Boulimia heeft ook ernstige gevolgen

 

boulimiaEr lijkt vaak een misverstand te zijn rondom de ernstigheid van boulimia nervosa. Mensen hebben het idee dat omdat mensen met boulimia toch wel eten en vaak op gezond gewicht zitten, het allemaal niet zo ernstig is. En het braken zal wel niet zo schadelijk zijn want je braakt ook wel eens als je ziek bent... Maar niets is minder waar, boulimia is zeer schadelijk voor je lichaam op zowel korte als lange termijn. 

Veel mensen hebben het idee dat wanneer iemand geen ondergewicht heeft ten gevolgen van een eetstoornis, het allemaal wel mee valt en dat boulimia dus lang niet zo schadelijk voor je is als anorexia. 

Braken, laxeren en het hebben van eetbuien kan echter veel kapot maken in je lichaam. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot blijvende schade en in sommige gevallen zelfs tot de dood. De symptomen van boulimia moeten dus zeker niet onderschat worden, niet door omstanders maar zeker ook niet door jongens en meiden die zelf deze eetstoornis hebben. 

We hebben een aantal gevolgen van boulimia hier voor jullie op een rijtje gezet om weer eens aandacht eraan te geven en te benadrukken hoe gevaarlijke deze ziekte kan zijn. Niet alleen ondergewicht is zeer schadelijk voor je lichaam, zoals velen denken, maar de gevolgen van boulimia kunnen net zo gevaarlijk zijn, met zelfs de dood als gevolg. 

scheuren of breuk van je maag: door in korte tijd grote hoeveelheden voedsel te eten, wordt je maag uitgerekt. Soms kan dit ertoe leiden dat je maag de hoeveelheid niet aan kan en uiteindelijk scheurt of zelfs breekt. Dit kan in het ergste geval leiden tot de dood.body

Problemen met je hart en bloedvaten zijn veel voorkomend bij mensen met boulimia. Zo kan je last hebben van hartritme stoornissen, een vertraagde hartslag en bloeddruk. Ook deze symptomen kunnen uiteindelijk leiden tot de dood.

Door het vele braken kan je last krijgen van zuur oprispingen omdat de klep in je bij je slokdarm die het zuur uit je maag tegenhoudt is beschadigd. 1 op de 10 mensen die hier last van heeft kan de ziekte Barett oesofagus ontwikkelen, wat inhoudt dat je darmslijmvlies ontwikkelt in je slokdarm. Dit kan uiteindelijk leiden tot slokdarmkanker.  

osteoporose en botontkalking komen vaak voor bij mensen met boulimia. Dit houdt in dat je botten broos worden en dus eerder kunnen breken en minder snel of goed genezen. Je kunt er zelf kleiner en krom van worden.

Veel braken leidt tot een kalium tekort. Kalium heb je nodig voor je hart, nieren en lever. Een tekort kan dus leiden tot hart-, nier- en leverfalen en mogelijk ook tot de dood.

zuren die naar boven komen wanneer je braakt zijn zeer schadelijk voor je slokdarm, zoals al eerder genoemd hierboven, maar ook voor je gebit. Je tanden zijn overgevoelig voor koud en warm eten en drinken. Soms kan het zelfs tot erge pijn leiden wat maakt dat hard voedsel moeilijker te eten is. Uiteindelijk kunnen je tanden zelfs afbreken.

Dit zijn een aantal lichamelijke gevolgen van boulimia, en dan zijn er nog een aantal niet genoemd. Naast lichamelijke gevolgen zijn er ook psychologische gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan depressie wat kan leiden tot suicide. Of verminderde concentratie wat kan leiden tot minder goede resultaten op school. Boulimia heeft ook gevolgen voor je sociale leven. De stoornis isoleert je en zorgt ervoor dat contact met vrienden, vriendinnen, kennissen en familie op de achtergrond komt te staan. 

