Triggers in televisieprogramma's

 

Regelmatig zijn er programma's op tv die kunnen zorgen voor triggerde gedachtes. Ik noem bijvoorbeeld Beschadigd, Anita wordt Opgenomen, Tot Op Het Bot in 2015 en Emma Wil Leven in 2016. Ook programma's als Obese of Hollands Next Top Model kunnen ook zorgen voor onzekerheid, lijntips of negatieve gedachtes. Maar is het zo dat die programma's dat veroorzaken of kun je hier zelf ook iets tegen doen?

Triggers zijn woorden, situaties, beelden of gevoelens die ervoor kunnen zorgen dat jij grijpt naar destructief gedrag of je gedachtes negatief maken. Iets wat je eigenlijk niet moet doen, wil je toch gaan doen, omdat je door die triggende gedachtes denkt dat het beter is om het wel te doen. Je kunt triggers op heel veel verschillende manieren ervaren. Veel triggers die mensen met eetstoornis tegenkomen gaan over lijnen, lichaamsbeeld, vergelijken en onzekerheid. Triggers kun je ook tegenkomen op televisie.

zelfbeschadiging
Afbeelding programma Beschadigd

Via de televisie en internet kun je eventueel getriggerd worden. Bijvoorbeeld door het kijken van bepaalde programma's over gezond eten, diëten, dunne modellen of destructief gedrag. Het kan een bepaald gevoel bij je los maken van jaloezie, onzekerheid of herinneringen ophalen. Ook ik had hier last van toen ik nog een eetstoornis en negatief zelfbeeld had. Ik werd ontzettend onzeker van talentenshows en voelde me niks waard. Ik nam mijzelf allerlei ‘goede voornemens' voor wanneer ik naar Hollands Next Top Model keek, om ook gedisciplineerd, slank en gespierd te worden, daarover schreef ik eerder in dit blog.

Ik keek heel veel programma's over eetstoornissen. Hierin zocht ik herkenning, erkenning en soms ook stiekem thinspiration. Soms leek het alsof ik Anorexia wilde. Mijn eetstoornis was erg aanwezig in mijn hoofd en ik kon eigenlijk niet zo goed omgaan met de verhalen van meiden die veel waren afgevallen, weinig aten en steun en hulp kregen. Ik vond dat moeilijk, omdat ik niet wist hoe ik over mijn problemen moest praten en ook graag gered wilde worden of juist heel erg mager wilde zijn om dat duidelijk te maken.

Ik lees de laatste weken regelmatig in verschillende dagboekjes over het programma Beschadigd. Sommige meiden waren bang dat het hen zou triggeren. Toch hoorde ik dat erg veel van hen het programma toch zijn gaan kijken. Maar was dat wel zo verstandig? Sommigen vonden het fijn om te zien, maar veel hadden er moeite mee en enkele ervoeren het bekijken van de afleveringen zelfs als triggerend. In die gevallen zoek je dus eigenlijk de triggers op.

Ook het programma Anita wordt opgenomen kan als trigger worden ervaren. Voor mij persoonlijk niet, omdat mijn ervaring met behandeling en mijn opname in een ander soort kliniek al erg lang geleden zijn. Toch denk ik bij het kijken van het programma even terug aan mijn tijd van herstellen en therapie. Dit kan voor jou misschien ook wel zo zijn. Als dit allemaal nog niet zo lang geleden is, een negatieve ervaring was of het op dit moment niet goed met je gaat, kan zo'n aflevering erg heftig zijn. De wens om weer ziek of opgenomen te zijn kan dan plotseling je gedachten passeren.

