Nachtdienst en een eetstoornis

 

Er zijn beroepen waarbij het noodzakelijk is in ploegendiensten te werken. Denk bijvoorbeeld aan de zorg waarbij je vaak vroege diensten, avonddiensten maar ook nachtdiensten draait. En juist die nachtdiensten vragen vaak lichamelijk veel van je omdat je je hele bioritme omgooit. Zelf zeg ik altijd: "ik ga m'n mollenleven voor de komende dagen in" want ja, je slaapt overdag en je werkt 's nachts. Daarbij heb ik zelf niet de behoefte om als ik wakker ben wat af te spreken dus het zijn altijd dagen waarop ik nauwelijks contact heb met de buitenwereld, behalve mijn collega's dan.

drivinghome

Gelukkig heb ik weinig moeite met het omschakelen. Ik merk dat dat voor iedereen heel anders kan zijn. Zelf slaap ik wanneer ik mijn eerste nacht in ga, die dag zo lang mogelijk uit waarna ik 's avonds niet naar bed, maar aan het werk ga. Er zijn echter ook collega's die voorslapen en 's middags vast een dutje doen. Ik merk dat ik zelf daar alleen maar lomer van word. Wanneer ik uit mijn nacht thuis kom, ben ik meestal klaarwakker dus doe ik vaak nog even een huishoudelijk klusje, en zoek mijn bed rond negen á tien uur op. En dan slaap ik heerlijk! Zet geen wekker, zo fijn is dat! Het lekkerste is dat je mag slapen als het buiten regent of somber weer is, daar mis je wat dat betreft niets aan. Jammer is het wel als je een mooie zomerdag al slapende doorbrengt. Het is heel fijn als ik pas rond zes a zeven uur wakker word. Dan heb ik heel wat uurtjes rust gehad zodat ik de volgende nacht fit genoeg ben. Ook weet ik dat er collega's zijn die 's middags al vroeg wakker worden en slecht kunnen slapen. Heel vervelend is dat. Ik mag dus in m'n handjes klappen dat ik daar geen last van heb.

De tweede of derde nacht heb je vaak wel even een dipje maar daarom blijf ik meestal bezig. Ook heb ik collega's die als de situatie het toelaat, want er zijn heus nachten dat je maar doorgaat en aan zitten niet toekomt, even een dutje op de bank doen. Maar ook daarvan word ik alleen maar suffer of wordt je plots wreed uit je weg-dut-moment gerukt wanneer een patiënt belt. Vaak ben ik heel blij als ik 's morgens overdraag aan mijn collega's van de dagdienst, om naar huis te kunnen en verlang ik echt naar m'n bed. Leuk is het altijd wel om te zien dat wanneer je het ziekenhuis uitloopt, je al die nog wakker wordende collega's tegenkomt. Mensen met slaapogen, mensen die geeuwen, mensen waarbij de rimpels van het matras nog in het gezicht staan. En jij weet, ik mag lekker naar huis, slapen! Voelt best goed soms. 

Na de laatste nacht is het niet verstandig lang te slapen omdat je weer moet omschakelen. Dan slaap ik vaak tot een uur of twaalf of één uur. Ga er dan uit zodat ik die avond wel weer gewoon naar bed kan en in het juiste ritme kan komen. De eerste dag na m'n nachtdiensten gaat dat perfect, meestal krijg je na je nachtdiensten op de tweede of derde "day after" wel even een dipje en voel ik me erg moe. Ik weet waar het dan door komt en ook dat dit vanzelf weer over gaat.

meisjeslapen
Bron

Eten tijdens je nachtdiensten 
Het eten tijdens mijn nachtdiensten vond ik toen ik voor het eerst m'n nachtdienst ging draaien, een enorm lastig punt. Je eet overdag voor je de nacht in gaat en moet dan 's nachts ook ineens eten! Daar waar je dit normaal gesproken niet doet. Het lijkt dus extra. Maar daarin moet je proberen te relativeren en je te bedenken: normaal slaap en rust ik ook 's nachts. In je nachtdienst ben je volop bezig en actief. Je lijf heeft daarom ook energie, eten nodig. Ik werd vanzelf terug gefloten in het begin wanneer ik niet op tijd at in m'n nacht. Want wat er gebeurde was dat ik trillerig werd, enorm ging zweten en me slap voelde. Een heel logisch gevolg: 's nachts gaat je bloedsuikerspiegel naar een lager niveau vanuit je bioritme omdat je dan rust, weinig glucose verbruikt als je slaapt, niet eet. Maar nu is het bioritme uit balans, je glucosewaarde daalt omdat het nacht is. Het verschil zit 'm in het feit dat je nu wel actief bezig blijft en je glucosewaarde nog verder daalt. Het gevolg is een hypo, je wordt trillerig en gaat zweten. Een mooi signaal van je lichaam, het vertelt je gewoon dat je MOET eten, of je het nu wilt of niet, anders val je om en daar heb je helemaal niets aan in je nacht wanneer je aan het werk bent.

