Praat online mee over de beste zorg

 

Zoals je wellicht al eerder op de site hebt gelezen wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe Zorgstandaard Eetstoornissen. Professionals, cliënten- en familievertegenwoordigers zijn de verouderde richtlijnen aan het herzien en aan het vernieuwen. In de Zorgstandaard wordt beschreven hoe professionals het beste zorg kunnen verlenen aan mensen met een eetstoornis en wat mensen met een eetstoornis en hun naasten zelf kunnen doen. Het is van groot belang ervaringen van cliënten en naastbetrokkenen mee te nemen. Onlangs hebben wij al een blog geplaatst met een oproep om deel te nemen aan een focusgroep om jouw mening te laten horen. Er zijn inmiddels genoeg aanmeldingen voor de focusgroep.

Mocht je niet aan deze groep hebben kunnen, willen of durven deelnemen, maar wil je wel graag meedenken en jouw mening laten horen dan kan je dat doen door online een aantal vragen te beantwoorden. Onderaan deze blog staat de link naar de vragenlijst.

meisje
bron foto

Als je een eetstoornis hebt dan kan het heel goed mogelijk zijn dat jij je door je omgeving en/of hulpverlening niet begrepen en gehoord voelt. Soms lijkt het alsof jouw wensen, ideeën en verlangens lijnrecht tegenover die van de mensen om je heen staan. Om beter aan te sluiten en af te stemmen is het van belang dat jouw ervaringen, wensen en ideeën gehoord worden om meegenomen te worden in de nieuwe Zorgstandaard.

‘Tijdens mijn eetstoornis voelde ik mij vaak niet begrepen of gehoord. Hetgeen wat ik zag als oplossing zagen de mensen om mij heen als probleem. Op sommige momenten voelde het alsof ik de enige in de wereld was die zo dacht en dat maakte dat ik mij heel eenzaam en anders dan anderen voelde. Nu, jaren later, ben ik volledig hersteld en kijk ik terug op jaren van mijn leven waarin ik heb geknokt voor een eetstoornisvrij leven. En dat is gelukt!

Openheid en communicatie zijn daarin van essentieel belang geweest. Vanaf het moment dat ik steeds meer ging vertellen en uitleggen hoe mijn binnenwereld eruit zag, kon men mij beter ondersteunen. Natuurlijk wisten zij niet precies hoe het was om een eetstoornis te hebben, maar dat maakte niet dat zij niet konden luisteren en ondersteunen. Op die manier ben ik steeds meer samen met mijn omgeving gaan knokken tegen mijn eetstoornis en is het mij gelukt om te herstellen.'

Wil jij ook jouw ervaring en mening delen, druk dan op de link hieronder. Je hebt er niet meer dan 10 minuten voor nodig en de antwoorden worden uiteraard volledig anoniem verwerkt.

Doe mee & klik hier voor de vragenlijst: Vragenlijst eetstoornissen

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

RosieV - Dinsdag 22 maart 2016 17:11
Waar is die focusgroep?
Zx - Dinsdag 22 maart 2016 17:16
GGZ Helmond: specialistisch centrum voor eetstoornissen....

Werkelijk waar ver-schrik-ke-lijke instelling
xo_ - Dinsdag 22 maart 2016 18:17
Ingevuld! (alleen wel jammer dat de diagnose Eetstoornis NAO er niet bij stond, terwijl dit de meest voorkomende eetstoornis is..)
H - Dinsdag 22 maart 2016 21:39
Wat goed dat hier aandacht aan besteed wordt en dat ook cliënten en omstanders betrokken worden. Inderdaad interessant dat de meest voorkomende eetstoornis (NAO) niet vermeld staat, terwijl dit wel een officiële eetstoornis is.
Jansje - Dinsdag 22 maart 2016 22:05
Ingevuld! Hoop dat er mensen mee geholpen zullen zijn/worden.
Veraxx - Dinsdag 22 maart 2016 23:46
@Zx hoezo? zit er zelf niet, maar heb er weleens van gehoord van een kennis. waarom is het verschrikkelijk?
T. Huisman - Woensdag 30 november 2016 19:55
Ik lees allerlei nare ervaringen van trauma"s opgelopen in klinieken. Ze zeggen dat ze professioneel zijn toegesneden op maat werken, individueel en persoonlijke benadering hebben maar ik weet het zo net nog niet. Ik wil deze mensen wel geloven en hoop dat ze hun serieus nemen en het verder gaan onderzoeken. Het mag niet zo zijn dat het een verschrikkelijke ervaring is geweest waar men nog lang last van heeft. Als niets heeft geholpen dan probeer je aan iedere strohalm vast te klampen. Hoop blijf je houden. Hoop doet leven. Het moet ook niet te lang duren, en waar men last van heeft moet men van af. Het kost allemaal maar strijd en kracht en ook moed. Hypnose of exorcisme. .