Het is helemaal niet gek dat afleveringen zoals ik hierboven beschrijf je een negatief gevoel geven. Een programma over mensen die zo mooi mogelijk op een foto moeten staan, komt erg dicht bij jouw negatieve lichaamsbeeld en drang om te vergelijken. Een programma over mensen die eetbuien hebben en daarna moeten afvallen, komt heel dichtbij jouw problemen rondom eten. Een ander programma dat gaat over zelfbeschadiging of psychiatische problemen, komt ontzettend dicht bij waar jij mee te maken hebt of had. Het zijn geen afleveringen over paardrijden, die dichtbij komen omdat jij van paarden houdt. Het tv-programma gaat over persoonlijke problemen, over gevoel en een heel moeilijk stukje van je leven. Dat is niet niks en mag je raken.

Dat het kijken van die progamma's dus moeilijk is, begrijp ik helemaal. Ikzelf heb, als ik eerlijk toegeef, te vaak toch zo'n programma bekeken, ook al wist ik dat het mij kon triggeren. Naarmate mijn herstel vorderde besloot ik deze programma's niet meer te kijken. Jaren later kon ik er wel weer naar kijken. Ik begreep waarom het mij vroeger triggerde, maar merkte dat dit nu niet meer zo is. Wel merk ik dat ik veel van die programma's eigenlijk helemaal niet meer zo boeiend vind, zoals talentenshows of modellencompetities. Ook videoclips of reclames kunnen informatie bevatten die weinig goeds voor je zelfbeeld betekenen. Deze bekijk ik nog maar amper en dat is eigenlijk wel heel fijn, moet ik eerlijk bekennen. 

anita witzier
Afbeelding programma Anita wordt opgenomen

Wat kun je doen als je merkt dat je gevoelig bent voor triggers als het gaat om tv-programma's? In ieder geval kun je deze blogs over omgaan met triggers eens goed doorlezen. Hierin vind je handige tips en trics die jou kunnen helpen overeind te blijven als je getriggerd wordt. Hieronder zal ik nog een aantal tips geven als het gaat om triggers en tv kijken.

1. Plan tv kijken in
Als je weet dat GTST niet triggerend is, maar het tv programma direct daarna wel, kan het fijn zijn om af te spreken met je huisgenoten of partner en met jezelf dat je daarna naar een andere zender zapt. Bekijk iedere avond voordat je voor de tv gaat zitten eerst de gids en kijk gericht televisie. Als er niets boeiends op tv is, kun je hem ook gewoon uitzetten, in plaats van rond blijven zoeken totdat je iets vindt of iets te gaan kijken wat helemaal niet helpend is.

2. Geen tv kijken
De simpelste tip van allemaal, maar dan hebben we hem ook maar meteen gehad. Natuurlijk is het moeilijk om niet mee te kunnen praten over een bepaald programma dat op tv was. Maar hoe belangrijk is dat nu echt? Ik weet hoe verleidelijk het kan zijn om een een tv programma toch te gaan kijken dat jou triggerd kan zijn. Juist omdat je eetstoornis of negatieve zelfbeeld je prikkelt naar die triggers toe. Toch is het een verstandige keuze om dat soort programma's tijdelijk, in een kwetsbare periode echt niet op te zoeken. Wees verstandig en kijk iets anders of ga gewoon lekker helemaal iets anders doen. Word je dan alsnog steeds verleid, dan kun je ook je televisie weg doen of bij iemand anders brengen tijdelijk.

Ikzelf kijk inmiddels weinig tot geen televisie de laatste jaren. Niet omdat de tv vol triggers zit voor mij, maar wel omdat ik het niet de meest nuttige of waardevolle invulling van mijn tijd vind. Ik merkte dat tv kijken mij niet altijd een positief gevoel gaf, zeker niet op dagen dat ik mij ellendig voel of moe ben. Ik bleef er maar voor hangen of zag van alles wat mij geen positief gevoel gaf. Op tv zijn veel niet realistische dingen te zien, is veel nep en komt ook veel narigheid voorbij. Door mijn avonden niet te spenderen voor tv, kwam ik aan veel meer leuke dingen toe, mijn huis was schoner en opgeruimder en ik nam de tijd om lekker te koken. Tv kijken is echt minder belangrijk dan je denkt en je kunt bepaalde, nuttige programma's vaak terugkijken op Uitzending Gemist. 

