5 x groente in je toetje

 

Het eten van groente wordt steeds populairder door al die gezondheidshypes, groentesapjes en vergeten groente die steeds meer aandacht krijgen. Ik ben zeker geen voorstander van alles zo gezond mogelijk moeten doen, alle hypes die extreem gezond eten promoten en niet meer snoepen. Ik denk dat het belangrijk is om hierin een balans te vinden en jezelf af en toe ook iets lekkers te gunnen wat misschien wat minder gezond is. Ook dat hoort namelijk bij een volwaardig, normaal en gezond eetpatroon. Toch denk ik dat veel mensen te weinig groente eten. Het wordt meestal alleen bij het avond eten gegeten terwijl je ook prima wat plakjes komkommer of sla op je boterham kan eten of als tussendoortje. De nieuwste trend op het gebied van groente is dat je het in je toetje kunt verwerken.

Dat klinkt misschien een beetje raar, groenten in je toetje omdat je misschien in eerste instantie denkt aan een zoet toetje als vla, yoghurt met vers fruit of misschien wel een ijsje. Er zijn echter genoeg lekkere dingen te maken met groente en dat is echt niet allemaal hartig. Ik vond het eerst ook een beetje raar klinken, maar het is de moeite waard om eens te proberen. Zo heb je een heerlijk zoet toetje wat soms net als een gebakje proeft en krijg je toch je vitamines binnen. Het zijn overigens misschien wel wat luxere toetjes die je niet elke week maakt, maar misschien wel voor een speciale gelegenheid.

groente toetje

1. Chocolademousse met avocado
Avocado heeft een vrij neutrale maar romige smaak en is de perfecte groentesoort om chocolademousse mee te maken. Ik maak het regelmatig en het is echt een van mijn favoriete toetjes.

Wat heb je nodig?
- 1 avocado
- 1 rijpe banaan
- 4 el rauwe cacao poeder
- 1 el (amandel of soja) melk
- een beetje honing
- klein beetje kaneel 

Hoe maak je het? 
Haal de schil van de avocado, verwijder de pit en doe het samen met de andere ingrediënten in de keukenmachine. Meng de ingrediënten goed door elkaar en laat het zo lang doormixen totdat het een egaal mengsel is geworden. Proef of het op smaak is en voeg eventueel nog wat honing toe. Schep het vervolgens in een bakje en zet het even in de koelkast. Je kunt het ook direct eten, maar wat mij betreft hoort chocolademousse koud te zijn. Ik vind het extra lekker om te eten met wat vers fruit erbij.

chocolademousse
Bron

2. Zoete aardappel brownies
Zoete aardappel zorgt al voor een zoete smaak in de brownie waardoor je weinig suiker of honing nodig hebt. Daarnaast zit een zoete aardappel vol met allerlei goede vitamines die ons lichaam nodig heeft. Je kunt op een heel makkelijke manier een lekker toetje maken van deze groente, maar je kan het natuurlijk ook als tussendoortje eten.

Wat heb je nodig?
- 1 kleine zoete aardappel
- 1 ei
- 2 el rauwe cacao
- 50 gram meel
- 1 el honing

Hoe maak je het?
Schil de aardappel en een pan met water aan de kook. Kook de zoete aardappel ongeveer 10 - 15 minuten totdat hij zacht is. Laat de aardappel afkoelen en pureer het vervolgens met de andere ingrediënten tot een beslag. Je kunt naar smaak eventueel extra honing toevoegen. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een kleine bakvorm in. Schep het beslag in de bakvorm en bak de brownie ongeveer een half uur in de oven. Laat het daarna afkoelen en snijd het in blokjes.

brownie
Bron

3. IJsjes van een groene smoothie
De gewone smoothies en verse sapjes die voornamelijk gemaakt werden met verschillende soorten fruit, hebben plaats gemaakt voor de nog gezondere variant, namelijk die met groente. Ik vind de groentesapjes ook erg lekker en op die manier kun je toch de vitamines binnen krijgen die je nodig hebt, als je te weinig groente overdag eet. Het is zo makkelijk en ook nog eens heel lekker. Je kunt het bij een sapje houden, maar maak er ook eens een lekker toetje van in de vorm van een ijsje. Je hebt alleen maar ijsmalletjes nodig en alle ingrediënten die je ook zou gebruiken voor je smoothie. Ik vind het bijvoorbeeld lekker met spinazie, komkommer, bleekselderij en appel. Je maakt de smoothie zoals je gewend bent, giet het in het malletje en doe het een paar uur in de vriezer. Daarna heb je een heerlijk groente toetje.

ijsje
Bron

4. Rabarbermoes met yoghurt
Rabarber wordt door veel mensen gezien als een fruitsoort, maar het behoort tot de groente. Rabarbermoes is echt heel lekker en een goede variatie op appelmoes. Je kunt het makkelijk zelf maken en als toetje vind ik het heel lekker om yoghurt met rabarbermoes te combineren.

Wat heb je nodig? 

- 1 kg verse rabarber

- 100 gram suiker

- ½ zakje vanillesuiker

Hoe maak je het?

Was de rabarber goed schoon en snijd de onderste harde stukken er af en de resten van de bladeren aan de bovenkant. Snijd de stengels in stukken. Kook de rabarber in zo min mogelijk water om de kleur en vitamines te behouden. Kook de rabarber gaar in ongeveer 8-12 minuten en voeg dan de suiker en vanillesuiker toe en roer het goed door elkaar.

rabarber
Bron

5. Tomaten basilicum sorbet
De combinatie van tomaat en basilicum vind ik heerlijk, maar vooral in een salade of op een pizza. Toch schijn je hier ook heerlijke toetjes mee te kunnen maken. Hieronder een receptje voor de tomaten basilicum sorbet.

