De wereld buiten je comfort zone

 

Je comfortzone, dit is waarschijnlijk waar jij je nu in bevindt. Door dingen mee te maken, door verwachtingen, opvattingen en je omgeving kom je in een bepaalde comfort zone terecht. Dit is het plekje waar jij je goed voelt. Het is een metaforische cirkel waarin jij je beweegt en dingen wel en niet doet. Het is jouw wereld waarin je je goed en veilig voelt en het kan ook heel lastig zijn om hier uit te stappen.

Een eetstoornis kan ook horen bij jouw comfort zone. Ondanks dat het vreselijk is om hiermee te kampen, kan het voor jou misschien wel een manier zijn om je leven te leiden op dit moment. Het is dan wel geen fijne manier, maar je kunt wellicht het idee hebben dat het iets is waar je je aan vast kunt houden. Het is iets waarin je controle lijkt te hebben. Iets waardoor je je gevoelens en emoties kunt onderdrukken want het toelaten en het voelen ligt dan buiten je comfort zone. Het is jouw wereldje op dat moment en dat kan ondanks dat het een destructieve situatie is, soms wel 'vertrouwd' voelen.

comfortzone

Angst voor wat daar buiten is
Veel mensen durven die comfortzone, dat veilige gebied, ook niet te verlaten. Alles wat buiten die veilige wereld is is eng en veel mensen blijven dan ook heel lange tijd en soms altijd in hun eigen comfortzone hangen. We zijn bang om het oude achter ons te laten en een stap in een nieuwe wereld te zetten waarin dingen onbekend zijn en onzeker lijken. Ondanks dat mensen er liever in blijven zitten, zijn er waarschijnlijk al veel momenten in je leven geweest waarbij je al een stapje buiten je comfort zone hebt gezet. Bijvoorbeeld bij een verhuizing, de overgang naar de middelbare school, een nieuw vriendje, etc. Dit kunnen allemaal dingen zijn die voor jou buiten je vertrouwde omgeving liggen en waardoor je dus al een beetje kennis hebt gemaakt met de wereld buiten jouw vertrouwde leventje.

Wat is jouw comfortzone?
Het is de moeite waard om hier eens over na te denken. Dingen gaan vaak automatisch en we denken niet over alles zoveel na. Bij een comfortzone kun je denken aan de dingen die je goed kunt, de momenten waar je je goed bij voelt, hobby's of sporten waar je zeker over bent, mensen waar je je goed bij voelt en graag mee omgaat, etc. Wanneer je bijvoorbeeld heel goed bent in presenteren, kan het heel goed zijn dat je dit zonder moeite of zelfs met plezier doet maar tegelijkertijd kun je je wel heel onzeker voelen op momenten dat je op een feestje bent en gesprekken hebt met mensen die je niet of nauwelijks kent.

Maar hoe weet je of je je aan de rand van je comfort zone begeeft? Dat is vaak duidelijk te voelen. Je voelt je onzeker, je bent misschien bang, je hoofd zit vol met gedachten en smoesjes, etc. Het idee om in die comfort zone te blijven is heel verleidelijk maar ergens ben je misschien ook wel nieuwsgierig naar wat daar buiten is.

Buiten je comfortzone begint je leven
Dit is natuurlijk wel wat overdreven, maar wij laten onszelf wel te veel beperken omdat we vasthouden aan het vertrouwde. Op die manier blijft veel hetzelfde en ontneem je jezelf de kans om te groeien en je verder te ontwikkelen. Nieuwe uitdagingen en mogelijkheden die je hebt in het leven die liggen vaak buiten je comfort zone en eruit stappen is eng, want anders is het geen comfort zone, maar het kan je zoveel opleveren. Je kunt daardoor nieuwe stappen zetten, je dromen waarmaken en nieuwe waardevolle mensen ontmoeten. Ook kan het je helpen om oude (slechte) patronen te doorbreken en plaats te maken voor nieuwe dingen. Je kunt jezelf hierdoor de mogelijkheid geven om anders in het leven te staan en problemen zoals een eetstoornis aan te pakken.