Dus wist ik, voordat ik m'n nacht in ga, eet ik zelf die avond ervoor, zo laat mogelijk, zodat ik er nog even op door kan. En vaak wanneer ik wakker word na overdag geslapen te hebben, heb ik ook nog totaal geen trek, best lastig als je nog voor je de volgende nacht ingaat, wel even wat moet eten. Ik eet dus omdat ik weet dat ik energie nodig heb om m'n nacht in te gaan. Zeker ook omdat je niet weet of er op tijd gelegenheid is voor pauze door onverwachte drukte.

Dan eet ik aan het begin van de nacht iets kleins zoals fruit of een cracker met beleg, ga dan alle nachtelijke klusjes doen. Die bestaan in mijn functie uit medische apparatuur checken, opiaten checken, en medicatie voor de ochtend uitzetten, veel antibiotica bereiden. Uiteraard heb je je rondjes langs patiënten die je loopt om te kijken of alles goed gaat naast de bellen van patiënten die jou 's nachts nodig hebben. De infusen die afgaan, de familie begeleiden en bijstaan die in huis zijn, al wakende bij hun geliefde die stervende is. Een spoedopname die via de spoedeisende hulp binnen komt et cetera. En zo ben je de hele nacht wel bezig. Meestal proberen mijn collega en ik, want wij zijn altijd met twee, na alle noodzakelijke klusjes, wat te gaan eten.

In het begin was dat moeilijk, want wat moest ik eten in de nacht? Ik keek naar wat collega's deden maar daar had ik werkelijk niets aan omdat het zo verschillend is wat iedereen eet! De één wil brood, de ander salade, de ander snoept de hele nacht of eet gerust alleen maar chips en andere lekkernijen. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd maar weet nu wat bij mij werkt: ik eet rond drie á vier uur een soepje, zoals pompoensoep, daar ben ik dol op. En voordat we de drukke medicatie ronde doen, eet ik rond vijf á zes uur een beetje yoghurt met een appel. Wanneer ik terug naar huis rij neem ik in de auto vaak nog iets kleins zoals een stukje ontbijtkoek of een klein eierkoekje. En dan ga ik thuis m'n bed weer in.

eierkoek

Als ik mijn laatste nacht in ga, eet ik meestal 's morgens in de auto terug naar huis niets meer omdat ik dan moet omdraaien zo snel mogelijk bij thuiskomst ga slapen en ik 's middags weer vroeger opsta en wat eet. Dan moet ik weer het normale dagelijks ritme in. Al met al, een hele omschakeling die mij in het begin best wat kopzorgen rondom eten gaf. Ook merk ik dat m'n darmen altijd wat van streek zijn. Vaak genoeg is in het nieuws voorbij gekomen, dat het ook niet heel gezond is, die nachtdiensten. In de zorg krijgen wij hier wel een financiële vergoeding voor. (ORT, onregelmatigheidstoeslag) Zelf heb ik geen moeite met nachten, vind het eigenlijk best prima. Maar zodra je ritme verandert, en daarmee je eetpatroon ook, is dat niet altijd een feest wanneer je een eetstoornis hebt en kan dus voor onrust zorgen.

Op onze afdeling stond ook een boekje met tips en adviezen in de nachtdienst en wat je op welk tijdstip het beste kunt eten. Daarin staat het volgende beschreven: als je onregelmatige diensten draait dan kan het soms heel moeilijk zijn om een gezond eetpatroon te volgen. Eten van thuis meenemen is niet altijd even gemakkelijk, en daarnaast heb je tijdens je avond- of nachtdienst vaak veel minder trek of juist continu trek omdat je biologische klok in verwarring is. Echter, juist als je onregelmatige diensten draait is het heel belangrijk om gezond te eten, want onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met onregelmatige werktijden een veel groter risico lopen om slaapstoornissen, overgewicht en hart- en vaatziekten te krijgen. Juist voor mensen die wisseldiensten hebben is het dus extra belangrijk om gezond te eten, zodat je de kans op allerlei ziektes en aandoeningen sterk vermindert. Maar gezond eten als je wisseldiensten draait is voor velen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien wordt je biologische klok flink door elkaar geschud als je onregelmatige diensten draait, waardoor je stofwisseling op een laag pitje staat op momenten dat je juist moet eten. Als gevolg hiervan heb je als je opstaat of als je werkt vaak weinig zin in eten, of juist continu trek.

