Alternatieve dieten

 

Om gezond en op gewicht te blijven adviseert het voedingscentrum te eten volgens de Schijf van 5. Deze adviezen zijn gebaseerd op de Gezondheidsraad. Echter worden er ook vele andere leefwijzen gevolgd als het gaat om voeding en gezondheid. Deze leefwijzen zijn niet altijd wetenschappelijk bewezen maar passen in een bepaalde overtuiging of is een leefwijze waar mensen positieve ervaringen mee hebben gehad. In deze blog worden een aantal van deze alternatieve diëten uitgelegd.

Ketogeen dieet
De basis van dit dieet is om het gebruik van koolhydraten te beperken. Op die manier krijgt het lichaam te weinig koolhydraten binnen waardoor deze overgaat op verbranding van vetten. Hierdoor komt het lichaam in een zogenoemde ketose terecht. Ter vergelijking bij een gewone voeding wordt gemiddeld 50% van de energie geleverd door koolhydraten. Bij een klassiek ketogeen dieet wordt 90% van de energie geleverd door vet en de overige 10% door koolhydraten en eiwitten samen.

voeding
Bron

Dit dieet wordt niet alleen gebruikt om af te vallen. Het ketogeen dieet wordt ook gebruikt bij epilepsie. De ketonen worden gebruikt als brandstof voor de hersenen. Dit kan epileptische aanvallen verminderen of voorkomen. Hoe het precies werkt is nog niet bekend. Dit dieet wordt met name gebruikt bij kinderen met epilepsie bij wie medicatie onvoldoende aanslaat. Het is echter een zeer intensief dieet en wordt alleen onder medische toezicht van een gespecialiseerde diëtist of arts aangeraden.

Bron: Epilepsiefonds, kempenhaeghe

Ook bij kanker wordt een ketogeen dieet zo nu en dan ingezet. Kankercellen blijken namelijk gevoeliger en meer afhankelijk te zijn van glucose dan onze lichaamscellen. Er wordt echter wel geadviseerd om een dergelijke dieet alleen te gebruiken in samenwerking met een diëtist omdat er ook tekorten kunnen ontstaan. Het Paleodieet en Atkins dieet zijn op dezelfde principes gebaseerd als het ketogeen dieet.

Bron: Nationaal fonds tegen kanker

Moerman dieet
Dit dieet is gebaseerd op de principes van de heer Moerman. Hij ontdekte in de jaren 30 door experimenten met postduiven dat er een verband was tussen leefwijze, voeding en kanker. Het dieet zou bij kanker levensverlengend werken en kanker soms zelfs te kunnen genezen. Belangrijke punten uit het originele Moermandieet zijn: geen vlees, vis of gevogelte, veel groente, geen zout, geen suiker, geen alcohol, geen aardappelen, geen witmeelproducten, twee eidooiers (geen eiwit), veel fruit en het gebruik van voedingssupplementen. De voedingsregels zijn in de loop der jaren echter wat gewijzigd.

Bron: Nationaal fonds tegen kanker

voeding
Bron

Oerdieet of Paleodieet
Het Oerdieet of Paleodieet hanteert een levenswijze waarbij er wordt gegeten zoals onze voorouders dat deden. In het dieet worden bewerkte voedingsmiddelen en koolhydraatrijke producten vermeden. Dit ‘dieet’ bevat met name rood vlees, groente, fruit, noten en je eet tot je vol zit. Zuiveldranken zoals melk en peulvruchten passen niet thuis in deze levenswijze. Wil je hier meer over lezen? Lees deze blog.

Houtsmullerdieet
Dr. Houtsmuller was een arts die huidkanker heeft overwonnen dankzij een combinatie van reguliere aanpak, gerichte voeding en vitaminen en mineralen. De basis van dit dieet ligt bij het Moermandieet. In deze voedingstherapie wordt echter wel aardappelen toegestaan en daarnaast wordt er juist vette vis aanbevolen. Vlees wordt nog wel afgeraden, maar orgaanvlees zoals zwezerik en lever passen wel weer in deze voedingstherapie. Ook rechtsdraaiende zuivel past in deze voedingswijze en het gebruik van voedingssupplementen wordt benadrukt. Met zijn therapie wilde hij de kankertumor uitroeien.

Bron: Nationaal fonds tegen kanker

Cambridge weight plan
Dit dieet is bedoeld voor het afvallen. De wijze waarop dit wordt gedaan is door gebruik te maken van maaltijdvervangers. De hoeveelheid aan koolhydraten in de maaltijdvervangers is verlaagd waardoor je lichaam in een ketose toestand komt. Indien het ideale gewicht is bereikt ga je weer over op gewone voeding. Dit dieet wordt alleen aangeraden onder begeleiding van een consulent.

Bron: Consumentenbond

fruit
Bron


Er zijn meerdere diëten of leefwijzen die worden nageleefd. De beweegredenen om een dergelijke dieet of leefwijze te gebruiken kan voor iedereen anders zijn. Omdat er bij veel diëeten bepaalde voedingsmiddelen worden weggelaten, kunnen bepaalde voedingstekorten ontstaan. Mocht je een dergelijk dieet willen volgen, dan zou een gespecialiseerd voedingskundige of diëtist je hierin kunnen ondersteunen.

 

Gerelateerde blogposts