Jouw rechten als client

 

Mag je zelf beslissen over je behandeling als je nog geen achttien bent? Ja, dat mag! Maar er zitten wel iets meer regels aan vast. De wet deelt minderjarigen (dus onder de 18 jaar) in, in drie leeftijdsgroepen:

plaatje

Kinderen beneden de twaalf jaar
Als je beneden de 12 jaar bent beslissen je ouders over jou. Je ouders moeten toestemming geven voor een behandeling. Als jij anders denkt over deze behandeling of de behandeling misschien wel helemaal niet wil, moeten hulpverleners naar jou luisteren en jouw mening serieus nemen. Hulpverleners zijn ook verplicht jou uitleg te geven over de behandeling die je krijgt.

Twaalf tot en met vijftienjarigen
In deze leeftijdscategorie heeft een hulpverlener toestemming nodig van jou én je ouders voordat er met een behandeling gestart mag worden. Als jouw behandeling noodzakelijk is (als je erg ziek bent bijvoorbeeld) dan is alleen jouw toestemming voldoende. Als je ouders deze behandeling weigeren gaat hij dus wel door als jij toestemming geeft. Toestemming van je ouders is ook niet nodig als je een behandeling moet ondergaan die niet ingrijpend is.

Voordat jouw ouders kunnen beslissing over een behandeling hebben ze informatie nodig over jouw gezondheidstoestand. Hulpverleners zijn verplicht je ouders informatie te geven voor zover dat nodig is om toestemming te kunnen geven voor behandeling. Een hulpverlener mag dus dingen verzwijgen voor je ouders als deze niet belangrijk zijn voor het geven van toestemming. Over deze informatie bepaal jij zelf of je wil dat je ouders dat weten.

Zestien en zeventienjarigen
Jongeren van zestien en zeventien jaar mogen zelf beslissen over behandeling. Je wordt door de wet als meerderjarig (boven de 18 jaar) gezien. Je hebt geen toestemming nodig van je ouders voor een behandeling.

Je ouders hebben ook geen recht op informatie over jou. Jij beslist zelf of een hulpverlener iets over jouw gezondheidstoestand aan je ouders vertelt. Dit is, heel begrijpelijk, iets wat niet altijd even makkelijk is voor ouders.

plaatje2Toch nog een paar uitzonderingen:
- Heb je een IBS (Inbewaringstelling) of een RM (Rechtelijke Machtiging) dan gelden er andere regels dan hierboven zijn beschreven
- Bij zeer ernstig gevaar voor de patiënt of anderen mogen hulpverleners een patiënt dwingen voor een behandeling. Een voorbeeld hiervan is de separeercel of het toedienen van medicijnen. Ook dan gelden er andere regels als hierboven beschreven zijn.

Inkijken van jouw gegevens
Je hebt altijd recht op het inkijken van de gegevens die over jou zijn opgeschreven door hulpverleners. Dus alles wat een behandelaar over jou opschrijft mag jij lezen. Je mag ook vragen of hulpverleners de gegevens willen veranderen als jij het er niet mee eens bent. In het Burgerlijk Wetboek bestaat er geen uitzondering op deze regel. Het mag dus altijd.

Jouw gegevens moeten vijftien jaar lang bewaard worden. Ze mogen eerder vernietigd worden als jij hierom vraagt. Ook mag je vragen om een kopie van de gegevens die over jou zijn opgeschreven.

Foto1: A6U571N
Foto2: Pink Sherbet Photography

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maudje - Zaterdag 25 februari 2012 18:25
Eindelijk duidelijk! :)
M - Zaterdag 25 februari 2012 19:04
Ahhh fijn die duidelijkheid! :)
Me (L) - Zondag 26 februari 2012 10:12
Inderdaad fijn die duidelijkheid :)
anneke - Zondag 26 februari 2012 10:30
Lijkt mij dat er altijd ernstig gevaar is voor de patient als deze niet tot weinig eet. Ontoerekeningsvatbaar.
Elin - Zondag 26 februari 2012 11:20
@Anneke, ik ben het zeker met je eens dat er altijd gevaar dreigt als een patiėnt lijdt aan een eetstoornis. Toch zijn mensen met een eetstoornis niet per definitie wilsonbekwaam. Dwang mag alleen onder specifieke omstandigheden worden toegepast. Meestal gaat het dan om acute situaties die levensbedreigend zijn.
1 - Zondag 26 februari 2012 11:27
Hmm en ik werd dan zo behandeld alsof ik er geen recht op had!