Voor meer informatie over de gevolgen van boulimia kan je kijken op gevolgen van boulimia.
 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emma - Vrijdag 31 mei 2013 13:44
echt super goed dat dit artikel is geschreven. Het is ook een goed artikel
Vivienne - Vrijdag 31 mei 2013 13:53
oeii nu word ik echt met mijn neus op de feiten gedrukt.. waaarrrrom lukt t me niet om er mee te stoppen??
:(
violindustrial - Vrijdag 31 mei 2013 14:03
goed artikel. ik zelf heb AN maar ik heb ook periodes van boulimia gehad (hiervoor). ik moet zeggen dat ik me toen echt veel slechter voelde (lichamelijk en psychisch).
noelle - Vrijdag 31 mei 2013 14:27
@vivienne schrijf voor jezelf eens de voor en nadelen op. dan gaan afbouwen en afleiding zoeken! en daarna jezelf belonen. zo kan het niet langer.
mamvan3 - Vrijdag 31 mei 2013 14:33
het gekke is ik weet het allemaal en 5 minuten geleden heb ik toch weer gebraakt en het voelt nu weer zo goed. waarom is een gewoon leven hebben zo verdomd moeilijk.
suzanne - Vrijdag 31 mei 2013 14:44
is het dan ook zo dat je je moet testen voor die slokdarm ziekte?is dat uberhaupt mogelijk?
m - Vrijdag 31 mei 2013 15:03
Boulimia en overmatig sporten ter compenseren geeft dezelfde klachten op lange termijn, behalve de slokdarmklachten.
Ik mistte het overmatig sporten. Als je compenseert, dus ook overmatig sporten, valt het toch onder de noemer Boulimia?
believe - Vrijdag 31 mei 2013 15:26
Brrrr... dit houdt mij wel een tijdje van eetbuien en overgeven denk ik
Dolphin - Vrijdag 31 mei 2013 16:09
Ik vind het jammer dat er alleen over braken gepraat wordt, terwijl niet iedereen met boulimia braakt. Ik compenseer het met laxeren, en daar wordt in dit artikel niks over gezegd.

Verder vind ik het wel een goed artikel hoor.
Roos - Vrijdag 31 mei 2013 16:18
Ik ben het eens met M en Dolphin. Ik heb me in mijn ABN groep ook altijd "zwak" gevoeld, omdat ik niet braakte. Sporten maakt zoveel meer kapot dan mensen zich voor kunnen stellen. De uren die je kwijt bent aan compenseren, de pijn aan de spieren, gewrichten en botten, de uitputting... Maar daar lees je nooit wat over, want van braken kan je levensbedreigend ziek en zwak worden. Dus wordt dat in de spotlight gezet. Maar het stille lijden dat ikzelf en vele andere naast mij hebben, dat wordt eigenlijk nooit genoemd.
N - Vrijdag 31 mei 2013 17:21
Ik schrik hier heel erg van.. Het meeste wist ik al wel, maar om toch zo even keihard de waarheid te lezen is wel schrikbarend.
H - Vrijdag 31 mei 2013 18:23
@Roos
Ik ben het zo met je eens! zo herkenbaar!
op dit moment lig ik op bed, moet rusten. Heb vandaag weinig gedaan. maar zo intensief gesport.. dat ik altijd mijn hele dag moe ben, als ik s morgens sport.. herkenbaar?
m - Vrijdag 31 mei 2013 19:12
Dank je wel @Roos!
En vooral als je het sporten allemaal nog volhoudt en je ziet er nog goed uit, door dat sporten ed. vooral, ben je idd.! alleen in je lijden en wimpelen mensen het al snel weg als je het erover hebt. Mensen willen eerst zien dat je ziek bent en geloven het dan pas.

