Je bent uitbehandeld

 

Je bent uitbehandeld, zei de dame met kort wit haar tegen me. Ik dacht dat ik gek werd. Gaat deze mevrouw die mij slechts één keer gesproken heeft, mij nu vertellen dat ik, na 6 maanden therapie in haar instelling, uitbehandeld ben? Ik moest maar accepteren dat ik een chronische eetstoornis had en mijn leven zo inrichten dat het leefbaar was. Vijfentwintig jaar was ik, een hbo studie afgerond en ik werkte part-time bij een leuk bedrijf. Een half jaar geleden was ik naar deze instantie verwezen in de hoop hier geholpen te worden. De vrouw keek me volkomen nuchter aan, alsof ze iets heel normaals had gezegd. Iets wat ze dagelijks zei.

Ondanks mijn tengere lichaam, voelde ik me op dat moment één bonk kracht. Een enorme boosheid borrelde in me op. Niet eentje waarbij je een half uur staat te wachten tot het water kookt, maar gewoon BAM direct, deksel van de pan, hallo boosheid. Ik kookte, maar hield me in. Als ik heel boos zou worden, zou dat immers onderdeel zijn van mijn problematiek, althans dat was mijn ervaring met de dame in kwestie. Begrijp me trouwens niet verkeerd, ze had heus haar goede bedoelingen en de instantie deed zeker zijn best om mij te helpen. De manier waarop ze zich echter naar mij opstelde en waarop ik werd geholpen sloot niet bij mij aan. Dat kan allemaal gebeuren. De schuld of oorzaak hiervan zal ergens in het midden liggen, echter mij mededelen dat ik uitbehandeld was vond ik een stap te ver gaan. 

uitbehandeld

Ik had het kort geleden op mijn werk over de term uitbehandeld. Hier vertelden ze me dat ze deze term het liefst niet gebruikten. Het was zo'n negatieve en hopeloze boodschap. Bovendien is het niet aan de instantie te bepalen of je bent uitbehandeld. Daarmee plaats je je als instantie boven alle hulpverlening in Nederland, terwijl je helemaal niet weet of de cliënt bij andere hulpverlening wel baat zou kunnen hebben. Je kunt als instantie wel zeggen dat je niet meer weet hoe iemand verder te helpen, omdat je alles hebt gedaan wat binnen jouw macht ligt. Daarbij is het vervolgens van belang om in overleg te werken aan een kwalitatieve verwijzing. 

De negatieve boodschap zorgde bij mij juist niet voor acceptatie, maar voor het oprapen van een extra strijdbijl tegen de eetstoornis. Ik wist dat ik die eetstoornis hoe dan ook zou gaan verslaan, mét of zonder hulpverlening. Het loslaten van alle hulpverlening zorgde er bij mij uiteindelijk voor dat ik, met steun van een klein aantal mensen in mijn omgeving, heel langzaam de eetstoornis de baas werd. De eerste maanden nadat ik weg was bij deze instantie heb ik me heel eenzaam gevoeld. Ik voelde me erg in de kou gezet. Gelukkig had ik naast deze negatieve ervaring, het jaar eraan voorafgaand ook hele positieve ervaringen opgedaan binnen de hulpverlening. Dit maakte dat ik wist dat goede hulpverlening wel degelijk bestond.

Het zal je maar gezegd worden: Je bent uitbehandeld. Niet iedereen zal na zo'n boodschap meer vechtlust krijgen. Het kan je ook enorm passief en hopeloos maken. Het is een klap op je zelfbeeld, een donkere bril op je toekomst en daarom ook kwalijk om tegen iemand te zeggen.

uitbehandeld

Tegelijkertijd moet ik misschien ook realistisch blijven? Als iemand een levensgevaarlijk gewicht heeft, wél wil genezen, maar sowieso niets wil aankomen, hoe kan je iemand dan behandelen? Dat voelt een beetje als vragen aan een oncoloog of die je wil genezen van kanker zonder hiervoor chemotherapie en/of bestraling te gebruiken. Natuurlijk kan er uitgebreid met elkaar gekeken worden naar hoe toch een gewichtstoename tot stand kan worden gebracht, hoeveel gewicht dit dan minimaal moet zijn en welke angsten er spelen en hoe die te behandelen, maar uiteindelijk zal om te kunnen genezen toch dat gewicht omhoog moeten. Dat kan alleen de persoon zelf, mét hulp van professionele mensen, vrienden en familie. Als iemand dat niet wil, is die dan uitbehandeld? 

