag en voelde ik me knap beroerd, maar als ik dan met een kruik op bed bleef kon ik na een uurtje toch wel weer het een en ander doen en meestal ook gewoon naar mijn werk. 

De buikpijn is niet leuk, dat geef ik echt wel toe. Ik zie er als een berg tegenop, maar ik kan er veel beter mee omgaan. Ik zucht de kramp weg, pak een kruik of vraag mijn vriend deze te maken, drink kamillethee en slik pijnstilling al de nachten voordat ik ongesteld moet worden, uit voorzorg dus. Meestal helpt dit wel. Ik voel me natuurlijk wel een dag heel erg brak, moe en ellendig. Maar als dat is wat mijn lichaam een dag per maand doet, dan moet ik dat maar even accepteren. Mijn lichaam doet iets dat gezond is; mijn baarmoeder schoonmaken en de 'rommel' daar beneden weggooien. Dat is een natuurlijk proces. Ik kan daar veel beter mee omgaan dan vroeger. Ik geef mezelf de ruimte, breng lekker veel tijd alleen door, ga in bad, kijk films en neem de nodige rust. Het mag van mij wel minder pijnloos, maar de ene vrouw heeft daar nu eenmaal meer last van dan de ander en ik ben een pechvogel op dat gebied, blijkbaar.

Ook met mijn stemming kan ik beter omgaan. Ik weet nu precies waardoor ik me voel hoe ik me voel. Ik zie via mijn Ladycomp en de app Clue wanneer ik ongesteld moet worden. Ik weet dus ook dat ik die week beter niet te veel grote beslissingen kan maken, ga er bewust mee om en begrijp heftige emoties wat beter of probeer deze wat milder te maken. In mijn pubertijd vond ik mezelf heel moeilijk in die periode en dat had toen ook invloed op mijn eetstoornis.

Ik weet nu waarom ik de dagen voor mijn menstruatie wat negatiever denk of sneller huil en probeer mezelf daar niet teveel door te laten leiden. Het begrip voor en de bewustwording van mijn cyclus heeft mij dus erg geholpen er rustiger doorheen te gaan. Ik heb er veel over gelezen, bekeken en ontdekt. Dit heeft mij veel inzicht gegeven in hoe mijn lichaam werkt en wat ik wel en niet van mezelf moet verwachten tijdens de vier cyclus-fases.

♦ Hoe bevalt het?
Inmiddels ben ik dus bijna twee jaar verder. Ik voel me minder vlak, meer mezelf, heb meer zin (if you know what I mean), kom voor mijn idee dichter bij mijn gelukkige gevoelens en heb geen migraine meer gehad. Die migraine had grote invloed op mijn leven, dus voor mij is dit erg fijn. Mijn huid is gekalmeerd en veel gezonder en mijn menstruatie is regelmatig. Na een half jaar had ik het gevoel weer "echt" ongesteld te zijn. Mijn eigen cyclus weer terug te hebben. Tussen de 29 en 31 dagen duurt mijn cyclus en de dagen dat ik menstrueer zijn er ook meer dan toen ik nog de Nuvaring of pil gebruikte. Toen was ik zo'n 3 dagen ongesteld en inmiddels 4-6 dagen. Blijkbaar is dit mijn natuurlijke cyclus en ik vind het wel mooi dat ik die heb leren kennen. 

lady comp review

Ik heb niet alleen mijn cyclus, maar ook gewoon mijn eigen lichaam beter leren kennen. Ik vind het mooi hoe een lichaam, ons vrouwenlichaam werkt. Ik sta ook veel meer stil bij wat er wanneer in de maand met mijn lichaam gebeurt. Zo weet ik nu precies wanneer ik ovuleer. Dit kun je opmerken door bepaalde kenmerken, die je hier kunt lezen. Ik vind het mooi om veel bewuster met mijn cyclus om te gaan.

Ik weet nu niet wanneer ik ongesteld moet worden omdat mijn pilstrip leeg is of omdat mijn Nuva-wekker gaat, maar omdat ik bepaalde lichamelijke symptomen opmerk. Ik voel het aan mijn water, zo zou je het kunnen zeggen.Het luisteren naar mijn eigen lichaam geeft mij het gevoel dat ik de baas ben en dat het goed is zoals het is, wat mijn lichaam ook voor signalen geeft. Misschien is dat ook wel waardoor ik mij nog meer mezelf voel, juist omdat ik mijn lichaam laat zijn zoals het is. Op een niet-uiterlijk vlak heeft dit bijgedragen aan meer lichaamsacceptatie. 

Sinds ik ben gestopt met hormonale anti-conceptie heb ik geen migraine meer gehad en daar dus ook geen heftige medicijnen voor hoeven nemen of mezelf voor ziekgemeld. Heerlijk! Een groot voordeel voor mij, omdat dit mij erg belemmerde en een teken was dat de hormonen van de Nuvaring me geen goed deden.

Wat ik minder fijn vind is de buikkramp. Die is toch echt wel heftiger dan voordat ik stopte met hormonale anti-conceptie. Maar ik probeer me daar die dag gewoon echt op in te stellen en het te accepteren en voorbij te laten gaan. Het duurt een dag, en daarna voel ik mij de rest van de maand gewoon fijn. Het gebruik van een menstruatiecup, een product dat ik maar twee keer per dag hoef te 'verschonen', kan ik mijn menstruatie ook beter accepteren. 