3. Bekijk het later
Als je denkt dat iets te heftig voor jou kan zijn, kun je ook vragen of iemand anders die het programma ook gaat kijken, voor jou kan beslissen of je het op Uitzending Gemist nog in zou kunnen halen of beter niet. Veel programma's zijn later terug te zien. Als ze echt heel belangrijk zijn, kan iemand je er altijd in adviseren. Maar bedenk ook voor jezelf hoe belangrijk het zien van een bepaald programma nou echt voor jou is. Wat levert het je op om een programma over een bepaald heftig onderwerp of over modellen te zien? Vaak minder dan je denkt en zijn er genoeg andere dingen die je kunt kijken om jezelf te vermaken die je wel iets positiefs opleveren. 

Tot op het bot
Afbeelding programma Tot op het bot

4. Relativeer en spreek het tegen
Praat niet alleen tegen jezelf, maar ook met anderen over hoe je een bepaald programma op tv hebt ervaren, als je merkt dat het iets met je doet. Het is goed om na het kijken van iets heftigs te kunnen evalueren en meningen uit te wisselen. Soms lucht dit ook gewoon op en wordt het gevoel dat je getriggerd wordt daardoor minder heftig. Spreek ook jezelf toe als je merkt dat je jezelf ‘gekke gedachtes' in je hoofd haalt die niet helpend of realistisch zijn. Een G-schema of even van je af schrijven kan dan helpen. Probeer daarmee echt even te relativeren en je niet teveel mee te laten sleuren in je destructieve, negatieve gedachtepatronen.

5. Neem verantwoordelijkheid
Als laatste wil ik je nog meegeven dat je zelf de verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om tv kijken. Als je negatieve informatie wilt, kun je die altijd vinden. Wil je beter worden, dan kun je daarin zelf een keuzes gaan maken. Natuurlijk is het soms ontzettend moeilijk en kan het een gevecht zijn in je hoofd om de juiste, verantwoordelijke keuze te maken. Maar het is wel heel belangrijk en wordt steeds gemakkelijker. Als je getriggerd bent, praat er dan over en houd jezelf tegen om jezelf mee trekken in die gedachtes. Onderneem actie om steun en hulp te vragen. Als je weet dat iets je triggert, neem dan de verantwoordelijkheid en kijk niet, praat erover en bescherm laat je niet meeslepen in je negatieve gedachtes. 

Daarnaast wil ik je vertellen dat je echt niets mist als je geen of weinig tv kijkt of programma's niet bekijkt. Er komt een hoop rotzooi op die platte, lichtgevende rechthoek voorbij die echt niet van toegevoegde waarde is voor jouw leven. Natuurlijk kan het ontspannen zijn om een serie of film te kijken en interessant zijn om een documentaire of informatief programma te zien. Maar bedenk eens in hoeverre het van toegevoegde waarde is voor jouw eigen ontwikkeling en herstel, wanneer je voor een bepaald tv programma kiest. En als je er voor kiest en het triggert, neem dat de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met die triggers

