Mijn moeder is een narcist

Gepost op Dinsdag 13 maart 2018 10:00 door Willemijn in Proud2Live.

Mijn moeder is een narcist. Ze heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Helemaal zeker is dit niet, want daarvoor zou ze onderzocht moeten worden. Dat gebeurt niet, want met haar is niets mis. Zegt zij. Draaien, liegen, manipuleren, emotionele mishandeling. Als jij dit doet, dan krijg je dat. Was ik boos, angstig of verdrietig? Bij haar kon ik niet terecht, mijn gevoelens deden er niet toe. Een knuffel? Kind, jij bent zo aanhankelijk, je eist zoveel van me.

Het gebeurt zo vaak. Ik hoor het regelmatig. Ben jij haar dochter? Oh, ze is zo leuk, zo gezellig en vriendelijk. Altijd enthousiast. En dan denk ik: hebben we het over dezelfde persoon? Het heeft jaren geduurd voordat ik kon zien dat het gedrag van mijn moeder niet normaal is. Ze snapt gevoelens niet, ze kan geen liefde geven en de wereld draait om haar. Zelf ziet ze dit niet zo. Met haar is niets mis, ze zegt dit regelmatig. Andere mensen, die hebben veel problemen. Maar zij niet.

vrouw

Ze gebruikt mensen. Ik deed haar huishouden, zorgde ervoor dat ze zo min mogelijk op mij aan te merken had. Viel zo min mogelijk op. Hier was ze niet dankbaar voor. Als ik eens wat minder deed, dan was ik een egoïst. Haalde ik een studie of een eindexamen? Dan was dat haar verdienste, dat was omdat zij zo’n goede moeder was. Op die momenten werd ik heel even gezien. Niet om mij, maar om mijn prestatie. Met die prestatie krijgt zij bewondering.

Had ik mijn moeder nodig, bijvoorbeeld omdat ik geopereerd werd? Je neemt de bus maar. Maar moest zij naar een dorp verderop, gewoon omdat ze daar even naar een winkel wilde? Dan moest ik haar brengen. Narcisten werken vaak met een dubbele standaard: ze eisen heel veel van jou, maar geven niets terug.

Op een dag had ik intens verdriet, het was een moment waarop je echt je moeder nodig hebt. En ja, ze kwam langs. Maar met ijskoude ogen zei ze: je stopt nu met huilen. Het is over. Mijn moeder draait alles om, vertelt verhalen waar een piepkleine herkenbare kern in zit. Maar het meeste is verdraaid. Betrap je haar daarop, dan ontkent ze. Heb je bewijsmateriaal, dan wordt ze woedend. Direct zoekt ze dan de aanval op, waarin ze je vertelt hoe zwak je bent, wat je allemaal niet bent en hoe weinig jij voorstelt.  

Mijn moeder was en is altijd op zoek naar zwakke plekken. Je bent te dik, je bent te dun, je haar is zo vreemd, je billen zijn te dun of te dik, je hebt te grote borsten, of je hebt zulke kleine borsten, jongens kijken niet naar je om. Pas als je aangeeft dat haar opmerking je niet raakt, waarschijnlijk omdat je het al zo vaak hebt gehoord en je je ervoor hebt afgesloten, gaat ze op zoek naar het volgende. Je hebt geen vrienden, want je bent zo raar. Alles met het doel om jou in haar macht te houden, zorgen dat jij bij haar blijft.

Kwam er iemand op bezoek, dan was mijn moeder vriendelijk. Meelevend. Zodra het bezoek weg was, dan kwamen de kritieken op deze persoon. Lachwekkend hoe zielig die persoon in het leven staat. Geen wonder dat die zo mislukt is. Ook krijg je alle geheimen die verteld waren te horen.

Dat gebeurde natuurlijk niet alleen bij bezoek, ook zelf had ik er enorm onder te lijden. Een aardig gebaar vertrouw ik daarom niet, want wanneer komt de genadeklap? Je doet wel aardig in mijn gezicht, maar als ik weg ben lach je me vast en zeker uit. Vertelde ik iets in vertrouwen aan mijn moeder, dan wist daarna de hele buurt het. Het gaf haar aandacht en aanzien en tegelijkertijd trapte ze mij nog verder de grond in.

