Thuisstudie of toch naar school?

 

‘Studeren op je eigen manier' en 'Efficiënt studeren op de manier die bij jou past' slogans van het NTI en LOI. Maar wat houdt een thuisstudie nou eigenlijk in? Hoe zit het met vragen, docenten, roosters, examens, huiswerk, stage etc.? En ook niet geheel onbelangrijk: is het diploma wat je haalt gewoon hetzelfde als een diploma die je haalt op een ‘gewone school'? Wat is dat nou, studeren op je eigen manier?

thuisstudie

- de info die hier wordt gegeven gaat uit van een thuisstudie zoals die bij het NTI aangeboden wordt. Het kan dus zijn dat het bij andere thuisstudie aanbieder net iets anders gaat -

Bij een thuisstudie denk je misschien gelijk aan mensen die naast hun werk nog een opleiding willen volgen, of gewoon een cursus voor de leuk. Maar ook jonge meiden en jongens kunnen een thuisstudie volgen, als je maar de juiste vooropleiding hebt.

Er zijn verschillende instellingen waar je een thuisstudie kan volgen, de twee grootste en bekendste zijn dan denk ik wel het NTI en de LOI. Allebei gevestigd in Leiden. Je kan hier een cursus volgen, zoals een cursus muziek, maar ook taalcursussen op verschillende niveaus. Dit zijn cursussen, dus dat is leuk voor erbij. Het mooiste van zo'n onderwijsinstelling zijn de thuisstudies.

thuisstudieWanneer ga je nou zo'n thuisstudie doen? Voor iedereen is het antwoord op deze vraag anders. Zoals ik hierboven al noemde is het goed voor erbij, als je je werkveld wil verbreden. Maar een thuisstudie is heel handig als het gewoon niet haalbaar is om fulltime naar school te gaan. Bijvoorbeeld wegens (psychische) ziekte.

Je hebt besloten om een thuisstudie te doen, hoe gaat dat nou in zijn werk?

- hier ga ik uit van een MBO opleiding (niveau 1 t/m 4) bij het NTI -

BOL of BBL
Er zijn twee manieren van studeren binnen het MBO. Fulltime studeren met daarbij stage = BOL en je hebt ook BBL dit houdt in dat je een werkplek moet hebben waar je opgeleid wordt. Het gaar hier dus om werken en leren tegelijk.

Doos met studiemateriaal
Wanneer je je aan hebt gemeld krijg je niet veel later je studiemateriaal. Dit zijn je studieboeken en je studiehandleidingen. In de studiehandleidingen vindt je per vak wat je moet doen, hoeveel examens je hebt, wat je moet leren voor de examens en je stage-opdrachten. Ook vindt je hier roosters waar je je aan kan houden zodat je goed op schema loopt en je alle stof leert die je op je examen krijgt.

Portfolio
Tijdens je gehele studieperiode hou je een portfolio bij. In een portfolio stop je al het werk wat je doet voor school. Dit kunnen samenvattingen zijn, verslagen, werkstukken, ervaringen, onderzoeken etc. Aan het eind van je studie als je je stage hebt afgerond en al je examen voldoende hebt lever je al je portfoliomappen in bij het NTI. Docenten gaan deze dan beoordelen. Eigenlijk is je portfolio hét bewijsmateriaal dat jij goed met je studie bent bezig geweest en dat jij het beroep kan uitoefenen waar je de afgelopen jaren voor geleerd hebt. Is je portfolio goedgekeurd dan heb jij je diploma!

LOIDigitale leeromgeving
Je gaat niet naar school, maar je hebt wel vragen en je wil misscien wel in contact komen met mensen die ook jou studie doen. Dat kan, via de digitale leeromgeving. Eigenlijk is dit jou school, maar dan digitaal. Inloggegevens krijg je tegelijk met je boekenpakket binnen. Op de digitale leeromgeving vind je een forum waar je vragen kan stellen aan de mentoren maar je kan er ook met anderen in contact komen. Je vindt naast een forum ook proefexamens, tips, nieuws en andere belangrijke informatie met betrekking tot je studie.