Een ander nadeel is dat je niet meer kunt plannen wanneer je de klachten het beste kunt verdragen. Zo stelde ik mijn menstruatie wel eens uit (voor zover mijn lichaam het daar mee eens was) door de pil door te slikken of de Nuvaring meteen weer in te brengen bij het uithalen. Zo kon je bijvoorbeeld menstruatie-vrij op vakantie, een weekendje weg of je toetsweek doorkomen. Dat is nu wel anders, maar het is zoals het is en ik leer hierdoor nog eens extra goed wat mijn lichaam nodig heeft en dat je soms een pas op de plaats moet doen.

Ik ben inmiddels overgestapt op de Ladycomp, een anti-conceptie computer die met je lichaamstemperatuur je vruchtbare en niet-vruchtbare dagen doorgeeft. Daarover schrijf ik binnenkort een ander artikel, als jullie daar interesse in hebben. Maar wil je er vast meer over lezen, bekijk dan de website van LadyComp Nederland eens. De app Clue (is trouwens niet te gebruiken als anti-conceptiemethode, maar wel om tabellen van je temperatuur in te voeren en maandelijkse kwaaltjes) en de Ladycomp hebben mij veel inzicht gegeven in mijn cyclus. Het kan heel fijn zijn om dit bij te houden, zodat je leert luisteren naar je lichaam. Na een aantal maanden geeft zo'n app en de Ladycomp duidelijk aan wanneer bepaalde dingen in je maandelijkse cyclus gaat gebeuren en kun je je er dus ook op voorbereiden of merk je de signalen op die horen bij de fase waarin je zit. Ook een onregelmatige cyclus kun je op deze manier mogelijk beter leren kennen of verklaren.

Wil je met jouw vorm van anti-conceptie stoppen, maar ben je wel seksueel actief, zorg dan natuurlijk wel voor een goed alternatief, zoals condooms of de Fertility Awereness Method, Family Planning (onthouding tijdens je vruchtbare dagen) of een vruchtbaarheidscomputer, zoals de Ladycomp. 

Ik ben benieuwd hoe jij omgaat met anti-conceptie en wat je de voor- en nadelen ervan vindt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Noa - Dinsdag 5 april 2016 10:28
Ik wil hier wel even een kanttekening bij plaatsen. Ik vind het prima dat hier over onthouding geschreven wordt, maar gezien het aantal jonge bezoekers vind ik het een beetje vreemd dat er zo licht gedaan wordt hierover. Sperma kan een aantal dagen 'overleven' en deze methode is stukken onveiliger dan de pil of het spiraaltje. En laten we dan ook vooral niet de SOA's vergeten. Heb je een vaste partner, en laat je jezelf regelmatig testen (je zal niet de eerste zijn waarbij de partner vreemdgaat) dan kun je misschien zonder condoom vrijen. Maar het lijkt me verstandig om jezelf te beschermen. Onvruchtbaarheid of HIV zijn geen dingen die je zomaar even naar de achtergrond schuift.
Fijn artikel ter info, maar ik mis wel een duidelijke nuancering en een voorzichtige waarschuwing.
h0neybee - Dinsdag 5 april 2016 10:38
de ladycomp is volgens mij helemaal niet betrouwbaar, op hun site staat dat het net zo betrouwbaar is als de anticonceptiepil, maar blijkt dat het echt een stuk minder betrouwbaar is (wat ik me ook heel goed voor kan stellen). Ben daarom erg benieuwd naar je artikel over de ladycomp, Nouska! Als het namelijk wél werkt, lijkt het me super fijn!
Anoniem - Dinsdag 5 april 2016 10:43
deze blog komt net op tijd, ik twijfel er namelijk best wel over wat voor mij het meest geschikt is. Hebt ontzettend last van pms. en laat nu juist zijn dat ik elke vakantie en op leuke uitjes deze pijn net moet meenemen, soms zou ik dit toch even willen overslaan.. Maar voel ook perfect aan mijn lichaam wanneer het komt, ik leer er mee omgaan, maar de heftige emoties blijven nog het meest lastige, de pijn gaat over, de emoties brengen me verder weg.
Just me - Dinsdag 5 april 2016 10:55
Ik ben 17 en ik slik nog niet de pil. Ik heb geen vriendje namelijk. Ik heb altijd de eerste 3 dagen en de dag voordat ik ongesteld word enorme buikpijn en kan amper naar school (ik ga wel altijd gewoon naar school). Mijn menstruatie duurt 7 a 9 dagen en is ook altijd best wel heftig (veel bloed dus). Ik vind dit heel vervelend, maar ik wil geen 'troep' in mijn lichaam door een pil. Ik weet echt niet wat ik moet doen.
Janouk - Dinsdag 5 april 2016 11:29
Fijn artikel om te lezen! Ben sinds oktober gestopt met de pil, onder andere met de reden dat we nu gewoon een stabiele relatie hebben en ik die troep niet meer in mijn lichaam wil.
Ik werd ook meteen weer aardig regelmatig ongesteld, en had bijna geen bijwerkingen, op hoofdpijn (wat ik eigenlijk nooit heb) na. Voordat ik aan de pil begon had ik altijd gigantische buikpijn, maar dat is nu een stuk minder dan 'vroeger'. Tot nu toe ben ik er blij mee dat ik ben gestopt, al voel ik me nog niet persé anders of meer mezelf, zoals jij beschrijft. Misschien komt dat nog..
Fiona - Dinsdag 5 april 2016 11:31
Ow, oppassen met family planning hoor. Is de methode bij uitstek waar ongewenste zwangerschappen bij ontstaan.

