Pijn bestrijden zonder pijnstillers

 

Ondanks dat we ons lichaam soms in de steek laten en er lang niet altijd goed voor zorgen, hebben wij er ontzettend veel aan te danken. We kunnen de dingen doen die we leuk vinden, we kunnen leren, groeien, sporten, etc. Kortom: we kunnen functioneren. We moeten ons lichaam goed onderhouden want we moeten ons hele leven ermee doen. Toch hebben we allemaal weleens last van lichamelijke klachten zoals pijn. Uit verschillende onderzoeken is gebleven dat vrouwen vaker meer en intenser pijn velen dan mannen. De meest makkelijke manier om pijn te verminderen is om een pilletje te nemen en te hopen dat het snel gaat werken. Pijnstillers werken vaak effectief, maar er zitten ook wel wat nadelen aan. In deze blog schrijf ik over pijn bestrijden zonder medicatie.

Het is moeilijk om te verklaren waarom vrouwen gevoeliger zijn voor pijn. Voor een deel heeft dit te maken met ons immuunsysteem. Vrouwen hebben namelijk meer kans op pijnlijke ontstekingsaandoeningen en veranderingen in het immuunsysteem. Ook hormoonwisselingen spelen hierbij een rol en zijn een boosdoener. 

meisje
Bron

Lichamelijke pijn kan overigens ook een psychologische oorzaak hebben. Dit komt zelfs heel veel voor. Als je bijvoorbeeld vaak pijn hebt in je nek en schouders, dit een teken zijn van stress. Hetzelfde geldt voor hoofdpijn en buikpijn. Vrouwen hebben ook een grotere kans op een depressie en angststoornissen en dat zijn ook risicofactoren van een intensere ervaring van pijn. Het ontwikkelen en uitbreiden van copingsmechanismen kan dus ook een positief effect hebben op hoe je je lichamelijk voelt.

Grijpen naar de pillen..
Om van hoofdpijn, buikpijn, pijn in je rug of andere pijnklachten af te komen, kun je vaak pijnstillers gebruiken en na een half uurtje gaat het weer beter. Dit heeft dus zeer positieve gevolgen want je raakt de pijn kwijt waardoor je weer verder kan met wat je aan het doen was. Toch heeft het niet alleen maar voordelen. Ik ben zelf iemand die helemaal niet snel naar de pillen grijpt. Hoofdpijn is vervelend, maar ik weet ook dat het vaak wel weer over gaat. Als ik nou heel belangrijke afspraken heb of ik kan mij niet concentreren of de pijn wordt zo erg dat het mijn functioneren volledig belemmerd, dan doe ik het wel hoor. Maar eigenlijk alleen maar in dat soort situaties. Als ik als kind viel (en soms ook hard!) of ergens tegen aan stootte, kreeg ik ook nooit een pijnstiller. Dus waarom zou ik dat nu wel doen elke keer dat ik ook maar iets van pijn voel?

Door niet steeds direct naar de pillen te grijpen, heb ik geleerd om op andere manieren om te gaan met pijn. Het is geen bewust proces geweest, maar ergens denk ik wel dat het iets met controle te maken heeft. Wanneer ik een pijnstiller neem, lijkt het voor mij alsof ik minder controle heb op wat er in mijn lichaam gebeurt. Ik weet op gegeven moment niet meer of de pijn vanzelf is weggetrokken of dat het het werk van de pijnstiller is. Daarnaast weet ik helemaal niet wat dat pilletje doet in de rest van mijn lichaam. Tast het iets aan of kan het geen kwaad? Kan ik er lichamelijk afhankelijk van worden? Of psychisch? Dit zijn wel dingen af en toe door mijn hoofd dwalen en soms ervoor zorgen dat ik er voor kies om op dat moment die pijn even te ervaren in de hoop dat het vanzelf weggaat. Die pijnstiller kan ik altijd nog nemen.

