7 oorzaken van een opgeblazen gevoel

 

We hebben allemaal weleens last van een opgeblazen gevoel. Als je een eetstoornis hebt, kan een opgeblazen gevoel al helemaal lastig zijn. Het kan zijn dat je denkt dat je te veel gegeten hebt en dat je daarom zo’n opgeblazen gevoel hebt. Het liefst eet je dan ook maar niet meer, want dat gevoel is niet fijn. Toch zijn er meer dingen die de oorzaak kunnen zijn van een opgeblazen gevoel. In deze blog zal ik 7 van die oorzaken noemen.

♦ Multitasken terwijl je eet
Vaak checken we tijdens het eten onze telefoon, kijken we tv of lezen we de krant. Multitasken terwijl je eet zou een oorzaak kunnen zijn van je opgeblazen gevoel. Door met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn, slik je lucht in. Dat kan voor een vervelend gevoel in de maag en darmen zorgen. Datzelfde gebeurt eigenlijk ook als je kauwgom kauwt.

De oplossing is eigenlijk heel simpel: eet wat bewuster, langzamer, drink niet te veel tijdens het eten en laat kauwgom achterwege.

opgeblazen gevoel

♦ Te weinig water
We weten allemaal wel dat het belangrijk is dat we genoeg drinken. De richtlijn is 1,5 tot 2 liter water per dag. Veel mensen komen hier niet aan of drinken veel frisdrank en koffie. Frisdrank en koffie zorgen ervoor dat je meer uitdroogt. Ook kan het zijn dat je veel tijd doorbrengt in ruimtes met airconditioning waardoor je uitgedroogd raakt. Tot slot raak je door sporten ook gedehydrateerd.

Probeer de kleur van je urine in de gaten te houden. Hoe lichter de urine is, hoe beter je gehydrateerd bent. Blijf de hele dag door drinken en doe dit ook als je niet meteen dorst hebt. Groentes en fruit bevatten vaak ook veel water. Het is dus goed om dat regelmatig te eten.

♦ Depressie
Er is een verband tussen een laag serotonineniveau in de darmen en depressie. Dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel en constipatie. Medicijnen die gebruikt worden tegen depressie kunnen ook van invloed zijn op een opgeblazen gevoel.

Probeer meer te bewegen. Bewegen verbetert namelijk de gemoedstoestand. Dat hoeft dan niet eens heel intensief te zijn, want zelfs van niet intensief bewegen krijg je een endorfineboost. Sporten heeft daarnaast ook op je darmen een positieve uitwerking.

♦ Maaltijden overslaan
Als je te lang niets eet en er dus niks in jouw darmen terecht komt, kunnen deze licht inactief worden. Als je daarna besluit om weer iets te gaan eten, kan het zijn dat je snel opgeblazen raakt.

Een regelmatig eetpatroon is dus belangrijk om het opgeblazen gevoel tegen te gaan. Eet drie hoofdmaaltijden per dag en probeer tussen die maaltijden door ook nog wat kleins te eten.

♦ Een zittende baan
Het is niet gezond om de hele dag te zitten. Bovendien kan dit ook ervoor zorgen dat je last krijgt van prikkelbare darmen. Voor een goede darmwerking moet je regelmatig staan en wat bewegen, omdat het maag-darmsysteem anders op een lager pitje gaat werken.

Zorg er dus voor dat je voldoende beweging hebt. Beperk de wandelmomentjes niet tot enkel de plaspauzes of het halen van koffie, maar sta minstens elk uur even op om een klein stukje te wandelen.

♦ Stress
De oorzaak van veel kwaad in ons lichaam is toch vaak stress. Stress kan dus ook de oorzaak zijn van jouw opgeblazen gevoel. Vroeger had die reactie van ons maag-darmkanaal een biologische functie: als we moesten vluchten van een gevaarlijk beest, werd ons bloed van het verteringsstelsel weggehaald om naar de grote spieren in onze benen en ons hart te stopen. Zo konden we snel weglopen en vertraagde tegelijkertijd de darmwerking. Vandaag de dag hoeven we niet meer te vluchten voor wilde dieren, maar ervaren we nog steeds wel veel stress.

Het is belangrijk om de stress aan te pakken. Neem af en toe was gas terug, doe ademhalingsoefeningen en vind manieren om te ontspannen.

opgeblazen gevoel

♦ Hormonen
Het opspelen van bepaalde hormonen kan voor een opgeblazen gevoel zorgen. Zeker de hormonen uit de anticonceptiepil spelen hierbij een grote rol. Als je dus de pil slikt, kan je dit als bijwerking verwachten.