Stage
het MBO is praktijkgericht, stage is dus een must. Zo ook binnen het NTI (natuurlijk). Hoeveel stage uren je moet lopen en waar is bij elke studie anders. Met je stage breng je de geleerde theorie in praktijk. Tijdens je stage moet je stage-opdrachten uitvoeren en bewijzen dat jij een goede beroepsbeoefenaar bent, gewoon zoals een stage bedoeld is. Via het NTI krijg je een stage-begeleider aangewezen. Hier kan je terecht met al je vragen over je stage. En hij/zij zal ook een paar keer naar je stage adres komen om te kijken hoe je het doet, hij zal een paar stage-opdrachten beoordelen of het niveau voldoende is en hij beoordeeld samen met jou praktijk-begeleider op je stage of je aan het eind van je stage geslaagd bent.

Huiswerk
Hoe zit het nou eigenlijk met huiswerk? Dat is een goede vraag. Tijdens je studie ben je heel vrij in wat je doet. Je zou kunenn denken: ‘ oohh, dan haal ik toch mijn examens en is het klaar? ‘.. nee, dat is niet waar. Want in je portfolio moet je bewijzen dat je naast je examens intensief bezig bent geweest met de theorie. Kan je dit niet bewijzen, maar heb je wel al je examens gehaald? Dan heb je pech. Met alleen mooie cijfers red je het niet. Je hoeft geen huiswerk in te sturen, dit is ook weer geheel aan jou zelf hou jij dit invult en hoe jij je portfolio vult. Maar, er staan wel handreikingen in de studiehandleiding hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

Examens
Naast de digitale leeromgeving heb je ook nog je eigen studentennet waar je alle informatie kan vinden over de voortgang van je studie. Hier vindt je de examens waarvoor je je kan aanmelden, de praktijkdagen die er zijn en niet geheel onbelangrijk: je cijfers. Je moet je online aanmelden voor examens, het NTI is heel erg bezig om deze ook digitaal vrij te geven zodat je naar een testcenter bij jou in de buurt kan. Zo hoef je niet heel de reis naar Leiden te maken. Maar veel examens worden toch nog schriftelijk afgenomen, en schriftelijk betekent: in Leiden. Wanneer je je hebt aangemeld kan je gaan leren voor die datum en maak je de toets in het testcenter bij jou in de buurt of in Leiden. 4 weken na het maken van het examen komen de cijfers online te staan. Een 5.5 of hoger is een voldoende. Je kan de examens herhalen als je een onvoldoende hebt.

thuisstudieVragen (mentoren)
Voor vragen kan je terecht bij je mentors. Dit kan via de mail, telefoon of digitale leeromgeving!

Verplichte vakken
De overheid is nu heel erg bezig om binnen het MBO verplichte vakken in te voeren en binnen het NTI is dit dus ook verplicht geworden. Het gaat om de vakken:
- Engels
- Nederlans
- Rekenen
- Leren, loopbaan en burgerschap (maatschappijleer)
Dit is gewoon verplicht en hier is geen discussie over mogelijk.

Diploma
Als je portfolio en alles voldoende wordt beoordeeld kan jij je diploma in ontvangst gaan nemen. Dit diploma is precies een zelfde diploma als die je haalt op een ‘gewone school'. Je kan er precies dezelfde dingen mee en je kan door studeren. Een NTI of LOI is gewoon een erkend leerbedrijf!

Je hebt de touwtjes zelf in handen, dat kan heel fijn zijn, maar je moet het wel kunnen. Je moet zelf alles regelen, je moet zelf alles plannen, je moet zelf alles ordenen, je moet zelf alles leren, maken en doen. Vragen die je hebt kan je altijd mailen, je kan ook bellen en je kan terecht op de digitale leeromgeving. Je hebt dus aardig wat zelfdiscipline nodig.

thuisstudie

Ik kan voor mijzelf maar 1 nadeel van een thuisstudie noemen en dat is dat het best nog wel prijzig is. Je betaalt per maand een bedrag. Daarnaast moet je elk examen nog betalen, praktijkdagen moet je betalen (ook al zijn ze verplicht) en natuurlijk de kosten om in Leiden te komen moet je zelf betalen. Je hebt geen recht op studiefinanciering en OV.

