Ik heb weinig geld

 

Wanneer je een financiële meevaller hebt, salaris hebt gekregen of geld hebt bespaard, kan dit voelen als een geluksmomentje. Je kunt de rekeningen weer betalen en misschien kun je weer iets leuks gaan doen of iets kopen wat je al lang wilde hebben. Veel mensen leven wat minder ruim en moeten elke cent omdraaien. Ze sprokkelen wat geld bij elkaar om boodschappen te doen en de huur van het huis te betalen. Toch zijn er niet alleen maar nadelen aan het hebben van weinig geld...

Zelf heb ik geen echte armoede gekend. Ik heb het altijd goed gehad. Ik kreeg niet alles wat ik wilde, maar ik had het zeker niet slecht en ik kwam niks te kort. Ook toen ik ouder werd, was geld niet echt een probleem. Ik leerde hoe ik zelf mijn geld kon verdienen met het maken van spulletjes die ik via een winkeltje verkocht. Ook heb ik op jonge leeftijd al een baantje gekregen in een winkel en als oppas. Ik verkocht veel oude kleding op marktplaats en rommelmarkten.

Geld
Bron

Mijn ouders leerden mij hoe ik moest sparen en ook moest wachten tot ik genoeg geld had om te kopen wat ik wilde. Hierdoor kan ik nu denk ik goed met geld omgaan en prioriteiten stellen. Wel ben ik op gegeven moment geconfronteerd met een lege bankrekening. Dit is absoluut niet te vergelijken met mensen die het veel slechter hebben en dit veel vaker meemaken, maar ik had een momentje een beetje een idee hoe iemand zich zou moeten voelen die dit eigenlijk elke maand meemaakt.

Ik ken veel mensen die het niet breed hebben en ik heb ook gezien dat dit niet alleen maar slechte kanten heeft, hoe moeilijk de situatie ook is. Ik denk dat deze mensen de waarde van geld beter begrijpen en dat het 'geen of heel weinig geld hebben' je veel kan leren over jezelf, vriendschappen en de wereld om je heen.

♥ Je bent zuinig
Wanneer je minder te besteden hebt, ga je als het goed is vanzelf zuiniger leven. Je kijkt meer naar aanbiedingen in reclamefolders, je koopt niet zomaar alles wat je wilt waardoor de kans op miskopen kleiner is en je stelt prioriteiten waardoor je beter kunt begrijpen wat belangrijk is voor jou en wat je het liefste wilt. Hier kunnen veel mensen nog wat van leren. Dit kan er ook voor zorgen dat je meer geniet van de dingen waar je geld aan uitgeeft. Je leeft bewuster en zuiniger.

♥ Je kent de waarde van geld
Wanneer je hard voor je geld moet werken en elke cent omdraait, krijgt geld en het hebben ervan een hele andere waarde. Het is niet iets vanzelfsprekends. Het uitgeven van dat kleine beetje geld dat je hebt kan pijn doen, maar tegelijkertijd kan hetgeen wat je ervoor terugkrijgt heel veel waarde hebben. Je kunt je hierdoor goed en rijk voelen, maar dan op een andere manier.

♥ Je leert om te gaan met angst
Mensen met weinig geld worden vaak geconfronteerd met angst. Angst of zij de rekeningen nog kunnen betalen, of zij zichzelf en hun kinderen kunnen onderhouden, etc. Elke keer weer worden zij geconfronteerd met een onzekere situatie. Misschien zijn er wel toekomstdromen die niet waargemaakt kunnen worden zonder geld. Ik denk dat dit een vreselijk naar gevoel is en veel angst voor nu maar ook voor de toekomst kan opleveren. Deze mensen leren op één of andere manier omgaan met hun situatie die onzeker is. Ze ontwikkelen copingsmechanismen waardoor zij met de situatie om kunnen gaan. Dit kan ook helpen in andere situaties.

meisje
Bron

♥ Je leert creatief zijn
Je moet roeien met de riemen die je hebt. Hierdoor eist de situatie soms van je dat je creatiever moet nadenken en anders moet kijken naar de situatie. Je gaat manieren zoeken waarop je wel rond kunt komen, je start misschien een kleine business om geld bij elkaar te krijgen, je verkoopt spullen die je niet meer gebruikt, je vermaakt dingen zodat je oude kleding weer leuk is, etc. Creativiteit kan je ver brengen in het leven.