Wel fijn om te lezen dat je je beter voelt, Nouska! :) Ik voel me echter wel in orde met mijn pil. Mijn vriend en ik houden ook gewoon niet zo van het gefriemel met condooms :p
Dorijn - Dinsdag 5 april 2016 11:40
Ik zelf slik de pil wel, het liefste zou ik stoppen, helaas kan dat niet. Uit mij zelf word ik niet ongesteld waardoor ik nu de pil slik en daar door wel een beetje ongesteld word. Het is dus eigenlijk helemaal niet natuurlijk, maar het zorgt er wel voor dat mijn lichaam het doet! Ik ben 21 en daarom heeft de huisarts het voor geschreven ik hoop op een dag te kunnen stoppen en natuurlijk ongesteld te worden ✌🏻️
Carolien-k - Dinsdag 5 april 2016 11:48
Hoi Nouska! Bedankt voor dit artikel. Door mijn eetstoornis ben ik gestopt met de pil om te kijken of ik nog ongesteld werd. Inmiddels ben ik bijna hersteld en wil ik weer gaan beginnen met anticonceptie. Die ladycomp spreekt mij heel erg aan, dus ik kijk uit naar je artikel! Weet je al wanneer dat artikel ongeveer online komt?
Ingrid93 - Dinsdag 5 april 2016 11:49
Ik ben sinds september gestopt met de pil. Ook omdat ik, na 7 jaar lang de pil gebruikt te hebben, graag hiermee wilde stoppen. Helaas ben ik nu, na meer dan een half jaar, nog steeds niet ongesteld. Twee maanden geleden belde ik de huisarts hierover en die zei dat dit vaker voor kan komen. Dat stelde mij wel een beetje gerust, maar ik vind het toch vreemd dat het zo lang kan duren voordat je weer ongesteld wordt. Iemand anders bij wie het ook zo lang duurde voordat het weer terug kwam?
Ondanks dat ben ik wel heel erg blij dat ik ermee gestopt ben!
Annieke - Dinsdag 5 april 2016 12:12
Nooit de pil gebruikt en me als tiener al verdiept in Natural Family Planning (toen heette het ook NFP). Had toen nog geen eens verkering. Heb me de methode eigen gemaakt en tegen de tijd dat ik wel een relatie had en ging trouwen (voor het huwelijk hebben mijn man en ik geen gemeenschap gehad) nog een extra cursus gevolgd.
Ik kende in mijn huwelijk mijn cyclus heel goed, kon de methode heel goed toepassen en doordat je op meerdere symptomen let wist ik precies wanneer ik vruchtbaar was. Ik raakte in verwachting van ons eerste kindje na een jaar na ons huwelijk. Toen was het ook goed en 'gingen we ervoor'. Voor die tijd zijn we sámen (vind ik ook een belangrijk aspect hiervan, je doet het samen, je bent sámen verantwoordelijk.,,) met mijn vruchtbaarheid bezig geweest en onthielden we ons ook (niet dat je het dan niet gezellig kan maken...!) van gemeenschap. Ik geloof zeker in de hoge betrouwbaarheid - tenminste... als je de methode goed onder de knie hebt en hem goed kan toepassen!
Nu ben ik in verwachting van onze tweede ook deze hummel kwam op de tijd dat ik daar lichamelijk en ons gezin in zijn geheel gewoon aan toe waren.
Ik vind het gewoon ook heel mooi dat het zo natuurlijk is. In de natuur zijn zoveel symptomen gelegd waardoor je kunt ontdekken wanneer je lichaam vruchtbaar is en wanneer niet. Heerlijk om geen zooi in mijn lichaam te hoeven hebben :-)
tine - Dinsdag 5 april 2016 12:25
soms is het noodzakelijk de pil te slikken tijdens een eetstoornis, ik heb last van botontkalking, de hormonen heb ik juist nodig om ernstige complicaties in de toekomst enigszins te kunnen voorkomen
ann - Dinsdag 5 april 2016 12:26
Hmm... eerst dacht ik: dit is wat! Toen ging ik op de site lezen, en er zitten toch wel wat mitsen en maren aan. Wat ik mis in het verhaal is het plaatsen van een koperspiraal - dan komen er geen hormonen vrij.
Verder is er toch een verschil tussen verschillende AC met hormonen?
mire - Dinsdag 5 april 2016 12:36
ik herken het nouska, ik ben ook gestopt en voel me meer mezelf. Wel meer pijn....pff en wat meer rarigheden zoals mee eters maar jeeh wat maakt het me blij. Eindelijk voel ik me weer mezelf, gek eigenlijk. Ik ben pas vier maanden gestopt. Ik raad het mensen aan, mits je natuurlijk een juiste vorm van anticonceptie uitzoekt zo nodig.
Liadan - Dinsdag 5 april 2016 12:56
