Schrijf je eigen herstelverhaal

 

Op de site staan vele verhalen van meiden die hebben geschreven over hun strijd met een eetstoornis, de ups en downs die daarbij om de hoek kwamen kijken en wat steunend is geweest in de weg naar genezing. Stuk voor stuk herkenbare en inspirerende verhalen. Ook jij hebt een verhaal met al je ervaringen die je opdoet in het leven.

 

Misschien staat het nog nergens geschreven, maar ligt het als stukjes ongeordende herinneringen ergens in je hoofd opgeslagen. Denk je er weleens aan om jouw verhaal op te schrijven, maar heb je geen flauw idee waar te beginnen? Misschien is het schrijven van een digitaal herstelverhaal dan wel iets voor jou.

 

Schrijven kan je helpen om afstand te nemen van je (negatieve) ervaringen, maar geeft je ook inzichten in je positieve ervaringen en wat je tot steun is geweest. Op die manier ontdek je de weg van jouw persoonlijke herstelproces en wat je wel en niet geholpen heeft.

 

Daarmee vergroot je niet alleen je eigen mogelijkheden, maar kun je ook de kracht van anderen vergroten. Het delen van je herstelverhaal is vaak net zo waardevol voor anderen als voor jezelf.

 

Als je aan het herstellen bent krijg je vaak meer de behoefte om je verhaal met anderen te delen. Maar waar begin je met je verhaal in een chaos van ervaringen en herinneringen waar je nooit eerder woorden aan hebt kunnen geven?

 

Dat is voor veel mensen die met psychische problemen in de knel zijn komen te zitten vaak een lastige opgave. Ervaringsdeskundigen van de GGzE, zijn hiermee aan de slag gegaan. Zij ontwierpen hiervoor een online cursus voor het maken van je eigen herstelverhaal.

 

De cursus helpt je je verhaal te schrijven aan de hand van opdrachten en bouwstenen waarmee je jouw ervaringen op een rijtje zet. Je vindt verschillende schrijftips om je verhaal vorm te geven. Het schrijven van je verhaal kan soms behoorlijk confronterend zijn en heftige emoties oproepen. Daarom word je tijdens het schrijfproces gesteund door een ervaringswerker.

 

Natuurlijk beoordeelt de ervaringswerker niet de inhoud van je verhaal, maar hij/zij geeft je wel feedback of stelt je vragen over onduidelijkheden om je verhaal compleet te maken en je eigen inzichten te vergroten. Je werkt in je eigen tempo en bepaalt zelf hoeveel aandacht je besteed aan de verschillende thema’s of onderwerpen. Met behulp van de bouwstenen bouw je letterlijk aan je eigen herstelverhaal.

 

Tot nog toe zijn er zeven instellingen die de cursus aanbieden. De GGzE, de regio's van de MondriaanGroep, GGz-InGeest, GGz Breburg, GGz Drenthe, Steunpunt Utrecht GGz, Mediant, Propersona en Promens-care.

Voor meer informatie:
Kijk op www.deervaringsdeskundige.nl
Digitale cursus 'Het maken van je eigen herstelverhaal'

 

Heb jij jouw eigen verhaal al eens opgeschreven?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

gitaar - Zondag 8 juli 2012 14:17
o, dit zou ik zo graag willen doen!
Ik schrijf wel in een dagboek, maar
heb nog nooit mijn hele verhaal
opgeschreven.
Is er een website met meer info?
En zijn er meer meiden die dit willen doen?
vera - Zondag 8 juli 2012 14:31

