Vrijwilligerswerk en een eetstoornis

 

"Terwijl ze zo gehecht was aan haar studie, moest ze de knoop doorhakken om toch voor zichzelf te kiezen. Na jaren keihard doorwerken en zichzelf voorbij te lopen werd zij ingehaald door de realiteit. Ze werd teruggeroepen door haar eigen lichaam en mensen uit haar omgeving. Het was tijd om belangrijke beslissingen te nemen en ze moest zich volledig gaan richten op haar herstel.."

Dit scenario zal voor veel meiden die leven met een eetstoornis niet heel onbekend voorkomen. Misschien heb je dit zelf meegemaakt, ben je inmiddels op dit punt beland of heb je dit zien gebeuren in je directe omgeving. Het is altijd moeilijk als je moet beslissen om je huidige dagelijks leven flink te veranderen. Het vooruitzicht dat je je studie (tijdelijk) moet staken omdat je het niet kunt combineren met je behandeling of omdat het op dat moment te zwaar voor je is, kan heel moeilijk zijn. Ik denk ook dat heel veel mensen dit proberen te vermijden.

Meisje
Bron

Misschien is je studie of werk juist hetgeen wat je nog een beetje op de been houdt en wil je niet alleen maar met jezelf bezig zijn. Al eerder zijn er op Proud2Bme blogs verschenen over stoppen met je studie en werken of studeren met een eetstoornis.

Andere daginvulling
Wanneer je je richt op je herstel en dit bijvoorbeeld niet kan combineren met je opleiding, is het belangrijk om toch ook bezig te blijven met andere dingen. Misschien heb je hobby's waar je ineens weer wat tijd voor hebt, vul je je tijd met leuke boeken en series of zie je je vriendinnen wat vaker.

Misschien vermaak je je prima en hou je geen tijd meer over. Maar het volgende is ook mogelijk.
Je baalt er van dat je je opleiding of werk, waar je energie van kreeg en wat afleiding gaf, heel erg mist.
Je dagbesteding valt weg en dit maakt je situatie niet makkelijker. Misschien lukt het je niet om je tijd in te delen met dingen die hierboven staan, zoals boeken lezen of dingen doen met je vriendinnen. Misschien voel je je nutteloos en wil je iets betekenen voor de samenleving of anderen. Of wil je toch nog een beetje met je studierichting bezig zijn maar is een volledige studie op het moment teveel gevraagd.

Vrijwilligerswerk doen
Vrijwilligerswerk kan uitkomst bieden voor dit bovenstaande probleem. Er zijn talloze en uiteenlopende mogelijheden wat betreft vrijwilligerswerk. Het is vaak minder intensief en tijdrovend dan een hele opleiding of fulltime baan. Niet alles is even geschikt wanneer je thuis zit om aan jezelf en je genezingsproces te werken, maar juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, is er vast iets wat bij jou past.

Sensoor

Mijn ervaring met vrijwilligerswerk
Tijdens mijn stage voor de opleiding Toegepaste Psychologie heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het fenomeen 'vrijwilligerswerk'. Ik kwam terecht bij een heel leuke organisatie waar ik diensten kon draaien voor de Kindertelefoon en Sensoor. De Kindertelefoon kennen veel mensen wel. Sensoor is eigenlijk iets soortgelijks, maar dan voor volwassenen. Het is een telefonische hulplijn voor volwassenen die ergens over willen praten. Dit mag vanalles zijn. Er wordt gebeld door mensen met psychische problemen, vragen over het leven en relaties, mensen die eenzaam zijn of gewoon even willen kletsen. Zowel bij de Kindertelefoon als bij Sensoor heb ik de leukste gesprekken gehad en de mooiste verhalen gehoord.

Iedere keer ontmoette ik weer nieuwe vrijwilligers en iedereen doet het werk op zijn of haar eigen manier. Vrijwilligerswerk is iets wat vanuit het hart gebeurt. Mensen beginnen daar niet zomaar aan. Dat vind ik ergens heel mooi om te zien. Na mijn stage ben ik met dit werk gestopt omdat ik er helaas geen tijd meer voor had. Inmiddels ben ik terug bij deze organisatie en doe ik vrijwilligerswerk bij Survivalkid en ook weer bij Sensoor. Ik denk dat het feit dat ik het weer heb opgepakt genoeg zegt. Het geeft mij heel veel energie en voldoening om iets voor anderen te doen. Ik leer elke keer weer nieuwe dingen en ik ontwikkel mij verder als persoon en professional.

