Merendeel eetstoornis patienten herstelt

 

Ongeveer twee van de drie vrouwen met anorexia nervosa of boulimia nervosa herstelt uiteindelijk van haar eetstoornis. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het Massachusetts General Hospital. Volgens onderzoeker Kamryn Eddy staan deze resultaten haaks op het idee dat eetstoornissen vaak een leven lang duren. De weg naar herstel is welliswaar lang en zwaar, maar de meeste mensen herstellen volgens dit onderzoek dus wél. 

Ondanks dat ander onderzoek laat zien dat minder dan de helft van de volwassenen met een eetstoornis herstelt, zijn er maar weinig van deze onderzoeken die hebben gekeken naar data van een tijdsperiode van 20 jaar of langer. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat maar liefst 63 procent van de vrouwen met anorexia na 22 jaar is hersteld. De vrouwen met boulimia waren geneigd sneller te herstellen van hun eetstoornis. 

eetstoornis Patienten herstelt vrouw jong
bron foto

Het onderzoek ving aan tussen 1987 en 1991 en de 246 deelnemers werden 20 jaar of langer gevolgd. Van de 246 deelnemers leden aan het begin van het onderzoek 136 mensen aan anorexia nervosa en 110 aan boulimia nervosa. De eerste tien jaar werden de deelnemers iedere 6 tot 12 maanden ondervraagd. Na deze tien jaar werd een follow up onderzoek gedaan na 20 à 25 jaar.    

Het het einde van de eerste 10 jaar was 31,4 procent van de mensen met anorexia hersteld. Maar liefst 68,2 procent van de mensen met boulimia was hersteld. Aan het einde van de ruim 20 jaar was 62,8 procent van de mensen met anorexia hersteld en 68,2 procent van de mensen met boulimia. In beide groepen waren er echter ook mensen die in de eerste tien jaar hersteld waren, maar later bij de tweede evaluatie toch weer een terugval hadden gehad. 

Voor de definitie van hersteld werd bij dit onderzoek minstens één jaar symptoomvrij gehanteerd. De meeste mensen die herstelden van een eetstoornis, bleken blijvend hersteld. Een klein deel van de mensen kreeg echter een terugval. Meer onderzoek is nodig om factoren te definiëren die een terugval kunnen voorspellen.

De onderzoekers zullen het onderzoek voortzetten om meer te weten te komen over hoe de hersenen, hormonen en gedragsmechanismen werken en hoe deze invloed uitoefenen op het herstel van een eetstoornis.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Journal of Clinical Psychiatry.

Bron: Psychcentral.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor* - Donderdag 29 december 2016 11:59
Hmm, maar er zijn zo veel dingen veranderd: o.a. alle stimuli die er tegenwoordig liggen op gezond eten en weet ik wat. Plus dat het een vrii kleine controlegroep is..
Iep - Donderdag 29 december 2016 12:20
Ik vind dit behoorlijk hoopgevend eerlijk gezegd, ik zit aan het begin van mijn behandeling en hoop als ik klaar ben zeker bij de groep herstelden te horen. Nu vind ik compleet herstellen nog iets dat ik niet geloof maar dit soort onderzoeksresultaten geven me wat kracht om de strijd voort te zetten. Zet door en vecht, want uiteindelijk wil iedereen diep van binnen van de eetstoornis af hoe eng het ook is.
Caroline - Donderdag 29 december 2016 12:53
Ik denk dat veel afhangt van hoe 'genezen' wordt gedefinieerd. Wat betekent effectief symptoomvrij in deze studie. Daar is weinig duidelijkheid over. Het feit dat er mensen zijn die bij de eerste follow-up genezen zijn, maar bij de tweede follow-up hervallen zijn, roept bij mij wel vraagtekens op over hoe de meting van 'genezing' effectief is gebeurd.
Ondanks dat zou ik natuurlijk niet liever hebben dat hun resultaten kloppen, aangezien deze toch hoopgevender zijn dan sommige andere studies.
AnaMan - Donderdag 29 december 2016 12:57
Na tien jaar was minder dan 1/3e van de AN patiënten hersteld. Maar dat wisten we al uit eerdere onderzoeken op die 'kortere' termijn. Wat dit onderzoek toevoegt is het feit dat kennelijk ná die tien jaar alsnog iets meer dan de helft tóch ook nog eens is hersteld!

En dat is zeer hoopgevend t.o.v. wat we tot nu toe dachten.

Conclusie; heb hoop, ook al duurt de behandeling nog zo lang (bij mij was het 6,5 jaar tot herstel).
Petra - Vrijdag 30 december 2016 13:21
Lieve help! Merendeel, ok, maar 66,66666 % wel, betekent altijd nog een 33,33333333% NIET!
Ik ben al 30 jaar in behandeling, dus zal wel bij die laatste categorie horen. Echt niet fijn!!!! Snik.
Lost girl - Vrijdag 30 december 2016 22:12
@petra, ik had dezelfde gedachte. In eerste instantie zei ik tegen mezelf dat ik niet zo negatief moest zijn. Maar as je realistisch kijkt. 1 op de 3 hersteld niet of doet er langer over. Dan zou ik na twintig jaar therapie misschien ook wel bij die categorie horen. Staat hier altijd zo leuk dat je zelf kiest om te genezen, maar je zegt toch ook niet tegen iemand met schizofrenie dat ie kan genezen als ie zich er maar echt voor in zet. Voor sommige mensen werkt dat ook gewoon niet zo bij hun eetstoornis.
K - Zaterdag 31 december 2016 04:22
Zulke onderzoeken zeggen mij werkelijk niks.. Meestal komt er toch een antwoord uit wat ze er uit willen hebben, niks is nog objectief tegenwoordig. Ik ken werkelijk NIEMAND (persoonlijk) die van zijn/haar eetstoornis af is. Ik ken wel 6 mensen die zijn overleden. Dit soort onderzoeken (mn de uitslag ervan natuurlijk) kunnen mij zo kwaad maken... Onder wie hebben ze dit onderzocht? Onder de mensen die ze besloten wél te helpen...??
anoniem - Maandag 2 januari 2017 10:55
Een jaar symptoom vrij is veels te weinig om genezen verklaard te worden vind ik.
En ik vind dat mensen met een langdurige eetstoornis hier eigenlijk geen kansen krijgen.