Wat heb je nodig?
- 500 ml gezeefde tomaten (blikje) of verse tomaten

- 1 el gehakte basilicum
- 3 el citroensap

- 125 gram witte basterdsuiker

Hoe maak je het?

Verwarm 150 ml water met het sap van de citroen en de suiker. Je krijgt dan een soort suikersiroop. Laat dit vervolgens afkoelen. Schep dan de gezeefde tomaten en basilicum er doorheen en pureer het tot een glad mengsel. Schenk het mengsel in een diepvriesschaal en doe het 3-4 uur in de vriezer. Roer het mengsel elk uur even door. Daarna kun je er bolletjes van scheppen.

ijsjes
Bron

Het zijn wellicht combinaties die je nog niet zo vaak gegeten hebt en misschien zelfs nog nooit. Voor de een is het wat te ver gezocht en dan hou je het misschien liever bij vla, vers fruit of een ander lekker toetje en voor de ander is het een leuke afwisseling om eens te proberen. Laat ons in de comments weten welk toetje jou het lekkerste lijkt.

Welk groente toetje lijkt jou het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

L.me - Zaterdag 25 maart 2017 19:52
Wat een origineel idee! Zeker die tomaten sorbet, de rest kende ik al:) maar wat leuk! ga ik zeker eens proberen:) goed voor de pitemientjes!
Maan - Zaterdag 25 maart 2017 20:57
Die chocolademouse en misschien ook nog wel de brownies, al krijg ik daar gelijk een mierzoet idee bij.. lijken me lekker. Dat toetje met die avocado wil ik al heel lang een keer proberen te maken, haha.

Die tomatenijsjes lijken me trouwens echt vies :P Ik hou super erg van tomaten, maar wel als ze nog knapperig zijn, mjummm

Eerlijk gezegd had ik ook iets van magere yoghurt met komkommer en dat ene kruid voorbij verwachten te komen. Lijkt op die ene dip van zo'n wereldgerecht :)
Marije - Zondag 26 maart 2017 10:46
Bedoel je Tzatziki? Dat is een Grieks gerecht..super lekker :)
Anoniem - Zaterdag 25 maart 2017 21:49
Wooooo die chocolademousse, kwijl!
lotte - Zaterdag 25 maart 2017 22:31
Die chocolademousse is echt geweldig :D
Anne - Zondag 26 maart 2017 05:18
Ik zou ze allemaal wel willen proberen,alleen vind ik zoete aardappels echt niet lekker, maar misschien proeven ze niet zo wee in de brownies
Dit soort recepten vind ik wel leuk, zolang je ook nog de gewone versies van bijvoorbeeld chocolade mousse durft te eten.Dat het allebei kan.
ano - Zondag 26 maart 2017 08:26

je kan het ook maken met pastinaak! persoonlijk vind ik dit ook veel lekkerder dan zoete aardappel!
Ingrid - Zondag 26 maart 2017 07:02
Heerlijk allemaal! Ik doe hier gelijk inspiratie van op ;). Ook heerlijk vind ik salades met fruit erin, andersom dus, daar kan ik echt van genieten, stukjes appel, druiven of bramen. xxx
*** - Zondag 26 maart 2017 11:18
Ik ben vooral fan van carrotcake ;-)
Honeychild - Zondag 26 maart 2017 11:43
Vanaf volgende week verkrijgbaar bij alle supermarkten: broccoli-chocoladevla en tiramisu op basis van bloemkool! Nee, even zonder dollen, groente eet ik wel bij mijn warme maaltijd, dat vind ik toch wat minder gedoe dan het te verwerken in een toetje, haha!
Anoniem - Zondag 26 maart 2017 13:21
Ik heb zowel avocadochocolademousse als zoete aardappelbrownie vaker dan eens gemaakt en ik vind het echt vies. Ik eet min of meer een zoetvrije variant van paleo, en ben daardoor echt niet meer gewend aan suiker en zoet. Maar toch: als ik chocolademousse of een brownie eet, moeten die wel echt zoet en lekker zijn en echt goed naar chocola smaken, vind ik. Anders eet ik wel iets anders lekkers, dat wel binnen mijn eetpatroon past. Die twee zijn het voor mij in ieder geval echt niet.
Groene smoothies vind ik zo al niet lekker, laat staan dat ik ze invries.

Misschien zijn er mensen die het wel heel lekker vinden, hoor :) Maar mijn ding is het niet.
Doe mij maar gewoon mijn portie groenten zo, hoor. Bij elke maaltijd eet ik groente, dus ik hoef ook echt geen moeite te doen om aan de 600-700 gram te komen zonder toetjes. Meer dan voldoende lijkt me :)
RosieV - Zondag 26 maart 2017 17:25
Die brownies lijken me wel lekker alleen zou ik de rauwe cacao vervangen voor pure chocolade. Rauwe cacao is zo duur
Miku - Zondag 26 maart 2017 23:03
Soortgelijke brownies heb ik van de week gemaakt! Alleen wel wat extra zoeter gemaakt met dadels en maple syrup want door de cacao worden ze vrij bitter vind ik. Maar buiten dat erg lekker!
Anne - Maandag 27 maart 2017 06:08
@RosieV
Goed idee! Of gewone cacaopoeder.
@ano
Bedankt! Dat ga ik proberen ☺
X - Woensdag 12 april 2017 19:32
Avocado is geen groente maar fruit!
Diederik - Zaterdag 21 september 2019 10:08
Leuke recepten, ik vroeg me alleen af voor hoeveel personen bijvoorbeeld de chocolademousse is. Ik wil hem gaan maken voor 12 personen namelijk, wat is jullie advies?