Je kan opzoek gaan naar een andere manier van anticonceptie, maar het kan ook al helpen om het contact met xeno-oestrogene of hormoonverstorende stoffen te beperken. Dat zijn chemische stoffen die hetzelfde effect op ons lijf hebben als oestrogeen, maar dan veel krachtiger. Je vindt dit onder andere terug in plastic, bepaalde cosmetica, schoonmaakmiddelen of sommige voedingsmiddelen.

Heb jij weleens last van een opgeblazen gevoel?

Fotografie: Blanca

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

... - Zaterdag 28 oktober 2017 10:13
ik denk dat jullie lactose of gluten intolerantie zijn vergeten!
Nouska alsjeblieft - Zaterdag 28 oktober 2017 12:26
Ik merk altijd dat als ik ga afvallen (minder eten of gezondere producten) dat mijn buik dan vaak opgeblazen is en dat wanneer ik gewoon normaal eet een perfect dun buikje heb. Zo gek!
x - Zaterdag 28 oktober 2017 14:50
Bron?
Nynos - Zaterdag 28 oktober 2017 17:17
de pil die zorgt voor een opgeblazen gevoel... Frisdrank droogt uit... Serotine die in je darmen zit... Gedehydrateerd raken van sporten... Kauwgum afschrijven... Het spijt me zeer maar ik vind dit een apart verhaal
LX - Zaterdag 28 oktober 2017 22:06
Ik heb wel die buik en heel veel pijn, maar niks van t bovenste..
Marleen - Zondag 29 oktober 2017 02:13
Toch even waarschuwen voor dat "drink de hele dag door, ook als je niet meteen dorst hebt".
Er bestaat ook zoiets als watervergiftiging. Een vriendin van mij (ook met een eetstoornis) dronk zo veel water -om geen honger te voelen- dat ze daarmee in het ziekenhuis is beland. 2 a 3 liter per dag is zeker genoeg, daarna kan je beter stoppen. Want te veel drinken brengt ook je electrolyten uit balans en dat kan gevaarlijk zijn.
Maria - Zondag 29 oktober 2017 07:20
Nog meer oorzaken. Brood, vooral in Hollandse hoeveelheden. 's Ochtends valt het vaak nog slechter. Verder een slechte darmwerking en spijsvertering. Mede door de eetstoornis. Bijvoorbeeld colon clean kan dan helpen. En resistent zetmeel. Candida kan ook een oorzaak zijn. Tekorten aan onder andere magnesium kunnen een dikke buik geven. Had ik vroeger heel erg. En laag in je energie zitten en stralingsbelasting kan ook een opgezette en rommelende buik geven.
Dora - Zondag 29 oktober 2017 08:59
Een hele belangrijke om ook te noemen denk ik zijn kunstmatige zoetstoffen. Die kunnen ook een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Laura - Zondag 29 oktober 2017 11:50
Dat koffie uit zou drogen is echt een fabel van 20 jaar geleden. Van caffeine moeten sommige mensen misschien sneller plassen, maar je raakt niet meer vocht kwijt dan dat je binnen krijgt. Als je 2 liter koffie zou drinken per dag, telt dit gewoon mee als 2 liter vochtinname per dag.

En frisdrank droogt uit? Bron? Onderbouwing?
strawberry - Zondag 29 oktober 2017 16:10
Ik heb er zovaak last van! maar ik ben nu de afgelopen week meer buiten en beweeg dus ook wat meer. De frisse lucht, ontspanning en beweging helpt enorm tegen stress maar ik denk ook tegen een opgeblazen gevoel want het komt nu een stuk minder vaak voor:)
En er zijn inderdaad nog meer oorzaken maar dat is voor iedereen natuurlijk anders. Waarvan de 1 last krijgt, hoeft bij de ander niet zo te zijn. Dus voor iedereen die een opgeblazen gevoel heeft: probeer dingen uit en kijk wat helpt voor jou.
E - Maandag 30 oktober 2017 09:13
Als je een eetstoornis hebt is dat toch meestal zelf de belangrijkste oorzaak van de darmklachten!
Ik heb naast de e.s chronische problemen met mijn darmen.Voor mij geldt zo veel mogelijk accepteren en naar mijn eigen lichaam luisteren!
Ik weet niet hoeveel goede raad ik in het verleden (en nu nog ,soms)heb opgevolgd ,met het enige resultaat dat alles nog erger werd.