Blijf Positief

 

negatief denken'Naarmate ik in mijn puberteit vorderde werd ik steeds negatiever, altijd op van alles aan het 'bitchen'. Dat was mijn ding en iedereen was eraan gewend. Tot op het punt dat ik een meisje leerde kennen die juist heel positief was ingesteld, oog had voor de positieve dingen in het dagelijks leven. Hele discussies heb ik met haar gevoerd, want ik voelde mij beledigd. Ik was niet negatief!'

Hoe kan men zich positief gedragen? Waar zit dat hem precies in? Merk je dat aan iemands houding? Aan iemands gezichtsuitdrukking? Aan iemands woorden? En hoe merk je het aan jezelf?

De meeste van ons zullen zeggen dat je het positieve merkt aan iemands houding en gezichts-uitdrukking. Als iemand een positieve houding heeft dan kan je zeggen dat diegene straalt en dat je misschien gewoon vrolijk wordt als je bij hem of haar in de buurt bent. Maar merken wij het wel altijd aan iemands woorden wanneer een ander iets negatiefs zegt? Of gaat dat drie kwart van de tijd aan ons voorbij? Het is voor een mens veel natuurlijker om het negatieve te benoemen en zich daar op te richten. Het negatieve zijn vaak dingen die meer aanwezig zijn, ons meer opvallen dan het positieve of die we minder vanzelfsprekend vinden. Want zeg nou zelf, hoe vanzelfsprekend is het dat je metro op tijd komt? Dat je kopje thee lekker was? Dat je vrienden hebt? Dat je een dak boven je hoofd hebt? Dat je af en toe kleding kunt shoppen? Dat zijn allemaal positieve dingen, maar deze vinden wij normaal en daarom besteden wij er aanzienlijk minder aandacht aan dan wanneer iets niet goed gaat. Zoals dat je iets uit je handen laat vallen, je favoriete serie hebt gemist, het regent, je hebt een bad hairday of iets in die richting. We laten ons humeur dan veel meer beïnvloeden door wat er niet goed gaat, dan door wat er wel goed gaat.

'Soms heb ik zo'n zin om naar mijn ouders toe te gaan omdat ik ze heb gemist. Eenmaal daar kan ik alleen maar schelden op die docent die onze cijfers niet invoert, die malloot die mij net bijna aanreed, mijn studiegenoot die zich niet aan de afspraken houdt en mijn baas die tegen mij loopt te zeuren. Daar ging dus mooi mijn gezellige avond bij mijn ouders! Ik vond het hoe dan ook fijn om er te zijn, maar ik heb er eigenlijk niet echt optimaal van genoten omdat ik verzwolgen was in mijn tirade. Ken je dat?'

negatiefHoe meer ik met het positieve meisje omging, met haar sprak en zij mij erop wees wanneer ik negatief was terwijl ik ook positief kon zijn, des te meer ik mezelf op mijn negatieve gedachten in het algemeen ging betrappen. Het is zo een natuurlijke reactie! Inmiddels ben ik een jaar verder en ik merk dat ik rustiger, vrolijker en positiever ben. Net als het meisje dat mij leerde positief te zijn, ben ik nu iemand die mijn geliefden erop wijst wanneer zij negatief zijn. Ik vraag hen dan waarom zij het zo (negatief) en niet zus (positief) zien. Vooral bij mijn moeder merk ik hoe erg het erin gebakken zit en ze moet altijd lachen als ik haar corrigeer. Ze weet net zo goed als ik dat ze weer onnodig loopt te brullen. Vermoedelijk heb ik die negativiteit ook van haar overgenomen. Pas nu ik uit huis ben, heb ik ingezien en geleerd dat het anders kan. Vooral dat IK het anders kan. En dat geld voor iedereen.