♥ Nieuwe mogelijkheden worden interessanter
Mogelijkheden die je anders direct van de baan zou schuiven, krijgen nu misschien een kans. Nieuwe mogelijkheden kunnen leiden tot iets heel moois. Je geeft jezelf en jouw situatie de kans om dit te ontdekken en misschien kan het je wel heel veel opleveren.

♥ Pay-day is een feestje
Wanneer je geld krijgt, is dat ineens extra leuk. Er is weer even een ademruimte. Je kunt je rekeningen weer betalen en misschien zelfs iets leuks doen. Niet voor iedereen is pay-day een magisch moment of een klein feestje maar wordt het alleen gezien als iets dat vanzelfsprekend is.

♥ Je overweegt beslissingen beter
Wat ik al eerder aangaf en wat je je waarschijnlijk ook kunt voorstellen, is dat je meer overwegingen moet maken als je weinig te besteden hebt. Heb je meer aan dat ene product of kan je beter dat andere kopen wat je voor meer kunt gebruiken maar wat wel iets duurder is? Dit kan ervoor zorgen dat je geen overhaaste beslissingen neemt. Je denkt beter na over dingen waardoor de kans op een goede beslissing groter wordt.

♥ Het laat je de kleine dingen in het leven waarderen
Het hebben van weinig geld leert je de kleine dingen in het leven te waarderen. Het laat zien dat er andere dingen tellen, zoals liefde, vriendschap, persoonlijke vaardigheden, etc. Het laat kinderen blij zijn met een knuffel van een geliefde of een compliment in plaats van een groot barbie huis. De kleine mooie dingen die anderen vaak over het hoofd zien en die juist voor geluk zorgen, zie jij misschien eerder.

meisje in weiland
Bron

♥ Je wordt gemotiveerd
Wanneer je als kind opgroeit in een rijk gezin waar je alles krijgt wat je hartje begeert, leer je wellicht minder snel te knokken voor iets wat je graag wilt bereiken. Je wordt misschien minder gestimuleerd om voor je dromen te vechten als je die wilt najagen. Ook wanneer je ouder bent, wordt je met je neus op de feiten gedrukt dat je zelf verantwoordelijk bent om iets van je leven te maken en te bereiken wat je wilt. Wanneer je je geen of minder zorgen hoeft te maken over geld, kan het zijn dat dit minder op de voorgrond staan.

♥ Je bent snel tevreden
Ik denk dat mensen die minder te besteden hebben ook sneller tevreden zijn. Veel mensen willen altijd maar meer en kunnen eigenlijk niet snel tevreden zijn. Het kan altijd beter, leuker of meer zijn. Terwijl het soms ook genoeg is en bescheidenheid siert de mens.

Hoe ga jij om met weinig geld?

 