Ik ben ook gestopt met de pil. Ik slikte een hele lichte pil, maar ik werd er heel erg neerslachtig van. Toen ik op een gegeven moment ook vaak last kreeg van krampen in mijn kuiten werd ik bang voor trombose en ben ik gestopt. De krampen verdwenen toen ook!
Ik heb nu een koperspiraal en dat bevalt me tot nu toe goed. De menstruatie is niet veel heftiger dan normaal (bij veel vrouwen is dat wel zo). Ik heb eigenlijk altijd alleen de dag vóór ik ongesteld moet worden buikpijn. Ik vind het heel fijn om een normale cyclus te hebben en verder nergens naar om hoef te kijken.
Als de spiraal eruit gaat wil ik ook graag de Ladycomp proberen. Ik heb alleen nog nooit positieve verhalen gelezen van vrouwen die het langdurig hebben gebruikt, dus ben benieuwd naar het artikel erover.
Yesterday - Dinsdag 5 april 2016 13:54
Nouska, wat ontzettend fijn dat je zo open en eerlijk schrijft! Heel fijn deze blog.
Herkenbaar, die migraines en enorme buikpijn. Ik had het zo erg dat ik om die reden vanaf mijn 12de al de pil slik. Nu dus 10 jaar! Ik kan me niet voorstellen dat dit goed is voor je lichaam. Mensen om mij heen zijn er ook mee gestopt en barsten van de positieve ervaringen. Jammer genoeg vind mijn vriend het doodeng (alsof het een keuze is tussen pil of kind). Toch nog maar eens proberen om hem het een en ander uit te leggen.. Het is per slot van rekening toch mijn eigen lichaam.
Thanks voor de fijne blog, het heeft mij in ieder geval geholpen!
nerveus - Dinsdag 5 april 2016 14:27
Wat een mooi artikel! Ook goed om te lezen dat ik niet de enige ben die zo tegen hormonen is. Zelf gebruik ik ook geen hormonale anti-conceptie. Mijn vriend en ik gebruiken alleen condooms. Ik ben zwaar tegen hormonale anti-conceptie, dat is troep voor je lichaam. Mijn menstruatie is doordat ik niet aan de hormonen zit de eerste 2 dagen wel heftig, maar verder is het prima te doen. Ook word ik gewoon regelmatig ongesteld en hou ik met een app bij wanneer ik ongesteld moet worden of vruchtbaar ben. Hier voel ik mij goed bij en zo kan ik ook heel goed naar mijn lichaam luisteren. Verder heb ik dezelfde redenen als jij om niet aan een hormonaal anti-conceptie te zitten. Ik vind dit echt een hele mooie en open blog, mooi geschreven!
Floor* - Dinsdag 5 april 2016 14:29
Ik slik het al sinds mijn 14e, omdat ik altijd ziek werd van de pijn. Ik voel me niet prettig bij het idee van extra hormonen, maar als dat is wat ik nodig heb om te zorgen dat ik niet elke maand een week lang niet kan lopen van de pijn.. so be it.. Ik ben echt jaloers op de mensen die een paracetamol kunnen slikken of een kruik gebruiken tegen de pijn: voor sommige vrouwen is de pil helaas gewoon nodig omdat andere dingen niet helpen..
Anoniem - Dinsdag 5 april 2016 15:02
Het is inderdaad wel heel belangrijk om je goed in te lezen, en extra veiligheidsdagen in te lassen, een kind krijgen is nogal wat, daar moet je zo min mogelijk risico mee lopen! Ik doe het al meer dan 10 jaar d.m.v. periodieke onthouding/condooms, in een maand zijn er maar zo'n 7 dagen dat ik het risico durf te lopen om het zonder condoom te doen. Een vrouwencondoom is ook een tip, als je eens wat anders wilt ;) kan je van tevoren indoen.
Mona - Dinsdag 5 april 2016 15:08
Oh haha ik bedenk me nu dat ik niet alleen tegen het slikken van ad, ibuprofen en ritalin (even alleen toegepast op mezelf) was, maar dat ik ook altijd weerstand had tegen de pil. Hihi even een fijne ontdekking. Soms voel ik me namelijk zo eigenwijs en opstandig als er weer een medicatievoorstel wordt gedaan en krijg ik haast het idee dat ik het gewoon niet slik, omdat de ander het wil. Maar nee toch bewuste keuze :) sorry voor de off topicheid ;)
M. - Dinsdag 5 april 2016 15:35
Eens met Noa.
Onthouding rond de vruchtbare periode is echt geen goede anticonceptie.
- - Dinsdag 5 april 2016 16:33
Even een vraag aan diegene die werken met NFP/ladycomp etc: wat hebben jullie tegen condooms?
Tinkerbell - Dinsdag 5 april 2016 16:39
Nouska, ik zeg 'amen' op je artikel. Wat heb je weer een heerlijk stuk geschreven. Mooi, leerzaam, een eye-opener, stof om over na te denken. Ik vind je manier van denken en leven zo mooi. You rock girl. Zo dat moest er eerst even uit ;)

