Praktijkhuis Utrecht

Gepost op Woensdag 20 juli 2011 13:40 door Scarlet Hemkes in Artikelen over eetstoornissen.

Stichting ZieZo heeft al een aantal jaar praktijkhuizen in Nijmegen, Zutphen, Enschede en Groningen. Het positieve effect hiervan is de medewerkers en vrijwilligers van HÉ (Helpdesk eetstoornissen) niet ontgaan. Er is bij HÉ, die in de regio Utrecht zit, door een aantal mensen vaak gezegd: "Wat zou het geweldig zijn als er in Utrecht een praktijkhuis zou komen!"  Sinds deze maand is het praktijkhuis in Utrecht een feit. Door Samantha

praktijkhuis ziezo utrecht

Stichting ZieZo en HÉ (Helpdesk Eetstoornissen) zijn twee zelfhulporganisaties die ervaringsdeskundigheid van medewerkers en vrijwilligers inzetten bij het geven van informatie en voorlichting en het bieden van hulp aan mensen met een eetstoornis en hun omgeving.

ZieZo en HÉ hebben heel intensief samengewerkt om het voor elkaar te krijgen en donderdag 7 juli was het dan zo ver: het HÉ/ZieZo praktijkhuis in Utrecht opende zijn deuren, op steenworp afstand van het Wilhelminapark.

ziezo praktijkhuis ziezo praktijkhuis

Vanaf nu zijn zij van maandag t/m vrijdag open van 10:00 tot 17:00 voor iedereen die kampt met eetproblemen of eetstoornis, maar ook voor familieleden, vrienden, hulpverleners en andere informatievragers.

Tijdens deze openingstijden zijn er altijd 1 of meer begeleiders/ vrijwilligers aanwezig die allen zelf een eetstoornis hebben gehad. Ze weten dus allemaal in welke lastige situatie je soms kunt zitten, aan een half woord is vaak genoeg.

Je kunt gewoon binnen komen lopen, maar als je liever een afspraak maakt mag dat ook. Binnenlopen gaat als volgt: rechts van de deur zit een bel waar "HÉ/ZieZo" op staat, zodra je die ingedrukt hebt krijg je de leuke stem ;) van een van de vrijwilligers te horen die op afstand de deur voor je open kan doen. Vervolgens ga je twee trappen op en word je verwelkomt door een vrijwilliger en eventuele andere aanwezigen.

Praktijkhuis ziezo

Je kunt er doen wat je wilt: Even stoom afblazen, oefenen met de lunch of boodschappen doen, op de (heerlijk zittende) bank kruipen met een boek, thee drinken en praten over koetjes en kalfjes, meedoen met een activiteit, spelletjes doen of gewoon luisteren naar anderen en wie weet nieuwe sociale contacten op doen! Het mag en kan allemaal, er wordt niets van je verwacht. Centraal staat: Je mag er zijn zoals je bent.

"Ik wil eigenlijk wel eens naar het praktijkhuis, maar ik vind het eng om alleen te gaan! Hoe gaat het daar in z'n werk, wat moet ik daar nou zeggen? Als ik daar kom en het is lunchtijd, of er staat iets op tafel, moet ik dan ook meedoen, mee eten? Denken ze dan niet allemaal dat ik me aanstel? Wat zouden ze wel niet van me kunnen denken?"

Deze gedachten heb ik allemaal voorbij horen komen de afgelopen tijd, en daarom dacht ik: Ik ga een blog schrijven!

"Ik heb lang alleen met mijn eetstoornis geworsteld, totdat ik bij HÉ terecht kwam: Degene met wie ik een gesprek had vertelde over zichzelf en de strijd die zij tegen haar eetstoornis heeft geleverd en overwonnen. Ik herkende zo veel! Wat ik vooral fijn vond was dat ik wist dat zij me zou begrijpen voordat ik überhaupt een woord had gezegd. Ze gaf me de hoop dat ik hier van af kon komen, en met die hoop ben ik gaan vechten."

Dat is wat ik, maar ook andere vrijwilligers die in het praktijkhuis helpen willen doorgeven: Een stukje hoop, een luisterend oor wanneer dat nodig is, en samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

praktijkhuis ziezo

Wil je ook het Praktijkhuis in Utrecht bezoeken, maar vind je het lastig dat je niemand kent, of vind je het spannend om te eerste stap te zetten? Dan kun je een e-mail sturen naar Marieke, Iris of Lisette voor een afspraak, via: heziezo@indigo.nl. Je kan ook hier op het forum van Proud2Bme vragen of er iemand met je mee wilt naar het praktijkhuis, zo hoef je niet alleen!