Kijk jij naar programma's die je mogelijk kunnen triggeren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fire - Donderdag 19 februari 2015 19:20
America's next top model :$
Sim - Donderdag 19 februari 2015 19:25
Ik vind het heel lastig om zulk soort programma's te bekijken, zelfs die stomme afvalreclames blijven mij er telkens aan herrinneren!
Ik kijk wel veel series, dat is het enige wat ik kijk wat met tv te maken heeft. Online en zonder reclames kijken wanneer en waar ik maar wil.
Crazymissteddybear - Donderdag 19 februari 2015 19:30
Ik herken mezelf er best wel in al ben ik nog wel een beetje in de ontkenningsfase en blijf ik eigenwijs toch al die programma's kijken.
Misschien dat het toch ook fijn is om getrigger te worden maar in mijn geval is het toch ook een soort overwinning vind ik als ik de triggers aankan en het alleen bij gedachten houd en niet mijn gedachten werkelijk laat terug komen in acties.
Dus misschien zit er toch ook een beetje een goede kant aan en kan het je een soort van sterker maken.
Nu kun je er dan inderdaad nog voor kiezen om het later terug te kijken zodat je er iets beter op voorbereid bent enzo, maar voor mij persoonlijk is het een goede training voor het echte leven want in het echte leven heb je ook geen triggerwarning en zul je er toch mee om moeten leren gaan.
Xxx teddy
sharen - Donderdag 19 februari 2015 19:34
Beschadigd, is een mooi progamma maar ook erg confronterend. Ik kamp er bijna 2 mee, ben nu 17... Ik vind het aan de ene kant dat het steun biedt maar aan de andere kant ook erg triggerend. Toch blijf ik kijken.....
S. - Donderdag 19 februari 2015 19:46
Ik ben het heel erg met punt 2 eens. Het overgrote deel van de programma's is óf veel ellende (nieuws en alles daaromtrent, bovengenoemde programma's), óf het zijn talentenshows. Ik kijk dus ook weinig en sowieso erg gericht.

De programma's zijn voor mij niet triggerend of zo (hooguit deprimerend), maar ik vraag me wel af waarom dit soort dingen op tv moet. Ik weet niet, van mij hoeft het niet zo. Het zijn nou niet bepaald programma's waar je je goed door gaat voelen. Nou ja, ik hoef programma's die me vooral deprimeren niet te zien.
Safia - Donderdag 19 februari 2015 19:50
Niet alleen bij programma's heb je er last van, je ziet het ook zoo vaak in reclames, foto's op eten en ik begrijp het als je je onderdrukt voelt om af te vallen, het is echt heel jammer maar helaas is dit een deel van de wereld en het beïnvloed je leven (vooral die van kinderen en pubers want je wilt erbij horen)
Je ziet het ook heel vaak dat modellen dun zijn en celebs en dat zijn hun idolen van sommige mensen...
Star* - Donderdag 19 februari 2015 20:22
ik ga die programma's nu ook niet kijken.. wil daar niet meer teveel mee bezig zijn. Ik wordt ook snel getriggerd.. ook als ik op straat mensen zie die anorexia hebben/extreem mager zijn. Ik vind dat heel moeilijk. En eigenlijk ook heel naar om zo te denken.
Rianne - Donderdag 19 februari 2015 20:26
Fijne blog, dit is precies waar ik de laatste weken ook veel overnagedacht heb. Ik merk dat ik gemakkelijk getriggerd word, zowel in mijn omgeving, op straat en op tv. Vaak kan ik mezelf toch moeilijk inhouden, en kijk dit soort dan programma's toch, precies zoals Nouska ook beschrijft. Vanavond ga ik er voor kiezen beschadigd niet te kijken, omdat ik dat op dit moment alleen maar zou doen vanuit mijn eigen ziek zijn en aantrekkingskracht van triggers. Ik denk dat het goed zou zijn om voor het bekijken van dit soort programma's onszelf altijd even 5 minuutjes af te vragen waar de behoefte daaraan vandaan komt, en of het helpend gaat zijn of niet. Goed voornemen voor de komende tijd:)
Amanda - Donderdag 19 februari 2015 20:28
Vorige week wou ik beschadigd kijken, maar ik was ook destructief in mijn hoofd. En heb dus niet gekeken omdat ik anders er maar ging handelen. Sinds kort kijk ik wel weer Hollands next topmodel, omdat een meisje die ik ken een keer zei dat het allemaal fake is, naja bedoel dat het wel grappig is als ze ruzie maken. Maar het triggerd mij wel soms. Dan wil ik ook zo dun zijn, of weing weer eten. Net als tot op het bot dan wil ik graag ook goed zijn in mijn eetstoornis. En dan triggerd het wel, dan voel ik mij niet goed genoeg voor mijn problemen. Want zoals beschadigd zijn er allemaal mensen, die echt ergens last van hebben, bij vallen mijn problemen dan weg.

