Lichamelijke klachten door stress

 

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ik zenuwachtig ben, krijg ik buikpijn en als ik me erg gespannen voel, word ik soms ook nog misselijk of krijg ik hoofdpijn. Bij extreme spanning kan ik weleens last hebben van kortademigheid en moet ik er op letten dat ik niet ga hyperventileren. Dit zijn allemaal signalen van mijn lichaam dat er stress is en dat het even niet goed gaat. Het lichaam laat zien dat er iets niet klopt. Ik ken mijn lichaam inmiddels best goed, en weet dan bij buikpijn bijvoorbeeld wat voor soort buikpijn het is en wanneer het dan komt van de zenuwen of wanneer het is omdat ik iets geks heb gegeten.

Als je je lichaam nog niet zo goed kent of signalen negeert, dan kun je je soms afvragen waar je last van hebt als je ergens pijn voelt. Wellicht maak je je zorgen omdat je bang bent dat je iets hebt, terwijl er eigenlijk niet zoveel aan de hand is. Tenminste, er is wel iets aan de hand maar dat is niet zozeer een ernstig lichamelijk probleem. Er zijn namelijk genoeg lichamelijke klachten die veroorzaakt worden door stress. Deze klachten zijn dus echt en je moet ze dan ook zeker serieus nemen, maar het gaat vooral om de oorzaak van de klachten.


Bron

Welke klachten krijg je van stress?
Er zijn een aantal zaken die ontzettend veel voorkomen. Een aantal daarvan beschreef ik in de inleiding al. De klachten zijn te onderscheiden in twee categorieën, namelijk de klachten die te maken hebben met kortdurende stress en klachten als gevolg van langdurige stress.

Kortdurende stress
♦ aanspannen van spieren
♦ afname bloedtoevoer naar hersenen
♦ afname bloedtoevoer naar darmen
♦ toename van polsslag
♦ dieper ademhalen
♦ verwijding van pupillen
♦ schrikreactie
♦ verminderde activiteit immuunsysteem
♦ alertheid 

Langdurige stress
♦ duizeligheid
♦ maag- en darmklachten
♦ hoofd-, nek-, en rugklachten
♦ stijfheid bij opstaan
♦ slapeloosheid 
♦ wazig zien, dubbel zien
♦ hyperventilatie
♦ lage weerstand
♦ hoge bloeddruk
♦ hartklachten
♦ koude handen en voeten

Het is niet zo dat je als je één van deze klachten hebt, dit automatisch betekent dat je last hebt van stress. Ook is het niet zo dat als je meerdere van deze klachten hebt, je sowieso stress hebt. Al deze lichamelijke klachten zijn vrij breed en lastig te onderzoeken. De een is bijvoorbeeld wat sneller misselijk dan de ander en ik ken genoeg mensen die vaak last hebben van hoofdpijn, zonder dat er duidelijk een reden voor is.

Wel is het zo, dat als je last hebt van stress of spanningen en daarnaast meerdere van deze klachten hebt en deze bijvoorbeeld ook meerdere keren per week terugkomen, het best eens zou kunnen zijn dat de klachten te maken hebben met deze stress. Die kans wordt nog eens extra vergroot als je zeker weet dat de klachten geen andere lichamelijke oorzaak hebben.

Naar de dokter
Als je naar de dokter gaat met dit soort klachten en er geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, dan kan de dokter zeggen dat je klachten te maken hebben met stress. Je kunt hierdoor het gevoel hebben dat je dokter het niet serieus neemt. Hierbij betekent het echter niet dat je klachten er niet zijn of dat ze in je hoofd zitten. Je klachten zijn er wel degelijk, er is echter geen lichamelijk probleem wat jouw klachten tot gevolgd heeft. Om die reden wordt gedacht aan psychische klachten. Je huisarts neemt je dan wel degelijk serieus, maar als er geen lichamelijk probleem is, kan dit nu eenmaal ook niet weggenomen worden.


Bron

Wat als het inderdaad stress is?
Als je te maken hebt met spanningen, dan reageert je lichaam daar automatisch op. Je lijf komt dan in een bepaalde modus waarbij het klaar is om actie te ondernemen voor het geval er iets staat te gebeuren. Dit zorgt ervoor dat de hartslag toeneemt, je sneller gaat ademhalen en je spieren zich aanspannen. Ook komt er adrenaline vrij. Als je lichaam lange tijd in deze staat van paraatheid blijft, dan vraagt dit behoorlijk wat energie en kun je lichamelijke klachten ontwikkelen zoals hierboven besproken. Het gaat dan niet meer om wat gezonde spanning.

Lange tijd rondlopen met lichamelijke klachten kan ervoor zorgen dat je in een negatieve spiraal terechtkomt. De klachten kunnen verergeren, net als de stress, of deze nu bewust of onbewust aanwezig is. Bovendien nemen spanningen ook toe als er lichamelijke problemen komen. Als deze problemen vervolgens toenemen, zal ook de spanning verder toenemen. Het is daarom goed om de oorzaak van de stress, dus hetgeen dat de lichamelijke klachten veroorzaakt, aan te pakken.

Heb jij weleens lichamelijke klachten door stress?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lola - Dinsdag 26 juli 2016 10:28
Ik probeer ook nog steeds met mijn stress om te gaan.
Regelmatig denk ik dat ik dood ga door paniekaanvallen, heel vaak hyperventilatie.
Maar langzaamaan lijkt het in ieder geval wel de goede richting in te gaan :)
silvie - Dinsdag 26 juli 2016 10:31
leuke blog! komt net op tijd.
Anoniem - Dinsdag 26 juli 2016 11:36
Omdat ik vroeger een eetstoornis had blijf ik die patiënt met een eetstoornis.
Bij mij word er automatisch gezegd dat het daardoor komt.
Ik mag nog zeggen dat het niet zo is, ik mag duidelijk maken dat dit al lang niet meer van toepassing is, maar ik blijf die patiënt die nu eenmaal een eetstoornis heeft.

Maria - Dinsdag 26 juli 2016 13:51
Denk dat het wel twee kanten op werkt. In het verleden bij een natuurgenezer terechtgekomen, die me voedingsadviezen gaf plus een paar supplementen, waaronder magnesium. M'n klachten verminderden of verdwenen en ik werd zoveel rustiger en ook helderder in m'n hoofd. Moet nog erg uitkijken met wat ik eet. Kan bijvoorbeeld niet tegen chocolade omdat daar stoffen in zitten die een stressreactie kunnen geven. Eén of twee chocolade-eitjes gaat dan soms nog maar toen ik een klein beetje chocolade had gegeten en een aanvaring had met een buuf waren het twee stressoren die bij elkaar net teveel waren. Ook bepaalde tekorten, heb ik gemerkt, kunnen voor teveel stress zorgen, omdat allerlei lichaamsprocessen dan minder goed verlopen. En met een eetstoornis kan je makkelijk tekorten oplopen. De klachten die je daarvan hebt worden dan psychisch genoemd maar het is vaak een wisselwerking. Met een eetstoornis eet je vaak te weinig vet maar ook te weinig eiwit en dat doet je lichaam ook geen goed.
Ikke - Dinsdag 26 juli 2016 17:53
Ik heb al 6 maanden lang buikpijn(niet de hele dag, maar een paar uur per dag) ondertussen weet ik egt niet meer wat ik moet doen, wanneer komt hier een einde aan? Het is heel moeilijk.
Eclaire - Dinsdag 26 juli 2016 20:05
Wat wel goed is om te weten misschien is dat verkeerde/ te veel/ te weinig voeding ook een vorm is van stress voor je lichaam.