Goede voeding in de nachtdienst
Maaltijd 1: vlak voor of aan het begin van de dienst
Wat: eiwitrijke voedingsmiddelen zoals melkproducten, eieren, vis, vlees, peulvruchten, noten en zaden, kleine portie koolhydraten, vetarm
Waarom: eiwitrijke maaltijden helpen om wakker te blijven
Maaltijd 2: midden in de nacht
Wat: minder eiwitten, veel koolhydraten, zoals bruin brood, aardappelen, pasta, rijst en fruit. Waarom: energierijk. Dat kun je midden in de nacht goed gebruiken
Maaltijd 3: in de ochtend
Wat: licht eten, vooral koolhydraten en melkproducten
Waarom: zowel koolhydraten als de tryptofaan in de melkproducten werken slaapbevorderend

Dit kun je beter vermijden
 Alcohol 
 Zware en energierijke voeding zoals gefrituurde gerechten: 's nachts maken ze je slaperig en vlak voor het slapen gaan verhinderen ze het in- en doorslapen
 Voedingsmiddelen die cafeïne of kinine bevatten zoals koffie, thee, cola en tonic. Beperk het gebruik tot het begin van de dienst, zodat je na de dienst makkelijker kunt slapen 
 Sterk gekruid voedsel: dit irriteert de maag
 Suikerrijke voedingsmiddelen: op korte termijn verhogen ze de alertheid, maar bij de snelle daling van de suikerspiegel daarna veroorzaken ze slaperigheid

kip

Wat eet jij tijdens nachtdiensten?

 

Reacties

Heidi193 - Vrijdag 22 augustus 2014 19:17
Ah, hele fijne blog. Ik heb in mijn opleidingstijd niet vaak nachten hoeven draaien, maar daar moet ik nu wel aan gaan geloven. Ik neem het mee!
Claudia - Vrijdag 22 augustus 2014 19:20
Ik eet wel een stuk meer in mijn nachtdiensten, anders lig ik inderdaad met een hypo op de grond. Dat je de eerste nacht na een gewone dag 'dooreet' vind ik weer compenseren met de dag dat je uit de nacht komt. Ben nog nooit van nachtdiensten aangekomen of iets dergelijks...
Mis de bron van het boekje/folder bij het laatste, herken het namelijk letterlijk. :-)
Iedereen fijne nachtdiensten gewenst!
skywalker - Vrijdag 22 augustus 2014 19:43
Handige blog! Ik had er nog niet eens aan gedacht dat ik ook nachtdiensten ga moeten draaien. Nu natuurlijk nog niet, want ben nog bezig met mijn opleiding, maar ik had er nog niet eens aan gedacht dat er tijdens nachtdiensten ook gegeten moet worden. Lijkt me erg lastig, gelukkig weet ik dit nu dan alvast. Al hoop ik van mijn eetstoornis af te zijn, voordat ik nachtdiensten ga moeten draaien.
Barbara - Vrijdag 22 augustus 2014 20:24
Ik doe ook nachtdiensten.Ik eet VEEL meer!!
Ik eet 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. Ook op andere tijdstippen.
Ezra - Vrijdag 22 augustus 2014 20:47
Fijn, deze blog komt goed van pas. Ik ben zelf gaan informeren bij collega's, maar daar werd ik inderdaad niet veel wijzer van. Ik heb met mijn diëtiste een eetschema gemaakt voor de nachtdiensten, dat heeft me wel geholpen.

Op dag 1, de nachtdienst in, heb ik een langere dag en heb ik een hoofdmaaltijd extra midden in de nacht.

Op dag 2, in de nachtdienst, eet ik mijn gebruikelijke eetlijst alleen op andere tijdstippen.

Op de dag dat ik uit de nachtdienst kom, heb ik 1 hoofdmaaltijd minder. Dit is volgens mijn diëtiste niet erg omdat ik op dag 1 een extra maaltijd heb gehad.

Wat mij helpt is vlak voordat ik de nachtdienst in ga nog warm te eten, rond 21.00. Dan hou ik het in de nacht beter vol omdat ik een goede maaltijd in mijn buik heb.

Ik neem zelf fruit en yoghurt mee en een broodmaaltijd. Ook merk ik dat je soms meer honger hebt, hiervoor neem ik dan een grote bak snoeptomaatjes mee.