Als je liever even telefonisch een afspraak wilt maken (bellen of smsen), kun je dit doen met Marieke: 06-29212882.

Mocht je nu denken: ‘Daar wil ik eens naar toe!', zijn hier de adresgegevens:
HÉ/ZieZo Praktijkhuis Utrecht
Wilhelminapark 46
3581 NL Utrecht

Kom snel eens binnenlopen, de deuren staan voor je open en je bent welkom!

Lijkt het je wat?

 

Reacties

hadassah - Woensdag 20 juli 2011 14:14

En dit is ook in Groningen? Begrijp ik dat goed? En werkt dat net zo?

Anke - Woensdag 20 juli 2011 14:21

Jammer dat Antwerpen en Utrecht niet bepaald naast elkaar liggen, anders had ik er echt wel eens van gebruik willen maken.

@Anke - Woensdag 20 juli 2011 15:20

Ook niet dichtbij, maar al wel iets meer:
In Leuven is ook een inloophuis, van ANBN en dat is open op woensdagnamiddag..

Gemma - Woensdag 20 juli 2011 15:49

Top geschreven Samantha, een mooi stukje oprechte reclame!;)

mimi - Woensdag 20 juli 2011 16:25

wat fijn dat dit er nu n in Utrecht zit
Toen ik dit las,wist ik gelijk dta ik daar heen moest,dus ik ga morgen

anoniem - Woensdag 20 juli 2011 21:51

Oh wat klinkt dit fijn!
Weet iemand of er in de buurt van Alkmaar ook zoiets zit?

Loes - Donderdag 21 juli 2011 12:03

Binnekort ga ik even kijken, wel eng natuurlijk. paar weken geleden heb ik mee geholpen met schilderen en ben nu wel echt benieuwd hoe alles is geworden!

Anoniem - Donderdag 21 juli 2011 17:21

Ik durf er nooit heen ga toch eens proberen

daf - Donderdag 21 juli 2011 23:04

Aah ik kan wel huilen nu, drie maanden geleden woonde ik daar 200 meter vandaan (op kamers)! En nu woon ik weer ver weg van Utrecht (bij m'n ouders...) Ik had het zo fijn gevonden daar heen te kunnen gaan toen ik er woonde! Had zo goed geweest (denk ik)... Nu voel ik me zo alleen ook al ben ik thuis, ik weet niet waar ik hulp moet vragen :S

Tessa - Vrijdag 22 juli 2011 23:19

misschien durf ik ook wel ooit een bezoekje te wagen,
tis bijna om de hoek bij mij!

Visje* - Maandag 25 juli 2011 13:53

Ok, wel een rare vraag maar Is het gratis?:$

wdl - Dinsdag 26 juli 2011 12:59

Oh dat is ook praktisch naast de deur voor mij, denk alleen niet dat ik ooit naar binnen durf te gaan..

Chune - Woensdag 27 juli 2011 20:24

woehaa,durf ik dit? xD

willemijn - Maandag 22 augustus 2011 10:34

Natuurlijk durf je dat! Het is voor mij een van de fijnste plaatsen om te zijn met mijn eetstoornis en waar ik niets hoef te verbergen of groot te houden. Als je binnenkomt voelt het als een warm bad van vertrouwen en steun. Echt een aanrader om eens te gaan!

Mireille - Vrijdag 14 oktober 2011 22:24

Hier ga ik binnenkort heen! Vind het spannend maar ben ook heel benieuwd hoe het zal zijn.

Fre - Dinsdag 3 januari 2012 09:30

Ben zo blij met het praktijkhuis in Utrecht! Na mijn opname zal ik hier zeker regelmatig komen :)

Anoniem - Dinsdag 19 april 2016 20:34

Weet iemand toevallig of het nogsteeds open is?

Sandra - Proud2Bme - Dinsdag 19 april 2016 21:07

@Anoniem

Dit praktijkhuis is helaas niet meer open. Op de website van Ixta Noa kun je kijken welke praktijkhuizen er nog meer zijn in andere steden. Wie weet kun je eens bij een ander praktijkhuis langsgaan.

Liefs

Geschreven door Scarlet

Scarlet Hemkes is oprichter en hoofdredactrice van Proud2Bme. Ze schrijft regelmatig blogs en is te vinden op het forum.

Vind je dit waardevol?


feed