Al met al ben ik zelf erg tevreden met de thuisstudie die ik doe. Ik heb alles goed onder controle, alles is duidelijk en ik heb heel weinig stress. Gaat het even niet goed met mij, dan laat ik de studie even aan de kant liggen en werk ik eerst aan mezelf.

Ik zou het mensen die twijfelen echt aanraden om een thuisstudie te volgen. Maar, denk eerst goed na. Het vergt veel (zelf)discipline!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem5 - Vrijdag 11 november 2011 16:42
Wauw, wat komt dit fijn uit dat hier net een blog van is. Ik overweeg een thuisstudie te doen want zit nu veel maandjes thuis. Toch zou ik het eerst nog voor de allerlaatste keer willen proberen met de opleiding die ik nu volg en als dat echt niet lukt denk ik dat ik inderdaad ga kiezen voor een thuisstudie.

Wordt het ook niet vergoed als je een pgb hebt ??? Weet iemand dit toevallig ?
struggle4life - Vrijdag 11 november 2011 20:04
Niet dat ik weet... Ik weet niet of je een uitkering hebt..Soms vergoed het UWV de kosten..
anoniempje - Vrijdag 11 november 2011 22:17
@Anoniem5 nee dat weet ik niet, maar volgens mij niet.
Ik heb ook een pgb en doe ook een thuisstudie maar bij mij wordt het niet vergoed.

Je hebt inderdaad wel veel zelfdiscipline nodig om je er aan toe zetten om ook iets te doen. Want er is niemand die je zegt dat je het moet doen zoals je echt naar een school gaat. Alleen in de teksten staat het wat je moet doen.
Anoniem5 - Zaterdag 12 november 2011 16:52
Oke, in ieder geval bedankt voor jullie reacties. Ik ga er nog steeds over na denken want het blijft een optie voor mij.
Twinkel - Vrijdag 2 maart 2012 17:49
Is een diploma van een thuisstudie even waardevol als een normaal diploma of kijken ze anders naar een diploma van een thuisstudie aan? weet iemand dat?
Lieke - Dinsdag 2 april 2013 23:09
Ik volg momenteel een opleiding bij het NTI, maar ik snap er letterlijk gezegd niks van. Ook krijg ik geen reactie op vragen.. Wat betreft de algemene vakken, zoals Nederlands, Rekenen etc, wat moet je hiervan in je portfolio plaatsen? Hoe maak je een portfolio? Wacht al een aantal weken op reactie maar nog steeds niks gehoord...
-- - Maandag 17 juni 2013 16:49
Ik heb ook gekeken voor een LOI cursus, heb het onderzocht, maar je krijgt dan helaas geen studiefinanciering! Je moet dus alles zelf betalen, ook je reiskosten als je soms een praktijkdag hebt of ergens anders examen moet doen. Dat is best jammer! Ga nu toch maar naar school....
Rieneke - Dinsdag 18 juni 2013 13:11
Ik volg HBO Psychologie via het NTI, een goedkopere variant dan aan de Hogeschool. Een volledig erkende opleiding, met volledig erkend diploma over een x aantal jaar én studiefinanciering. Het mentor-contact stelt niets voor en het is heel wat gepuzzel en gezoek met de digitale leeromgeving (het is handig om daar gewoon mentoren voor te bellen). Toch ben ik er erg blij mee. Motivatie haal ik uit mijzelf en mensen om mij heen, en als ik een vraag heb dan vraag/ bel ik net zo lang tot ik het antwoord heb. De enige keer dat ik een klacht had (cijfer té laat), was dat binnen een dag verholpen. Ik zou zeggen: Als je bereid en in staat bent om er zelf wat harder aan te trekken en het niet te verwachten van de opleiding/ docenten/ mentoren, is het een prachtige optie.
Maj - Maandag 19 augustus 2013 21:04
Ik ben inmiddels al een tijdje klaar met mn vorige opleiding en heb nu een fulltime baan. Maar voor mn gevoel nog niet uitgestudeerd. Ik ben daarom heel blij dat er zoiets als de OU bestaat, zodat ik en kan werken ( om mn huis te kunnen blijven btalen) en door kan studeren! :-)
-Loved- - Zondag 6 april 2014 14:38
Hoe zit het met de hbo thuisstudies?
Lieke - Donderdag 12 juni 2014 11:12
Je hebt alle voordelen goed op een rijtje gezet, maar zoals al door anderen ook verteld, moet je wel veel discipline hebben om je tot het leren te kunnen zetten. Ikzelf studeer aan de Hoge School, niet een thuisstudie dus. Mijn vriend doet daarentegen wél een thuisstudie, en dat naast z'n werk. Ik zie dat het hem ontzettend veel moeite kost om naast z'n werk zich nog tot school te kunnen zetten, maar hij doet het toch maar mooi even. Een thuisstudie is voor hem ook de enige mogelijkheid om een opleiding te kunnen volgen en tegelijk te kunnen werken om alle kosten te kunnen betalen, dus ik ben heel blij dat er deze mogelijkheden bestaan.
Segourney - Zaterdag 2 augustus 2014 14:24
beste lezers, Ook ik zou met grote belangstelling een thuisstudie willen doen. Een thuisstudie die betaalbaar is en die op korte termijn jouw diploma kan behalen
( MBO/HBO). Graag zou ik willen weten van degenen die momenteel bezig zijn met een thuisstudie of al klaar mee zijn, of de zwaarte van een thuisstudie werkelijk zwaarder weegt dan die van een gewone school of persoonsgebonden is. Daarnaast wil ik weten of je met zo'n thuisstudie-diploma werkelijk aan de bak kan.

