Weg met die shopverslaving

 

shoppingquote

Daar hangt hij, het jurkje waar ik verliefd op ben en die er toevallig ook nog is in mijn maat. Ik word er helemaal blij van en zie al voor me wanneer ik het ga dragen en waarmee ik het wil combineren. Helaas heb ik geen goede hakken om bij het jurkje te dragen en een nieuwe clutch zou ook wel handig zijn. Goede reden om het gewoon te kopen, toch? Wanneer ik thuis kom met plastic tasjes vol nieuwe items, belanden ze naast mijn bed, waar ze een week later nogsteeds liggen...
 

Dit bovenstaande scenario is wel eens voorgekomen bij mij. En eerlijk gezegd is dit niet bij maar één keer gebleven. Een vriend zei een keer tegen mij dat ik toch echt een shopverslaving heb. Dit ontkende ik keihard. Hoezo een shopverslaving? Ik heb geen afkickverschijnselen als ik even niet winkel? En daarnaast gaan mijn vriendinnen ook vaak naar de stad om wat nieuws te kopen.

Volgens die vriend ging ik altijd winkelen als ik mij rot voelde. Ik herkende mezelf hier niet echt in maar hoe langer ik er over nadacht, hoe meer ik besefte dat hij misschien wel eens gelijk kon hebben. Het slaat toch nergens op als je iets nieuws koopt, wat je eigenlijk niet eens nodig hebt en wat vervolgens een week lang in een plastic tasje blijft liggen? Natuurlijk is iets kopen wat je niet echt nodig hebt geen probleem. Maar dit gebeurde steeds vaker en daarnaast kon ik -achteraf gezien- niet écht blij zijn.

Eigenlijk best zonde, zo'n shopverslaving. Ik heb zoveel kleren en andere spullen, waardoor ik eigenlijk niet eens meer weet wat ik heb. Daarnaast trek ik het nooit allemaal aan en hangen er soms zelfs spullen in mijn kast waar de kaartjes nog aan zitten. Zonde van het geld dus.

Vroeger kon ik er echt heel erg van genieten als ik nieuwe kleding had en wilde ik het ook gelijk aantrekken. Maar tijdens die 'shopverslaving' was dat helemaal weg. Inmiddels denk ik dat ik niet meer kan spreken van een shopverslaving. Ik besef dat het geluksgevoel van winkelen maar even bestond en dat het uiteindelijk niks opleverde. Ja veel kleren waar ik vervolgens niks mee deed. Ohja en een lege bankrekening.

kledingkast

TIPS Om een shopverslaving tegen te gaan.

Shoppen als afleiding is oke. Maar....
Winkelen kan heel goed zijn als afleiding voor als je niet lekker in je vel zit. Je bent even het huis uit, je mengt je in de mensenmassa en daarnaast kan het ook heel gezellig zijn. Je hoeft even niet te denken aan alle nare dingen, je focust je op iets anders dan op eten of de negatieve gedachten die je over jezelf hebt. En je kan jezelf ook nog eens (tijdelijk) blij maken door leuke dingen voor jezelf te kopen. Dit kan helpen. Heel goed zelfs.

Maar overdrijf het niet! Shoppen mag als afleiding dienen, maar richt je dan vooral op het even weg zijn en kijken naar leuke nieuwe collecties. Geniet van het samen zijn met iemand waarmee je winkelt, of juist de rust van het alleen winkelen. Leg de nadruk niet op het kopen. Probeer het geluksgevoel niet te verbinden aan je nieuwe schoenen. Het is slechts materie. Misschien maakt het je even blij, maar je kunt dit geluk beter ergens anders zoeken. Ergens waar het van langere duur is. En op gegeven moment is het geld ook op en financiele zorgen wil je er ook niet bij hebben.

Hieronder staan wat meer praktische tips die voor iedereen handig kunnen zijn.

1. Besef wat je hebt
Als je heel graag nieuwe kleding of andere dingen wilt kopen, is de eerste stap die je moet nemen het beseffen wat je al hebt. Misschien zijn er nog wel kleren die ergens onder of achter of in een doos liggen waarvan je helemaal niet meer wist dat ze bestonden. Duik je kledingkast in en kijk wat je hebt. Je kunt ook gelijk kijken wat je niet meer gaat dragen, haal ze uit je kast en organiseer een kledingruil met vriendinnen of zet ze op internet om te verkopen. Hier kun je ook voldoening uit halen!

2. Heb je het wel nodig?
Soms wil je iets heel graag, om welke reden dan ook, maar is het echt een loze investering. Het ene rode jurkje is net iets anders dan de ander, maar eigenlijk lijken ze heel erg op elkaar en zou je ze naar dezelfde gelegenheden aankunnen. Daarnaast is het geen jurkje wat je heel vaak aan doet. Dus waarom moet je er dan twee hebben? Waarschijnlijk blijft de nieuwe dan met het kaartje er aan in de kledingkast hangen. Beetje zonde toch? Kijk naar wat je al hebt en bedenk je wat je nog nodig hebt. Als je de stad in gaat met het doel om een nieuwe broek te kopen, kom dan niet thuis met nieuwe shirtjes, waarvan je er al eigenlijk teveel hebt liggen.