Iedereen kan positief zijn, maar je moet het wel willen. Juist als het lijkt alsof alles tegen zit en je leven een grote puinhoop is, is het zo ontzettend belangrijk om te zien wat je wel hebt, kan, mag etc. Dat zijn de zaken die het leven waard maken en zorgen ervoor dat je kracht houdt om verder te gaan, voor jezelf te kiezen, te vechten, te genieten. Het kost tijd en in het begin voelde ik mij ook een idioot als ik buiten tegen de hond liep te vertellen wat er allemaal fijn en goed is in mijn leven. Uiteindelijk wordt het een automatisme. Dat wil niet zeggen dat je niet mag praten of denken aan wat er niet goed gaat, maar houdt in je achterhoofd dat het allemaal niet zo erg is. Laat het je dag niet beheersen en wellicht voel jij je dan ook ineens een stuk gezonder.

Nou is het bovenstaande allemaal leuk en aardig, maar hoe doe je dat dan, positief zijn? En belangrijker nog: hoe herken je een negatieve houding in jezelf?

Let de komende tijd eens op twee zaken:

Woordkeuze
lachenVoor de meeste mensen ligt het voornamelijk in woordkeuze. Zeg je bijvoorbeeld vaak ‘ja maar’ als iemand je een tip of advies geeft? Gebruik je vaak het woord ‘nooit’? We kennen allemaal de uitspraak ‘zeg nooit, nooit’ en toch heb je het kleine duistere woordje er zomaar uitgefloept. Kan jij het erbij laten om te melden dat je een gezellige dag hebt gehad + wat je dan hebt gedaan, of begin je eerst met dat ene kleine akkefietje dat iets minder leuk was die dag? Voorbeeld: Ander: Wat heb jij van het weekend gedaan? Jij: Ik ben naar het strand geweest. Ander: Oh leuk, hoe was het? Jij: ja leuk MAAR super irritant dat je dan thuis komt en dat er overal zand zit. Je zit natuurlijk ook uren in de file, heen en terug. Komen er van die kinderen langs denderen die je natspetteren…etc etc.

Bij positief zijn draait het erom dat je woorden als ‘ja maar’, ‘nooit’ en ‘niet’ probeert te vermijden. Zeg wat je wel leuk vindt, wilt, hoopt, waardeert in plaats van telkens te praten over wat niet. In het begin zal het voornamelijk jezelf corrigeren zijn. Je kan ook aan iemand die je vaak ziet en/of spreekt vragen of hij/zij je erop wilt wijzen. Op die manier wordt het makkelijker om je manier van spreken (en dus denken) aan te passen. Let er overigens wel op, wanneer je iemand vraagt om je te helpen, dat hij/zij zelf erg positief in het leven staat (in ieder geval positiever dan jij momenteel).

Een voorbeeld van positief reageren? Ander: Wat heb jij van het weekend gedaan? Jij: Ik ben naar het strand geweest. Ander: Oh leuk, hoe was het? Jij: Ja was echt gezellig. Lekker zonnen en zwemmen. Het was ook super gezellig met huppeldepup, echt leuk weer wat samen te doen. Bovendien kwamen we ook nog anderen tegen die we kenden dus daar hebben we ook nog mee gehangen. KLAAR!

Gedachtes
Durf je te dromen over je toekomst en jouw ideale leven later? Of straf je jezelf dan af met een berg redenen waarom het allemaal niet realistisch is om dat te willen of een berg redenen waarom je dat nooit zal lukken?

positiefWanneer je jezelf betrapt op negatieve gedachten, zet er dan gelijk een positieve gedachte (of twee) tegenover.VB: Getver wat een K** weer is het vandaag - Wacht eens! dan kan ik mijn lievelings trui aan, die lekkere zachte trui - Oeh! en dan trek ik ook mijn favo laarzen aan! Resultaat: Je gaat tevreden de deur uit, ook al waait en miezert het keihard! Vraag jezelf ook af of het nodig is om die kleine akkefietjes, zoals net te lezen was in het voorbeeld, de moeite waard zijn om over te praten en weer op te rakelen? Zit je er echt mee? Of ben je gewoon in een bitchbui? Is de laatste het geval, snoer jezelf dan de mond. Zoals ik net al zei, het is ook een kwestie van willen en door toe te geven aan je klaagbui maak jij je humeur alleen maar erger. 

