3 lekkere Aziatische gerechten

 

Zoals sommige van jullie misschien wel weten, heb ik een beetje Aziatisch bloed omdat mijn moeder half Chinees / Surinaams is. Daardoor ben ik ook opgevoed met allerlei verschillende culturele invloeden als het gaat om eten. Daar ben ik heel blij mee aangezien ik dat vaak lekkerder vind dan het typische Hollandse eten. Toch heb ik de Surinaamse keuken meer meegekregen dan de Aziatische, terwijl dat eten ook heerlijk is. In mijn jeugd maar vooral op latere leeftijd maakte ik hier meer kennis mee. Ik ben bijvoorbeeld gek op Dim Sum, Chinese bami en noodles. In Thailand heb ik ook veel Aziatische gerechten gegeten die heerlijk waren, alleen soms wel heel pittig.

In veel Aziatische landen wordt erg pittig gekookt. Wanneer je hier niet zo goed tegen kan, zoals ik, is het aan te raden om hier op te letten en als je zelf gaat koken de hoeveelheid peper eventueel aan te passen. Hieronder deel ik een aantal lekkere Aziatische recepten.

aziatisch

1. Zelf Dim Sum maken
Toen ik heel jong was, had ik besloten dat ik Chinees eten niet lekker vond omdat ik dan dacht aan de witte bami die je bij de Chinees haalt. Die vond ik helemaal niet lekker en toen heb ik gelijk al het Chinese eten bestempeld als 'vies'. Later kwam ik erachter dat dit wel een hele Nederlandse versie is van Chinees eten. Mijn moeder kookte ook weleens Chinees hoor, maar dit was verweven met Surinaams eten en dat was dan toch anders. Toen ik voor het eerst Dim Sum (gestoomde Chinese hapjes) at, was ik er direct helemaal dol op en besefte ik dat Chinees eten ook heel lekker kan zijn. Je kunt het in verschillende Chinese restaurants bestellen maar ook zelf maken. Je hebt wel een grote pan nodig en een stoommandje die hier op past. Dit kun je kopen bij de toko. Het is lekker om verschillende soorten Dim Sum te maken, daarom deel ik hieronder het recept voor vis en vleesvulling.

Wat heb je nodig?
- 1 bouillon blokje (groente)
- 20 wontonvellen
- sojasaus

Vleesvulling
- 200 gram gehakt
- een halve rode peper
- 2 lente uitjes
- teentje knoflook
- 1 el rijstazijn
- 1 tl sesamolie
- 1 cm fijngehakte gember
- peper en zout

Visvulling
- 200 gram zalm
- 1 augurk
- 1 citroen
- 1 kleine ui
- een beetje bieslook
- peper en zout

Hoe maak je het?
Om de Dim Sum te maken ga je eerst de vullingen bereiden. Snijd voor de vleesvulling de lente ui, peper en knoflook fijn en meng deze ingrediënten en het gehakt door elkaar. Schil en rasp de gember en doe dit erbij, samen met wat zout en peper. Voor de visvulling snijd je de zalm, ui, augurk en bieslook in kleine stukjes en meng je dit door elkaar. Rasp de schil van de citroen en breng het verder op smaak met wat citroensap, zout en peper.

Dan kun je de Dim Sum gaan maken. Leg de wontonvellen uit en schep hier een theelepel van de vulling in. Vouw de kanten bij elkaar. Het hoeft niet helemaal dicht. Breng een pan water aan de kook met het bouillonblokje. Bekleed het stoommandje met wat bakpapier en stoom hier de Dim Sum gaar in in ongeveer 15 minuten. Doe wat sojasaus in een bakje om de Dim Sum in te dippen.

dimsum
Bron


2. Japanse tonijnsalade
Bij Japans eten denken veel Nederlanders misschien direct aan sushi, wat overigens heerlijk is, maar de Japanse keuken bestaat uit veel meer dan dat. Ze kunnen namelijk heerlijk koken. Hieronder een recept van een Japanse salade met verse, rauwe tonijn. Ik heb een tijdje geleden een soortgelijke salade gemaakt en het was echt heerlijk.

Wat heb je nodig?
- een stuk rauwe tonijn
- 125 gram mihoen
- een halve komkommer
- veldsla
- 1 limoen
- een half bosje radijs
- 75 gram waterkers
- 6 el Japanse sojasaus
- 4 el rijstazijn
- 1 tl suiker
- 1 tl wasabi
- 1 tl sesamolie
- sesamzaadjes

Hoe maak je het?
Breek de mihoen doormidden en kook het volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het af en spoel het daarna af met stromend water. Snijd de komkommer in reepjes en de radijsjes in stukjes. Maak een dressing van de sojasaus, rijstazijn, suiker, sesamolie en wasabi. Haal de rauwe tonijn door de sesamzaadjes en bak ze vervolgens in wat olijf- of sesam olie. Bak het heel kort, zodat de binnenkant rauw blijft. Snijd het daarna in dunne plakjes. Verdeel de mihoen over borden, meng de komkommer, veldsla, radijsjes en waterkers over de mihoen en schep hier de tonijn op. Doe er een beetje limoensap overheen en de dressing.

tonijn salade
Bron

3. Bami / noodle soep met kip
Vroeger at ik regelmatig bami soep als ik bijvoorbeeld uit school kwam, maar dit waren gewoon pakjes van de toko. Best lekker hoor, maar natuurlijk nog beter als je het zelf maakt. Het is in Azië een geliefd gerecht en je kunt het op verschillende manieren bereiden. Hieronder een recept van lekkere bami soep.

Wat heb je nodig?
- 125 gram kipfilet
- 1 teentje knoflook
- 125 gram eiermie
- 50 gram peultjes
- 3 bosuitjes
- 2 bouillonblokjes (kip)
- 2 eieren
- olie
- 1 el ketjap manis
- 1 el sambal oelek
- zout en peper

Hoe maak je het?
Snijd de ui, knoflook en kipfilet in stukjes. Maak de peultjes schoon en snijd de bosuitjes in ringetjes. Verhit wat olie in een soeppan en bak de kip, ui en knoflook. Voeg vervolgens een liter water, de bouillon blokjes en peultjes toe en laat het ongeveer 5 minuten koken. Klop de eieren los en bak het in een koekenpan. Breng de omelet op smaak met zout en peper. Rol de omelet op en snijd ze in plakjes. Breek de eiermie boven de soeppan en laat het ongeveer in 4 minuten gaar worden op een laag vuurtje. Breng de soep op smaak met ketjap en sambal. Giet het in soepkommen en garneer het met ei en bosui.

bami soep
Bron

Van welke Aziatische gerechten hou jij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

joya - Zondag 20 november 2016 19:41
Noodles met saus en vlees of vis, sashimi en yakitori dat zijn m'n favorieten!