Moeilijk.
Liefs
Maanmeisje - Donderdag 19 februari 2015 20:36
Ik kijk niet veel tv, er komt inderdaad een hoop rotzooi, maar programma's over psychische problemen vind ik vaak wel interessant om te kijken, ondanks het triggerend kan zijn. Ook Beschadigd en Anita wordt opgenomen heb ik gekeken. Beschadigd was minder triggerend dan ik had verwacht, maar wel heel heftig.
Sofie - Donderdag 19 februari 2015 22:43
Ik vind de foto van Lina met Leontien best wel confronterend.
Maar ik herken het wel. Programma's kunnen inderdaad flink triggeren. Toen ik op mijn 'diepst' was voelde ik me ook aangetrokken tot dit soort programma's. Lastig uit te leggen, maar ik had gewoon een drang om naar triggers te kijken..

Eigenlijk wel heel raar..
Waar ik me wel aan stoor, ook bij TOHB werden ook de meest extreme dingen uitgezonden en benadrukt. Erg jammer, want niet alles is zo extreem als ze geschetst hebben.

Verder is het ook wel dubbel hoor.. Dit soort programma's geven 'leken' wel meer inzicht in de problematiek van een naaste.
Sofie - Donderdag 19 februari 2015 22:43
Ik vind de foto van Lina met Leontien best wel confronterend.
Maar ik herken het wel. Programma's kunnen inderdaad flink triggeren. Toen ik op mijn 'diepst' was voelde ik me ook aangetrokken tot dit soort programma's. Lastig uit te leggen, maar ik had gewoon een drang om naar triggers te kijken..

Eigenlijk wel heel raar..
Waar ik me wel aan stoor, ook bij TOHB werden ook de meest extreme dingen uitgezonden en benadrukt. Erg jammer, want niet alles is zo extreem als ze geschetst hebben.

Verder is het ook wel dubbel hoor.. Dit soort programma's geven 'leken' wel meer inzicht in de problematiek van een naaste.
Sofie - Donderdag 19 februari 2015 22:44
Ho, excuus, dubbel gepost.
hannah-evelien - Donderdag 19 februari 2015 23:06
Voorheen deed ik het wel toen ik nog beginnende problemen had
nu durf ik het niet aan, dus kijk ik het niet
komt de tvgids op je mat
staan er heftige (?) afbeeldingen in van het destructieve gedrag bij het programma beschadigd
tja, van dat filteren bleef helaas weinig over

groetjes!
lynn - Vrijdag 20 februari 2015 00:06
in de periode dat ik op mn diepte punt zat was net het programma tot op het bot erop. mijn moeder wist niet precies waar ik allemaal over nadacht maar kon redelijk goed inschatten waar ik mee zat en wat ik op Den duur wel en niet aankon. ik wilde het programma wel zien, maar mijn moeder keek ze eerst. en dan gaf ze toestemming en keken we hem nog een keer samen. Dat heeft wel geholpen. en voor americas next top model staat gewoon een verbod bij ons in huis.

bij Tot op het bot kwamen veel mensen naar mn ouders toe of het met mij er net zo aan toe ging. Vanaf toen beseften zij pas wat er allemaal aan de hand was en dat het toch echt een serieuze ziekte is.

en mijn ouders keken het samen omdat ze heel veel herkenning zagen en bevestiging wilden hebben dat zij niet de enige waren die in zo'n situatie waren beland. Ze herkenden heel veel dingen, en het heeft hun geholpen.
Ena - Vrijdag 20 februari 2015 00:49
Goede blog... Ik word soms getriggerd, en toch kijk ik het dan! Ik snap niet waarom, maar ergens hebben triggerende/negatieve dingen toch aantrekkingskracht op mij, bv als ik me rot voel dat ik dan ook nog negatieve muziek luister :$
Herkent iemand dat? Dat triggers je juist ook aantrekken? Ik schaam me er wel voor en snap echt niet hoe het komt dat ik dat doe :$
Chananja - Vrijdag 20 februari 2015 12:10
Waar ik zelf vooral heel veel last van heb is die SIRE-spot van het houdt niet op... Die knalt er ook altijd direct na een programma in, heel naar. Al is het natuurlijk goed bedoeld.