Stap uit je comfort zone
Uit je comfort zone stappen kan dus een heel moeilijke stap zijn omdat je bang bent voor wat er komt, voor wat je verliest of omdat je bang bent om in een gat te vallen. Maar waarschijnlijk zit je in jouw vertrouwde leventje weleens over de rand van die comfort zone te kijken met een verlangen hier uit te stappen. Elke keer als je een stapje erbuiten zet, vergroot je je eigen comfortzone en wordt je leven dus verrijkt. Bedenk goed dat je altijd terug kan. Natuurlijk wel met de ervaringen die je tot dan toe hebt opgedaan, maar je kunt meestal wel weer terug naar je vertrouwde leventje.

vrouw
Bron

1. Erkennen
Je kunt je comfortzone vergelijken met een huis. In huis ken je alles en zijn dingen vertrouwd. Je weet waar je je spullen kan vinden en hoe alles in jouw huis werkt. Door het raam kun je naar buiten kijken. Je ziet daar vanalles gebeuren maar het zicht is beperkt. Om meer van de wereld buiten jouw huis te zien, moet je een stapje buiten de deur zetten. Alleen dan kun je meer ontdekken en zien. Om bewust die stap naar buiten te maken, is het goed te beseffen dat je in je huis bent. Dat je in je comfort zone zit en hoe die eruit ziet. Dit erkennen is een goede manier en geeft houvast om uitdagingen aan te gaan. Het kan je ook motiveren. Je weet namelijk dat het aan het begin wat onwennig gaat zijn en dat je je onzeker mag voelen, want het hoort er nou eenmaal bij. Probeer ook te bedenken wat je wilt bereiken met dat stapje uit je vertrouwde leventje.

2. Daag jezelf uit
Je hoeft niet gelijk in het diepe te springen, je kunt stapje voor stapje wat meer afstand doen van je comfort zone en misschien kom je er dan wel achter dat het niet zo eng was als je had verwacht. Bedenk wat je wilt bereiken en wat de eerste stappen hier naartoe zullen zijn. Je comfort zone wordt pas echt groter als je aan jezelf hebt bewezen dat jij je in een nieuwe situatie kunt redden. Dit zorgt dan wel voor het vergroten van je zelfvertrouwen en je wordt zelfstandiger. Hiervoor is het vaak nodig dat je iets meerdere keren doet en dat je naar je gevoel luistert. Wat doet het met je en hoe kun je er voor zorgen dat het de keer erna iets beter gaat.

3. Reflecteer
Reflecteren zorgt voor zelfinzicht en helpt je om duidelijk te krijgen wat iets met je deed. Kijk terug op dat moment. Wat ging er goed? Wat ging er minder goed? Hoe was het om een stapje buiten die comfort zone te zetten? Was het eng, voelde je je onzeker? Was het erger dan je had verwacht of viel het mee? Hoe zou je het de volgende keer willen aanpakken?

Uit je comfortzone komen kan ook betekenen dat je merkt dat iets toch niet bij je past of dat je je er echt niet goed bij gaat voelen. Laat je niet afschrikken, dit maakt iedereen weleens mee en dat niet perse slecht. Ook van dat soort momenten leer je en zal je zien dat je jezelf en jouw wensen en behoeften beter leert kennen. Zelf ben ik steeds meer bezig met de wereld verkennen buiten mijn eigen comfortzone en ik merk dat mij eigen vertrouwde wereldje steeds groter wordt. Hierdoor ga ik met heel veel verschillende mensen om en zijn eigenlijk al mijn vrienden heel ander 'soort' personen. Daarnaast merk ik dat ik steeds meer mogelijkheden krijg die ik ook durf aan te grijpen. Ik doe veel meer dingen die ik eerst niet zou doen en daardoor ontdek ik wat ik echt leuk en belangrijk vind en wat bij mij past.

In hoeverre probeer jij uit je comfort zone te stappen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Vrijdag 6 januari 2017 19:20
Voortdurend, want daar ligt groei!
Belangrijk is om jezelf niet met anderen te vergelijken. Wat voor de een normaal / comfortabel en dus veilig is, is voor de ander een huge ass uitdaging. Dat houd ik ook mezelf voor.
anoniem - Zaterdag 7 januari 2017 10:28
Ik vergelijk altijd en kan er moeilijk mee stoppen iemand tips
Anne - Zondag 8 januari 2017 09:39

Ik vind dit echt heel moeilijk, ik kan dagen van streek zijn door een stap buiten mijn comfort zone omdat ik dan vaak een paniek /angstaanval krijg.
Anderzijds word ik ook angstig als ik op dezelfde plek blijf staan. Ik probeer hierin een balans te vinden, maar het blijft heel moeilijk.