Ideeën voor vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is er zoals ik eerder aangaf, in alle soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld direct iets voor anderen doen, zoals wat ik heb gedaan. Dit sloot perfect aan bij mijn opleiding en hierdoor kon ik mij door ontwikkelen en meer ervaring op doen. Dit is een goede tussenoplossing wanneer je tijdelijk moet stoppen met je opleiding. Misschien studeer je iets anders, bijvoorbeeld iets rondom de zorg. Er zijn ook mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen in het ziekenhuis. Of misschien studeer je voor dierenarts of dierenartsassistente. In asielen zijn ze heel blij met vrijwilligers.

vrouw met kat
Bron

♥ Handige links en tips:

»Vacatures voor vrijwilligerswerk kun je onder andere hier vinden

» Vrijwilliger bij Proud2Bme
Bij Proud2Bme werken veel vrijwilligers die zelf werken vanuit interesse, opleidingsachtergrond of ervaringsdeskundige zijn. 

» Maatjesproject van het oranjefonds
Bij maatjesprojecten wordt een vrijwilliger aan een deelnemer gekoppeld die extra steun en aandacht nodig heeft. Bij maatjesinitiatieven hebben beide partijen plezier in het contact. Een maatje gaat gezellig koffie drinken bij iemand die een beetje eenzaam is. Of op stap met een kind wiens ouders weinig tijd voor hem/haar hebben.

» Vrijwilliger bij het Nationaal Ouderen Fonds 
Je kunt vrijwilliger worden bij het Nationaal Ouderen Fonds wanneer je het leuk vindt om met ouderen te werken. Je kunt bijvoorbeeld mee doen met uitjes of breivrijwilliger worden als je creatief bent.

» Vrijwilliger bij MakeAWish Nederland
MakeAWish richt zich op het vervullen van wensen van kinderen en jongeren met een levensbedreigende ziekte, zoals kanker.

» Vrijwilliger bij de dierenbescherming 
Wordt bijvoorbeeld vrijwilliger bij een dierenasiel of op de dierenambulance.

» Sensoor 
Zoals ik al beschreef, werk ik voor Sensoor. Als vrijwilliger ben je een luisterend oor voor iedereen die dat nodig heeft.

» Kindertelefoon 
Sta kinderen te woord die verschillende vragen hebben rondom vriendschappen, relaties, school maar ook onderwerpen als pesten, eenzaamheid en moeilijke thuissituaties.

» Vrijwilligerswerk bij goede doelen. 
Je kunt ook bij goede doelen gaan werken. Wordt bijvoorbeeld collectant of fondsenwerver.

Make a wish
Bron


Is vrijwilligerswerk iets voor jou?

♥ Denk er goed over na
Vrijwilligerswerk is over het algemeen minder intensief en veeleisend als een opleiding of betaalde baan. Maar in veel gevallen is het niet vrijblijvend. Wat ook logisch is. Ze willen op je kunnen rekenen. Denk goed na of dit het moment is dat je vrijwilligerswerk kunt gaan doen. Kun je het aan? Wat zou je willen? Hoeveel tijd kun je er aan besteden? Wat gaat het je opleveren? Dit laatste is ook een hele belangrijke. Waar doe je het voor? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het je energie en positieve afleiding geeft.

♥ Wat wil je?
Onderzoek bij jezelf wat je zou willen doen. Wil je iets doen om anderen te helpen? en is dat verstandig in jouw situatie? Wil je iets doen met dieren of iets wat met je opleiding te maken heeft? Of misschien iets creatiefs? Ga eens op zoek naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Neem een middagje de tijd om het internet af te struinen.

♥ Verdiep je in de organisatie
Bekijk goed wat het werk precies inhoudt en of jou dat aanspreekt. Het is goed om te kijken naar wat zij van jou verwachten en wat de voorwaarden zijn. Bij sommige organisaties is het zo dat je minimaal een half jaar of een jaar moet blijven. Dit heeft ook te maken met dat zij in jou investeren door bijvoorbeeld trainingen en begeleiding te bieden.

♥ Overleg met je omgeving en/of behandelaar
Het is verstandig om even te overleggen met bijvoorbeeld je ouders of partner en behandelaar om te kijken hoe zij er over denken. Wellicht dat ze jou ook kunnen helpen bij het vinden van iets wat geschikt is of het maken van een keuze.