Inmiddels ben ik 31 jaar. Van mijn 18de jaar tot en met mijn 30ste jaar heb ik de Diana pil geslikt. De huisarts schreef dit voor, omdat ik acné had. Achteraf gezien verbaast het me dat de pil zo makkelijk voorgeschreven wordt, zeker de Diana. Mijn lichaam begon op een gegeven moment dan ook goed te protesteren. Heftige hoofdpijn/migraine, contactbloedingen, depressieve gevoelens tijdens mijn stopweek, doorbraakbloedingen. Ik besloot te stoppen met de pil, ondanks de overtuiging (en vooral de angst) dat mijn acné terug zou komen.

Nu, een jaar later, ben ik zo opgelucht dat ik gestopt ben. Die acné is trouwens helemaal niet meer terug gekomen. De juiste huidverzorging en een gezond eetpatroon hebben hier enorm bij geholpen. Wel moet ik toegeven dat mijn cyclus tot op heden niet is terug gekomen. Niet zo gek, aangezien ik 17 jaar lang met anorexia nervosa te kampen heb gehad en ik nog steeds een klein beetje herstellende ben (de laatste loodjes ;))
Ladycomp...daar ga ik me maar eens in verdiepen, want tot op heden heb ik nog geen alternatief voor de pil...

Liefs van Tinkerbell
anoniem - Dinsdag 5 april 2016 17:13
Nu een jaar gestopt met de pil ben nu 24 jaar. Ik merk veel verschil meer energie maar wel meer last van stemmingswisselingen. Hebben jullie betrouwbare sites voor die cups te kopen dat lijkt me wel iets en dat andere apparaatje lijkt me ook een aanrader. Hebben ze daar ook acties voor? want woon pas sinds kort op mezelf en moet nu beetje op het geld letten.
K - Dinsdag 5 april 2016 17:13
family planning........?! dat gaat een tijdje goed, en dan opeens zwanger (in mijn vriendenkring)
Merizz - Dinsdag 5 april 2016 17:36
Goede blog! Ben het er helemaal mee eens. Heb de pil zelf ook een tijdje genomen, zelfs verschillende, maar bij geen van alle voelde ik me goed. Ik kreeg er neerslachtige gevoelens van en voelde me er helemaal niet fijn bij. Ook ben ik al 4/5 jaar onregelmatig ongesteld.. De oorzaak is/was hiervan was mijn eetstoornis, familiekwaal en stress. Maar met de pil was mijn cyclus wel ineens normaal.. Dat klopte dus ook niet. Zelf ben ik nu in behandeling bij een homeopaat om mijn ongesteldheid weer op gang te krijgen.
Annieke - Dinsdag 5 april 2016 18:05
@--
Condooms.. opzich kun je dat voor bepaalde momenten wel gebruiken, maar in dat geval ligt de verantwoordelijkheid bij de man en niet bij je samen. Stel dat hij scheurt, dan heeft 'hij' het gedaan. Maar wij hebben m ook weleens gebruikt, maar meer bij uitzondering dan...
@merizz ...nikki - Dinsdag 5 april 2016 18:39
ik weet niet of je er iets over wil zeggen, en of je dat hier wilt doen, maar ik vroeg me af wat/ hoe dat is bij een homeopaat. Ik ben daar wel erg benieuwd naar.
anoniem - Dinsdag 5 april 2016 19:10
Nouska ik vroeg me af hoe je met stemmingswisselingen omgaat voor je ongesteldheid want pieken en dalen zijn dan zo sterk dat ik er zelf last van heb maar ook omgeving . huilen boos en dan weer angstaanval wat kan ik hier tegen doen ?
An - Dinsdag 5 april 2016 19:56
Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de verschillende soorten niet hormonale anticonceptie.

Ik ben zelf 18, nog steeds niet aan de pil begonnen (omdat ik mijn lichaam niet vol wil proppen met hormonen), maar wel bezig met anticonceptie: hoe moet ik dat straks gaan doen als er een leuke vriend in het spel komt, en ik geen pil wil gebruiken... (en die kindjes kunnen nog wel een jaar of 10 wachten!)
Anoniem - Dinsdag 5 april 2016 20:13
@Nikki

Een homeopaat kan bepaalde energieën meten in je lichaam. Van organen en/of van spieren. Ook je hormoonhuishouding kan hij meten. Dit doet hij/zij met een apparaat. Het is niet eng ofzo, je hoeft alleen te zitten en een metertje in je hand te houden. De homeopaat kan je behandelen door middel van, homeopathische geneesmiddelen, massage of acupunctuur. Het is een vorm van alternatieve geneeskunde. Ik hoop dat je nu een beetje begrijpt wat het inhoudt, anders kun je op internet er nog meer over vinden :)
anoniem - Dinsdag 5 april 2016 20:21
Mannen vinden condooms niet fijn en toen zei me ex je moiet hgewoon pil slikken maar wil ik niet.
@anoniem - Dinsdag 5 april 2016 20:38
Een gunstige bijwerking van de pil en een reden om deze voor te schrijven is inderdaad ook vaak dat stemmingswisselingen voorkomen kunnen worden. Tijdens een eigen cyclus heb je sterk wisselende concentraties van de verschillende hormonen in je lichaam en kunnen deze sterk pieken wat bij sommige vrouwen veel invloed heeft op hun stemming. Bij een een-fasepil (de 'gewone' pil) neem je steeds dezelfde concentratie en wordt de eigen cyclus en eisprong onderdrukt, waardoor die pieken en dalen in hormoonconcentraties er niet meer zijn en stemmingswisselingen verbeteren. Zeker als je de pil altijd doorslikt (wat overigens niet beter of slechter is dan een stopweek inlassen).