Wanneer is het wel passend om tegen iemand te zeggen dat diegene is uitbehandeld? Als de persoon zelf ook niet meer wil veranderen? Als de instantie echt geen perspectief meer ziet? Ik weet het niet. Misschien moet het wel nooit gezegd worden? Misschien is het soms juist wel nodig om te zeggen om de ernst van de situatie duidelijk te maken? Ik heb geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je tegen iemand kan zeggen dat die uitbehandeld. Ik ben daarom benieuwd hoe jij hierover denkt. Laat gerust jouw mening of advies achter onder deze blog.

Fotografie: Danielle Moler

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mamvan3 - Vrijdag 25 november 2016 13:15
Ik denk dat er aan de client gevraagd moet worden hoe hij/zij denkt nog wel behandeld te kunnen worden. Wie weet heeft de client de ervaring dat er juist een heel directe psycholoog nodig is en dat er strenge regels zijn. Maar voor andere kan het juist het tegenovergestelde zijn.
Ook over eetlijsten zijn denk ik afspraken te maken. Als de angst werkelijk zo hoog is en het daarop steeds mis gaat in een behandeling omdat de client zich niet aan de regelt houdt dan moet er misschien eens gevraagd worden wat wel haalbaar is en wat daar voor nodig is. Daar kun je dan wel een harde afspraak over maken.
Ik denk dat er veel minder volgens een vast protocol gewerkt moet worden maar meer zorg gericht op de persoon.
Ook denk ik nog steeds (dat is iets waar ik zelf ook tegenaan loop) dat er te weinig plekken in nederland zijn waar je tegelijkertijd zorg kunt krijgen voor een eetstoornis en andere problematiek. het is vaak dat de een zegt dat eerst de eetstoornis weg moet want anders kun je niet aan de rest werken en dat de eetstoornis instelling zegt dat er eerst andere problematiek opgelost moet worden want die problematiek houdt de eetstoornis in de hand.
Maar waarom niet samenwerken? Ik denk dat veel mensen hier baad bij zullen hebben. Hoe dat precies moet weet ik ook niet maar binnen Rivierduinen bv moeten er toch mogelijkheden zijn om mensen uit het autismeteam, het persoonlijkheidsstoornisteam, het eetstoornisteam, het angstklachten team en het stemmingsstoornissen team samen te laten werken.
Misschien te mooi gedacht maar ik heb me dit al vaak afgevraagd. Waar is die zorg te vinden die meerdere dingen tegelijk aanpakt zodat je niet van het kastje naar de muur gestuurd blijft worden.
Anoniem - Vrijdag 25 november 2016 13:41
Je kunt niet tegen iemand zeggen je bent uit behandeld zeggen.Iemand met een eetstoornis is al eenzaam en zo word dat alleen maar erger.Je moet dan samen met de persoon kijken naar een andere aanpak die wel aansluit.De wachttijden moeten korter en dr zorg of maar dat heb je gezien bij emma.Er moeten echt dingen veranderen in dr zorg.Standaard voorlichting op scholen,korten wachttijden en zorg op maar daar moeten we naar toe!
Ronja - Vrijdag 25 november 2016 13:45
Ik word ook boos bij de term 'uitbehandeld' Het maakt je zo hopeloos. Maar dat is de hulpverlening ook denk ik als ze die term gebruiken. Misschien is het een laatste poging iemands kracht en vechtlust aan te spreken, maar ja, het kan ook tegengesteld werken.
Ben het wel met mam eens.
10neke - Vrijdag 25 november 2016 13:49
Ik sluit me bij mamvan3- en ben het er helemaal mee eens.
Maddy - Vrijdag 25 november 2016 15:44
Hun zijn uitbehandeld..... de patiënt niet
Maria - Vrijdag 25 november 2016 15:57
Vraag me in zo'n situatie vooral af of de behandeling wel aanslaat. Misschien is er gewoon wat anders nodig. Ben zelf ook niet zo'n voorstander van eindeloos praten en eetlijsten maar voor een persoonlijke aanpak. Voor de één kan dat haptonomie zijn, voor de ander iets anders.
Ook kijken, in geval van een laag gewicht, waarom iemand niet wil aankomen. Zo vaak wordt gezegd dat je de overgang van meisje naar vrouw moeilijk kan accepteren maar mijns inziens kan je ook moeilijk vrouw worden als het kleine kind er al niet mag zijn. Denk dat je je eerst veilig moet voelen om de kunnen en durven groeien. En ook niet teveel focussen op een bepaald streefgewicht. Een paar kilo erbij, zodat je uit de gevarenzone bent lijkt me in eerste instantie het belangrijkste.
Mijn ervaring vanuit het verleden was dat je vooral vetgemest werd maar dat er aan de problemen weinig tot niets gedaan werd dus dan is het ook lastig om te herstellen. Als een hulpverlening niet op de juisten knopjes weet te drukken is het makkelijk om te zeggen dat het aan de patiënt ligt maar als de hulpverlener eerst eens naar zichzelf kijkt en kijkt wat diegene echt nodig heeft kan dat schelen. Misschien kan hij of zij de patiënt beter doorverwijzen.
Aniek - Vrijdag 25 november 2016 16:44
@Maddy, dat is een goeie!
A - Vrijdag 25 november 2016 17:34
Zelf heb ik 3 jaar geleden te horen gekregen dat ik "uitbehandeld" was. Een zeer ernstige en chronische vorm van anorexia. Een opname konden ze mij niet bieden. Een paar maanden later lag ik aan de hartbewaking.
In dat opzicht niet geheel gek dat ik die stempel na 10 jaar AN kreeg. Maar tegelijkertijd ook absoluut niet waar.
Je weet namelijk nooit wat er in je leven gaat plaatsvinden waardoor je wel of geen andere keuzes gaat maken, waardoor je wel of niet herstelt.