3. Bepaal je budget
Spreek van te voren met jezelf af hoeveel geld je uit mag geven. Neem ook gewoon niet meer mee en laat je bankpasje thuis. Omdat je je bankpasje tegenwoordig vaak nodig hebt omdat je niet overal meer contant kunt betalen (bijvoorbeeld op het station), is het ook handig om maar een bepaald bedrag op je bankrekening te hebben en de rest op je spaarrekening te zetten. Dit kan heel simpel via internetbankieren. Zo doe ik het altijd. Dat beperkt de schade :). 

Portemonnee en bonnetjes

4. Hoe graag wil je het?
Wat is de reden dat je gaat winkelen? Heb je geweldige schoenen gezien waar je voor hebt gespaard of heb je gewoon zin om iets nieuws te kopen? Dit is wel een verschil. Als je iets ziet maar je weet niet hoe graag je het wilt of je twijfelt, denk er dan eerst rustig over na. Als je er langer over nadenkt en dan besluit het te kopen, zul je er uiteindelijk ook gelukkiger mee zijn.

5. Waar ga je het laten?
Heb je uberhaupt plek voor nieuwe kleding? Hantg je kast al vol en liggen er zelfs kleren op plekken waar ze niet horen? Dan heb je gewoon genoeg. Je kunt het jezelf iets moeilijker maken door elke keer als je iets koopt, ook iets weg te gooien. Doe het in een kledingcontainer, verkoop het of geef het aan een vriendin.

6. Bedenk wanneer je het gaat dragen
Ik heb geleerd dat het heel goed is om - als je twijfelt over iets - na te denken waarvoor je het wilt kopen. Kun je het altijd aan of is het een kledingstuk voor een bepaalde gelegenheid? Ik heb bijvoorbeeld tijdens een vakantie een super mooi jurkje gekocht die je op verschillende manieren kunt dragen. Hij was best duur maar ik dacht "het is een multi wear jurkje, dus ik kan het altijd aan!" Niet waar dus.

Als ik wat langer en kritischer had nadacht, had ik beseft dat het toch echt wel een gala jurk model is. En wanneer heb ik nou een gala? Leuke bijkomstigheid dat je het op veel verschillende manieren aan kan, maar voor een gewone verjaardag is het al veel te netjes. Dit jurkje had ik dus eigenlijk niet moeten kopen. Ik heb het nog nooit aangehad en het is inmiddels 2 jaar geleden dat ik het heb gekocht.

7. Ga shoppen met je vriend/ een goede vriendin
Het kan verstandig zijn om te gaan winkelen met je vriend of iemand anders die invloed op je heeft. Deze persoon kan er voor zorgen dat jij objectiever naar de stiuatie gaat kijken en gaat in zien dat het echt niet altijd nodig is om het jurkje te kopen dat je eigenlijk al hebt.

Vergeet niet dat je jezelf echt wel blij mag maken met iets nieuws. Dit is juist goed! Dit blog is enkel bedoeld om het niet uit de hand te laten lopen en van het ene probleem in een nieuw probleem te belanden.

Wat is jouw tip tegen een shopverslaving?

Bron plaatje 1: weheartit.com

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lia - Donderdag 3 oktober 2013 10:43
Haha ik was net Confession of a Shopaholic aan het kijken.
Jimmy - Donderdag 3 oktober 2013 11:12
Nog een tip: *twee* bankrekeningen houden, met elk een eigen bankpas. Dan kun je er één meenemen en één thuis laten.
Maanmeisje - Donderdag 3 oktober 2013 15:56
O, herkenbaar! Ik heb zelf al 8 jaar last van koopdrang en helaas heb ik mijzelf daardoor best in de schulden gewerkt... In plaats van de vaste lasten te betalen, koop ik vaak allerlei spullen voor mijzelf, in de hoop mij daardoor beter te voelen, tot het geld op is. Een tip tegen een koopverslaving is: vooruit denken. Op het moment lijkt het misschien heel leuk om te hebben, maar achteraf krijg je misschien spijt, als je al die onbetaalde rekeningen ziet en merkt dat hetgeen je gekocht hebt, je maar voor even blij heeft gemaakt... Ik wil wel blijven shoppen, maar ik wil het niet meer overdrijven. Er moet natuurlijk genoeg geld voor boodschappen en de andere vaste lasten overblijven, en het voelt fijner en rustiger om overzicht te hebben. Met teveel spullen heb je dat niet meer. Vanaf volgende week krijg ik geldbegeleiding. Hopelijk zal dat mij hierbij helpen. Heel erg bedankt voor je blog en de goeie tips :)!
xxmoonflamexx - Donderdag 3 oktober 2013 19:16
Ik heb helaas ook dat ik teveel geld uit geef.. het is zo verslavend. En ik moet me dan gewoon even goed voelen.
Chananja - Donderdag 3 oktober 2013 19:39
Nog een tip: ga online shoppen en leeg aan het einde je winkelmandje ipv af te rekenen. Levert meer plezier op dan je zou denken en een goed gevoel omdat je niets uitgeeft ;-) .
anoniem - Donderdag 3 oktober 2013 20:35
Verkoop je oude kleding op een kledingbeurs, ik krijg er in totaal vaak rond de 100,- van terug. En daar kun je dan weer nieuwe dingen van kopen : )
Anoniem - Donderdag 3 oktober 2013 22:35
Super herkenbaar. Ik moet mezelf soms dwingen om iets niet te kopen. Ik heb 2 tips die mij goed helpen. 1: steek je kop niet in 't zand en 2: maak een lijstje en koop in 1 keer heel veel