Als klein kind doe je alles om liefde te krijgen van je ouders, van je moeder in het bijzonder. Als je dan niet erkend wordt, dan loop je daar op dat moment, in de basis van je hechting, al een trauma op. Wie jij bent, wat jij voelt, dat is schijnbaar niet belangrijk. Je leert niet dat je grenzen hebt, je sluit je af voor je gevoel. Je hebt nog maar een doel: overleven. En dat doe je doordat je je aanpast.

vrouw

In de twintig was ik, en ik was ontzettend angstig. Ik kon niets meer. Was zo verdrietig, ik voelde me de grootste mislukking op aarde en had het gevoel dat ik niets meer waard was. Eerst denk je aan een angststoornis, maar dat is slechts een gevolg van de jarenlange emotionele mishandeling. Heel langzaam krijg je zicht op wat er gebeurd is. Welke ellende je hebt doorstaan. Gelukkig heb ik een therapeut gevonden die ervaring heeft met het behandelen van slachtoffers van narcistisch misbruik.

Als geen ander voel ik aan wat een ander nodig heeft. Ben ik bang voor alle reacties van anderen, voor een aanval. Zelfs een cadeau ontvang ik niet goed, want wat is de verborgen boodschap? Heel langzaam ga ik mezelf ontdekken: wie ben ik, wat vind ik leuk om te doen en waar liggen mijn grenzen?

Als ik dit schrijf, weet ik eigenlijk niet goed wat ik moet schrijven. Mijn jeugd was gelukkig, dat werd ons altijd verteld. Daarnaast verdring je veel, zodat je maar niet hoeft te voelen. Wat je niet weet, is niet gebeurd. Het opschrijven maakt dat ik direct weer blokkeer, niet helder zie wat er aan de hand was.

Dit alles schrijf ik op met een knoop in mijn maag en ik voel mij verdrietig. En eigenlijk is dat een goed signaal: ik herken de gevoelens in mijn lichaam. En ik ga mijn verhaal langzaam delen. Ik stap over de schaamte heen. Met mij is niets mis, ik mag op mezelf vertrouwen. Ik mag mezelf gaan vinden.

Herken jij je in dit verhaal? Mijn gegevens zijn bij de redactie bekend, je mag contact met me opnemen.

Fotografie: Pexels

 

Reacties

nijn - Dinsdag 13 maart 2018 10:03

Zoveel herkenning.

FemkedeHaan - Dinsdag 13 maart 2018 10:04

Mijn god wat wen verhaal... vreselijk dat je dit hebt moeten doorstaan. Ik wens je alle geluk en liefde in je leven en hoop dat je zo snel mogelijk weer op jezelf gaat vertrouwen

Anellin - Dinsdag 13 maart 2018 10:24

Ik ben boj mijn vader doorgegroeid en bij hem is nu officieel ook narcisme geconstateerd. Eindelijk vallen heel veel dingen op hun plek. Ik zou ook wel contact willen...

Anellin - Dinsdag 13 maart 2018 10:25

Ik bedoel natuurlijk ben en opgevoed

Lieke - Dinsdag 13 maart 2018 10:29

Zoveel herkenning...

Maria - Dinsdag 13 maart 2018 10:36

'Je jeugd was gelukkig', schrijf je. Meestal krijg je wel je natje een je droogje maar dat emotionele stuk is zo moeilijk te vatten. En als je klein bent denk je vaak dat het zo hoort. Sterkte ermee.

M - Dinsdag 13 maart 2018 10:39

Hier ook heel veel herkenning.. Pijnlijk om te zien dat ik niet de enige ben..

Liesl - Dinsdag 13 maart 2018 10:59

Wat een mooi geschreven, pakkend verhaal!
Je bent zo enorm sterk en daar mag je fier op zijn!
Bedankt om dit te delen. Ik wens je heel veel succes met het schrijven aan je eigen levensverhaal. Met jou als hoofdpersonage, en niet als bijrol! Weet dat dit mag, dat dit zelfs moet! Geef jezelf de aandacht en zorg die je nooit kreeg.
Steunende virtuele knuffel! =D

Wen - Dinsdag 13 maart 2018 11:05

Oh jeetje, ineens valt alles op zijn plek. Ik zie zoveel herkenning in jouw bericht en lees het met tranen in mijn ogen nog eens na. Het voelt alsof ik dit zelf geschreven zou kunnen hebben, maar tegelijk weet ik dat ik nog niet zover ben. De herkenning is echt zo groot, het lijkt me fijn contact met je te hebben. Misschien dat we samen ervaringen kunnen uitwisselen, je bent niet alleen. Heel veel sterkte en liefs voor jou.