Overigens heeft de pil naast (mogelijke) stemmingsstabilisatie ook andere positieve bijwerkingen, (sommige afhankelijk van de soort pil die je voorschrijft): verminderde acne, verminderde overbeharing, minder hevige bloedingen en daardoor minder bloedarmoede, minder myomen (goedaardige vleesbomen die veel pijn kunnen geven en problemen tijdens zwangerschap), minder pijn tijdens menstruatie en eisprong (die laatste heb je immers niet meer), minder PMS, bescherming tegen botontkalking, minder PID (ontstekingen van baarmoeder, eileiders en/of eierstokken, een oorzaak van verminderde vruchtbaarheid). Er zijn zeker wel nadelen of risico's van pilgebruik, maar staan ook positieve zaken tegenover. Het ligt dus wat genuanceerder dan dat de pil enkel 'troep' is vind ik :)
@anoniem - Dinsdag 5 april 2016 20:56
Dankje voor je reactie, fijn uitgelegd.
Ik wist wel wat een homeopaat is enzo, ik vroeg me af hoe dat werkt met het op gang brengen met je cyclus/menstruatie.
Maar ik begrijp uit jouw uitleg dat zo iemand dus je hormoonhuishouding kan meten en daar op gaat inspelen. Ik zal er zeker nog even verder kijken.
Bedankt voor je reactie in ieder geval.
Merizz - Dinsdag 5 april 2016 21:39
@ nikki
Graag gedaan! Weet ook niet waarom ik ineens anoniem heet hahah, miss omdat ik het vanaf mn pc had getypt..
Le Penseur - Woensdag 6 april 2016 07:31
Goede blog.
Ik ben 2de kerstdag 2015 gestopt met de pil omdat ik er na 15 jaar wel een beetje klaar mee was en geen rotzooi meer in mijn lichaam wilde. Daarnaast was ik benieuwd of mijn lichaam het na jaren roofbouw op mezelf plegen het nog deed.
Ik ben er ooit op mijn 13de mee begonnen om medische redenen: veel buikpijn, om de 3 weken ongesteld en zo zwaar bloedverlies dat ik chronisch bloedarmoede had. Tijdens mijn eetstoornis vond ik de pil wel makkelijk en ik gebruikte het als excuus om mijn zware ondergewicht goed te praten: ik werd toch nog 'gewoon' ongesteld en met de pil zou ik ook geen botontkalking kunnen krijgen? Dat ik toentertijd met vuur speelde, stond ik niet echt bij stil.
Sinds 2009 ben ik langzaam gaan herstellen van mijn eetstoornis en daarmee groeide ook de gedachte om te stoppen met de pil. 2de Kerstdag 2015 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik gestopt. Dit vond ik wel spannend omdat ik niet zeker wist of mijn lichaam het nog wel deed. Tegelijkertijd was ik bang dat mijn menstruaties weer net zo hevig zouden worden als vroeger.
Dit is gelukkig niet gebeurd en ik vind het wel fijn dat mijn lichaam het op eigen kracht nog kan. Ik voel me nu beter, fitter, de relatie met mijn vriend is verbeterd en ik heb het idee dat ik dichter bij mijn gevoel/emoties ben gekomen. Mijn cyclus is helaas nog niet stabiel, maar ik zit tussen de 22 en 28 dagen en dat is te overzien.
Ok - Woensdag 6 april 2016 07:47
ik kon de pil nooit verdragen :/ tja dan maar condoom en in geval van nood morning after pil haha
Iris - Woensdag 6 april 2016 09:17
Wil niks anders dan de pil. Als ik deze niet slik lig ik 1 a 2 dagen per maand met heftige krampen, bloedingen en meer klachten ziek in bed, waar geen pijnstiller bij werkt. Nu met de pil gaat de kramp weg met 1 ibuprofen.
Ook vind ik het fijn om precies te weten wanneer ik ongesteld wordt, dit ook omdat ik autisme heb en graag ook over mijn ongesteldheid duidelijkheid wil.
En de pil wordt ook door mijn verzekering vergoed. Geen idee of natuurlijke anticonceptie vergoed wordt door de verzekering.
Avaya - Woensdag 6 april 2016 09:54
sorry maar hoe raak je dan niet zwanger als je stopt??
S - Woensdag 6 april 2016 11:24
er zitten 37 dagen tussen mijn cyclus, hoe kan dit? ik maak me hier echt druk over !!. Ik ben nu een jaar weer gestopt met de pil.
S - Woensdag 6 april 2016 11:26
2 dagen geleden had ik zo last van stemmingswisselingen en vanochtend ongesteld geworden. Een week van te voren krijg ik ook altijd een woede aanval hebben jullie dit ook of paar dagen van te voren dan kan ik opeens huilen en boos worden om de kleinste dingen en overal druk over maken in mijn hoofd?
Lois - Woensdag 6 april 2016 11:44
Ik heb de lady comp. ben er al 6 jaar heel tevreden over!
Tralala - Woensdag 6 april 2016 17:51
Ik ben het eens met de eerste reactie, Noa. In principe kan stoppen met hormonale anticonceptie veel opleveren, (zelf kreeg ik ook stemmingsklachten en migraine), goed om daar aandacht aan te besteden, Maar ik mis de mitsen-maren en pas-oppen een beetje: van periodieke onthouding heb ik destijds nog geleerd dat het geen betrouwbare methode is.

