8 fouten bij het tandenpoetsen

 

Tanden poetsen is iets wat we minstens twee keer per dag doen en dan is het niet gek dat het een ritueel is geworden waar we niet vaak meer bij stil staan. Dit gaat bijna op de automatische piloot. Jammer genoeg staan we daardoor ook niet meer stil bij de fouten die we kunnen maken bij het tandenpoetsen. Hierdoor doen we dit vaker verkeerd dan goed is voor het gebit.

Een gewoonte is niet zomaar afgeleerd, maar hierdoor kan je ook vaak langdurig dezelfde fout maken doordat je niet snel doorhebt dat het fout is. Tanden poetsen is nu eenmaal iets wat moet gebeuren en door je er meer bewust van te zijn, zul je merken dat ook nieuwe gewoontes zo zijn aangeleerd. Door er iets meer tijd aan te besteden is het tanden poetsen niet iets wat maar moet gebeuren, maar ook iets wat nog beter zal zijn voor jouw gebit. Ik deel in deze blog acht veelgemaakte fouten bij het tandenpoetsen.

tandenpoetsen
bron

♦ Tandenborstel met de hardste borstel
Velen pakken bij voorbaat de tandenborstel met de hardste borstel omdat ze denken dat deze het beste schoonmaakt. Er zijn echter niet voor niets verschillende soorten tandenborstels. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van gevoelig tandvlees is een zachte tandenborstel aan te raden en kan een harde tandenborstel juist meer schade aanrichten. Daarnaast zijn er ook verschillende maten tandenborstels. Heb je een kleinere mond, dan kan je beter kiezen voor een kleinere tandenborstel zodat je alsnog overal goed bijkomt en het goed schoon houdt.

♦ Alleen maar de tanden poetsen
Vaak wordt de nadruk gelegd op het poetsen van de tanden en wordt de rest al snel vergeten. Maar bacteriën zitten ook tussen het tandvlees en ontstoken tandvlees is ook zeker geen pretje. Ook op de tong blijven veel bacteriën achter, dus vergeet deze zeker niet. Ik vind het zelf niet altijd even prettig, maar blijf dan goed door de neus ademen en dan went het vanzelf!

♦ Direct tandenpoetsen na het eten
Door meteen na het eten de tanden te poetsen wil men etensresten tussen de tanden voorkomen. Maar hiermee worden de tanden vaak juist onbewust beschadigd. Eten kunnen namelijk zuren of suikers bevatten waardoor het glazuur over de tanden minder sterk is. Door meteen na het eten de tanden te poetsen, val je deze als het ware aan wanneer het al zwakker is. Hiermee kan je de tanden juist beschadigen. Door een half uurtje te wachten, heeft het glazuur even tijd om weer bij te komen na het eten.

tandenborstel
bron

♦ Spoelen na het tandenpoetsen
Na het tandenpoetsen volgt vaak het grondig uitspoelen met water. Ik vind het gevoel van tandpasta in mijn mond eigenlijk ook niet erg fijn. Maar eigenlijk is dit helemaal niet de bedoeling. In tandpasta zit namelijk fluoride wat als een beschermlaag over de tanden blijft zitten. Door grondig uit te spoelen, verdwijnt deze beschermlaag sneller. Als je het echt niet fijn vind om alleen de tandpasta en schuim uit te spugen, kan je er voor kiezen om met een klein beetje water te spoelen en dit maar één keer te doen.

♦ Te kort of te lang tandenpoetsen
Er werd altijd gezegd dat je minimaal twee minuten nodig hebt om het gebit goed schoon te krijgen. Soms nam ik dan extra lang de tijd omdat ik dacht dat mijn gebit dan extra schoon zou zijn. Maar het te lang poetsen van de tanden kan soms meer kwaad dan goed doen. Door te lang te poetsen, kan je namelijk ook de beschermlaag beschadigen. In dit geval is schoon ook echt schoon genoeg.