muus83 - Dinsdag 13 maart 2018 11:28

Jeetje wat heftig! Ik wens je heel veel kracht en succes met het ontdekken van jezelf en het opbouwen van vertrouwen in de wel degelijk goede bedoelingen van anderen dan je moeder. ❤️💪🏻🍀

Naomi - Dinsdag 13 maart 2018 11:31

Ik ben bij mijn vader opgegroeid ondat mijn moeder psychisch niet in irde was en de opvoeding niet aankon.
Helaas was het bij mijn vader totaal niet beter aangezien hij een nacist en autist is. Ik herken mezelf echt heel erg in dit verhaal..
Altijd willen presteren altijd alles goed willen doen, zodat er niks op mij aan te merken viel. Maar helaas ondanks dat was er altijd wel iets waarmee hij mij de grond diep in kon persen. Nooit goed genoeg, nooit voor mij klaar staan. En als hij dan eens klaar stond voor mij.. indd dan stond daar iets tegenover. Dan hoor je 3 jaar later nog, wat hij die ene keer voor je gedaan heeft. Dat je het recht niet hebt je mond open te trekken en dat je ondankbaar bent en niks hebt bereikt.

Yesterday - Dinsdag 13 maart 2018 12:43

Holy shit. Ieder woord herken ik zo enorm erg. Op dit moment volg ik therapie waarbij ik dit nu dus pas inzie. Ik heb het er heel moeilijk mee. Dit is ook de eerste keer dat een instantie niet zegt "probeer het leuk te houden samen", maar "het was de juiste beslissing om contact te verbreken".
Heb jij ook nog stille hoop? Ook al weet je dat het jezelf voor de gek houden is?
Het doet me enorm veel om dit alles zo te lezen, omdat niemand dit ooit kon begrijpen. Dus heel erg bedankt voor je woorden en sorry voor de warrige reactie.

Stellar - Dinsdag 13 maart 2018 15:35

heel veel bewondering voor je, je bent heel sterk en dapper
je mag er zijn, precies zoals je bent

Denise - Dinsdag 13 maart 2018 16:30

Fuck. Zo intens bizar herkenbaar gewoon :{

Ik trok het niet meer en heb het contact met mijn moeder verbroken. Ik vind dat best ingewikkeld want ik (en mijn zus ook) blijven hopen op een moeder die we nooit zullen krijgen :(

Ik heb ook nog regelmatig de twijfel of ik niet weer contact moet opnemen. Want "wat als ze doodgaat"? En "misschien kan het nu wel anders". Maar ik weet gewoon dat het niet anders zal gaan. Nu niet, morgen niet, nooit niet.

Ik lees hier eigenlijk nooit dingen mensen die een narcistische moeder hebben. Sowieso kom ik die verhalen weinig tegen. Dit is echt een golf van herkenning.

Thnx for sharing!

britneyangel - Dinsdag 13 maart 2018 16:33

wat heftig je verhaal! goed dat je hulp hebt gezocht

T - Dinsdag 13 maart 2018 16:58

Niet met ouders, maar het verhaal is herkenbaar w.b. de man van mijn vriendin. Altijd op je tenen lopen om hem niet te ergeren of in haar geval: te pleasen. Zo vaak heeft ze huilend aan de keukentafel gezeten en dronken we het verdriet en de frustratie maar weg met een (of twee) flessen wijn.
Tot de bom barstte tussen hem en mij en een andere vriendin me een krantenknipsel liet lezen over narcisme. Alles werd me duidelijk, alles valt op zn plaats: hetis een machtsspel waarbij hij een wig probeert te drijven tussen zijn vrouw en haar vriendenkring. En toen, na 12 jaar 'etteren' kon ik een plan van aanpak maken. De "je kunt mij nooit meer raken, ben onverschillig in wat je vindt en tegen me zegt" - tactiek. En het werkt. Een enkele keer zie ik de valkuil nog voor / onder me, maar ik signaleer gelukkig tijdig.
Vriendin legt de 'schuld' nog vaak bij haarzelf, maar ja ... het is haar huwelijk wat ze op het spel zet.

Louise - Dinsdag 13 maart 2018 18:35

Wow
Nooit heb ik geweten wat er mis was met mij, of mijn mama. Maar letterlijk alles wat ik in dit artikel heb gelezen gebeurt ook bij mij thuis. Mijn mama is niet in staat om met iets anders dan zichzelf en haar eigen noden bezig te zijn. Als ze ergens de kans ziet om zichzelf in de spotlights te stellen... ze walst er iedereen voor plat. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik geen mama heb want ik kon/kan niet bij haar terecht.