Vrijwilligerswerk is hoe dan ook iets moois. Je kunt iets doen wat je leuk vindt, je verder ontwikkelen, iets betekenen voor anderen, kennis maken met nieuwe dingen, sociale contacten krijgen en verbeteren. Het kan je door moeilijke periodes helpen omdat het een afleiding kan zijn maar ook omdat je kwaliteiten kunt ontdekken, omdat je kunt zien dat je ergens goed in bent en omdat je gewaardeerd wordt. Het kan ook een hele goede tussenstap zijn om uiteindelijk weer naar school of aan het werk te gaan.

Is vrijwilligerswerk iets voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Zondag 9 maart 2014 13:23
Ik zou heel graag vrijwilligerswerk gaan doen bij een stichting die activiteiten en dagbesteding verzorgd voor kinderen met ASS/AD(H)D of andere gedragsproblemen. Paardrijden, kinderboerderij, de natuur in, dansen, toneelspelen, schminken etc. Echt super tof... maar helaas heb ik er echt de tijd niet voor.

Wel ga in de zomervakantie een paar weken mee op vakanties voor gehandicapten kinderen als vrijwillger. Mensen vragen wel eens waarom ik dat doe, aangezien ik er geen geld voor krijg. Maar een jongetje van wie je weet dat hij de 18 niet gaat halen, een hele dag lang echt laten stralen, zielsgelukkig laten zijn... daar kan geen miljoen tegenop.
Inger - Zondag 9 maart 2014 14:17
Het begeleiden van zomerkampen is ook ontzettend leuk.
Kan bijvoorbeeld bij Fun2Stay of de YMCA.

Daarnaast is het &U meidenproject ook een echte aanrader om vrijwilligerswerk te doen.

UNICEF o.i.d. is ook leuk als je ervaring wilt opdoen met voor de klas staan, d.m.v. voorlichting te geven.

Genoeg leuk vrijwilligerswerk en heel voldoenend!!
S. - Zondag 9 maart 2014 15:07
Ik doe vrijwilligerswerk bij een peuterspeelzaal. Heel erg leuk, ga er voorlopig ook mee door. Maar tijdens het herstel van m'n eetstoornis had ik er niet aan moeten denken. Toen was ik zó moe dat ik alleen maar op de bank kon hangen.
Maiskolf - Zondag 9 maart 2014 15:20
Wat grappig, dit is precies wat ik afgelopen winter heb gedaan! Helaas moeten stoppen met mijn studie omdat ik tegen een burn-out aanliep. Eerst vond ik het echt verschrikkelijk, maar nu begin ik eindelijk in te zien dat het echt een goede keuze is geweest. Ik doe nu drie dagen per week vrijwilligerswerk in een kunstgallerij.
Echt heerlijk, ik heb nu zo veel rust in mijn lichaam en hoofd!
twirler94 - Zondag 9 maart 2014 15:33
Ik heb in 2012 ontwikkelingswerk gedaan in het buitenland, echt ontzettend gaaf! Maar ook best zwaar, maar volgend jaar wil ik weer gaan! :D
? - Zondag 9 maart 2014 15:36
Ik ben druk op zoek, maar er is zoveel! Moeilijk om een keus te maken
Tessa - Zondag 9 maart 2014 16:15
Ik ben zelf vrijwilliger/stagiair bij ixta noa, erg fijn!
Ik vind het vooral heel fijn, omdat je je eigen ervaring kan inzetten om anderen te helpen en je eigen problemen er dus gewoon mogen zijn.
PinkLady96 - Zondag 9 maart 2014 16:38
Nou ja! Dit is PRECIES waar ik mee zit op het moment!
Ik mag bij een gezond gewicht naar Nepal voor vrijwilligerswerk! Dit weekend aangemeld, en nu lees ik dit blog! Toevallig hoor ;)
Charlotte - Zondag 9 maart 2014 16:58
Oja, en ik zit ook nog vrijwillig in de redactie van een tijdschrift voor kinderen in pleeggezinnen. Echt super, super, super tof! Soms inderdaad moeilijk kiezen voor welk vrijwilligerswerk je wilt gaan. Er zijn zoveel goeie, fijne dingen te doen!
Linda05 - Zondag 9 maart 2014 19:06
Ik vind vrijwilligerswerk veel meer waarde hebben dan een betaald baantje. De waardering die je terugkrijgt van mensen vind ik altijd heel bijzonder. Ik heb verschillende soorten vrijwilligerswerk gedaan, vooral met kinderen. Maar de mooiste ervaring blijft toch afgelopen zomer bij de zigeuners in Roemenië. Daar heb ik gezien wat een 'lach van oor tot oor' echt is.
anoniem - Zondag 9 maart 2014 19:53
Ik werk bij de Kindertelefoon :)