♦ Alleen tandenpoetsen
Het is al lang bekend dat er meer nodig is dan alleen een tandenborstel. Maar toch blijft dit één van de meest gemaakte fouten. Door alleen de tanden te poetsen vergeet je vaak de ruimtes tussen de tanden. Hier kan een tandenborstel niet bijkomen. Daarom is het flossen minstens net zo belangrijk zodat er niks tussen de tanden blijft zitten.

poetsen
bron

♦ Op dezelfde plek beginnen
Tandenpoetsen is vaak een ritueel en ik merk dat ik altijd rechtsboven begin en dan van de ene kant naar de andere kant poets, van buiten naar binnen. Hierdoor poets je vaak dezelfde plekken en daar is op zich niets mis mee. Maar als je een plekje mist, mis je die ook vaker doordat je telkens dezelfde volgorde aanhoudt. Daarom zou het beter zijn om de zoveel tijd even van ritueel te veranderen zodat je beter je hele gebit schoon poetst.

♦ Meerdere dingen doen
Het lukt niet altijd even goed om de tijd te nemen voor het poetsen van de tanden. Vooral in de ochtend komt er vaak tijdsdruk bij kijken en probeer ik meerdere dingen te gelijkertijd te doen. Tijdens het tandenpoetsen borstel ik mijn haren, pak ik spullen bij elkaar om mee te nemen of probeer ik me zelfs half aan te kleden. Hierdoor ben ik minder gefocust op het tandenpoetsen en doe ik dit ook vaak minder goed. Soms lukt multitasken nu eenmaal niet zo goed en dan is het beter om eerst het één goed te doen voordat je verder gaat met het andere.

Herken jij iets in deze veelgemaakte fouten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Iris - Donderdag 9 juni 2016 15:56
Een ragertje is nog effectiever dan flosdraad en met spalkjes kom je niet eens overal met flosdraad.
Aniek - Donderdag 9 juni 2016 19:00
Goede tips. Alleen ik vraag me af of het niet ongezond is om fluoride in te slikken, en of het wat dit betreft niet juist beter is om je mond goed te spoelen na het poetsen. En op dezelfde plek beginnen helpt mij juist om geen plekjes over te slaan.
bellefleur - Donderdag 9 juni 2016 21:32
De kraan open laten staan tijdens het poetsen!

waarom zou je extra water verspillen wanneer je het niet eens gebruikt?
Elke - Zaterdag 11 juni 2016 17:32
Bij mij is poetsen een ramp. Ik heb (al)weer een beugel. Voor de 3e keer, nu blokjes boven en onder. De ortho zegt dat ik ze nog zeker een jaar moet.
RAINBOW - Zondag 19 juni 2016 15:07
Ik zou wel willen flossen, maar dat kan gewoon niet vanwege mijn blokjesbeugel...
Sander - Maandag 21 januari 2019 23:43
Ik laat vanaf ik de badkamer de kraan lopen tot ik helemaal klaar ben met alles.
Claudia Copier - Maandag 6 mei 2019 15:16
En Sander, wat is de rede dat je met de de kraan open al die tijd kostbaar drinkwater het afvoerputje in laat lopen?
Carina - Zaterdag 8 juni 2019 00:28
Ja ik vraag me ook af in hoeverre het gezond is om fluoride binnen te krijgen. Volgens mij mag je sws geen tandpasta door slikken. (is mij altijd verteld)
Lorenzoooo - Zaterdag 24 juli 2021 09:41
Er is tandpasta zonder fluor gebruik al jaren. Weleda ofzo in bio winkels. Geen gaatjes. Fluor is een industrieel afval product, ik wil het nooit meer. Her is goed voor tanden maar slecht voor alles in je lichaam, elk orgaan en de hersenen. Doorslikken is extra slecht maar je huid en mond neemt ook het op zonder te slikken. In landen met fluor in water ligt iq lager gemiddeld., beter om uur te wachten met poetsen na suiker fruit of zuur eten. Succes allemaal