Waar ik ook oprecht benieuwd naar ben, dat is of de producten die worden aangeprezen (zoals bv een ladycomp) de website sponsoren?
Jessi - Woensdag 6 april 2016 20:43
Ik heb op mijn 16e de pil gehaald. Hier moest ik mee stoppen omdat de dokter wilde weten of ik nog wel 'echt' ongesteld werd. Of dit niet door mn eetstoornis verstoord zou zijn..En inderdaad ik word al een paar jaar niet meer ongesteld. Ben wel hard bezig in herstel maar loop niet meer bij de dokter.
Is het verstandig om weer aan de pil te gaan of is het beter toch te wachten?
eline - Donderdag 7 april 2016 19:39
Eens met wat hierboven wordt genoemd: fijn artikel dat ook alternatieven voor de pil bespreekt, maar het mag wel iets voorzichtiger met het aanraden van methodes die wel als minder betrouwbaar worden gezien... periodieke onthouding bijvoorbeeld en family planning. Ik weet niet of het een goed idee is om hier zomaar positieve dingen over te zeggen, want het is inderdaad een persoonlijk blog, maar het gaat wel een beetje in de richting van "medisch advies" over een vrij belangrijk onderwerp. Maar dat is ook een noot aan de lezers: zie het artikel als een ervaring, en luister goed naar je huisarts als je aan een nieuwe anticonceptiemethode begint.

Los daarvan even mijn ervaring met anticonceptie. Ik ben begonnen met de pil, maar had toen nog geen vriend en slikte hem eigenlijk alleen omdat ik graag meer controle wilde over wanneer ik ongesteld zou zijn. Eigenlijk was ik er ook niet zo strikt mee omdat ik het niet deed vanwege het voorkomen van zwangerschap, en vergat de pil dan ook steeds vaker in te nemen (warrige persoonlijkheid speelt ook mee). En dat was toen ik ongeveer 17-18 was en ook regelmatig nog depressief (voordat ik de pil gebruikte had ik lang aan depressies geleden). Ik heb in die tijd ook maanden overgeslagen omdat ik de pil even zat was, en pas later ben ik gaan vermoeden dat de depressies die ik nog had wel samenhingen met de pil en ben ik gestopt, maar ik wist niet zeker dat het daar aan lag.

Toen leek het iets beter te gaan, en na een paar maanden zonder anticonceptie kreeg ik een relatie, waarin we de eerste weken condooms gebruikten, waarna ik weer begon met de pil (want condooms vonden we gewoon niet fijn) en toen twee weken uit het niets enorm depressief was, waardoor ik zeker wist dat het aan de pil lag. Dus gingen vriend en ik weer over op condooms voor een aantal maanden, en later nog enkele maanden "voor het zingen de kerk uit" in combinatie met periodieke onthouding... omdat condooms wegens redenen voor ons echt niet werkten, maar dit was al helemaal geen oplossing. Daarna hebben we het er nog een paar keer over gehad en ik hield vol om nooit meer aan hormonale anticonceptie te beginnen, maar uiteindelijk heeft hij toch gevraagd of ik niet misschien toch nog iets wilde proberen of aan de huisarts kon vragen wat een betere optie kon zijn dan die pil. Helemaal niet dwingend. Als er een pil voor mannen was zou hij het meteen gaan proberen, maar voor mannen is er vrij weinig...

Toen kwam ik uit bij de NuvaRing, die ik nu voor de 7de maand gebruik en waar ik erg tevreden over ben. Geen stemmingsschommelingen, doordat het een constante afgifte is van hormonen en geen gedoe met vergeten / te laat slikken en dergelijke. Voor mij echt perfect :) Ik voel me heel normaal en onze relatie is er ook fijner door geworden, omdat de zorgen weg zijn. Wel hormonen, maar zo'n andere uitwerking dan met de pil. Niet alle hormonale anticonceptiemiddelen zijn hetzelfde.