Tja, lastig. Mij gaf het toen een wanhoopsgevoel waardoor ik bijna over het randje gig, er eigenlijk al overheen was gegaan, maar uiteindelijk heb ik heeel veeel andere stappen gezet, richting herstel. Nog steeds ben ik voor een deel ziek, maar de An heeft zoveel minder ruimte in mijn leven nu.

M. - Vrijdag 25 november 2016 18:07
Ik werd ook uitbehandeld verklaard. Een enorme dreun die ik niet had zien aankomen. Mij gaf het, net als jou Scarlet, vooral extra kracht. Niemand heeft het recht om mij op te geven. Moeten leren leven met maakte mij razend. Dat wilde ik niet en dat zou ik ook niet accepteren, ook al ging ik dan misschien niet zo snel als dat zij van me verlangden. Ik heb mijn eigen pad gezocht. Op mijn tempo en mijn manier heb ik sprongen gemaakt in mijn herstel, en dat zal ik blijven doen. 'de slak bereikte de ark door volharding'. Ik kom er.
Moos - Vrijdag 25 november 2016 21:06
Na 18 jaar ben ik ook ""uitbehandeld"
Nou dacht het niet, het gevecht blijft doorgaan elke dag weer, er zal heus wel weer wat op mijn pad komen....
cynthia - Zaterdag 26 november 2016 00:08
Vind Maddy ook goed gezegd!
Miku - Zaterdag 26 november 2016 10:20
Wat Maddy zegt klopt wel, alleen word het vaak zo niet gebracht. Tegen mij zeiden ze na een half jaar klinische behandeling dat ik "onbehandelbaar" was. Dat klinkt alsof ik niet te behandelen viel, terwijl ik op dat moment het gewoon moeilijk kreeg toen ik mijn steefgewicht naderde. Ik was toen zover heen in mijn hoofd dat ik het wel best vond. Mijn moeder gelukkig niet en zij heeft me overal en nergens heengesleurd voor behandelingen. Toen kon ik haar wel schieten maar nu ben ik haar onwijs dankbaar dat ze me nooit heeft opgegeven. Echt... als ik alles wat ik nu heb had moeten missen. Ik heb mijn leven niet een maar twee keer aan haar te danken. En nee: niet alle behandelingen waren even leuk. Maar als je zo ziek bent is er in mijn beleving in de gevarenzone geen ruimte voor onderhandelen. Toen ik een therapeut kreeg waar niet mee te onderhandelen viel, kwam ik pas uit de gevarenzone. Was vreselijk. Maar het redde me uiteindelijk wel. De mensen die ik het meest heb gehaat, waren uiteindelijk de mensen die me nooit hebben opgegeven en dankzij hen ben ik er niet alleen nog, maar heb ik ook een echt leven. Het blijft een gevecht maar wel een gevecht wat nu de moeite waard blijkt.
Life - Zaterdag 26 november 2016 14:41
Ik vind dat je niet iemand uitbehandeld kan verklaren. Het minste wat je kan doen is iemand doorverwijzen.
Krissy18 - Zaterdag 26 november 2016 21:35
Na behandelingen en opnames in twee klinieken hebben ze mij ook zo goed als chronisch verklaard. Daarna ben ik samen met mijn ouders hulp dich bij huis gaan zoeken; maar goed ook want het gaat steeds een stukje beter. Mijn diëtiste en therapeute zijn schatten van vrouwen die me heel goed helpen. Ik heb in de afgelopen maanden meer stappen gezet thuis dan in al die maanden bij gespecialiseerde hulp
sUUs - Zondag 27 november 2016 10:21
'"Tegelijkertijd moet ik misschien ook realistisch blijven? Als iemand een levensgevaarlijk gewicht heeft, wél wil genezen, maar sowieso niets wil aankomen, hoe kan je iemand dan behandelen?"