Mooi wel dus.
Alleen is het nu dus te laat, maargoed.
lisa - Zondag 26 februari 2012 23:11
grappig... tijd terug mijn dossier opgevraagd.. kreeg ik alleen maar wat verwijsbrieven, dat was natuurlijk niet wat ik bedoelde. heb een beetje het idee dat ze het teveel werk vinden ofzo... daarnaast ben ik nu wel benieuwd wat er in het echte dossier staat, aangezien de verwijsbrieven al niet kloppen.
jorana - Maandag 27 februari 2012 09:22
Helaas, ik heb een gesloten machtiging
Elin - Maandag 27 februari 2012 11:37
@ Lisa, je hebt ook recht op je volledige dossier. Als je een kopie van je dossier opvraagt mag de instelling een kleine vergoeding vragen maar ze zijn verplicht jou alle informatie over jou te geven.
Leonie_06 - Dinsdag 28 februari 2012 17:59
Wat goed dat die duidelijkheid nu hier staat beschreven! Erg fijn!
anneke - Dinsdag 28 februari 2012 23:38
@Elin: zeggen dat iemand met een eetstoornis niet per definitie wilsonbekwaam is, is in feite zeggen dat degene voor de eetstoornis kiest. Niemand kiest daarvoor en daaom vind ik ze wel wilsonbekwaam.
afvallen is een keuze, een eetstoornis niet.

Waarom wachten tot de situatie levensbedreigend is?
Elin - Zaterdag 10 maart 2012 16:59
@ Anneke. Ik begrijp je standpunt, ik reproduceer enkel de informatie uit het wetboek.


Psycholoog Jan Schrans - Maandag 12 maart 2012 08:12
Neen bij een eetstoornis is er zeker niet altijd levensgevaar. Maar in sommige gevallen wel.
c.i.van breda - Dinsdag 21 juni 2016 01:34
Ik heb eeb heel groot hart ben daarmee geboren ook heb ik 3 longen .ik moest mijn boven gebid laten trekken van cardiologie radboud umc te nijmegen omdat ik toen voor 3 jaar geleden in het jaar 2013 zware medicatie slikte was het niet goed voor mijn hart maar ook niet voor mijn gebid . Ik heb foto's laten maken van mijn gebid . Ben toen door verwezen van cardioloog naar bijzondere tandarts umc radboud . Nu na 2 jaar heb ik spycholoog natasja mathijssen gesprek mee gehadomdat ik spycholoog nodig heb voor de angst van tandarts hele ernstige klachten door slechte ervaringen van tandarts . Maar om het verhaal kost te houden de spygilogie mathijssen speelt alles door ze heeft gepraat met m.rutten tandarts bijzonderetandafdeling te Radboud UMC Nijmegen. Ook heb ik daarvoor een klacht ingediend bij umc Radboud maar die is er mee gestopt omdat spycholoog mathijssen door gemaild heeft dat ik een jurist had in geschrakelt tegen radboud bijzondertandheelkunde terwijl ik en spychologie met elkaar daarover gesproken te hebben heeft mathijssen mij belooft niks door te vertellen maar nu heb ik van de klachten commisie gehoord dat ze een email gehad heeft van spychologie mathijssen met de worden dat ik een jurist had tegen ziekenhuis . Maar het vertrouwen in de mensheid ben ik nu hellemaal kwijt . Krijg nota's van veel euro's die ik niet ondertekend terug moet geven anders krijg ik geen gebid .

Gr v zielige meid