Al die modellenprogramma's kijk ik al een poos niet meer en ik heb het geen seconde gemist. Programma's als Beschadigd en Anita wordt opgenomen trekken me wel aan, ik denk voor een deel omdat het ook gaat over een stukje van mij dat normaal gesproken zo verborgen blijft en nu opeens 'out in the open' is. Ook wil ik graag weten hoe dingen gepresenteerd worden (zoals bijvoorbeeld in Tot op het bot), omdat mensen die van mijn eetstoornis(verleden) weten me erop aanspreken.
M. - Vrijdag 20 februari 2015 13:12
Bij de meeste programma's over eetstoornissen gaat er nog wel van alles door mijn hoofd en kijk ik meestal met een houding of ik dingen herken en hoop ik dat er voorbij komt hoe de mensen in dat programma met hun problemen omgaan of ze op weten te lossen. Ondertussen kan ik nu wel redelijk doorzien welke mensen er echt willen genezen en daar mee bezig zijn en welke mensen nog (te) diep in hun eetstoornis zitten en vanuit hun eetstoornis praten.
Wat me eigenlijk verbaasde, was dat er laatst een programma over shock therapie voorbij kwam wat heel veel naar boven bracht bij mij. Heb het zelf nooit gehad, maar kamergenotes tijdens mijn opnames wel. Toen ik daar zat was mijn gevoel heel erg afgevlakt door ondergewicht, maar nu kan ik wel weer voelen en voelde ik opeens heel veel verdriet dat die vrouwen zich zo depressief voelden dat ze als laatste redmiddel die shocktherapie ondergingen.
Aine - Vrijdag 20 februari 2015 18:26
Het is voor mij gelukkig geen trigger meer omdat ik een sterker eigen idee heb wie ik ben. Ik vergelijk mezelf niet met anderen en jaloezie heb ik nooit begrepen. Zulke programma's geven mij steun. Vaak zie je personen ook opknappen en is zo inspirerend.
Jessica Villerius - Dinsdag 22 november 2016 09:42
Dank je wel Nouska voor deze fijne blog! Ik maak me als programma-maker altijd druk hierom en het is altijd een duivels dilemma. Ja, ik wil graag dat 'de maatschappij' meer leert over de onderliggende problematiek van 'symptomen' die vaak zo worden veroordeeld. Maar nee, ik wil juist die doelgroep niet beschadigen. Het is altijd lastig. Om ergens begrip voor te krijgen, moet je soms iets naars laten zien zodat mensen er liefdevoller naar kunnen kijken. Ik hoop altijd dat mensen die nog middenin het gevecht zitten, zich door mijn programma's juist gezien en gesteund voelen omdat ze dan misschien zien dat ze niet de enigen zijn.

Ik krijg wat vragen over de triggers in Emma wil leven, die vanavond wordt uitgezonden. Ik ga doorverwijzen naar jouw fijne uitleg zodat iedereen voor zichzelf kan kiezen wat ze eruit willen halen (en of ze dat willen).

Lieve groeten,
Jessica Villerius,
documentairemaker van oa Beschadigd, Vel Over Probleem en Emma wil Leven
Natasja - Zaterdag 15 april 2017 16:41
Je kunt korrelatie bellen of dat er bij dat programma moet staan dat het kan aansporen en kan triggeren. Mensen die er niet tegen kunnen die kunnen er dan beter maar niet alleen naar kijken maar met iemand anders waarmee zij er over kunnen praten. Er moet goede begeleiding bij worden geboden om triggerende gedachten te voorkomen die je destructief doen denken en doen handelen. .