DIY Werken aan je eigenwaarde

 

Eigenwaarde is een kwetsbaar thema wat eigenlijk als rode draad door mijn leven loopt. En niet alleen bij mij denk ik. Hoe je naar jezelf kijkt, in hoeverre je jezelf waardeert, heeft invloed op de manier waarop je de omgeving ziet, de manier waarop je in het leven staat en hoe je omgaat met obstakels die je tegen komt. Mijn eigenwaarde heeft in mijn puberjaren heel erg geschommeld, wat denk ik ook logisch is. Ik raakte stukjes kwijt en vond stukjes terug.

Wanneer je eigenwaarde lijkt op een spiegel die kapot is gevallen, allemaal losse stukjes, kan het herstellen hiervan heel moeilijk voor je zijn. Dit heeft tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Maar het kan! En het is zo de moeite waard. Het leven is zoveel mooier als je jezelf waardeert en kunt houden van wie je bent, inclusief je imperfecties.

Ondanks dat het niet makkelijk is om je eigenwaarde te herstellen, moet je toch ergens beginnen.

Quote
Foto door Zwaddi via unsplash.com

DO IT YOURSELF: Herstellen van je eigenwaarde.

♥ Wat heb jij nodig?
De eerste stap om je eigenwaarde te herstellen is door te kiezen wat goed is voor jou. Wat heb jij nu nodig? Is dat therapie? Ga in therapie. Iedereen heeft recht op hulp dus waarom jij niet? Maak jezelf geen uitzondering en gun jezelf een beter leven.

♥ Maak een lijst met wat je kan.
Maak een lijst met wat je kan, wat je talenten zijn en wat je hebt bereikt. Bekijk de lijst regelmatig en vul het aan. Het werkt.

♥ Ontwikkel jezelf.
Denk na over waar je goed in bent en of je dit nog verder wil ontwikkelen. Misschien kun je je kennis en kwaliteiten uitbreiden door een opleiding of cursus te volgen. Doen waar je goed in bent en waar je kracht ligt, maakt mensen blij en verhoogt je eigenwaarde.

♥ Laat perfectionisme los.
Uit ervaring weet ik dat dit heel moeilijk is. Als mensen mij leren kennen merken ze al vrij snel dat ik een perfectionistisch persoon ben. Gelukkig weet ik zelf dat het al veel minder is dan vroeger. Ik kan dit veel beter loslaten. Ik zie perfectionisme nu vooral ook als iets positiefs. Begin met het loslaten dat alles altijd perfect moet zijn. Dat kan namelijk niet en het frustreert alleen maar. Een voorbeeldje: Het is goed om te streven naar het halen van goede cijfers. Maar je mag ook blij zijn met wat je bereikt. En altijd goede cijfers halen en het beter doen dan de vorige keer, is ook weer een beetje overdreven. Als je altijd een 8 haalt, is het prima om een keer een 6 of 7 te halen. Dat betekent niet dat je minder goed bent. Ander voorbeeld: Je wilt in je leven gezond eten. Als perfectionist kun je hier non stop en heel obsessief mee bezig zijn. Maar heb je ineens geen gezond eetpatroon meer als je af en toe een patatje eet?

♥ Stop met generaliseren.
Je bent geen mislukkeling als je een keer een fout maakt. Stop met denken in extremen, met generaliseren en conclusies trekken die niet kloppen. Bedenk dat het andere keren wel goed is gegaan en dat fouten maken bij het leven hoort. Iedereen doet het.

♥ Kijk naar de positieve dingen van jouw leven.
Elk leven heeft ook positieve dingen. Kijk daar naar, leg daar jouw focus op en waardeer het. Misschien heb je de studie gevonden die echt bij je past of heb je een lieve partner, leuke familie of een hobby waar je heel erg van geniet. Deze dingen zijn zo veel waard.

Love
Bron

♥ Gewicht is geen maatstaf.
Je gewicht is geen maatstaf voor je eigenwaarde. Het is gewoon maar een getal. Bij eigenwaarde gaat het om de manier waarop je naar jezelf kijkt en niet naar slechts een klein onderdeel. Het gaat om het totaalplaatje, om de manier waarop jij met jezelf en met anderen omgaat. Hoe je bijdraagt in de relaties met je familie, vrienden en op je werk. Geef 'gewicht' niet meer aandacht dan het verdient. Het is lang niet alles!

♥ Wees dankbaar voor je lichaam.
Sta stil bij wat je lichaam allemaal voor je doet. Wees dankbaar dat je kunt lopen, dat je dingen kunt dragen, dat je kunt schrijven en denken. Het is allemaal vanzelfsprekend voor ons maar echt niet niks. Lees ook dit blog over redenen om je lichaam te waarderen. 

♥ Stoppen met kritiek op jezelf.
Stop met het luisteren naar het 'zieke' stemmetje die je alleen maar verder de grond in wil stampen. Je zoekt naar dingen die jouw negatieve zelfbeeld bevestigen en vervolgens ga je er in geloven, terwijl het in de meeste gevallen niet klopt. Rationaliseer en vraag hier hulp bij. Iemand anders kan objectiever naar jou en jouw situatie kijken dan jijzelf.