Mijn vriend heeft het ook gelezen en zegt ook dat dit evengoed over mijn mama geschreven zou kunnen zijn. Zo bizar om dit te lezen
Ben er niet goed van

Renate - Dinsdag 13 maart 2018 23:53

Ik herken er veel dingen in, maar in mijn situatie was het mijn ex

M. - Woensdag 14 maart 2018 07:24

Vervormingen. Je gaat zo aan jezelf twijfelen.

P - Woensdag 14 maart 2018 11:23

Jemig wat heftig... Heel veel sterkte. Wat hoop ik dat je jezelf helemaal gaat vinden ♥

Hilde - Woensdag 14 maart 2018 20:28

Dankjewel voor deze blog.
Ieder woord is voor mij zo herkenbaar dat ik met tranen in mijn ogen zit.
Je blog heeft me echt geraakt en het is zo knap van je dat je er zo over schrijft.
Ik stuur heel veel liefde jouw kant op ♥

Nora - Woensdag 14 maart 2018 20:53

Geschrokken heb ik dit bericht gelezen, het klonk als mijn verhaal maar ik heb het niet geschreven. Wat dapper dat je dit hebt kunnen opschrijven, bedankt. Ik ben heel erg benieuwd naar de naam van de therapeut die je gevonden hebt, zou je die mogen doorgeven?

Nora - Woensdag 14 maart 2018 20:55

Ik kan je ook het boek aanraden (als je het nog niet kent): Mothers who can't love. Dat is voor mij een eye opener geweest.

Lost girl - Donderdag 15 maart 2018 01:19

Wauw wat heftig. En wat "fijn" dat.je zoveel mensen hier op het forum de woorden geeft die ze.zelf niet konden vinden. Ik ben blij dat het voor mij totaal niet herkenbaar is. Ik hoop dat je een heleboel mooie mensen gaat ontmoeten dir jou net zoveel aandacht en liefde geven als die jij hun geeft.

Lost girl - Donderdag 15 maart 2018 01:19

Wauw wat heftig. En wat "fijn" dat.je zoveel mensen hier op het forum de woorden geeft die ze.zelf niet konden vinden. Ik ben blij dat het voor mij totaal niet herkenbaar is. Ik hoop dat je een heleboel mooie mensen gaat ontmoeten dir jou net zoveel aandacht en liefde geven als die jij hun geeft.

Roos - Donderdag 15 maart 2018 15:16

Wauw zoveel herkenning. Ik moest me tranen inhouden. Alles is zo herkenbaar, dat het zowat pijnlijk is. Lijkt me fijn om dit soort dingen te kunnen delen met anderen en om in contact met je te komen. Heb er nog nooit met anderen echt over gepraat, omdat mensen het vaak ook niet herkennen of begrijpen. Ik heb heel veel bewondering voor je dat je dit heftige verhaal hier deelt. Je bent ontzettend dapper. Heel veel sterkte!

X - Vrijdag 16 maart 2018 17:46

Ik wens je veel kracht toe bij je verwerkingsproces. Vaak snapt de omgeving het niet dat een ouder zijn eigen kind zo kan pijn doen en is het moeilijk om te praten over verbroken contact of hoe beschadigd je bent door je ouders.

Kies voor jezelf als je eenmaal zo ver bent. Met jou is niets mis! Ik heb er geen spijt van dat ik mijn moeder niet meer zie. Ook al voel het soms even rot, met de tijd zal je zien dat je eindelijk jezelf kunt zijn en hoeveel goeds je dat oplevert. Er zijn genoeg warme mensen die jou liefde wel verdienen.

Veel liefs. You are not alone.

Katrijn - Maandag 23 april 2018 17:38

Bedankt voor dit artikel, echt waar! Ik zit momenteel in de herkenningsfase. Schrijf jij toevallig nog op een blog? Mag ik je anders vragen naar details van je therapeut? Ik wens je heel veel succes!

Katrijn

X. - Woensdag 20 juni 2018 13:02

je kan op de website "het verdwenen zelf" een lijst opvragen van geschikte therapeuten. veel sterkte!

Trijntje - Donderdag 21 juni 2018 09:47

Ik heb hetzelfde meegemaakt en nog steeds
Ik voel me eenzaam en dom en totaal onbelangrijk

Gastblog door Willemijn

Willemijn stuurde haar gastblog in naar redactie@proud2Bme.nl

Vind je dit waardevol?


feed