Opleiding: geneeskunde

 

De examens komen er weer aan en de term ‘examenjaar' dwingt tot nadenken over een vervolgopleiding. Als je VWO doet of hebt gehaald is geneeskunde een van de opleidingen die tot de mogelijkheden behoort. Geneeskunde is een van de weinige universitaire studies die gelijk opleidt tot een beroep, namelijk arts. Bij andere studies weet je niet precies wat je later gaat doen en kun je nog heel veel kanten op. Natuurlijk kun je met geneeskunde ook veel verschillende soorten artsen worden.

dokter

Bron

Voor de studie heb je de vakken biologie, natuurkunde, wiskunde en scheikunde nodig. De studie duurt zes jaar en afhankelijk van waar je studeert ziet het curriculum er anders uit. Net als de andere universitaire studies bestaat ook geneeskunde uit een bachelor en een master. De bachelor bestaat voornamelijk uit theorie en het opdoen van vaardigheden die je later in het ziekenhuis weer nodig hebt. Tijdens de master, dus de tweede drie jaar, ga je het ziekenhuis in waar je met echte patiënten te maken krijgt.

Geneeskunde kun je studeren in veel steden in Nederland: Nijmegen, Maastricht, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Leiden en Amsterdam. Ook over de grens in België zijn de geneeskunde studies goed, zoals in Leuven.

Vroeger was geneeskunde een lotingsstudie. Toen had je afhankelijk van je punt voor je eindexamens een grote of een kleine kans om te worden toegelaten voor de studie. Met een 8 gemiddeld hoefde je niet mee te loten, dat hoeft nu nog steeds niet. De loting voor de studie is nu niet meer. Nu is er in iedere stad een decentrale selectie. Dat wilt zeggen dat door middel van een toets, je CV, je eindcijfers of een combinatie van die drie, je wel of niet wordt toegelaten tot de studie. Het soort decentrale selectie dat moet worden doorlopen is afhankelijk van de stad.

Bij veel universitaire studies zit je hele dagen in de boeken. Dit is ook een deel van de geneeskundestudie maar lang niet alles. Naast theorie over hoe het (gezonde) lichaam werkt, hoe ziektes werken en over de preventie van ziekten, heb je ook veel praktische vaardigheden die moeten worden aangeleerd. Het aanleren van het lichamelijk onderzoek en het voeren van consulten neemt daar een grote rol in. Afhankelijk van in welke stad je studeert komt het praktische deel van de opleiding gelijk op dag 1 al kijken of wat later in de opleiding.

De bachelor: dit zijn de eerste drie jaar die vooral in het teken staan van theorie en het aanleren van specifieke vaardigheden die je later in de praktijk nodig hebt. Je begint in het eerste jaar vooral met hoe het gezonde lichaam werkt. Dit leer je uit boeken, van hoorcolleges, werkgroepen en practica. De practica bestaan uit simulatiepatiënten, het leren van lichamelijk onderzoek op elkaar en de snijzaal. Dit laatste is een practicumruimte waar geneeskundestudenten kunnen leren van de lichamen van overleden mensen die hun lichaam aan de wetenschap hebben geschonken. Dit is erg leerzaam en heel speciaal dat deze mensen dat hebben gedaan.

De Master: dit zijn de tweede drie jaar, deze staan vooral in het teken van de praktijk. Het worden in veel steden ook wel de coschappen genoemd. Je gaat als coassistent het ziekenhuis in. Dit zijn korte stages van 1 tot 3 maanden op een specifieke afdeling in het ziekenhuis. Je zit telkens op een andere afdeling omdat je zo zoveel mogelijk leert en zo breed mogelijk bent opgeleid.

ziekenhuisgang

Bron

Voortgangstoets: naast de reguliere tentamens is er vier keer per jaar een toets waar alle geneeskundestudenten uit heel Nederland aan deelnemen. Of je nou in jaar 1 zit of in jaar 6, iedereen maakt dezelfde toets. Natuurlijk heeft iemand die in jaar 1 zit een hoger punt bij hetzelfde goedpercentage dan iemand die in jaar 6 zit. Deze toets meet jouw eigen voortgang.