♥ Ontwikkel je eigen stijl.
Hoe jij je voelt over jezelf, is te zien in wat je uitstraalt, hoe je jezelf verzorgd en hoe je overkomt op anderen. Andersom werkt dit ook wel een beetje zo. Ontwikkel een stijl waarin jij je goed voelt en draag kleding die bij jou past. Als jij je hier goed en comfortabel in voelt, zul je dit van buiten ook uitstralen. Hierdoor kun je je ook zekerder voelen.

♥ Leer over je eetstoornis.
Wat zeggen de theorieën en professionals nou echt over eetstoornissen? Het is toch zo dat dat kritische stemmetje die jou vertelt dat je nog meer moet afvallen en dat je niet goed genoeg bent hoort bij je eetstoornis en niet bij jou als persoon?

♥ Beloon jezelf niet voor afvallen.
Zeg niet tegen jezelf: 'als ik ben afgevallen, mag ik dit en dit...'. Dit werkt de verkeerde kant op en je wordt er uiteindelijk niet gelukkig van. Afvallen is geen voorwaarde voor leuke dingen doen in het leven. Voor niemand. Maak een lijst met dingen die je graag wil doen, en begin ermee!

♥ Leg de focus op het ontwikkelen van een gezonde levensstijl.
Dit houdt in: Stop met het verdwalen in negatieve eetpatronen en destructief gedrag. Wat is nou echt goed voor je? Als jij jouw eigen moeder zou zijn, wat zou je dan willen voor je kind? Hoe doen jouw vrienden, familie of kennissen dat die niet obsessief met eten en gewicht bezig zijn?

Believing in recovery

♥ Lees positieve en motiverende verhalen.
Er zijn heel wat mensen die jou voor zijn gegaan in de genezing van wat dan ook. Lees positieve boeken of verhalen van mensen die jij als voorbeeld ziet. Mensen die iets hebben overwonnen en waar jij door wordt geïnspireerd. Maak jezelf geen uitzondering. Jij kan dit ook.

♥ Niet vergelijken met wat je ziet in de media.
Hier wordt niemand blij van. En waar is al die onzekerheid die veroorzaakt wordt door wat je ziet in de bladen voor nodig? Het klopt namelijk niet. Je bent jaloers op een plaatje. Iedereen weet ergens dat wat je in de bladen ziet niet echt is. Alles wordt bewerkt om commerciële redenen. Je bent jaloers op iets wat iemand op de computer anders maakt. Hoe denk je dat dit is voor de modellen die zichzelf nauwelijks terug herkennen?

♥ Omring jezelf met positieve mensen.
Omring jezelf met mensen die jou energie geven. Die jou steunen en waar jij het gezellig mee kunt hebben.

♥ Besef dat beledigingen komen vanuit onwetendheid.
Niemand verdient het om uitgescholden te worden of nare opmerkingen te krijgen gebaseerd op je uiterlijk of gewicht. Toch gebeurt het soms. Ik denk dat veel mensen wel eens zoiets hebben meegemaakt. Besef dat dit vaak voortkomt uit onzekerheid of onwetendheid. Bedenk van te voren hoe je om wilt gaan met dit soort situaties.

Wat zou jou helpen om je eigenwaarde te herstellen of te verbeteren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rianne - Zondag 26 januari 2014 13:43
Wauw, goed artikel!
vlinder - Zondag 26 januari 2014 21:31
echt heel goed geschreven.
goede tips, alleen helaas zo moeilijk soms....
kon ik t maar.
Nikki - Zondag 26 januari 2014 22:15
Mooi, goed, bruikbaar artikel!
Ronja - Zondag 26 januari 2014 22:34
Kennen jullie het boek 'Negatief Zelfbeeld' van Manja de Neef?
Is ook een goed bruikbaar zelfhulpboek.
Fijn, zulke blogjes altijd!
Ronja - Zondag 26 januari 2014 22:34
Kennen jullie het boek 'Negatief Zelfbeeld' van Manja de Neef?
Is ook een goed bruikbaar zelfhulpboek.
Fijn, zulke blogjes altijd!
Mo - Maandag 27 januari 2014 07:30
Leuke blog, maar dit is makkelijker opgeschreven dan gedaan...
IHP2010 - Maandag 27 januari 2014 10:58
super bedankt voor deze blog, echt het goede moment :-)
Jenn - Maandag 27 januari 2014 22:44
Werken aan jezelf, jezelf ontwikkelen, perfectionisme loslaten en fouten durven maken...

Dat in één zin plaatsen is al een paradox op zich.
Amy - Dinsdag 28 januari 2014 14:08
Zo herkenbaar, ik zou wateer zelfvertrouwen willen hebben. Want dat heb ik nu niet echt en ik merk dat ik mijzelf ermee kapot maak. Maar ik ben er mee bezig om het te verbeteren :)
tina - Donderdag 30 oktober 2014 12:14
ik vind deze site en blog 1 van de beste rond thema's zelfvertrouwen, dat ik al ooit gelezen heb! en ik heb er de laatste maand al een heleboel gelezen. waarvoor dus enorme dank voor die hartverwarmende en hoopvolle boodschap dat je jezelf meer en echt volledig kan graag zien, dat het echt kan...telkens ik een artikel lees, word ik er al zekerder door..stapje per stapje..nu voel ik terug dat ik er kan geraken, en die eeuwige twijfel eens kan loslaten..nu komt alles in perspectief, wat een opluchting!
Anne-Maria - Donderdag 6 augustus 2015 01:35
Deze blog had ik gemist, denk ik. Bedankt voor de tips, Laura. Ik ga ze uitdraaien.