Geluk maakt niet gezonder

 

Dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is algemeen bekend. Eerder werd bovendien gedacht dat de stemming van invloed was op de gezondheid. Een recente studie laat echter iets anders zien: gelukkige mensen zijn niet per se gezonder dan ongelukkige mensen. Een groot Brits onderzoek waarin vijf jaar lang een miljoen vrouwen gevolgd werden, wijst dit uit.

Voor het onderzoek moesten de vrouwen gedurende de jaren verschillende uiteenlopende vragenlijsten invullen over hun gezondheid. Dit kon bijvoorbeeld gaan over eventuele opnames in het ziekenhuis, een afspraak bij de huisarts of een hoge bloeddruk. Ook werd er gevraagd in hoeverre de vrouwen stress ervoeren, of zij zich gelukkig voelden en of zij te maken hadden met depressieve klachten.


Bron

Aan de hand van de vragenlijsten was te zien dat een bepaalde mate van ongeluk niet direct ziek maakt. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ongeveer een half miljoen vrouwen aangaf niet heel erg gelukkig te zijn. Toch verkeerden deze vrouwen in goede gezondheid en hadden zij geen verhoogd risico om eerder komen te overlijden.

Professor Richard Peto zegt hierover het volgende: ''Geluk heeft geen enkel effect op je sterfelijkheid. Oorzaak en gevolg worden hierbij vaak door elkaar gehaald. Ongelukkigheid zorgt er niet voor dat men ziek wordt, ziek zijn zorgt er voor dat men ongelukkig wordt.'' In eerdere onderzoeken zou de oorzaak altijd met het gevolg verward worden waardoor er een verkeerd beeld is ontstaan van de invloed van de stemming op de gezondheid.

Als iemand erg ongelukkig is, kan dit uiteindelijk wel schadelijk zijn voor de gezondheid als gevolg van destructief gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan misbruik van alcohol, drugs, zelfbeschadiging of suïcidaliteit.  Overigens is dit onderzoek alleen onder vrouwen gehouden en is dus niet bekend of de uitkomst hetzelfde zou zijn als het onderzoek gehouden zou worden onder mannen.


Bron

Ben jij gezond en gelukkig?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jimmy - Vrijdag 11 december 2015 17:10
Interesant. Ik ben altijd al sceptisch geweest over uitspraken als 'Blijf positief in het leven staan!' enzo. Om positief te zijn heb je gezonde hersens nodig. Dat werkt niet andersom.

Ik sta nog steeds open voor het idee dat je door positief na te denken wel wát invloed kunt uitoefenen op jezelf. Maar deze studie toont aan dat die invloed gering is.
Suuz - Vrijdag 11 december 2015 20:23
Ik denk dat je ook nog niet deze conclusie hard kunt maken. Het onderzoek gaat alleen over vrouwen en heeft hen maar 5 jaar gevolgd. Kortom,de waarheid zal wel in het midden liggen.
Mandy - Vrijdag 11 december 2015 21:09
En hoe zit het dan met cortisol....
Lost girl - Zaterdag 12 december 2015 01:57
Absoluut niet gezond. En gelukkig half om half meestal. Het heeft bij mij wel invloed op elkaar maar dat komt door destructief gedrag. Dus wat dat betreft klopt het wel denk ik.
Erna - Zaterdag 12 december 2015 08:40
Ik vind dit logisch want het is alleen maar normaal en natuurlijk om periodes te hebben in het leven waarin je ongeluk ervaart Een mens is geschapen om ertegen te kunnen,het hoort immers bij het leven,net als geluk .
Maar inderdaad dit gaat niet om de uiterste gevallen.
Andersom klopt wel , ziek zijn maakt inderdaad ongelukkig. !
N - Zondag 13 december 2015 23:53
Wat je energie geeft groeit; toch opvallend dat mensen die "altijd iets hebben" ook daadwerkelijk altijd iets hebben:)