Koken om te herstellen van je eetstoornis

 

Koken kan heel vervelend of obsessief zijn geworden door je eetstoornis. Misschien kook je juist altijd zelf om de controle te houden of omdat je bang bent voor bepaalde ingredietenten. Of je kookt eigenlijk nooit meer, omdat je halverwege het bereiden van de maaltijd toch de helft al hebt opgegeten of jezelf het niet waard vindt om iets lekkers te maken. Koken kan heel lastig zijn, maar kan ook juist heel erg goed voor je zijn als je aan het herstellen bent van je eetstoornis.

Toen ik nog een eetstoornis had, vond ik koken in sommige perioden echt vreselijk. Ik had er totaal geen zin in, als ik het zelf moest doen en wilde het liever ontwijken. Toen ik begon te herstellen, moest ik eten. Dat was de afspraak met de behandelaar, maar dat wilde ik natuurlijk zelf ook ergens wel. Al mijn energie ging naar eten. Denken aan eten, bang zijn voor eten, eten opschappen, opeten en dan nog het schuldgevoel. Koken kon ik in die tijd niet zelf opbrengen, alhoewel het misschien wel goed voor me had geweest om het wat vaker te doen in die tijd. 

foto
Bron

Ook heb ik tijden gekend waarin ik juist overmatig in de keuken stond. Ik bemoeide me met hoe mijn moeder het eten maakte of was zelf bezig om een uber gezonde maaltijd te maken. Niet zo goed voor me, die controle. Pas later ging ik ook wel eens zelf koken en leerde ik het. Er ging een wereld voor me open. Inmiddels is koken een hobby van me geworden. 

De keuken kan juist een goede plek zijn om aan je herstel te werken. Alhoewel koken misschien zwaarbeladen is geworden, kan het je juist ook weer in je eigen kracht zetten en heeft het effect op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en relatie met eten. Waarom het zo goed voor je is tijdens je herstel, beschrijf ik hieronder met 5 goede redenen.

♥ 1. Net zoals vroeger
Koken kan je helpen om dingen te verwerken of juist een fijne herinnering op te halen. Koken doet je waarschijnlijk op allerlei manieren aan mensen denken of aan vroeger. Zo kan het zijn dat je oma een bepaald gerecht altijd maakte of dat je moeder een bepaald familierecept met je heeft gedeeld en je dit aan het maken bent. Eten heeft niet alleen te maken met de relatie met eten, maar ook met verbondenheid ervaren met de mensen om je heen of herinneringen aan je leven toen je nog zonder angst van eten kon genieten. Maak dus eens oude recepten, zoals je die vroeger maakte, om goede, gezonde herinneringen op te halen.

♥ 2. Koken is zorgen
Zorg dragen voor je lichaam is vaak een hele uitdaging als je nog herstellende bent van je eetstoornis en aan het sleutelen bent aan je negatieve zelfbeeld. Toch is het heel belangrijk om te gaan leren. Koken is een van de vele manieren waarop je goed voor jezelf kunt leren zorgen. Je doet iets voor jezelf, zeker wanneer je alleen woont. Dat is soms een hele opgave, maar wel heel goed om te leren. Koken is zorg dragen voor jezelf. Jezelf verwennen, iets doen wat je nodig hebt. Voor jou, voor jezelf. Omdat je het verdient.

♥ 3. Tijd voor jezelf
De vorige tip heeft ook betrekking op deze. Want tijd maken voor jezelf is enorm belangrijk. Als je eten maakt, zeker wanneer je uitgebreid gaat koken, neem je daar de tijd voor. Tijd nemen voor een activiteit kan je rust en ontspanning opleveren. Ook kan het goed zijn om op deze manier tijd voor jezelf te nemen. Snel en simpel koken is fijn, maar neem ook geregeld echt de tijd om er wat van te maken. Steek er tijd in, dan zul je zien dat het een leuke activiteit kan worden, voor jezelf.

Proud2bmeNL
Bron

♥ 4. Trots
Als je tijd en liefde in een gerecht hebt gestopt, en het ook nog is gelukt, (mislukken hoort er af en toe bij), dan mag je daar best trots op zijn! Koken is iets wat je kunt leren door het vaker te doen. Als je een lekker gerecht hebt gemaakt of heerlijke koekjes hebt gebakken, wees daar dan trots op. Jij hebt dat gemaakt en het smaakt nog heerlijk ook! Door te koken kun je aan je eigen zelfvertrouwen werken. Oefening baart smakelijke kunst!