Ik ben momenteel werkloos en ik ben zeer leergierig. Op het HBO kon ik mijn studie niet goed combineren met werk en stage, maar dat kwam ook allemaal op neer dat ik gewoon de verkeerde studiekeuze heb gemaakt en mezelf onder druk heb gezet om die opleiding te doen.

Dus ik hoop dat ik interessante antwoorden hierop kan krijgen, want ik voel mij niet lekker in mijn vel als ik niet kan studeren naast mijn toekomstige baan, LOL

Groetjes!
ANONIEMPJEE - Dinsdag 20 oktober 2015 13:33
Heey heey
Ik heb een probleem,
Ik heb geen diploma en geen werk
Ik heb complexe ptss en wordt behandeld
Ik heb een kind dus fulltime school kan niet meer en
Fulltime werk ook niet. Gezien ik geen uitkering krijg me vriend werkt en net te weinig verdient alle subsidies zijn komen te vervallen wat kan ik doen?
Ik wil partime werken maar lijkt wel onmogelijk zonder diploma's, en met ptss is het best een grote stap om weer te gaan werken ik ben er bang voor. Wie kan mij advies geven en weet hoe ik dit aan moet pakken?
hendrik - Zondag 29 november 2015 10:43
Kan dit ook op een vmbo-kgt leerjaar 3 kunnen ?
Tifs - Woensdag 2 maart 2016 11:17
Leuk artikel!
Ik wil wel even kwijt dat dat laatste stukje niet helemaal klopt. Ik doe een thuisstudie HBO Toegepaste Psychologie aan het NTI en mijn examens en praktijkdagen (en boeken!) zitten al bij het lesgeld inbegrepen. Dat geldt voor de meeste opleidingen van het NTI.
Daarnaast is het zo dat je bij deze thuisopleider bij de studie HBO Rechten en HBO Toegepaste Psychologie wél studiefinanciering krijgt en zelfs een OVstudentenkaart (zit onlosmakelijk verbonden aan je stufi).
Als laatste is het ook zo dat je inderdaad per maand betaald, maar dat doe je ook op een reguliere school. Bij het NTI kun je ook per kwartaal, jaar of alles in 1 keer betalen en je betaalt maximaal 3 jaar. Als je dan nog niet klaar bent met je studie betaal je ook niet langer door. Ik zie dat je artikel is gepost in 2011, dus wellicht is het wat verouderd.
Ik studeer nu bijna 4 jaar op deze manier en ik vind het echt heerlijk! Super leuk om te lezen dat iemand er aandacht aan besteed! :)
Keep it up!
Alara - Zondag 3 april 2016 09:40
Hoe zit t met HBO programma van 1 jaar? De opleiding die ik wil doen sluit totaal niet aan op mijn houdige werk. Er staan dat je aantal praktijkgerichte opdrachten moet maken. Dus je MOET perse een studiekeuze maken die op je werk aansluit??