Maak 2 rijtjes: 1 met alle bronnen waar je inkomen uit hebt (salaris/stufi/zorgverzekering etc.) en 1 met al je vaste uitgaven (telefoon/verzekeringen/huur/internet etc.). Dan kun je heel makkelijk zien hoeveel je elke maand maximaal kunt besteden om niet in problemen te komen. Helaas is dit meestal minder dan je zou willen. Maar het helpt wel om het overzicht te bewaren. Vaak gaat het bij mij wel goed met de grote bedragen (ik koop niet zo vaak zomaar voor meer dan honderd euro aan kleding), maar geef ik heel vaak kleine bedragen (5-15 euro) uit. Maar omdat ik dat weet ben ik er alert op.

Ik heb geen plaats om zowel m'n winter- als zomerkleding in de kast op een hangertje te doen. Daarom wissel ik ieder jaar 2x m'n zomer/winter kleding. Als ik bijv. in de herfst de kleding omwissel controleer ik of alle winterkleding nog past en leuk staat. Ik schrijf dan op een briefje wat ik te kort kom en dus nog moet kopen. Dat ga ik halen. (Lijkt simpel, maar is super moeilijk om alleen te halen wat er op m'n briefje staat.) Ik ben dan wel in 1 keer een heel groot bedrag kwijt, maar koop dan nog altijd minder dan wanneer ik iedere keer als ik in de stad ben weer iets ga kopen. Maarja... dan moet je niet alsnog continue de winkels ingaan, dan helpt deze tip niet. ;-)
Nacindaa. - Vrijdag 4 oktober 2013 02:07
ugggghhhhh herkenbaar die shopverslaving. mijn vader huilend opgebeld dat ik meer dan 300$ had uitgegeven.. jup ;(

maarhet word minder, die shopverslaving dan!

liefs.
missp - Vrijdag 4 oktober 2013 10:32
Goeie tip van Chananja;) Dat doe ik idd ook wel 's en dat geeft idd zo'n lekker sterk gevoel als je dan uiteindelijk niks koopt. De laatste maanden koop ik haast nooit meer wat. Ik ben alles lekker aan het opruimen en heb gemerkt dat ik nog rommel genoeg heb. Ik vind het trouwens ook gewoon leuk om in de winkels naar alle nieuwe collecties enzo te kijken en dan bedenken welke kleding ik zelf nog heb.
Voordat je iets koopt, kun je eerst goed afvragen: heb ik dit echt nodig? heb ik nog niet al zoiets? ga ik dit echt gelijk dragen? kan ik dit combineren met mijn andere kleding? etc.
miri - Vrijdag 4 oktober 2013 14:21
had ik een tijdlang last van, vooral uit onzekerheid ging ik veel kopen en kopen... ik wilde bijblijven. Daarnaast is dat genotsgevoel ook echt heel fijn en ik kon ook soms echt wel genieten van al die nieuwe kleren. Tegenwoordig is het iets minder, ik heb een eigen huishouden die ik moet runnen en ik deel nu het geld met mijn man. En dat helpt wel want ik schaam me ervoor als ik met 1999 spullen thuiskom en hij heeft geen geld meer voor een nieuwe broek oid...!
-- - Maandag 7 oktober 2013 10:40
Ik heb juist het tegenover gestelde. Heb amper kleding en vind het het niet waard om iets nieuws voor mezelf te kopen: 'het staat me toch niet'.
bellefleur - Donderdag 25 juni 2015 01:32
Geen shopverslaving hier, wel te veel aankopen die ik niet nodig had.
nu heb ik besloten alleen nog maar tweedehands of vintage te kopen. Voor het milieu en om geen onderbetaalde arbeid te sponsoren, maar zeker ook omdat het een leuke jacht is naar iets moois. Als je het hebt gevonden in plaats van heb gekocht waar er nog tien hangen is het geluksgevoel groter omdat je er veel moeite voor hebt gedaan.
ern groot voordeel: bij de meeste winkels kun je niets kopen omdat je dan je principes moet breken, dat maakt de drempel hoger en zo is het makkelijker om je om te draaien en het kledingstuk te laten hangen in de modeketen.
xXx_jongen_xXx - Woensdag 7 oktober 2015 11:43
Ik wil zeggen dat dit stuk mij heel erg heeft geholpen voor een schoolproject. dankjewel internet.