Bloedtest voor depressie

 

Het stellen van de diagnose depressie is niet altijd even gemakkelijk en heeft te maken met veel verschillende factoren. Ook de ernst van een depressie is nog niet meetbaar. Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago hebben daarom onderzoek gedaan om een bloedtest te ontwikkelen die depressie zou kunnen vaststellen. Ze hopen dat hierdoor vroeger een diagnose gesteld kan worden, zodat iemand snel behandeld kan worden.

Depressive

Bron

Ongeveer één op de vijf Britten krijgt te maken met depressie op een bepaald punt in zijn of haar leven. Tussen de acht en twaalf procent ervaart eens per jaar een depressieve periode, maar een handvol lijdt aan een klinische depressie. Tot op heden kan een depressie maanden of jaren duren voordat de diagnose gesteld wordt. Doktoren proberen dan eerst goed te onderzoeken of iemand te maken heeft met aanhoudende somberheid of echte depressieve gevoelens en wat de oorzaak ervan is.

Wetenschappers van de Northwestern University in Chicago zeggen dat er negen chemische stofjes aanwezig zijn in je bloed wanneer je te maken hebt met een ernstige depressie. Ze hebben een bloedtest ontwikkeld die drie van deze chemische stofjes kan meten om te constateren of iemand te maken heeft met een klinische depressie.

Blood test

Bron

De onderzoekers hebben de bloedwaardes van deze stoffen gemeten bij 32 mensen met ernstige depressie en hebben dit vergeleken met bloedresultaten van 32 mensen zonder depressie. In een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Translational Psychiatry schreef hoofdonderzoeker Eva Redei: ‘Er was een significant verschil in een aantal van de negen transcripts (chemische stofjes) zichtbaar tussen mensen met en zonder depressieve stoornissen. Dit suggereert dat depressie meetbaar zou zijn met een bloedtest.'

Veel mensen hebben last van een milde depressie van tijd tot tijd die een paar dagen of weken kan duren. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je veel stress hebt of iets verdrietigs meemaakt. Een klinische depressie duurt maanden tot jaren en heeft vaak geen duidelijke aanwijsbare oorzaak. Deze soort depressie willen ze gaan onderzoeken met de bloedtest. Wanneer en of de bloedtest daadwerkelijk gebruikt gaat worden is nog niet bekend.

Bron: dailymail.co.uk

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

miss.atelophobia - Maandag 15 september 2014 17:24
En vitamine d tekort maakt je ook somberder!
(Daarom gaan ze mijn vitamine d ook flink aanvullen.)
Jimmy - Maandag 15 september 2014 19:28
Het behandelen van een depressie lijkt mij belangrijker dan het detecteren ervan. Iemand kan zelf ook wel aangeven of hij/zij depressief is.

Maar ondanks dat: interessant artikel. Ik vraag me af wat voor info je uit iemand's bloed kan halen. Misschien wordt in de toekomstige psychiatrie het afnemen van bloed wel een standaard handeling, samen met hersensscans?
Cristina6 - Maandag 15 september 2014 21:52
Ik denk dat het inderdaad wel soms nodig is om een depressie 'wetenschappelijk' te kunnen bewijzen, omdat er nog heel veel misverstanden daarrond bestaan, denk ik, en dat mensen met een echte depressie vaak niet au sérieux genomen worden. Met dit klinisch bewijs, zouden deze mensen dus wel wat meer serieus genomen worden door hun omgeving.
Prue - Dinsdag 16 september 2014 10:25
Jimmy, iemand die aangeeft depressief te zijn, wordt niet altijd geloofd...

Dus ik vind het wel belangrijk dat het mogelijk wordt om een betrouwbare bloedtest te doen!
AnaMan - Dinsdag 16 september 2014 10:35
"Wanneer en of de bloedtest daadwerkelijk gebruikt gaat worden is nog niet bekend."

Ik zou hier eerder schrijven "kan" in plaats van "gaat". Want dit soort dingen in het nieuws leiden heel vaak tot niets. Onderzoek in een minuscule groep en nog zeer preliminaire resultaten, dat zijn indicatoren dat het nog vele jaren gaat duren voordat het klinisch toegepast kan worden en meestal is dat niet het geval...

Zeer vroeg in het nieuws komen is helaas echter erg belangrijk om meer geld voor je onderzoek los te peuteren....
Hanneke - Woensdag 12 oktober 2022 12:21
Iemand gaat hier zich echt niet beter door voelen. Mensen gewoon behandelen op een fijne manier is veel beter en helender.
Hanneke - Woensdag 12 oktober 2022 12:21
Iemand gaat hier zich echt niet beter door voelen. Mensen gewoon behandelen op een fijne manier is veel beter en helender.