Gerelateerde blogposts

23
SEP
Geld(zorgen)
12

Reacties

K - Vrijdag 28 oktober 2016 12:52
Heb veel te besteden maar gun het mezelf niet door angsten in mijn hoofd van niks hebben in de toekomst als ik geld uitgeef
Schaam - Vrijdag 28 oktober 2016 13:05
@k precies hetzelfde...
*ikke* - Vrijdag 28 oktober 2016 15:11
Ik heb weinig, en wat ik heb gaat naar mijn dochtertje. Ik eet op de dagen dat ze er is ook beduidend luxer (aardappels/vlees en groente) terwijl andere dagen ook wel eens alleen brood kan zijn. Mijn eetstoornis maakt soms daar ook wel gebruik van. In de zin van het is toch maar voor jezelf, je hebt het niet nodig, andere wel.
Anoniempje - Vrijdag 28 oktober 2016 16:50
Ik heb het niet heel ruim maar kan kopen wat ik nodig heb.
Belangrijke dingen, er is wel ruimte voor eens wat extra.
Maar dat was vroeger niet zo, door dat ik in therapie moest, kon ik warme jas meer kopen.
D. - Vrijdag 28 oktober 2016 18:39
Tja, leven met een Wajong is niet makkelijk... elke maand hoop ik maar weer dat ik het red tot de volgende uitbetaling. Ik doe er niks geks mee maar ik houd nooit iets over. Ik zou ook wel eens wat extra geld willen hebben voor iets leuks...
Maria - Vrijdag 28 oktober 2016 19:30
Moet zeggen dat ik veel tweedehands koop, zeker kleding. Maar aan de andere kant drink ik bakkies thee buiten de deur, deels doordat ik me hier verloren voel waar ik nu woon en bijna geen sociaal leven en niet al teveel op mijn programma omdat dat even teveel is. Wel verdien ik een beetje bij, wat wel scheelt. Ik heb ook wat voedingssupplementen nodig omdat ik het anders niet redt.
Ook Wajong, zoals D. Vervelend dat mensen zo kunnen afgeven als je een uitkering hebt, zeker van die dames die een man hebben met een goed inkomen. Ook een hulpverleenster, die ik een tijdje had voor de praktische zaken. vond mijn uitkering 'wel meevallen'.
Ik zou wel eens wat extra's willen doen, zoals naar de sauna. Ik hoop op betere tijden en ben er ook mee bezig.
Lost girl - Vrijdag 28 oktober 2016 19:56
Ik sla een beetje stijl achterover van deze blog. Ik weet niet hoe je aan deze punten bent gekomen maar volgens mij is jouw beeld van weinig geld hebben aardig geromantiseerd. Ik krijg er een beetje de kriebels van. Negatieve effecten worden krampachtig naar iets positiefs gedraaid. Ik vind het wel goed dat je steeds zegt "ik denk dat...." in plaats van dat je het als feit brengt. Maar misschien is je er iets meer in verdiepen handiger, want ik lees nu vooral onwetendheid.
Ik reageer nu erg persoonlijk dat weet ik, maar ik wilde dit gewoon even aan je vertellen. Voor de rest vind ik het goed dat je er aandacht aan besteed en lees ik graag je blogs. Deze viel alleen even verkeerd.
Anoniempje - Vrijdag 28 oktober 2016 19:56
Lieve mensen bij wie het moeilijk gaat met uitkering.
Ik begrijp jullie, voor ik een gewoon loon had, had ik ook enkele jaren uitkering, waardoor ik zoals ik hier boven wilde zeggen, zelf door therapie geen warme jas meer kon kopen.
Het was heftig maar als je goed aan jezelf werkt het de tijd geeft dan kun je misschien later weer meer aan,, daarnaast maakt geld niet gelukkig, het is een praktisch gedeelte,
maar, geluk zit echt in kleine dingen.

De wereld zit heel fout in elkaar en helaas gaat er veel te veel geld naar nutteloze dingen.
ipv naar mensen die het nodig hebben.
Struggle4life - Vrijdag 28 oktober 2016 22:48
Ben het wel met lostgirl eens. Er is niks leuks aan. Geeft veel stress.
Knuf** - Vrijdag 28 oktober 2016 23:11
Vind het leuk dat het zo positief is gemaakt. Top. Het klopt wel, je word er ook creatief van. En je kent de waarde van het geld. Echter kon ik dat vroeger al en is me dat niet geleerd, spaarde vroeger altijd al. Noem het eerder gierig.
Maar soms lijkt het me toch wel handig om meer geld te hebben ;-).
Maar leuke blog, mogen ook wel is de positieve kanten opgenoemd worden. Als het niet anders kan, kan je er beter iets positiefs van maken.
Anoniem - Vrijdag 28 oktober 2016 23:53
Ik heb vanaf mijn 18e een Wajong uitkering. Ben nu bijna 30 jaar. Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik een uitkering krijg. Ik kan er mijn huur & vaste lasten van betalen. Ik hou amper geld over voor kleding, ontspanning of iets extra`s, maar dit is niet iets wat mij dagelijks bezighoud. Het is zoals het is.