♥ 5. Spelen met eten
Door nieuwe recepten uit te proberen en regelmatig zelf te koken, kun je een andere kant van het eten ontdekken. Eten is niet alleen iets dat ‘eng' is of waaraan je verslaafd bent geraakt. Eten is veel meer dan dat. Eten is gezellig, maar buiten dat is het een wereld vol ontdekkingen. Je leert door zelf te koken een fijne kant van voeding kennen. Er staat je een hoop te wachten qua smaakervaringen, combinaties en geuren. Speel met eten, door nieuwe gerechten te maken of zelf iets te bedenken. Geef jezelf de kans om te ontdekken door ook te durven mislukken. Dat mag. Maar probeer en ga op reis door de wondere wereld in je eigen keukentje!

Koken kan dus niet alleen een stukje eetstoornis bevatten, het kan vooral ook heel gezond, leuk en goed voor je zijn nu je aan het herstellen bent. Kook jij tijdens je herstel en hoe vind je dat?

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

:) - Zondag 11 september 2016 13:07
Ik ben al lang hersteld, maar toen ik aan het herstellen was konden mensen mij echt niet in de keuken hebben. Ik zat altijd boos te worden als iemand "te veel" olie in een pan deed of "te veel" zout door een sausje deed ("te veel" staat tussen haakjes omdat ik alles te veel vond).

Nu ik op mezelf woon kook ik bijna iedere dag, ondanks dat ik soms uitgebreid koken erg leuk vind gooi ik op een doordeweekse avond het liefst iets snels in elkaar met niet te veel afwas. Ik gebruik dan best veel kant-en-klare sausjes en voorgekookte noodles of rijst.
Kim - Zondag 11 september 2016 13:18
Ik heb ook wel alle fases gehad omtrent het hebben van een eetstoornis en in de keuken zijn. Ik controleerde, ik sjoemelde, ik kookte voor anderen, ik kookte voor mezelf, ik bakte er letterlijk niets van... En nu mag ik koken en mislukken, ben ik constant op zoek naar verbetering en gemakkelijkere manieren om iets te bereiden. En ik vind het een hele leuke ontdekkingsreis! HET MAG MISLUKKEN. Weer een leer, voor de volgende keer :).
MJLove - Zondag 11 september 2016 14:43
Ik mag nu juist thuis niet meer koken....
Doordeweeks kook ik wel zelf, dan woon ik op kamers.
Kimberley Janssen - Zondag 11 september 2016 18:35
Ja, leuke blog. Ik vind koken ook gewoon ontspannend en vind het fijn om mijn gedachtes te kunnen verzetten en bezig zijn met bijvoorbeeld groente snijden, dan in die pan boter gooien, tussendoor wat opruimen in de keuken. Voor mij is koken ook wel 'bezig zijn met iets anders' :)
ginie - Zondag 11 september 2016 22:45
Tijdens mijn eetstoornis was alles omtrent eten een strijd en een gedoe en niet leuk en ook het plezier in koken gi g weg. Het eindigde bij elke avond sla met paprikaatje (zo''n kleine) en stukje komkommer ieder avond weer. Nu ik echt kan zeggen dat ik herstelt ben geniet ik weer van koken, probeer ik nieuwe dingen uit (wat nog steeds spannend is maar meer omdat ik me dan afvraag wat als t niet lekker is enzo) en vind ik het leuk om voor mezelf te koken, zelfs na een lange werkdag zoals vandaag. Maak dan toch een lekkere groente risotto met zalm uit de oven, simpel lekker en gezond! Heerlijk weet koken en daarvan genieten en het opeten zonder gedoe
britneyangel - Zondag 11 september 2016 23:19
ik ben niet goed in koken! het komt niet door me es maar ik vind het ook niet leuk en ik ben er onzeker over
viefke - Maandag 12 september 2016 08:31
4 jaar als parttime kok in een restaurant gewerkt, 1 van de beste bijbaantjes die ik gehad heb. Helaas door mijn es vind ik koken niet meer leuk. Voor mij is het werken aan alle bovengenoemde punten, waarbij ik met #3 nog de meeste moeite heb. Het is jammer dat het zo heeft moeten lopen, maar ik ben dankbaar dat ik opnieuw hierin mag gaan leren.
Anne - Maandag 12 september 2016 10:17
Ik vind koken zo moeilijk !Het gaat vooral om punt 2 .