Ik ken genoeg mensen die veel pijnstillers slikken en ook bij alles roepen: 'dan neem je toch paracetamol?' Alsof het vanzelfsprekend is om bij alles wat je voelt direct een bestrijdingsmiddel te zoeken. Daarnaast bestaat er ook iets als gewenning. Ik denk wel dat het zo is dat je lichaam kan wennen aan pijnstillers waardoor je op gegeven moment meer nodig hebt om dezelfde pijn te bestrijden. Paracetamol is dan wel een vrij onschuldige en milde pijnstiller waarbij dit niet zo snel zou gebeuren, maar bij sterkere pijnstillers die vaak op recept van een dokter verkregen moeten worden, kan dit anders zijn. Dit kan overigens ook te maken hebben met het verloop van de ziekte.

meisje
Bron

Natuurlijke pijnbestrijding
Ondanks dat ik zelf niet direct naar de pijnstillers grijp, ben ik er zeker niet op tegen. Ik heb het altijd bij me en het is vaak genoeg van toepassing geweest voor mezelf maar ook voor anderen. Het is natuurlijk heel fijn dat het bestaat en dat we het kunnen gebruiken als het nodig is. Er zijn echter ook heel wat natuurlijke vormen van pijnbestrijding. Dingen die helpen om de pijn te verlichten of laten verdwijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan warme thee met citroen en honing of honingdropjes als je keelpijn hebt. Daarnaast werkt een warme kruik of een warm bad vaak bij buikpijn. Gember helpt vaak tegen misselijkheid en ook het drinken van cola wordt aangeraden. Ik heb ook eens gelezen dat een voetmassage misselijkheid ook kan verminderen. Het proberen waard toch? Rust, slapen, liggen, een donkere ruimte zijn dingen die mij regelmatig helpen als ik hoofdpijn heb maar hetzelfde geldt voor water drinken en frisse buitenlucht.

Psychologische pijnbestrijding
Pijn die veroorzaakt wordt door lichamelijke oorzaken kun je vaak ook het beste bestrijden door de kern aan te pakken. Problemen in je persoonlijke leven zoals een ruzie met een vriendin of het worstelen met een belangrijke keuze kunnen uiteindelijk een weerslag hebben op het lichaam. We denken meestal niet direct aan psychische oorzaken, maar we moeten het niet onderschatten. Dit komt namelijk heel vaak voor. Ik denk dat heel veel mensen weleens naar de dokter zijn geweest en dat er uiteindelijk geen oorzaak werd gevonden voor je klachten. Grote kans dat de oorzaak dan ligt bij andere factoren zoals stress. Hieronder een aantal tips om deze pijn te bestrijden.

♥ Rust, ontspanning en meditatie
Het is zo makkelijk maar toch zijn we met z'n allen veel te druk en komen we over het algemeen veel te weinig toe aan onszelf. We moeten van alles en daardoor voelen we ons soms geleefd. Het is heel belangrijk om momenten van ontspanning en rust voor jezelf in te plannen. Wanneer je stress ervaart, je zorgen maakt over je gezondheid, veel ziek bent of je niet lekker voelt, is dit nog even extra belangrijk. Zorg ervoor dat je genoeg momenten hebt om te ontspannen en probeer ook te ervaren wat meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen voor je doen. Deze methoden helpen tegen de lichamelijke gevolgen van pijn en stress.

♥ Voorbereid zijn op stress situaties
Voor veel mensen zij bepaalde situaties heel stressvol en dit kan voor iedereen anders zijn. De ene persoon raakt in de stress van te laat komen en de ander van sociale situaties zoals verjaardagen. Het is goed om te onderzoeken voor jezelf wat voor jou stressvolle en moeilijke situaties zijn. Je kunt je hier dan ook een beetje op voorbereiden. Ben je altijd bang om te laat te komen en levert dat je veel stress op? Zorg dan dat je standaard wat eerder weggaat, dit kan behoorlijk veel schelen. Hierdoor kun je stress en mogelijke pijn die hiervan het gevolg kan zijn bestrijden of beter gezegd misschien voorkomen.

vrouw
Bron

♥ Stel je verwachtingen bij
Soms hebben we onrealistische verwachtingen naar onszelf en ons lichaam. De meeste mensen snappen wel dat het niet verstandig is om een marathon te gaan lopen als je nooit sport. Toch verwachten we soms dingen van onszelf die je hiermee kunt vergelijken en op de een of andere manier lijkt dat dan wel een haalbaar doel en zijn we ook teleurgesteld als dit niet lukt. Soms zijn kleinere stapjes en andere doelen nodig om te bereiken wat je uiteindelijk wil.