Ik heb een dak boven mijn hoofd, een thuis, krijg doordat ik recht heb op de Wajong de mogelijkheid om wel wekelijks 20 uur vrijwilligerswerk te doen, waar ik veel voldoening & geluk uit haal en heb niet de `druk` van moeten presteren in een betaalde baan of sollicitatieplicht. Natuurlijk vind ik het heel erg dat ik nooit een beroepsopleiding heb afgerond met een diploma en geen carrière maak, maar ik ontwikkel mezelf op allerlei andere manieren en probeer oog te hebben en houden voor de mogelijkheden binnen de onmogelijkheden.
Liadan - Zaterdag 29 oktober 2016 09:18
Ik heb het idee dan studiegenoten die veel van hun ouders kregen meer kansen hebben. Zij konden een macbook pro kopen, in het buitenland op stage etc. terwijl ik nauwelijks mijn vontactlenzen kon betalen. Het gaat nu wel wat beter en het klopt dat je creatief wordt van weinig geld, maar als je langdurig te weinig te besteden hebt dan levert dat veel schadelijke stress op en vetmindert dat echt wel je kansen.
Anoniempje - Zaterdag 29 oktober 2016 09:58
@Anoniem ik vind dit zo mooi van je! wauw krachtig.
Jij bezit ontzettend veel doorzettingsvermogen en kennis.
M. - Zaterdag 29 oktober 2016 13:32
Ben het ook eens met lostgirl.
Erna - Zondag 30 oktober 2016 07:06
Ik ben het met Lost Girl helemaal eens!
Als je genoeg hebt is het makkelijk praten, maar als je nooit iets hebt en overal buiten kom te staan omdat je geen geld hebt om mee te doen, te kunnen reizen en je ontwikkenen is dat helemaal niet positief.
Jij laat vaak zien hoe veel jij bijvoorbeeld aan uitgaan besteedt,Laura en aan lekker eten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat best pijnlijk vind.En het blij zijn met een extraatje om misschien iets leuks te kunnen doen! Alsof je met twee maten meet.
Ik ben echt niet materialistisch en ik heb niet veel nodig om gelukkig te zijn, maar geldzorgen hebben maakt niemand tot een beter mens. Het is niet de bedoeling van het leven om steeds in de zorgen te moeten zitten over geld en hoe je rond moeten komen. Ik vind deze blog beschamend .Niet iedereen kan werken en niet iedereenkrijgt dezelfde kansen en mogelijkheden.
Paula - Zondag 30 oktober 2016 07:34
Ik vind dit juist een hele originele post. Niets mis mee. Je kan jezelf in een slachtofferpositie plaatsen, maar deze blog gaat juist over hoe krachtig mensen die het niet breed hebben kunnen zijn en wat het je leert. Vreemd dat dit een aanleiding is om Laura aan te vallen. Ik zie de blog juist als positief en respectvol, niets beschamends aan.
Erna - Zondag 30 oktober 2016 09:47
En toch wil iedereen het beter hebben. Als het zo goed was zou ik toch denken dat mensen vrijwillig hun geld zouden doneren en zelf op de armoedegrens gaan leven. Maar dat doen zij niet.
Het beeld wat hierboven wordt geschetst is niet realistisch, het romantiseert het beeld echt.
Als je moet kiezen tussen een warme trui of eten of medicijnen heeft dat helemaal niets fijns!
m - Zondag 30 oktober 2016 10:24
Ik snap echt niet dat laura hierop wordt aangevallen. sorry maar alsof je bij proud zo extreem veel verdient. Dat is niet zo in de zorgbranche en desondanks laten de mensen bij proud zien dat je een superleuk leven kunt hebben met een normaal salaris. Dat iedereen met een uitkering nou meteen in de slachtofferrol schiet.. je kunt niet met alle situaties rekening houden en een uitkering is niet gemiddeld. zie het als inspiratiebron om weer uit die uitkering te komen en gewoon 4 a 5 dagen te gaan werken. Dan is het allemaal echt niet zo moeilijk hoor:)
M. - Zondag 30 oktober 2016 13:40
@ m: 'gewoon 4 a 5 dagen gaan werken'....
Ervan uitgaande dat het merendeel van de mensen met een uitkering graag zou willen werken maar door een of andere reden is aangewezen op ons financiële vangnet (uitkering)...vind ik jouw opmerking nogal kort door de bocht/onwetend.

En Laura wordt niet aangevallen. Kanttekeningen plaatsten betekent niet ergens een streep doorhalen.

Ik vind het ook een originele blog met een positieve insteek, geeft inspiratie. Ik vind Laura net als de anderen van het team een inspiratiebron, ze verstaat haar werk.
Maar uit eigen ervaring weet ik dat, hoe positief en creatief je probeert te zijn 90%, het ook zwaar is en er veel zorgen bij komen kijken.
Anne - Zondag 30 oktober 2016 17:05
Ik vind het artikel kleinerend en belerend vanuit een onwetend perspectief.
Lost girl - Zondag 30 oktober 2016 17:27
@m, beetje pijnlijke opmerking. Hoop niet dat je hem echt zo bedoeld, maar blijkbaar heb je niet een goed beeld van waarom iemand een uitkering krijgt. Als ik had kunnen werken, had ik geen wajong gehad. Lijkt me een logisch gevalletje oorzaak-gevolg toch? Dingen zijn soms niet zo simpel als "gewoon doen".
Anoniempje - Zondag 30 oktober 2016 18:49
Ik begrijp niet waarom jullie allemaal zo boos reageren Laura geeft namelijk iets positiefs mee , namelijk dat met weinig geld je ook positieve dingen ervaart in het leven.
Oké je hebt niet wat de meest rijke mens heeft en je koopt niet elke week nieuwe kleren, maar wat als er geen uitkering was ? dan had je niets.
Je mag net blij zijn dat je die uitkering hebt, ook al is het niet hoog. Toen ik niet kon werken hé wel dan kreeg ik geen uitkering.