Ik snap je punt, maar dit is in de regel hèt grote probleem bij anorexia. Je wilt er wel van af, maar ergens ook weer niet. En dat kan ook niet, want hoe ga je het in vredesnaam redden zonder anorexia of boulimia of NAO. Je zult eerst eens kennis moeten maken met andere vormen van 'coping' om het leven het hoofd te kunnen bieden. M.I. moeten hulpinstanties dáár veel meer mee doen. Want als er -gevoelsmatig- geen alternatieven zijn voor je ES, dan kun je het niet loslaten.

Ik was op een gegeven moment ook 'uitbehandeld', hoofdzakelijk omdat instanties niet met elkaar wilden en konden samenwerken. Ik vond op een gegeven moment een passende therapie in de vorm van emotioneel lichaamswerk (holistische benadering) en was tegelijkertijd in behandeling bij -destijjds- het Riagg voor een stukje cognitieve ondersteuning. Voorstel van de lichaamswerk-therapeut was om de krachten te bundelen, zodat er een meer omvattende behandeling kon worden ingezet. Het Riagg moest daar niets van weten en wees me de deur. Gemiste kans! UIteindelijk bood lichaamswerk me juist de tools die ik nodig had om de ES te kunnen loslaten. Inmiddels al jaren happily recovered.

'UItbehandeld' is wat mij betreft echt een no go. Als je als instantie merkt dat een behandeling vast zit, bekijk dan op zijn minst samen met de betrokkene(n) of er alternatieven zijn en werk in vredesnaam SAMEN! Ik moest het maar alleen uitzoeken, of leren leven met vrij ernstige boulimia/anorexia. Ik was destijds nog geen 18, kansen te over om te herstellen. Ik hoop echt dat hulpverleningsinstanties van hun eilandjes vandaan komen. Bundel krachten.
Marja - Zondag 27 november 2016 12:46
Ik heb deze boodschap ook gekregen. Ik was uitbehandeld of niet behandelbaar. Dat na een tien minuten gesprek. Ik was heel verdrietig en kwam verslagen uit een gesprek waarvoor ik eigenlijk kwam om hulp te vragen.

Ik heb me nog nooit zo ontredderd en alleen gevoeld Ik heb nog steeds geen passende hulp gevonden, mijn leven is steeds minder leuk. Ik krijg steeds meer klachten en die verwijst de huisarts allemaal naar mijn psyche toe.. en dat ik daar wat aan moet doen. Maar de poh van de huisarts weet maar niet hoe verder. Ik wacht en wacht op niks.


Ik zal het alleen moeten doen. Maar dat red ik uiteindelijk niet. Dus ergens zal ik moeten accepteren dat dit het leven is.
Nanda Oudesluijs - Maandag 28 november 2016 17:42
Zelf heb ik geen eetstoornis maar kan me erg geholpen voelen door mensen die zelf met bepaalde "ziektes" te maken hebben (of gehad) en het overleefd hebben dan wel er sterker zijn uitgekomen. In het geval van anorexia denk ik dan al snel aan een actrice van Harry Potter. Volgens mij speelde ze een personage genaamd Luna. Ik herinner me een artikel online dat J.K. Rowling haar de rol had beloofd als ze anorexia kon verslaan. Nou wil ik niet suggereren dat een dergelijke aanpak voor iedereen zou werken absoluut niet gezien het karakter van de ziekte maar ze leeft bij mijn weten nog steeds. Nadeel kan zijn dat ze 'Britse'? is en haar ervaringsdeskundigheid dus mogelijk niet voor iedereen even toegankelijk.
* - Zondag 16 april 2017 23:10
Pas geleden ben ik uitbehandeld verklaard. De AN is er al veel langer, maar anderhalf jaar geleden heb ik hulp gezocht. Binnen één jaar werd de behandeling op 'damage controle' gezet. Dus niet werken naar genezing maar zorgen dat het niet slechter word. Nu krijg ik te horen dat ik uitbehandeld ben. 21 lentes jong, en ongenezelijk ziek? Zo lang ik toch beter wil worden zou er toch nog hoop moeten zijn?
Sharona - Zondag 26 augustus 2018 10:46
Hallo
Ik heb een vraagje
Ik wil weten of ik in de gevarenzone van anorexia zit
Ik weet dat ik mezelf wel anders zie dan de meeste mensen met
Ik weet van mezelf dat ik wel te dun ben maar ik vind het mooi. Ik zie mezelf ook echt zoals ik eruit
Ik vraag me nu af hoe ik kan berekenen of ik in de *levensgevaarlijke zone* zit. Ik hoop dat iemand dit leest en ik hier snel antwoord op krijg.
Groetjes Sharona