Ga juist de uitdaging aan en probeer het zo lang mogelijk vol te houden om niet te klagen. Als je een keer de dag zonder klagen doorkomt, ben je hartstikke trots. Wees dan ook niet bang om te vragen naar complimenten en bevestiging. Dat heeft een mens nodig om zichzelf goed gedrag aan te leren!

Leg de lat niet te hoog voor jezelf, wees niet te streng voor jezelf, want dan is het logisch dat er iedere dag wel dingen anders lopen dan je zou willen en heb je iedere dag wel iets te klagen.

En onthoud: jouw vrienden hebben ook liever een positief ingesteld mens om zich heen!

Conclusie?

Positief denken en praten, doet positief voelen!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lexii - Zaterdag 6 oktober 2012 18:27
Leuke blog :-).
Ik probeer zelf ook al de woorden "jamaar, nooit, niet" te vermijden, en moet zeggen dat het me soms aardig goed lukt.
Linde - Zaterdag 6 oktober 2012 19:03
Ja, leuk om te lezen!
Goed geschreven :)
o - Zaterdag 6 oktober 2012 19:20
Leuk geschreven!
Ik probeer ook veel positiever te zijn de laatste tijd en ik merk dat het best wel lukt. Ik ben vooral bezig met het focussen op fijne dingen en dan word ik vanzelf positief.
- - Zondag 7 oktober 2012 09:56
Dat je vrienden hebt vind ik eigenlijk niet zo vanzelfsprekend hoor..

Leuke blog wel verder :-)
S. - Zondag 7 oktober 2012 22:16
Leuke blog, maar ik kom wel met een maar. Sorry!
In therapie heb ik geleerd dat ik er ook mag zijn, met mijn negatieve gevoelens en gedachten erbij. Ik hoef niet heel de dag het zonnetje te zijn en iedereen tevreden te stellen(quote: jouw vrienden hebben ook liever een positief ingesteld mens om zich heen).
Je moet een evenwicht vinden. Natuurlijk mag je een baaldagje hebben en mag je af en toe zeggen dat je iets vervelend vindt. Je kan het wel anders formuleren, zoals jij ook al een beetje deed, bijv. : 'He, wat rot dat alles helemaal onder het zand zit, maar gelukkig heb ik daarvoor wel een kei leuke dag op het strand gehad.'
Eef - Maandag 8 oktober 2012 14:32
Leuke blog!
Mijn probleem is een beetje dat ik altijd superpositief ben ingesteld tegenover andere mensen, ik ben het 'zonnetje in huis' en altijd vrolijk en vol energie. Daarom hebben mensen nooit door dat ik me ook weleens rot voel en ook problemen heb, want ik laat dat niet merken. Soms moet je negatief zijn; anders krop je het op, en dat is bij mij helemaal verkeerd gegaan. Gelukkig kan ik er nu beter mee omgaan.
Mella - Maandag 8 oktober 2012 20:45
@S. Ik denk dat dit artikel ook goed laat zien dat je ook heus wel eens negatieve gevoelens mag ervaren!

Dit komt naar voren in het voorbeeld van 'He bah het regent' dat is een negatieve gedachte, van iets waar je van baalt, maar wat je erna denkt is een positieve manier van ermee omgaan. Het beste maken van wat je hebt.
Dit betekend dus niet dat je niet best even mag balen, maar wel dat je er zelf veel gelukkiger van wordt als je er vervolgens goed mee omgaat.

Ook op het einde word genoemd dat je jezelf even de vraag moet stellen 'zit je er echt mee, of ben je gewoon in een bitch bui?'

Goed artikel! Ik ben de laatste jaren ook meer bezig met positief zijn, vind het soms alleen nog wel lastig.