7 vragen als je angstig bent

 

Als je snel angstig bent of je vaak zorgen maakt om dingen, dan kan het zo zijn dat je niet altijd meer oog hebt voor de realiteit. Je kunt je verliezen in je angsten, ook als deze volkomen onterecht zijn. Hierdoor beland je in een negatieve spiraal wat leidt tot meer angst, gepieker en zorgen en dit heeft veelal een negatief effect op de stemming. Angst is niet altijd even makkelijk op te lossen, maar op sommige momenten kan het je helpen om jezelf een aantal vragen te stellen als je je weer eens veel zorgen maakt, piekert of bang bent voor bepaalde zaken. In deze blog vind je zeven van zulke vragen. 

1 Is mijn zorg controleerbaar of oplosbaar?
Als je je zorgen maakt of angstig bent, vraag jezelf dan af of je hetgeen waar je je zorgen over maakt, op kunt lossen. Veel dingen waar we ons zorgen over maken zijn nu eenmaal niet te controleren. Denk aan grote wereldproblemen of het verlies van een dierbare. Hier kunnen we nu eenmaal niet direct iets aan doen en toch verhoogt het het level van angst en stress. Op het moment dat je dat opmerkt is dat eigenlijk heel fijn, je hersenen geven je een seintje dat er iets aan de hand is. Dit betekent echter niet dat je er altijd iets mee moet doen. Soms moet je bepaalde zorgen laten gaan als je er niets aan kunt doen of het niet op kunt lossen. Zodra je dat echt binnen kunt laten komen, kun je veelal al 95 procent van je zorgen laten gaan.

2 Hoe belangrijk is deze beslissing?
Zodra je merkt dat je een half uur naar een menukaart aan het staren bent terwijl je tafelgenoot al bijna uitgehongerd op de tafel ligt, moet je je misschien afvragen hoe belangrijk de beslissing is die je moet nemen. Wat als je voor A kiest en wat als je voor B kiest, zal het echt veel verschil gaan maken? Waarschijnlijk niet. Vertrouw erop dat je een goede beslissing kan maken bij dit soort relatief eenvoudige kwesties. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je een hoop tijd kunt besparen. Als het gaat om een grote en belangrijke kwestie, dan is het natuurlijk goed om daar de tijd voor te nemen om het op te lossen.

3 Helpt zorgen maken bij het oplossen van mijn problemen?
Angst is een slechte raadgever. We geloven vaak dat het kan helpen bij het oplossen van problemen. Toch komen we door ons constant zorgen te maken over allerlei zaken in een negatieve spiraal vol met vervelende gedachten en gevoelens. Een uur later kom je er dan ineens achter dat je nog niets hebt opgelost en juist in een web vol problemen bent beland. Het oplossen van een probleem wordt op deze manier uitgesteld terwijl het zorgen maken verder gaat.

4 Is elke gedachte die in je opkomt belangrijk?
Misschien denk je nu ''ja'' en hier ben je zeker niet de enige in. Toen ik voor het eerst opgenomen was, kreeg ik ook voor het eerst mindfulness en de therapeut die dit gaf, vertelde toen dat gedachten eigenlijk als wolken in een lucht zijn. Ze komen uit het niets en gaan allemaal ook weer voorbij. Je hoeft er niet altijd iets mee te doen. Eerst vond ik dit een vreemd en zweverig verhaal, maar het heeft me wel geleerd om sommige gedachten over mezelf of het leven te laten voor wat ze zijn.

In tijden van stress kan ik behoorlijk streng voor mezelf zijn en daar komen dan ook bepaalde strenge automatische gedachten bij kijken. Toch kan ik die inmiddels laten gaan. Dat ze in mijn hoofd opkomen betekent immers niet dat ik er ook iets mee moet doen of dat ik er naar moet luisteren. Ze gaan ook weer weg en die gedachte geeft heel veel rust en zorgt ervoor dat ik vrijer kan leven.

5 Denk je dat je door te piekeren op alles voorbereid bent?
Door over alle mogelijke (ramp)scenario's na te denken, kun je misschien denken dat je op alles voorbereid bent en dat dat heel positief is. Toch mis je hierbij iets belangrijks, namelijk leven in het moment. Constant bezig zijn met wat er eventueel allemaal kan gebeuren, of dit nu positief of negatief is, zorgt voor meer gepieker waardoor je op dit moment maar moeilijk kunt genieten van het leven. Als je dan eenmaal op het punt bent waar je je zolang zorgen over hebt gemaakt, dan is er wel weer iets anders om over na te denken.

6 Wanneer werd ik zo angstig?
Als je last hebt van angstklachten dan is het goed om bij jezelf na te gaan hoe deze zijn ontstaan. Vaak zijn er mensen die zeggen dat ze altijd zo angstig zijn geweest maar er zijn ook mensen die na een bepaalde gebeurtenis erg bang zijn geworden. Als je altijd al angstig bent geweest, ga dan eens na hoe je thuissituatie was en of er mogelijke signalen zijn die dit hebben aangewakkerd. Bewustwording van de oorzaak van je problemen is een eerste stap voor verandering.

7 Hoe zijn de omstandigheden nu?
Als je kijkt naar de oorzaken van je angst en de omstandigheden toen, dan zul je misschien merken dat die omstandigheden niet meer overeen komen met de situatie nu. Toch kunnen we angstig blijven als gevolg van oude gebeurtenissen of bepaalde overtuigingen die we meekrijgen in de opvoeding. Een stapje terugdoen en bekijken hoe alles nu veranderd is, kan helpen om bepaalde angsten los te laten en meer rust te vinden. Ook dan is het makkelijker om dagelijkse zorgen van je af te laten glijden.

Wat helpt jou bij angst?

Bron foto's

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kim - Zaterdag 6 augustus 2016 21:06
Ik had eerst een artikel met "vragen om uit te dagen" verwacht, zoals ik deze van de kliniek ken. Maar bevat toch nieuwe vragen en informatie voor mij, prettig artikel, bedankt!
Anne-Maria - Zondag 14 augustus 2016 10:59
Thanks!! Voor nu even heel belangrijk; ik heb momenteel last van psychotische klachten/hallucinaties. Deze vragen helpen me om met beide benen op de grond te komen; steeds weer opnieuw.
Antjei - Woensdag 27 juli 2022 08:54
Ik heb veel stress en daar door komen de angsten soms terug maar ik ga er wel om naar buiten