Dus mijn advies aan iedereen is denk ik: anticonceptie is eigenlijk nooit perfect, want overal zitten voor- en nadelen aan, dus ga zelf een zoektocht aan om uit te proberen wat bij jou past :) En een andere: als je een methode gaat proberen, check dan nog even goed je huisarts of anders een betrouwbare en onafhankelijke medische website. Check de feiten. Het gaat toch over medicijnen (en SOA's/baby's)!
cupido - Donderdag 7 april 2016 21:41
Ik vind het geweldig dat hier eindelijk aandacht aan besteed wordt! Super van je Nouska! Ik denk persoonlijk dat veel mensen de bijwerkingen van de pil onderschatten, het lijkt me alles behalve gezond om dat te slikken. Het zijn kunstmatige hormonen... Ik ben heel blij voor je Nouska dat het beter met je gaat!

Lieve groetjes en ik hoop dat je alle reacties van deze blog herleest :-)
Doe ook de groeten aan je lieve kat knor :-)
Noa - Vrijdag 8 april 2016 14:35
Teruglezend schrik ik erg van de reacties die totaal voorbij gaan aan het SOA aspect. Ben ik de enige die me daar grote zorgen om maakt?

SOA's en HIV worden een steeds groter probleem. Waarom gebruikt iedereen een condoom alleen als anticonceptie? En laat het achterwege omdat 'het niet romantisch' is ed?! Lieve mensen, laat je regelmatig testen en vrij alsjeblieft veilig! (van een SOA hoef je namelijk niks te merken!)

"Uit ander onderzoek blijkt dat de kans dat je tijdens een vaste relatie te maken krijgt met overspel, ergens tussen de 40 en 76 procent ligt"
Dit las ik op een website over vreemdgaan. Helaas kon ik het onderzoek niet terugvinden. Wel zag ik in psychologie magazine een onderzoek onder 1800 mannen en vrouwen waaruit bleek dat 1 op 4 mensen weleens bedrogen is. Dat lijkt me genoeg om je regelmatig te testen of altijd een condoom te gebruiken!

Misschien kunnen jullie van proud hierover eens een blog schrijven!
Nouska - Zaterdag 23 april 2016 20:58
Het gaat hier over stoppen met hormonale anti-conceptie. Niet met stoppen met bescherming tegen soa's. Er staat ook duidelijk in dat veilig vrijen belangrijk is. Als je de pil slikt, ben je ook niet veilig voor soa's. Dus heb je geen vaste partner of ben je in je relatie niet zeker dat je geen soa hebt allebei, laat je dan inderdaad testen voor je seks hebt, of gebruik een condoom.

En ook wordt in de blog benadrukt dat je een goede, andere manier van anti-conceptie moet gebruiken wanneer je gaat ontpillen.

Er zijn meerdere blogs over onderwerpen die met seks te maken hebben op Proud verschenen. Wie weet kunnen we er, los van het onderwerp 'hormonale anti-conceptie' nog eens over schrijven, maar daar gaat deze blog niet over.
m. - Woensdag 3 augustus 2016 16:53
Ik heb net deze blog aangeklikt na een verwijzing in een andere blog. Weet niet of er nog op gereageerd gaat worden maar hoop heel erg dat iemand misschien nog een andere (natuurlijke) vorm van anticonceptie weet? Ik vertrouw niet echt op apps en computers als het gaat om niet vruchtbare dagen. Vriendin van mij gebruikte een app als anticonceptie en ik verklaarde haar voor gek🙈. Later ineens toch zwanger van een tweeling...
maar ik krijg zelf hele vervelende bijwerkingen van de pil en spiraaltje hoor ik zoveel negatieve verhalen over dat ik dat ook niet durf. Wil het liefst zo min mogelijk rommel in mijn lijf maar nog geen alternatief gevonden dat me écht veilig lijkt. Dus als iemand nog ideeën heeft. ..
Angela - Woensdag 9 november 2016 09:25
Ik denk erover om te stoppen met de pil.Andere voorbehoedsmiddelen zijn niet nodig aangezien mijn man geholpen is.Het enige waar ik enorm bang voor ben is om aan te komen als ik stop..Ik heb meerdere verhalen gelezen,natuurlijk ook dat vrouwen juist afvallen maar mijn angst blijft..Wat is jullie ervaring?
Anoniem - Woensdag 11 januari 2017 12:34
Ik vond deze blog heel interessant en ben ook gestopt met anticonceptie en overgegaan op natuurlijke anticonceptie, ook met het idee om zwanger te raken. Resultaat: ik ben meteen zwanger geraakt, wat ik nooit had verwacht :).
lieke - Donderdag 19 januari 2017 18:29
Koperspiraal bevat ook geen hormonen en is meer betrouwbaar
Mela - Dinsdag 12 juni 2018 18:04
Heb lady comp en Is perfect! Als je hem niet goed gebruikt kan je inderdaad zwanger worden, bij goed gebruik, word je niet zwanger. Net als ik!
Marianne Droogh - Maandag 10 december 2018 16:09
Ik ben de afgelopen dagen wat op zoek gegaan naar meer info over stoppen met de pil en wat de voordelen en nadelen ervan zijn. Ik heb meer voordelen gevonden van stoppen met de pil dan nadelen. Zelf kan ik me niet herinneren hoe mijn cyclus was voordat ik begon aan anti conceptie. Ik moet nog een aantal dagen de pil slikken (Trigynon) en dan ga ik er hoogst waarschijnlijk niet weer aan beginnen. PS: Interessante blog en hier heb ik zeker wat aan!