Effect persoonlijkheidsstoornis op behandeling depressie

 

Recent onderzoek laat zien dat persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen een negatief effect kunnen hebben op de behandeling van depressie. Depressie werd vaak als zelfstandige stoornis behandeld. Het is echter bekend dat 2 van de 3 mensen met een depressie ook een persoonlijkheidsstoornis hebben; vaak is er sprake van een ontwijkende of vermijdende persoonlijkheidsstoornis.

Het onderzoek laat zien dat als je niet beide stoornissen aanpakt, de kans op succesvolle behandeling van depressie 50 % lager is. Men komt dan vroeg of laat weer terug in behandeling voor zijn probleem. Hiermee is aangetoond hoe belangrijk het is te weten of mensen met depressies ook een persoonlijkheidsstoornis hebben; behandelaren kunnen de behandeling hierop afstemmen.

depressie

Dit nieuwe inzicht is niet alleen van belang voor de behandeling van patiënten, maar ook voor de kosten van de behandeling. Je kunt enorm besparen op behandeling van depressie als je tijdig signaleert of er een tweede stoornis is die gelijktijdig moet worden aangepakt.

Ook levert het onderzoek nieuw inzicht op over de zogenaamde ‘treatment resistance', de weerstand tegen behandeling die mensen met depressie vaak hebben. Iemands persoonlijkheid speelt daarbij een rol. Dr. Simone Kool, een van de onderzoekers: "Nu we meer weten over het verband tussen depressie en persoonlijkheidsstoornissen kunnen we betere behandelingsmethoden gebruiken en ontwikkelen. Monotherapie, enkelvoudige behandeling, is niet voldoende voor deze patiënten; er zullen verschillende manieren van behandelen ingezet moeten worden, bijvoorbeeld een combinatie van medicatie en psychotherapie. Ook intensievere behandeling zoals dagbehandeling behoort tot de mogelijkheden".

Depressie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Tussen de 5 en 10% van de mensen kampt met depressie, in milde of ernstigere vorm.

depressie

Het onderzoek is een mega-analyse, een systematische review en meta-analyse van Nederlandse psychiaters dr. S. Kool en professor J. Dekker, werkzaam bij Arkin, en onderzoeksgroepen uit Cambridge, UK en Nieuw Zeeland. Resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Personality Disorders. Het onderzoek vond plaats bij Arkin door de Depressie Research Group en bij de Engelse en Nieuw Zeelandse onderzoeksgroepen.Het gaat om het grootste systematische review van onderzoek naar de impact van persoonlijkheidstoornis op depressie. Bijna 80 eerdere onderzoeken zijn onder de loupe genomen.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ik - Maandag 19 mei 2014 17:29
En een persoonlijkheidsstoornis is weer lastiger te behandelen als er een depressie in de weg zit. Behoorlijk ingewikkeld dus :s
Laura - Maandag 19 mei 2014 17:32
Ik heb allebei...
vonD - Maandag 19 mei 2014 17:53
Verbaast me absoluut niet.
Fijn dat er hier meer onderzoek naar is gedaan, kan in de toekomst heel veel helpen
Star* - Maandag 19 mei 2014 18:22
k heb best veel problemen/stoornissen, dus is best lastig behandelen merk ik.
Anne-Maria - Maandag 19 mei 2014 19:32
Ik ga binnenkort in behandeling bij een kliniek waar ze al je problemen ineens aanpakken. Depressie en een persoonlijkheidsstoornis hebben bij mij sterk invloed op elkaar en ik hoop echt dat deze opname me gaat helpen.
AnaMan - Maandag 19 mei 2014 23:52
Dit is heel goed nieuws, want 6 jaar geleden zei iedereen nog "We kunnen maar één stoornis tegelijkertijd in behandeling hebben, dus als je aan je andere stoornissen wilt werken stoppen wij hier voorlopig.".

Maar uiteraard werkte dat super slecht; druk van de ene behandeling maakte de andere zaken juist nóg erger... En het is logisch dat dat uiteindelijk dan weer overslaat naar waar je voor in behandeling bent.
Tass - Zondag 11 oktober 2015 22:00
Klopt helemaal! Ben al regelmatig in behandeling geweest voor mijn dysthemie (chronische depressie) en voor sociale angststoornis maar ik heb nooit het gevoel gehad dat het ook maar iets hielp. Een tijdje terug zijn ze er achter gekomen dat ik PDD-nos heb (vorm van autisme) en binnenkort ga ik hiervoor in behandeling. Hopelijk helpt het nu wel. Ergens ben ik wel blij met mijn diagnose, want depressie, angst en eetproblemen worden vaak veroorzaakt door autisme. Nu begrijp ik mezelf tenminste wat beter :)