Ik zou het ook wel graag willen doen. Het lijkt me erg interessant.
Is er een website met meer info ?
Amber - Zondag 8 juli 2012 14:36
klinkt heel erg goed! ik zit er zelf ook al een tijd aan te denken, maar weet inderdaad echt totaaal niet waar ik moet beginnen etc

sky - Zondag 8 juli 2012 14:50
ik heb het al wel gedaan, in verhaal vorm. ben nu bezig met een eigen boek te schrijven :)
Twinkel - Zondag 8 juli 2012 15:36
Zou het graag willen! het zou mij denk ik ook helpen een stuk/stap naar buitenwereld en verwerking maar ik zou het echt niet allemaal alleen op papier krijgen!!
Ik ben echt geen goeie schrijver zou een zooitje worden :P
MChantalle - Zondag 8 juli 2012 16:41
Het leek mij zo leuk om zelf een boek te schrijven, omdat ik dacht dat mijn verhaal nét wat anders zou zijn dan andere verhalen. Je leest vaak over mensen die eerst in het ziekenhuis hebben gelegen of naar een kliniek moesten. Het lijkt alsof een es dan pas ernstig is, maar dat is onzin (daarom vond ik de docu over onzichtbare eetstoornissen ook zo goed!). Dit lijkt me heel erg goed om te doen!
@allemaal - Zondag 8 juli 2012 17:43
Kijk op www.deervaringsdeskundige.nl
Digitale cursus 'Het maken van je eigen herstelverhaal'
ducky - Zondag 8 juli 2012 19:12
Ik heb vorig jaar op verzoek van mijn psychotherapeut mijn autobiografie geschreven en ik vond het echt geweldig om te doen! En interessant om te zien hoe bepaalde patronen ontstaan.
Maar ga zeker ook op déze site kijken
Prue - Zondag 8 juli 2012 19:47
Interessant, dit wil ik wel! Maar ik begreep dat het project nog niet van start is gegaan? Zag nergens info over waar ik kon beginnen op internet en wat de kosten zijn en hoe je je daarvoor aanmeldt e.d.
mereell - Maandag 9 juli 2012 11:24
Ik zou het ook heel graag willen! En ook op deze site, maar ik weet niet hoe dat moet. Kan iemand helpen?
@Prue - Maandag 9 juli 2012 15:32
Je moet even een mailtje sturen naar de contactpersoon. Die verwijst je door naar de juiste organisatie bij jou in de buurt en dan ontvang je per mail een inlogcode. Je vind dan alle informatie die je nodig hebt. De kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar.
deedee - Woensdag 10 juli 2013 01:41
Ik zie helaas niks bij Amsterdam staan behoorlijk jammer had het anders graag gedaan
-Loved- - Donderdag 31 oktober 2013 17:29
Ik kan helaas geen informatie vinden! Kan iemand mij verder helpen?
Linda int panis - Donderdag 21 december 2017 19:36
Ik zit in opleiding ervaringswerker in Thomas More. Wij moeten nu een herstelverhaal schrijven. Het is heel intressant voor jezelf maar ook om verder mensen te helpen. Mijn verhaal gaat over eetstoornis ben 17jaar geleden me laten opnemen. Ben ook boek aant schrijven. Ga ook startzn met web-site want in het Antwerpse is zo weinig waar de mensen terecht kunnen, hoop dat dit iets kan betekennen.
aurelie - Dinsdag 22 januari 2019 12:58
ik wil een verhaal schrijven over mijn eetstoornis en hoe ik me n voel. tips ook. is hier nog iemand online?
Eline Lambij - Dinsdag 15 augustus 2023 18:41
Ik ben in 2021 begonnen met mijn herstel en kan nu ook zeggen dat ik hersteld ben van mijn eetstoornis, want die was heftig en mijn herstel periode nog meer. Maar ik zit nou al een jaar over na te denken om mijn verhaal te doen om andere te motiveren en laten weten dat het echt ook mogelijk is. Ik dacht aan fb/tiktok filmpjes en eventueel zelfs een podcast om andere ook echt te helpen maar ik weet niet hoe!! Wellicht dat ik mijn verhaal hier kan doen en dan eventueel via andere sociale forums? Al help ik één persoon in haar/zijn herstel dan ben ik al een blij mens want wil alleen uit ervaring spreken en daaruit mensen helpen.