♥ Zorgen in persoonlijke leven
Veel vrouwen maken zich zorgen om dingen in hun persoonlijke leven. Als volwassenen moeten we allereerst verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen leven en deze verantwoordelijkheid brengt vaak al heel wat stress met zich mee. We maken ons zorgen over goed willen presteren en de angst om te falen, we willen aardig gevonden worden en het liefste door iedereen, veel mensen zijn bang dat ze te kort schieten in relaties met vrienden, familie of je partner. Dit kan lichamelijke klachten veroorzaken maar ook verergeren. Onderzoek de zorgen die je hebt en plaats jezelf als prioriteit. Alleen jij kan dat!

♥ Lief zijn voor jezelf
Het klinkt zo makkelijk maar voor sommige mensen is dit erg moeilijk. Toch is dit misschien wel het beste medicijn tegen pijn... gun jezelf die tranen, even lekker niks doen en op de bank of in bed liggen. Gun jezelf om even te klagen er over om jezelf erna weer te herpakken maar ook momenten van rust en ontspanning om lichamelijke problemen te voorkomen. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen en daarvoor moet je goed voor jezelf zorgen.

Hoe ga jij om met pijn?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ziva - Vrijdag 24 maart 2017 10:13
Ik heb vaak nek en rugpijn. Een warm kussentje werkt dan wel goed.
Maar voor de rest gebruik ik wel veel pijnstillers voor mijn hoofdpijn. Sinds mijn ongeval heb ik altijd hoofdpijn en rusten helpt wel wat maar niet voldoende.
Beertje. - Vrijdag 24 maart 2017 19:17
Ik heb ook vaak pijn :( lichamelijke pijn. En buikpijn. K ga meestal 'gewoon door' en klaag d'r nooit over.
Lost girl - Vrijdag 24 maart 2017 21:16
Morfine en tramadol zijn mijn grote maatjes. Leukals het bij jou met wat homeopoeders en frisse lucht over gaat, maar er bestaat echt een verschil tussen pijn en pijn.
*MAAN* - Zaterdag 25 maart 2017 07:49
Paracetamol is wel gevaarlijk vraag maar na bij een arts
*MAAN* - Zaterdag 25 maart 2017 07:49
Paracetamol is wel gevaarlijk vraag maar na bij een arts
Kim - Dinsdag 28 maart 2017 21:46
In mijn beleving ontstaat elke lichamelijke pijn uit een psychische pijn of je moet natuurlijk een aandoening hebben of een ongeluk hebben gehad. Ik grijp zelf ook niet snel naar de pijnstillers. Niet vanuit angst, maar vooral omdat ik ben gaan geloven in de signalen van mijn lichaam en deze niet wil onderdrukken. Wanneer ik gespannen schouders of hoofdpijn heb, weet ik: er zit mij iets dwars, ik moet - net als jij - in een donkere kamer liggen en rust om me heen, zodat ik kan ontspannen en herstellen.
Ellie-x - Vrijdag 31 maart 2017 11:04
Ik heb ook veel last van pijn, vooral hoofdpijn, maar ook wel rug/nekpijn, pijn in m'n benen, oorpijn.
Het komt bij mij ook heel duidelijk door stress. Ik heb een tijdje veel paracetamol en later inbuprofen geslikt, maar voelde me eigenlijk beter toen ik weer stopte. Sowieso kun je van te lang paracetamol juist weer hoofdpijn krijgen, bij ibuprofen weet ik dat niet.
Ik probeer vooral te ontspannen er tegen. Liggen helpt inderdaad en frisse lucht. Ook kan het vaak door je houding komen als je pijn hebt! Dat heb ik en daar werk ik nu aan met cesartherapie.
Maar ik zou nog veel meer willen leren ontspannen door bijvoorbeeld yoga of mindfullnes!