Wel is het heel belangrijk dat je voor een groot gedeelte genezen bent. Midden in behandeling zitten is af te raden doordat je werk (de verhalen die je hoort van de kinderen en privé (de situatie waar je zelf in zit) dan toch moeilijker kunt scheiden. Bij de Kindertelefoon is dit ook van belang. Bovendien is het een heel erg intensief traject en ben je voor langere tijd verbonden aan de kindertelefoon. Na een paar maanden weer stoppen is niet de bedoeling.

Het werken hier helpt mij wel heel erg. Ik heb namelijk nog wél behandeling, en even een periode waarin het nu niet zo goed gaat. Ik ben gelukkig niet met de intentie bij de kindertelefoon begonnen omdat ik dagbesteding zocht oid, het is namelijk meer dan dat. Ik kan de zaken goed scheiden en merk dat het een ontzettend voordeel is hoe ik de emotionele problemen van kinderen kan begrijpen.. zonder daar ,moeite voor te hoeven doen.

Het is mooi werk waar je wat voor terug krijgt maar je moet ook stevig in je schoenen staan.
Lisa28 - Zondag 9 maart 2014 20:07
Sensoor, ik heb die opleiding deels gemaakt.. Maar is behoorlijk pittig! Ik ben er niet mee door gegaan, want het was voor mij te hoog gegrepen. Ik heb gesprekken beluisterd en het is soms best heftig wat je hoort, dit moet je echt kunnen als je dit wilt gaan doen.

Ik werk nu als vrijwilliger op een pension en daarnaast leid in nu een hond op tot hulphond, dit geeft ontzettend veel afleiding. Als je veel tijd hebt en het leuk vind om met dieren om te gaan, zou ik dit zeker aanraden om te gaan doen!
Fleurtje - Zondag 9 maart 2014 20:32
Je kan ook vrijwilligerswerk doen dichterbij jezelf.
Denk aan een bestuur bij een studie- of studentenvereniging (dat doe ik doe nu ook), dat kost wel héél veel tijd en energie en je kan er eigenlijk niet naast studeren. Vorig jaar zat ik in een commissie van de vereniging, dat kost al heel wat minder tijd en je leert er heel veel van!

Daarnaast ben ik per toeval op vrijwilligerswerk gekomen van kleine festivals van een bedrijfje in Utrecht. Ook daar leer ik heel veel, ook over mijn vakgebied.

En vrijwilligerswerk is heel goed voor je netwerk! :)
JustmeXx - Maandag 10 maart 2014 08:37
Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in een asielcentrum vorige zomer. De kinderen die daar zitten vermaken :)
Pauliene - Maandag 10 maart 2014 12:29
Ik zou graag vrijwilligers werken doen en was er ook voor op zoek helaas heeft UWV nu de regel doorgezet dat je gekort word op je wajong als je vrijwilligers werk gaat doen dus helaas
Singingbee - Maandag 10 maart 2014 19:23
Ik ben vrijwilliger in het dierenasiel. Echt heel leuk en ontspannend en prima oplossing voor nu!:)
@Pauliene - Maandag 10 maart 2014 20:24
Nee hoor, dit is alleen als je per maand meer dan 150 euro óf per jaar meer dan 1500 euro aan vrijwilligersvergoeding krijgt.

UWV stimuleert juist vrijwilligerswerk omdat je hiermee ook werkervaring op doet.
struggle4life - Dinsdag 11 maart 2014 12:37
Vergeet de voorleesexpress niet!
Annelies - Maandag 17 maart 2014 16:45
Ik kon precies mijn opleiding nog afmaken voor ik geheel inzakte...Daarna ben ik een paar maanden in dagbehandeling geweest en kon daar niets bij hebben.
Toen mijn dagbehandeling afgerond was, ben ik vrijwilligerswerk gaan doen in het verzorgingshuis van mijn opa. Zo kon ik veel tijd met hem doorbrengen en tegelijk iets voor anderen (zijn medebewoners) betekenen. Ik heb het ervaren als een erg mooie en nuttige tijd. 1 vrouw zei vlak voor haar overlijden: jij hebt me alles gegeven wat ik wilde(L)
Beginnen met vrijwilligerswerk was best zwaar, maar daarna heb ik er een hele fijne tijd gehad