Je kunt niet verwachten dat iemand die er elke dag heel hard voor werkt, evenveel krijgt als iemand die thuis is. Ook al is dat om medische redenen het is nu eenmaal de wet. Het land zit zo in elkaar.

En hé , kijk eens naar de landen, en de kinderen die het met veel minder moeten doen.
Zelf zei lachen nog, omdat zij met weinig gelukkig kunnen zijn


ann - Zondag 30 oktober 2016 21:40
Ik denk dat het naast elkaar kan staan:

1. Ja, geld maakt niet gelukkig. Dus of je nu veel of weinig geld hebt - je haalt je geluk niet uit je geld, maar...

2. Geld is wel makkelijk - elke maand driedubbelhard nadenken of ik het wel red tot het einde van de volgende maand van wat ik binnenkrijg mijn vaste lasten kan betalen en nét de boodschappen, kost energie.
Het positief benoemen dat je er creatief van wordt, namelijk dat je op zoek gaat naar koopjes, ergens een gratis kopje kopje of een gratis-op-te-halen en blij bent als je er weer geld op de rekening staat is goed, want dat maakt je ervan bewust dat je geen "slachtoffer" bent.

3. Maar... het doet tekort aan het feit dat je helemaal niet gekozen hebt voor deze situatie. Er wordt in een van de reacties ook gezegd "dan ga je 4 a 5 dagen werken" - niet iedereen kán fulltime werken. Wanneer je door ziekte/handicap niet fulltime kunt werken en/ of een uitkering hebt - is het soms ook best frustrerend om ertegen aan te lopen dat je bijvoorbeeld misschien wat extra kosten kunt hebben, en daardoor andere dingen niet in je budget passen.
Dat is rot. En dat mag ook best gezegd worden.
Hoe dankbaar je ook bent met het feit dat de overheid jou financieel ondersteund. En dat je situatie in de (verre) toekomst nog kan veranderen?
Jij had misschien ook best graag die studie af willen ronden of die fulltime baan, maar werd ziek of hebt een handicap. Werd werkloos of er gebeurde iets anders.

Wat denk ik wel van belang is - en dat is wat op Proud ook geprobeerd wordt is daar waar je zelf iets kunt doen aan je eigen herstel, of je leven op een positieve manier inrichten - doe dat!


Anne2 - Maandag 31 oktober 2016 03:48
Ik denk dat het gewoon zo is dat deze dingen je niet gezegd hoeven te worden door iemand die er geen ervaring mee heeft. Het is als wanneer een buitenstaander je wijst op de positieve kanten van het hebben van een eetstoornis en zegt dat je er nog dankbaar voor moet zijn ook!


Anne2 - Maandag 31 oktober 2016 04:01
En mensen proberen echt wel hun situatie te verbeteren, ze gaan niet automatisch in een slachtoffer rol zitten omdat zij een uitkering hebben of arm zijn.Ik snap niet hoe sommigen aan dat idee komen. Iedereen mag voor zichzelf opkomen als zijn of haar geen worden overtreden. Dit stukje heeft dat kennelijk gedaan en daar zou de schrijfster ervan iets door kunnen leren over menswaarde en trots bijvoorbeeld.
Anne2 - Maandag 31 oktober 2016 04:31
En het feit dat niet alleen tieners proud lezen.
Aniek - Donderdag 3 november 2016 22:57
Ik vind dit ook een rare blog, de meeste punten die zogenaamd positief moeten zijn zijn dat helemaal niet. Bijv. okee payday kan opluchting zijn, maar alleen maar omdat je de rest van de maand in de stress zit.. weegt er niet tegen op. Het had beter geschreven kunnen worden door iemand die er zelf wel ervaring mee heeft!
kate02 - Dinsdag 8 november 2016 18:41
Leuk artikel om te lezen. Mooi.