Ik geniet zelf erg van de geneeskundestudie. De combinatie van het leren uit boeken en toch bezig zijn met wat je later gaat doen, namelijk patiëntencontact, vind ik ontzettend leuk! Er wordt vaak gezegd dat het een hele zware studie is, maar als je jezelf goed kent valt het hartstikke mee! Het gevaar zit hem in dat het wereldje van de geneeskundestudenten erg perfectionistisch is, zo lang jij je hier bewust van bent en gewoon je eigen ding blijft doen is er niks aan de hand.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Wooper - Zondag 10 april 2016 19:38
Awesome!
Yesterday - Zondag 10 april 2016 20:06
Als ik toch eens zo slim was..
Veerle - Zondag 10 april 2016 21:22
Dit wil ik later zo graag studeren, geweldig lijkt het mij!
Lost girl - Zondag 10 april 2016 23:14
Heb een zorgstudie geprobeerd maar het triggert mij teveel om weer in het ziekenhuis te willen liggen en opgenomen te worden.
Graffiti6 - Maandag 11 april 2016 07:58
Wat leuk, ik studeer geneeskunde! :)
. - Maandag 11 april 2016 10:53
Waarom richten jullie je op een doelgroep van 10% van de jongeren ??
MissPineapple - Maandag 11 april 2016 11:24
Ik doe nu Gymnasium en heb ook een vakkenpakket gekozen met als doel om geneeskunde te studeren, maar natuurkunde en wiskunde B was toch te lastig. Ben dus gewisseld van natuurkunde naar aardrijkskunde en van wiskunde B naar A. Ik kan dus sowieso geen geneeskunde meer studeren, maar nu ga ik naar de HAVO zodat ik een hbo opleiding verpleegkunde kan doen. :)
xirisjeexx - Maandag 11 april 2016 13:47
Il ga als ik dit jaar slaag de verpleegkundige opleiding doen en dan wil ik uiteindelijk op de ambulance werken
Vlindertje - Maandag 11 april 2016 13:57
Geneeskunde gestudeerd en afgemaakt ondanks dat ik in die periode een eetstoornis had. De eetstoornis achter me gelaten (na 6 jaar therapie) en ik studeer over 4 maanden af als huisarts, stiekem best een beetje trots daarop. Dus meiden................het kan allemaal, ga ervoor!
Avaya - Maandag 11 april 2016 15:59
Knap van je, vlindertje!
E - Maandag 11 april 2016 17:49
Geneeskunde is voor mij een van de meest interessante studies. Ik heb getwijfeld het te gaan doen, maar uiteindelijk is het verpleegkunde geworden. Bevalt me goed, maar soms twijfel ik of ik toch niet voor geneeskunde had moeten gaan. Of diergeneeskunde!
M. - Dinsdag 12 april 2016 11:22
Ik ben inmiddels vijfdejaars geneeskunde en het bevalt heel goed :) Ik denk wel dat je eetstoornis niet meer heel aanwezig kan zijn als je arts bent, dus voor mij is het een goede motivatie.

De opleiding in Utrecht is trouwens net iets anders dan hierboven beschreven, het wisselt een beetje per uni.
Laura - Dinsdag 12 april 2016 11:48
Ik ben na m'n VWO (is alweer meer dan 10 jaar geleden) 3 jaar achter elkaar uitgeloot voor geneeskunde. Dat was het maximum aantal keer dat je mee mocht loten. Dat was echt vreselijk, vooral omdat ik qua eindcijfers in de hoogste lotingscategerie zat. (tussen de 7,5 en de 8)...
Kim300808 - Dinsdag 12 april 2016 19:36
@Vlindertje: inspirerend!
@E- : dat kan toch altijd nog! Je kunt het proberen en als het tegenvalt, weet je dat in ieder geval en kan je het loslaten ;).
Klinkt interessant en leuk, maar niet voor mij. Ik heb echt een wiskundedeuk in plaats van knobbel!
Toekomstige dokter Z.Ö. - Dinsdag 19 mei 2020 16:15
Ik wil ook Geneeskunde studeren. Dit wil ik al jaren. Ik hoop dat ik volgend jaar ingeloot word en in de toekomst een goede arts ben. Jullie zullen van me horen. Wait on me.. 😊👩‍⚕️!