Als ik naar collega's kijk loopt hun eten ook wat apart tijdens nachtdiensten. Zo heb ik collega's die helemaal niet eten, maar ook collega's die de hele nacht snacken. Die nemen dan hele zakken chips en borrelnootjes mee. Niet mijn ding, maar ach: ieder z'n ding.
Qtje - Vrijdag 22 augustus 2014 22:18
Super handig blog. Weet nooit wat en wanneer ik moet eten in m'n nachtdiensten, neem dit mee voor mijn volgende reeks:)
axelle - Vrijdag 22 augustus 2014 23:53
Aahh wat fijnn!! Ik had tijdje geleden hier nog naar gevraagdd want zelf heb ik er vaak moeite mee.. morgen ga ik t uitgebreid lezen, nu slapeenn xx
Kim - Zaterdag 23 augustus 2014 04:08
Fijne blog! Ik zit nu in mijn laatste nacht van deze reeks. Met mijn werk als verpleegkundige zit ik regelmatig in de nacht. In het begin vond ik het ook lastig kwa eten. Gelukkig mijn weg hierin gevonden, maar lichamelijk ben ik altijd een beetje van slag tijdens de nachtdiensten...
konijntje - Zaterdag 23 augustus 2014 09:34
Ik ben ook verpleegkundige en draai veel nachtdiensten. Ook ik eet 's nachts meer dan genoemd. Ik ben 8 uur aan een stuk in de weer en misschien zit ik hooguit alles bijelkaar een half uur. Dus ik moet echt wel goed eten. Omdat je overdag slaapt, verschuif ik gewoon mijn eten, maar vaak neem ik nog wat extra's.
Kiki - Zaterdag 23 augustus 2014 12:42
´Dit kun je beter vermijden: alcohol' dat lijkt me ook als je aan het werk bent :')
Fleur - Zaterdag 23 augustus 2014 12:57
Twijfel vooral niet aan jezelf als je meer eet dan wat er in de blog beschreven staat. Het is heel goed als je eet waar je lichaam om vraagt, zeker als je de hele nacht druk in de weer bent. Luister dus goed naar je eigen lichaam en zoals ook in de blog beschreven staat, zie je dat al je collega's het vaak op hun eigen manier doen en het lastig is, jezelf daaraan te meten.
j - Zaterdag 23 augustus 2014 13:45
Ik vind dit eerlijk gezegd als heel weinig klinken. Ook al is het in de nacht, je bent wel urenlang aan het werk. En overdag slaap je weer, dus ik zou zeggen dat je hetzelfde eet als normaal overdag?
Verder heb ik er helemaal geen verstand van hoor, haha!
T - Zaterdag 23 augustus 2014 17:19
Dit is inderdaad een nachtdienst mét eetstoornis.

Of te wel, zo eet je tijdens een eetstoornis. Geen advies dus. Dit is gewoon veel te weinig als je ook werkt in de nacht. . Het is eigenlijk een gewone werkdag (maar dan in de nacht) en dat is voor een gezond mens niet te doen op soep/eierkoeken en ander licht verteerbare snacks. Je hebt toch echt - om gezond bezig te zijn - maaltijden nodig tijdens de nacht. Als ik kijk wat er bij ons tijdens nachtdiensten doorheen gaat is dat toch een behoorlijke hoeveelheid. En logisch! Je verbrandt ook veel.

Deze blog is dus hopelijk niet bedoeld als "advies" van hoe je moet eten tijdens een nachtdienst. Maar het is eerder een verhaal hoe iemand met een eetstoornis, verstoord eet (en denkt over eten) tijdens een nachtdienst.

Ik hoop dat het je ook lukt om beter voor jezelf te zorgen tijdens de nachtdienst schrijver/schrijfster van de blog.. Zet 'm op :).
x - Zaterdag 23 augustus 2014 21:35
Ik vind het heel goed dat er aandacht wordt besteed aan werken in ploegdiensten en eten, maar hoop niet dat dit als advies wordt opgevat qua eten. Werk zelf veel nachtdiensten en eten is dan lastig. Een diëtist helpt me daarbij en tegen mij zegt ze dat je de normale maaltijden moet eten, maar de tijden moet aanpassen. En eigenlijk moet je zelfs meer eten omdat het veel energie kost om snachts te werken en het vaak lichamelijk zware beroepen zijn die met ploegendiensten werken. Dus als je meer eet dan hier boven beschreven staat is dat juist heel goed. Zelf doe ik het volgende:

Rond 22.00 uur avondeten
Rond 3.00 uur 2 boterhammen
Rond 7.00 uur ontbijt.
Daarna slapen en als ik veel eerder wakker ben eet ik zodra ik wakker ben wat.
Wat ik dan neem verschilt van een tussendoortje tot lunch afhankelijk van hoeveel zin ik heb in eten. Maar mijn collega's eten veel meer tijdens een nachtdienst. Ik denk dat je in iedergeval de normale eetmomenten moet aanhouden.
LB - Zondag 24 augustus 2014 18:52
Deze blog komt goed uit! Volgende week heb ik 4 nachtdiensten.
iris - Zaterdag 13 februari 2016 23:22
Ik heb sinds een tijdje een nieuwe manager. Heb bij de oude manager jaren lang avond diensten gewerkt. Moet nu vroege diensten draaien, ben bang hiervoor omdat mijn bloedsuikerwaardes niet goed zijn. Hoef nog geen medicatie, maar ben bang dat ik toch moet. Nu mijn ritme gaat veranderen.