Overmatig eten en overmatig sporten ter compensatie kan vooral op den duur de volgende klachten geven: dik bloed van het cholesterol of door steeds toevoer van voedingsstoffen? je merkt het als je een wondje hebt bv.
'Kloppende' nieren, die maken overuren,
vooral opgezwollen voeten/gezicht door vocht vasthouden en ook door aankomen in gewicht. Je kan soms kilo's aankomen in zeer korte tijd, dat wat vaak beweerd wordt wat niet kan, kan echt.
Bloedvaten die pijn doen. Glazuur dat van je tanden slijt, door de grote hoeveelheden eten en vaak zoete (en ook harde) etenswaren tijdens een eetbui. Je maag kan/moet dusdanig uitzetten door de grote hoeveelheden eten, dat het wel kan lijken alsof je zwanger bent, je maag krijgt het dus zeer te verduren. Je kunt maagpijn krijgen en ook maagzuur krijgen op den duur en dat werkt dus wel op je slokdarm door.
Stijging van de bloeddruk: bovendruk en onderdruk, alsmede de hartslag met soms wel waarde 20, druk op longen/moeilijker ademhalen door overvolle maag en door paniek/stress. Stress vermindert je weerstand. Misschien kom je niet aan alle voedingsstoffen door niet met genoeg gezonde voeding te compenseren als je geen eetbuien hebt en kun je vitaminen- en mineralentekort krijgen.

Overmatig sporten geeft op den duur gewrichtsklachten, botontkalking weet ik niet zeker.
Je kunt een sporthart krijgen en/of lage hartslag door overmatig sporten wat misschien problemen kan geven, extreme vermoeidheid idd. met als gevolg vaak geen fijne of voldoende energie en concentratie hebben voor de sociale dingen in je leven, werk of school. Als het je steeds maar niet lukt om er mee te stoppen, kun je er uiteindelijk depressief van worden of lichamelijk ziek.
mimi - Vrijdag 31 mei 2013 23:31
ff weer met de neus op de feiten gedrukt,wel goed stuk.
Esther S - Zaterdag 1 juni 2013 12:08
heel goed om vooral ook deze ernstige gevolgen te blijven benadrukken!
Erin - Zaterdag 1 juni 2013 13:58
Wake up call..
anoniem - Maandag 3 juni 2013 00:25
Oke hier schrik ik wel even van! Motiveerd mij nu zeker om te stoppen met braken!
Chenayla - Woensdag 21 januari 2015 14:09
Jeetje .. ik wist dit al omdat ik het zóvaak op internet heb gelezen, maar toch lukt het me niet om te stoppen:(. Ik zit nu bij een kliniek in Almere genaamd accare, het is een centrum voor eetstoornissen maar het helpt niet bij mij. Waarom is het zo moeilijk om er van af te komen en gewoon normaal te kunnen leven !:'(
Lu - Donderdag 19 januari 2023 13:10
Als je imand kent met deze ziekte
Laat hij,zij overtuigen om te helpen. genezen
Het is heel moeilijk om te genezen als je lang wacht
Linda - Vrijdag 31 maart 2023 10:18
Hallo allemaal

Ik ben sinds gister ook de diagnose boulimia nervosa gekregen, het heeft bij mij 9 jaar geduurd voor dat er duidelijk was wat voor een eetstoornis ik heb. Dit was voornamelijk omdat ik niet doe braken of overmatig bewegen, dit komt omdat ik de ziekte in combinatie met een chronische vermoeidheid heb, en ik ook naast boulimia nervosa , de diagnose bdd, en lichamelijk fybromyalegie en hypermobiliteit heb, de kracht om intensief te gaan sporten is er niet, het compenseren heeft bij mij een andere vorm, maaltijden overslaan, sigaretten roken. Zulke dingen om de eetbuien tegen te gaan, maar uiteindelijk helpt het toch niet. Ik zit al 9 jaar in deze cirkel, en ga nu eindelijk een behandeling in, het klinkt mij ook echt bekend dat je socialen kring kleiner wordt en dat school en werk moeizamer lopen, soms wordt je moedeloos hiervan gelukkig is er lichtje in mijn leven wat mij nu hoop geeft, ( de behandeling)

Liefs Linda